При мен до края на седмицата ще премине рапицата,но по интересното е,че акацията цъфти от 2 дни.
Преглед за печат
При мен до края на седмицата ще премине рапицата,но по интересното е,че акацията цъфти от 2 дни.
ЕХОоооо. Как е, рапицата втаса ли? :bigsmile: Въртите ли вече, по Бургаско?hi;
Така-така, не се казва, защото търговците четат и ако разберат, как е хавата , цената ще е 2 лв.:bigsmile:crying;
Тази година май няма да има, от времето ли е от сорта ли но няма.
Бях пуснал обява за ловците на роеве, но се загуби нейде по сърварите и сега аз се бъхтам да ги ловя.И за късмет все се ловят на 6-7 м.височина. Как е къде вас?
А тук днес отворих един за проверка и започнали да гризат питите от глад вече. През ден сипвам сироп 1:1. Егати нищото. От утре вече ще е цъфнала акацията. Днес ходих до едно дърво 5-6 пъти да го дебна кога ще цъфне.:bigsmile: Изкукуригах вече.:bigsmile:
Ха-ха, няма такива! Шегувам се! Днес един добър "добитък", покрай съседния пчелин ми отне доста време, ама като го видях, душа не ми даде да го оставя - 6 рамки нук изпълни. Въпреки, че ни си падам по роеве - прибрах го. Височина около 4 метра, останах без крака по тая стълба. Дано не е напразно хамалуването. :)
При мене е зле. Последната седмица времето беше лошо и дъждовно.Вчера и днес услях да отварям,почти всеки е заложил маточници въпреки че ги разширих нагоре с магазин/корпус и отдолу са на мрежа,просто са си силини. Мъкна " апартаманти" с ремаркето и деля,няма време за прегледи :)
Най интересното е че има силно присъствие на стършели и пчелояди,все едно че е август/септември.
Силни кошери, много пчелояди. Бъди щастлив, че не е обратнотоdrinks;
Смяташ ли, че ако ги беше разширил надолу вместо нагоре, в по-голяма степен би избегнал роенето?
Не,не и по това време на сезона.Моето разширяване е ротиране всъщност,зимувам ги със инвнтара отдолу и ротирам според силата и сезона.
Лично при мен,роенето е заради лошото време и силнитите семейства в комбинация със отсъствието на обилна паша.
Акацията цъфти,но пчели по нея не виждам което ми е странно при положение че аромата го усещам и аз дори:) .Може би влагата и ниските температури оказват влияние ?
Чакам чилията и кориандъра,но до тогава има поне 2 седмици.
Баси, само моите ли се роят.Вече излизат с млади майки и се хващат все по високо. Вчера пак се правих на каскадьор, ще се пребия накрая:bigsmile:.На плочата ще пише : Загинал за спасяването на пчелите. Истина е, да знаете. Единия рой, го валя три пъти и градушка го би, но сега се радва на късмета си.:bigsmile:
Рапицата иска много магазини,тази година експерементирах точно преди месец на повечето силни семеиства сложих по два магазина,въпреки опасноста от простудяване за която ме предупредиха местните капацитети,след 20 дена трети сега всичко е пред запечатване,отделно 100 семейства изградиха500 плодникови пити по учебник бели като сняг за отдводките,в рояво изпаднаха мършите на които сложих по един магазин и ги заебах.Когато ни удари обилна паша трябва да има къде да влезе,иначе един от капацитетите ми се оплака за рекорд на неговия пчелин 14 роя за един ден.Бургаско с години не е имал толкова рапица и арендаторите пръскаха само вечер.
Тези дни спасявах пчели, днес храних пчелояди. Баси , такава напас не бях виждал. :mad:
Атс-то беше правил някаква техника за отпъждане, някакво инфо има ли?
пп. Дроновете могат ли да фъркат в дъждовно време ?
Ефекта от техниките е кратковременен. В една градинка в центъра на града имаше подобни техники за пропъждаме на врани, че като седнеш да починеш на някоя пейка, те осират гаргите. Всичко обаче беше от ден до пладне относно ефекта.
Пчелоядите в дъждовно време ти се набиват на очи, защото пчелите си кротуват и птиците огладнели ги дебнат на прелките, а при хубаво време се засищат във въздуха, далеч от пчелина.
Според мен понеже в България кошерите се увеличиха много, всяка 2ра къща има кошери има изобилие на храна и за това в тази благоприятна среда популацията на пчелоядите се е уличила многократно.
