Като ти чета писанията,всички професори,доценти,учени който са правели години наред изледвания по пчелите трябва да си скъсат всички книги и разни други трудове който са написали.
Преглед за печат
Юри, аз много пъти съм повтарял, че ако имаш силни паши не ти е нужна суперпчела за да бъдеш суперпчелар. По същия начин и с роенето. Някои години са по-ройливи от други, както и някои райони (и паши) са създават условия за роене, докато други го подтискат. Според Иънгълс, мановата паша още с появата си, дори и да е много слаба и едвам забележима, веднага прекратява роевото настроение.
Аз съжалявам, че около мен не се сее рапица и каквито и трикове да прилагам за да създавам предпоставки за изпадане в роево настроение, не е същото.
Слави, в Австралия има специално селектирани линии пчели анархистки, където в определени периоди от годината, в семейството снасящите работнички са над 80% и настъпва пълен ХАОС. Ако желаеш да научиш как наличието на множество снасящи пчели редом с майката влияе върху функциите на едно семейство, първо от там трябва да започнеш.
Ако някои е контактен с Василевса, направо да му звънне. Да не губим време- докато в нас не е проговорил джибромицина..
Ако беше посочил НАДЕЖДЕН литературен източник, спора вече щеше да е приключил. Ти обаче продължаваш да спориш само на базата на някакви си твои разсъждения, като дори и за миг не допускаш, че те може и да са грешни.
За разлика от тебе благодарение на този спор аз не знам вече колко часа прочитам и препрочитам всички литературни източници, до които имам достъп. На първо време преглеждам всички пчеларски книги от библиотеката ми, а те са вече 2 пълни рафта (повече от 200 бр.). Внимателно изчитам всичко, свързано с биологията на пчелите, както и всеки един раздел, описващ процесите при роене. И до момента никъде, ама наистина никъде не намерих дори и намек, че голям процент от пчелите в семейството могат да станат търтовки и да започнат да снасят яйца.
Продължавам да чета .......
А откъде си сигурен, че това млечице ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва се отделя от безработните млади пчели? Много по-логично е те да го отделят само в случай на нужда. Същото важи и за отделянето на восък, на пчелна отрова, на инвертаза и на всичко останало. Пчелите могат ДА КОНТРОЛИРАТ съответните жлези дали да отделят съответното вещество или не.
Ти като имаш орган за производство на сперма, задължително ли се изпразваш в гащите сутрин, обед и вечер или организма ти контролира работата на този орган и го активира само в случай на нужда?
Не искам да се заяждам. Само искам да кажа, че щом природата е създала някакъв орган, то тя със сигурност е създала и механизми за неговия контрол. При това положение твърдения от типа, че тези органи работят непрекъснато, е меко казано нелогично. Иначе как си представяш една безработна пчела да се разхода из семейството, и от устата и да капе пчелно млечице, от гърдите и да пада восък, от жилото и да капе отрова, от ароматните жлези да излизат струи от всякакви феромони, и т.н и т.н.
Второто ти твърдение е също нелогично. Ако наистина има пчелно млечице в излишък, защо си мислиш, че някой трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ГО ИЗЯДЕ. Та това са пчели, а не прасета за угояване....... Защо си решил, че основна цел в живота на пчелите е да ядат в изобилие всичко, до което се докопат. Това противоречи на познанията, които ги имаме за биологията на пчелите. Всеки знае, че около тях винаги има всякаква храна в изобилие, дори и пчелно млечице, но те не се изкушават да я ядат. Напротив - хранят се много икономично и при тях няма чувство за ЕГОИЗЪМ от типа "абе аз да се налапам, щом ми е паднало, пък другите да мрат".
Не допускаш ли,че грешиш,като ми слагаш мисли в главата,който изобщо не са там.И за миг не ми е минавало в главата да споря.Просто изпреварих Слави и се опитах с две изречения да обясня какви "търтовки" има в предвид.Освен това,това не са мои разсъждения,а съм ги прочел някъде и съм склонен да им повярвам...Но за съжаление не помня къде съм ги чел или чувал на лекция.Върти ми се в главата А.Грънчаров,но......литератур ата ми е във Видин и след нова година ще проверя.....Иначе съм абсолютно сигурен,че информацията те интересува,макар и да те изненадва.С твоите мащаби информацията е от "жизнена важност",докато при мен с моите "голи м..и",конкретната информация няма никакво значение....Имам си начини да боря роенето.....След нова година ще проверя...Обичам да споделям...
Хубаво е да посочиш доказателства за твърденията си, защото иначе остава съмнението, че двамата със Слави си измисляте някаква грешна теория, която може да доведе до грешни решения при някои пчелари, повярвали в нея. Самият аз се ужасих, че нещо толкова важно не го знам, в резултат на което губя вече втори ден от живота си в четене и препрочитане на пчеларски книги (2 рафта) и файлове от интернет (няколко хиляди).
Е поне имаше някаква полза от всичко това - при това препрочитане открих много нови и интересни подробности по разни други проблеми и аспекти, по които сме спорили във форума и не сме намирали разумно разрешение.