Аз съм използвал по-меките, които произвеждат за топлоизолации на къщите ни. Предполагах, че и този е с отлично качество, но явно не е.
Преглед за печат
Колеги, съвместими ли са ЛР корпусите на полистиролните кошери със стандартните дървени ЛР? Пасват ли сглобките на обикновените дъна и корпуси? Идеята ми е да използвам по 1 или 2 корпуса за развитие и зимуване на семействата, а медовите да са си стандартни.
Колега , стават аз съм ги пробвал , но не трябва да имат первази. Различни са им външните размери.
Благодаря Христакиев!
Споделете, кои полистиролни кошери са по-добри - финландските или на Lyson и защо? Вероятно е, малцина да са работили едновременно с кошерите на двата производителя.
Аз работя едновременно с двата вида кошери, въпреки че те не са съвместими един с друг. По-хубави са полските кошери на Lyson, но са по-скъпи, и освен това се доставят по-трудно и по-бавно.
Преди години, когато избирах с кой от двата вида кошери да работя, след дълги проучвания и тестове избрах ПОЛСКИТЕ КОШЕРИ. Заявих един ТИР тях още през февруари в Плевен. Лично се договаряхме с Томаш (собственика на Lyson) и лично си стиснахме ръцете за този ТИР и за една камара друго оборудване, на стойност почти 100 000 лева. ТИР-а трябваше да дойде до края на м. Април, после още един ТИР в следващите 2 месеца. Преведох аванса и започнах да чакам. И ........ голямо чакане падна. Кошерите започнаха да прииждат на малки количества в няколко последователни тира с друго оборудване в продължение на целия активен сезон. Скъсах си неврите от яд и главоболия. Тия от Lyson буквално бяха неадекватни въпреки десетките позвънявания и официални писма, в които им напомнях, че ако не си спазят сроковете, кошерите им въобще не ми трябват. Той като си мине сезона на отводките, за какво са ми нови кошери.
Най-накрая ми писна, звъннах на финландците и за има-няма 2 седмици те ми доставиха 2 TIR-a с финландски кошери. Седващата година пак купувах от финландците, по следващата година - пак и винаги те бяха точни, коректни и най-важното - отреагирваха светкавично.
Та това е - полските кошери са по-добри, но финладските са по-евтини и освен това човек може да си ги купи тогава, когато му трябват, а не тогава, когато му кефне на производителя.
Егати производителя..... Но иначе са добри.
Не разбрах, какво им е по-добро на полските кошери? Кой от кошерите на двата производителя има по-дебели стени? Полските кошери имат ли Милерова хранилка? Имат една покривна табла с кръгли вентилационни отвори, където не може да се постави никаква хранилка. Имат ли Ханеманова решетка в рамка? За нашия климат, бих предпочел кошерите ми да са в по-светли цветове. Полските са сини, като за страни с по-хладен климат през лятото, като Полша например.
Миналата година купих 4бр. от финландските за проба и вече съм убеден, че това е моят кошер.
Късни августовски отводки с майки на Дони
Прикачен файл 6471
Прикачен файл 6472
В бързината забравих да ги боядисам, та тези дни ще се поправя.