Здравей те, искам да попитам как ще се реши проблема с роенето и как ще се зазими
Преглед за печат
Здравей те, искам да попитам как ще се реши проблема с роенето и как ще се зазими
Колега Лежаков, искам да попитам, ако в кошер от 20 или от 24 рамки работи само една качествена майка и кошерът се използва и за магазин, тогава пак ли ще има проблем с роенето ?Цитат:
Първоначално публикувано от Лежаков
А аз искам да попитам всички млади...и ...опитни пчелари кое е по лесно - да се отглеждат 3бр. -12рамкови кошера, или един 36 рамков лежак? И кои са предимствата на лежака при това сравнение? Направете сравнение- добиви/ мед, восък, прашец,отводки/ и трудоемкост на процеса. Благодаря.
Прочети темата назад и ще разбереш.ЛЕЖАКА Е С ПЪТИ,ПЪТИ ПО ГОЛЕМИ ПРЕДИМСТВА ПРЕД ДАДАН-БЛАТ!!!!НЯМАШЕ ИНАЧЕ ДА МАХНА 100 ДАДАН БЛАТА И 30 МК И ДА ЗАПОЧНА С 300 ЛЕЖАКА wink;
моля не пишете с главни букви - модератор
Цитат:
Първоначално публикувано от kando
Във връзка с коментираното от kando :
1.Това, че си правил опити, но не си намерил връзка между възможността по-големия плодник да е предпоставка за по-ниски добиви може да се коментира по много начини, но лично аз смятам, че всъщност е една добра възможност да погледнеш на нещата от една по-различна гледна точка.
На всички, които имат интерес по темата- в списание Пчеларство бр.1 от 1987 г. на стр18 е публикувана статията “Как да направим лежака високопродуктивен” . Авторът Тодор Пенчев има 14 годишен опит с многосемейни кошери. Коментира ефекта от отглеждане в лежак на две семейства на 9 рамки и три семейства по на 6 рамки като през 1984г. е постигнал добив 5 пъти по- голям от едносемейните кошери в района.
2.Вярата няма нищо общо.
3.Това не е моя теза и въпреки, че имам мнение по въпроса няма да я коментирам.
Александър Георгиев е син на Георги Георгиев и всеки може да се свърже с него.
За повече информяация:
http://www.bio-bees-bulgaria.org/za_nas/AG.html
Добре - някой може ли да намери въпросната статия, да видим това чудо на природата и научната мисъл, може па да се окаже, че 5 семейства по на 4 рамки, ще докарат 10 пъти по-високи добиви, а за 20 семейства по на една рамка, не ми се и мисли какво ще настане, не тенекии, а цистерни ще трябва да подготвям.
п.п. съжалявам - какво пише из пчеларските книги не знам, но по моя опит мита за трите Т е разбит по всички параграфи, кошер с малко пространство си е бич за пчелите, може да е ефективно при определени раси пчели, при конкретни географски ширини и климатични особености, но за нашите условия това е лъжа, която създава само и единствено проблеми. Откакто спрях да й се вържа, съм си решил куп проблеми от всякакво естество. И не - няма нужда да ми се вярва, който иска да разбере, запрята ръкави и експериментира, другото е просто чесане на езици и проява на предубеденост.
Не става дума за чудо на природата или научната мисъл. Написаното от Тодор Пенчев е едно от мненията на пчелари практици, публикувани във връзка с дискусията “Коя е най-подходящата система” кошер. Авторът споделя своя опит и свои мисли.
Работи с две семейства в 12 рамков ДБ, където всяка майка работи на 6 пити. Добив 60-70 кг мед. Кошер лежак, две майки по на 9 пити. Добив 30-40 кг. През 1984 г. прави опит с два лежака с по 3 майки по на 6 пити всяка.
Лежак номер 1-добив 125 кг мед от магазините и 18 кг в плодника. Лежак номер 2-добив115 кг мед от магазините и 22 кг в плодника.
Пчелари от същото село, които работят с едносемейни кошери са имали добив до 25 кг. Става дума за врачанското село Курново.
Това е.
Sandokan аз не коментирам Тодор Пенчев, тъй като ми е напълно непознато име и съответно не знам за какво иде реч, а коментирам теб, тъй като явно пишеш нещо, с което първо нямаш личен опит - ти пробвал ли си това, което описа? И ако не си, защо тогава изобщо го пишеш? А ако си, защо тогава не споделиш твоя опит, а се опираш на авторитета на други хора?
Този филм, където ще изкараш над 5 пъти повече добив от средния за региона, не че е невъзможен, но изисква много, наистина много повече познания и много специфични условия, които в България до ден днешен са изключителна рядкост и които фактически не са упоменати от теб, с което заключавам, че те не са участвали, не са присъствали в описаната методика.
Ето ти малко въпроси да помислиш - защо са ти три майки на 18 рамки, след като и една майка може да ги осемени? Тези 6 рамки, които са на разположение на една майка, като ги осемени, какво ще прави после тази майка? Споменатия добив от плодниците, не те ли замисля, че означава, че близо 1/3 от плодниковите пити всъщност са били използвани за складиране на мед, а не за пило т.е. тези майки явно осеменяват по-малко и от 6 пити, и от където следва логичния въпрос - е аджеба с колко пчели разполага това тримайчино семейство? Едно едномайчино семейство в България, достига около 50 000 пчели - при тази база за сравнение, едно тримайчино на 18 рамки на груби сметки ще е не повече от 80 000 пчели, фактически излиза, че едни 30 000 пчели ще ни докарат, над 5 пъти повече мед от едно едномайчино семейство ...... не усещаш ли колко абсурдно и противоречащо на всякаква логика звучи това? (освен на някаква странна логика, според която по-малко пчели означава повече мед)
За да имаш среден добив 25 килограма, това и на лаика, ще му е ясно, че при всички положения си говорим за изключително слаба паша, а след това са всички останали фактори - едно е на фона на 70-80 килограма среден добив, да постигнеш примерно 300кг, тъй като явно имаме много добра паша и можем да говорим за недостатъчното й добро усвояване, съвсем друго е да говорим при липса на паша, за рекордни три цифрени добиви.
п.п. и един последен въпрос - Тодор Пенчев, Георги Георгиев и Александър Георгиев, както казах са ми непознати личности, това което ми е интересно, тези хора практикуват ли в момента три майчино отглеждане в лежак и постигат ли тези над 5 пъти по-високи добиви от колегите си? Питам, защото само по себе си за България, това е сензационно, а не съм и чувал за нещо подобно, било то дори като слух. (а визирайки спомената 1984г. явно съвсем не е от вчера това)
Ето ти малко въпроси да помислиш - защо са ти три майки на 18 рамки, след като и една майка може да ги осемени?
Много интересно твърдение...Кога и как може да стане? А за с.Курново 25 кг. наистина е много висок добив!
Е спрямо 140кг. не мисля, че е толкова много висок добив. Само като се замисля - при среден добив в Търновския район от ... да речем 40-50кг., с този метод ме чакат поне 300кг. от кошер. При такъв успех няма да се кахъря толкова за цени, ако ще търговците и по 3лв. на кг. да ми броят, то от 20 кошера па ще ги надскоча 15 бона - е на това му викам рахат работа.
п.п. а по въпроса съм писал.