Те кошерите нарастват заради програмите, ама пчелите намаляват.Пчелоядите за съжаление хартиени отчети не ядат и налитат на все по-оскъдната храна.Май не са много пчелоядите току им е малко папането и стават нахални?;)
Що ли да ядат гадинките като земеделците им изтровиха поминъка?blush;
Не зная за статистиката, но в северозападния район почти не останаха хора без кошери. При нас е голяма бедност и всеки се опитва да изкара някой лев. В моята работа от 70 човека около 50 гледат кошери а на другите 20 имат роднини в чужбина :) от тези 50 само 3ма сме регистрирани а в селото където ми е пчелина има само 2 регистрирани а във всяка 2ра къща има кошери за това не вярвам на статистика.
Проблема е в регистрационния режим.Ако всеки нов кошер се регистрира безплатно и в регистрацията е включен задължителен преглед от ветеринар два пъти годишно, много хора ще си ги регистрират.При сегашния режим масрафа за регистриране на един кошер не си струва.Политиката на "размахваната тояга" провеждана от управниците трябва да се замени от политиката на "моркова".Но ние сме сбъркана държава и нашите управници се вживяват в ролята на турски бейове от преди 200 години.
Пчелоядите гнездят на колонии, най-често в изкуствено издълбани брегове...колонията не е много далеко от пчелина, така че може да се открие, ако се поразходи човек, и вече, който иска може да ги......кофти е, не съм трепал масово пчелояди, освен няколко с въздушната пушка с оптика, когато са кацнали на някое дърво около пчелина, въпрос на личен избор, оправдавам всякакви действия на пчеларите в защита на пчелите....в Календарния Справочник пишеше, че в радиус от 300 метра от пчелина, пчеларят имал правото да ги убива, но това е било по време на соц-а, но сега са защитен вид птица, и трепането им е забранено.
Голямо цепене и мачкане пада,отвсякъде мяукат майки,кацат по прелките и трият баджаци :)
Ако се съди по случващото се, зимата ще е тежка.
При мен положението е нормално. Тръгнаха с малко мъждрян, който очаквах да допълнят с акация. Но това не се случи,защото Дядо Боже се разплака на втория ден. Обаче сега има много нацъфтяла растителност по канавките, която вали ли- работи в наша полза! Очаквам липата и драката. А накрая баберки от лозята и мана. Вали ли, все нещо ще вземем. Иначе си ги хрантутя на воля с твърда храна.
Защо ги хрантутиш?
Не е като да са съвсем без принос колкото да подържат майките, ама и с твърда храна???
Ами щото такваз ми е технологията? Не използвам сиропи, а само твърда храна. Относно приноса, когато го има храната така си и стои. Обаче когато и да завали, сядат пред телевизора(прелката) и си чоплят. Така и аз съм спокоен.
Положението е : " Муци". На няколко пъти искам да се похваля нещо, ама то - умен телефон и глупав пчелар, не става.:bigsmile:blush;
То не е за хвалба, а за споделяне. Ха кажи на кой и за колко шитна рапицата? Драката цъфна ама го дават три деня плач. Сетне може и да е скърцане със зъби, ама да не се похаби последната паша. За гроздето ми е думата. Относно новите технологии. Амчи то сега от интернета може да научиш дори коя е любимата секс поза на извънземните бре, аланкоолу!
Тъй де, ама като чета тъмната картина при колегите, как да пиша. При мен е добре, дали се научих да ги отглеждамblush;, дали по-малко ме тровят- незнам.:bigsmile: Ама и земеделците мислят за мен, рапица, сега към 800 дка. кориандър, има и бол слънчоглед. :yahoo:С една дума : късмета на хобито.:bigsmile: Само дето ми се взе акъла , докато извадя рапицата. По едно време търсих въже, ама за късмет, ненамерих .sweating; За кориандъра не мисля, до коледа все ще го извадя.:)
Ако ми беше звъннал за въжето, нямаше да се мъчиш толкоз! А то че след надолнището има баир би трябвало да е ясно на всеки,който се е захванал с туй скъпо хоби- пчеларството. Някои колеги,които са и ловци казват, че не било вярно. Обаче никой не знае за пушка дето струва 20 000, нали? А аз знам за сума ти народ дето изгоря и с повече даже?
Аха, отговора щеше да е , като за рамките : тази година не съм получавал.:( Нещо - джендърски вървят нещата. :bigsmile:Рамки само с уширение, була с двойна шапка, скъпи костюми, като за космонавти. БГ пчеларя нещо много префърцунен е станал.:bigsmile: Така си мисля, щото нали търсенето определяло предлагането. До сега си правех кошери и рамки, сега и була трябва да си шия. Дейба и българския му бизнес.:mad:
Каквито клиентите, такива и търговците. Те тия була не са за всяка глава. Кое си е право, тъй си е. А рамките не са наш проблем. Най-вече щото не им е сезона на пролет. А зимъска! Пролетните рамки са за аджамиите, а не за баш майсторите. Пък и в тях пари няма. Они са само асортимент.
