Благодаря за съвета,но семействата си имат доста мед,явно ще въртя!Дали като не е запечатан ще се вкисне за пролетта?
Преглед за печат
Бихте ли ми казали някоя книга да си купя която ви е помогнала във пчеларството ?
Първата по-подробна книга на тема пчеларство ми беше календарния справочник.Впоследствие си купих и прочетох още 7-8 книги(добих чувството че повечето книги са преписи на други и спрях да купувам) и книжлета като с времето малко позабравих за справочника.След като мина малко време започнах по някой въпроси пак да отварям календарния справочник и установих че май няма друга книга в която всичко да е описано толкова добре и толкова подробно.На мен четенето на литература + четенето във форума мога да кажа,че помогна много :)
Здравейте! При мен се получи страшно нападение от оси. Преди 4 дни си замина един кошер,който беше пълен с умрели и разкъсани пчели и само майката с няколко пчелички бяха останали живи. Вчера друг по същия начин. Стесних входовете на минимум,но полза няма. Днес осите са се насочили към трети кошер. Избих сигурно над 500 оси излизащи от кошера,но също е обречен.
Вземи бутилка от кола,разрежи с остро ножче 3см. П образен отвор,вертикалните не по дълги от 15 мм.Подгъваш отрязаното надолу леко,колкото да могат да влизат оси,стършели мухи и други гадини.В него пускаш парчета ябълки ,малко оцет,захар и бира.Дано проработи при теб.Два пъти зареждам шишетата.Оси, мухи,стършели и какви ли не други гадини,най се кефех на стършелите,че са,като врабчета.Опитай,може да се получи.Отвора да бъде малко под конуса на шишето,за да е по високо от течността,в която загиват.Закачени на метър височина близо до кошерите.Успех!