дай линкЦитат:
Първоначално публикувано от ianev
Преглед за печат
дай линкЦитат:
Първоначално публикувано от ianev
Колега zayo нямам линк човека ми го пусна на телефона както го е снимал.
Упътване за работа с пчелната примамка ПРОРОЙ
Публикувано от: proinov1944 в Пчеларство на 24-Март-2010
Здравейте на всички. Отскоро се занимавам с пчеларство и тази пролет се сблъсках с първия проблем, осиротяло семейство. Поставих му пита с прясно пило и яйца на която заложиха един маточник. На съседна пита след една седмица открих 2 маточника с току що снесени яйца, а на новата питат с яйцата маточника беше запечатан. Въпросът ми е кой ги снася тия яйца и ако семейството е търтовъчно то залага ли също маточници в които пчелите работнички да снасят яйца и от такива маточници с най вероятно неоплодени яйца какво ще излезе..
Предварително се извинявам ако нещо съм ви объркал в горе изложеното приемам мнения тъй като наистина опитът ми е скромен.
Ами така както обясняваш нещата, сложна е ситуацията.
От неоплодени яйца няма да излезе майка със сигурност.
Как разбра, че семейството е осиротяло, нямаше майка или нямаше никакво пило ?
По принцип, единия вариант е да има майка търтовка, тогава тя ще снася, но само неоплодени яйца и ще имаш само търтиево пило. Другия вариант е да са станали пчелите анатомични търтовки, тогава пчелите като им отделят жлезите млечице, те като няма на кого да го дадат, поглъщат го и по този начин им се развиват яйчници и започват да снасят - но по няколко яйца в килийка или по стените на килийката. Само майката успява да снесе яйцето на дъното на килийката, затова коремчето и е по дълго.
Изчакай 3-4 дни още да запечатат килийките на другите пити и ще разбереш какви яйца са снесени вътре. Разгледй хубаво и маточниците, тези които са нормални, в основата си са уширени.
Ако си отворил много рязко или грубо кошера, това е стрес - майката хуква да бяга по питите и пчелите я подгонват и се струпват около нея и я задушават.Цитат:
Първоначално публикувано от ivootur
Това май го писах скоро някъде. Но това съм го чел в книгата на Станчо Георгиев, а според мен, на него може да му се вярва. На мен такова нещо ми се случи, когато реших да освободя една майка от клетката с която я придадох и щом излезе от клетката, хукна да бяга и това и беше грешката. Загина.
Не, мисля че по скоро беше се повредила нещо и пчелите искаха да я унищожат.намерих я и я предадох на друго семейство.приеха я но още не е почнала да снася.явно ще трябва да я премахна,за жалост.
Колеги, днес едното семейство се спомина. Кошера е със изградени пити, дори на някой има и мед. Смятам да направя отводка, за това искам да чуя съветите ви за да стане успешно.
Също искам съвет и за рапицата.На 100м от пчелина има хиляди декари рапица cool;
Бях чел, че някой ограничават майката в кутийка за да не се роят. Някой правил ли го е ?
Други съвети ?
Благодаря ! drinks;
С каква система кошери работиш. Какво смяташ да постигнеш, като съсипеш майката и отслабиш кошера. Какво въобще мислиш да правиш.
И аз съм нов в пчеларството. Имам два ЛР кошера (10 рамкови), в момента са на два корпуса, като семейството е в горния. Имат пило на 7 рамки, в долния корпус има доста мед и празни пити. На 200 м от пчелина има 1500 дка рапица, която в момента цъфти. Моля да ми кажете какво да правя със кошерите, искам и да изкарам мед от рапицата.Да поставям ли третия корпус или още е рано.