Да, от главата, ама -чия? Скъпи шивачи, продавам кройки.
- :bigsmile:
Прикачен файл 10064
Аз си карам с блузонче от 16 лв. Като се скине-ново! Иначе някой може да си вземе от първите скафандри. И да кара сто години с него.
Аа, каво е положението , ли. И аз незнам вече.Вчера валя и днес откачиха. Към 11 часа гледам два от силните дърпат цъфнала пита от слънчоглед , направо с корена.:bigsmile:
Пропуснах да направя снимката на живота си( пчеларския) , изсипан ДБ десетак с пълен магазин и ЛР корпус. Красота, паднал, като тесла.:bigsmile:
Много му се е дигнал нагоре центърът на тежестта от пълните магазини с мед и от тежката таванка и затва се е гътнал.
Алоуу.- алоуу, Бургас ли е? Тука Табадъткево. Как е слънчогледа тая година , отровен ли е пак? При мен е отровен. Восъка стана един такъв жълт, ужас и събират някаква жълта чорба.Ко ша прая, незнам.:bigsmile: Вий как сте?
За чий плачите?:bigsmile:Ха-ха, народа нямал пара. Щом бедний БГ пчелар не ибава БГ черноморие, за какво говорим. Аз до Айтос не ходя, те гръцко им е махала.Хайде, мола ви се.:bigsmile:
Положението навлиза в степен Мунти. На залез ги заварих, как искат да вдигнат маркуча с капковото от поилката.Май това беше за сезона.crying;
Вчера погледнах в магазините и видях каквото всеки път, а и по - малко. Хванах си шапката и тръгнах да обикалям Родината. Днес ходих пак и няма никакъв летеж почти. Само вентелират, че им горещо. Отново шапката и в обратна посока из Родината. Мед няма при нас, а изглежда, че няма и да се промени положението.
Така е щот пчеларстваш в Страната на чудесата. Видя ли като отиде в Родината кво става а? ;)
Вчера въртяхме на колега,слаба работа.Но преди 2 седмици не беше така,всичко носеше и течеше,къде отиде тоя мед не го разбрахме това.
Гледам още се мотаят търтеи, 2018ги ги натириха още юни. Това добре ли е , зле ли е?
Ще има смяна на майка и си ги пазят за младата.
Днес наобиколих кошерите, към 17.30, явно всички майки са ми стари и ще ги сменят.:bigsmile:
масово са облитали пчелите и колегата довален,чуди се как да се похвали,старата генерация са такива винаги са дискретни.
Манджа има, ама прашец малко и са назландисват? Дето казват някои дремят по прелките и не ходят на нивата да бачкат.
Къде в Бургас , са най-евтините тенекии?blush;
Чух, че в Царево правили молебен, за мснов мед. Вярно ли е?.:bigsmile:
Защо да не се прави молебен? Ами то на нашия бранш си му трябва молебен за здраве. По-добре отколкото опело.
Между две каки:
- Муцка, какво е молебен?
- А ми, първо те води в МОЛ и после.....
От ЛР, минавам на ДБ. Над ДБ има ХР, как да ги излъжа да свалят меда долу?
А място къде да го слагат имат ли?
Миналата година събрах пити с пило и мед от различни кошери и го хакнах над един кошер с идеята като се излюпи пилото да си взема меда и така си и остана.Напролет тоя кошер бе силен като мастодонт и края на април само тои събра мед от върбата, е вярно, че после се изрои ама е моя грешката.Иначе това време незапечатан мед слагам под плодника в 99% от случайите напролет го няма.
Според някой руски мозъци хранилката отгоре е щуротия и трябвало да е от долу.Имат си такива.
Според естествения път на нектара/прашеца е така. В нарочно изработено дъно, може да се направи хранилка. Практиката показва, че даване на храна далече от дъното/отворите на кошера, намалява риска от кражби в безпашие. В тежките за семейството месеци, подаването на храна над тях, също е по-добре.
Логично да е така.Ама според Найчуков диетолога на к- ската с- ма, точно в безпашие напролет се разпечатва всичкия мед и според него трябва да се принудят да го преместят дали отдолу, дали зад преградна встрани а отгоре е по особено топлина, медени венци и други такива като подреба на гнездото са от значение.И аз си реших щом действа напролет и наесен в някакъв % ще действа, като разбира се разпечатвам само меда за пренасяне .Лично мнение.
Тези, които ползвате hive alive , с накапване с доза 10 мл. на литър, колко пъти го правите? .
Ирландците препоръчват да се дадат общо 10 мл. Разделени на четири приема от по един литър с 2.5 мл
Не стига че е тотална суша и жеги, ами и пчелоядите целия август крякат наоколо, а днес само дето не кацаха по кошерите.
Голяма суша е наистина, и ще задържи така поне още седмица, две.