Не гледай колегите, виж си пчелите. Те ще ти покажат по-добре.
Преглед за печат
Не гледай колегите, виж си пчелите. Те ще ти покажат по-добре.
Мисля да ги сложа в събота. Дават го лошо време ама нямам избор. Миналата година съм ги слагал на 18 януари , тази ще са на 16 януари. Днес е хубаво , но съм на работа, затова в събота. Имам отводки , които не са добре запасени и ако пропусна тази седмица след две ще е къно а времето го дават две седмици студено и много студено.
Аз пък миналата година си купих питките чак от изложението в Плевен и сега като гледам къде са кълбата пак ще направя същото, няма рапица наблизо.
Днес мислех да направя 2-3 отводки ,но нещо ми тръгна деня на кестерме ! И утре е ден ,нали ?!
http://s6.postimg.org/dvydglpbh/Picture_006.jpg
http://s6.postimg.org/iw0f2akbx/Picture_017.jpg
http://s6.postimg.org/u0pdnki25/Picture_020.jpg
За успокоение си капнах 100-200 гр. !
Прикачен файл 5865
В събота ги нахраних с по един килограм питка , сага да си стоят с кожусите. Някои бяха на горната летва други по надолу, но всички получиха дажба. Ще ги гледам след 15-20 дена.
Каква ще е целта на гледането след 20 дена?
Дали са изяли или колко са изяли. Миналата година първите питки ги сложих на 18 януари на 31 януари всички бяха ометени и сложих втори. Вторите ги ядоха до 22 февруари а някой до 10 март и на 10 март сложих третите питки и след тях на сироп. Така нямах умрял кошер през зимата 4 от 4 . Новобранец съм още и се уча , може и да бъркам. Водя си подробни записки по дати какво правя и следвам написаното от миналата година а и времто се повтаря горе долу.
На север от Стария балкан , красота ! Слънце ,цъфнали кокичета ,жужене на пчели (обожавам този звук ) и прашец ,много прашец ! Направих много снимки ,но една кипра удари в десятката !
[IMG]http://s6.postimg.org/pyls4knsd/Picture_027.jpg[/IMG]
Манков, като увелича снимката и при мен излизат пет кипри!? Коя да гледам, русото дето има нещо по крачетата ли...?
Точно така, гледай блондинката дето е до оранжевото нещо!
Днес сложих вторите питки,само,че този път са с тимол за разлика от първия път.Дадените през средата на януари са изядени почти на 100%.Разгледах и 3 от силните кошери - два с пило.Единия нямаше никакво пило.Потърсих майката ,но не я намерих.Пчелите бяха на 5-6 пити,доста силен кошер.Възможно ли е да не съм видял майката според вас,колеги или е осиротял?
Не ми направи впечатление да жужат силно , все едно са без майка.Дал съм задача на баща ми да го следи дали носят прашец като останалите.Мисля,че ако не работят нормално това е една от индикациите за осиротяване.Честно казано нямам достатъчно опит,така,че дано да съм пропуснал да я видя.Но наистина е странно толкова силен кошер да няма пило по това време.
Напълно си е нормално и при мен има такива без пило, но мойте не са яли още питката. Майката, особенно не снасящата е дребничка и трудно се намира ако не е маркирана. Ако си давал и друг път такива с тимол, би ли споделил намираш ли разлика в приемането им от пчелите, че мисля и аз да взема такива за първа?
А пада ли нещо(ако си слагал лист) или е само шум за нищо?
Не съм слагал контролни листи.По-скоро е много шум за нищо :) Ако разчитаме на тимола в питките в борбата с акара значи сме много наивни пчелари ....
И така и така слагам питки,поне да са с тимол,все пак разликата в цената на обикновената и такава с тимол е само 10 стотинки на бройка.
Днес може да се каже,че е пролетно страхотно време.Усилен летеж на пчелите,все едно е по време на паша.Всяка секунда по 3-4 пчели влизат и вкарват прашец(вероятно от леска)в кошерите.Забелязах,че е два вида прашец,светложълт и малко по-тъмножълт.Отворих няколко кошера и всичките имаха пило на различни стадии.Направих клип,но не знам как да го кача във форума.
https://www.youtube.com/watch?v=ap6UrKXCuB0
Ето и клипа от днес - 14.02.2016
Трябва да си го тагнеш линка. Иначе ето го работещ.
Не си мисли че тимола е манна небесна .Можеш и без него .Това го мислеха /че е манна небесна / някои големи пчелари тук във форума Това е най –голямото им заблуждение ,като изключим другите им заблуди . Тимола е неефективен.Гадината даже едрее от него:laughing:.Става му готено от него :laughing::yahoo:,все едно че ти си пиеш чай от мащерка.Обожавам го, особено на хижата на Бакаджика .Няма другаде такъв аромат мащерката.
Е..е е, ти пък и ти ,като сме на гъзо на географията, що да не се поребчим като шопите ,че и при нас има нещо хубаво –все още неолющено от братята мургавелци.Пю..пю..да не чуе дявола !!!! А сега сериозно СЛЪНЧО .Красиво е.Малък баир но хубав.Като си помислиш ,че ИНДЖЕТО Е СТЪПВАЛ ПО НЕГО,Кара Кольо . Ама ,........ наше си е ,де .
При студена зима по това време благодарение на мъглата дърветата скрежасваха много красиво. Това ми се е запечатало като спомен от двете прекарани зими и лято в Ямбол.
Еееех ,Троянския Балкан !
Навсякъде е цъфнал дрян.
Появи се Ива срамежлива ,
но дали ще пием сок ,от
синя слива !? :bigsmile:
Синя слива ли!? Кога??
Ами ако падне днес мъгла...
Тогаз ще си налея бира
че да ви гледам аз сеира...
С паничка ще застана
50 стотинки ще прихвана
Бираджиите заклети
ходят до тоалетИ
Какво ще си налея
за това си имам аз идея..
Ех, Балкан! Голям! Засмян!
Сливовица със айран!
Бадеми, дрян, мъждрян!
Вино, бира- дармадан!
Гледай ги тез поети
колко са напети.
Стига с таз ракия, вино, айран и бира,
че ще гоните рояци по баира.
Глей Го тоз напет
пред нази слага парапет.
Рояка ще догоня по баира
Но нек се лей даже и бира.
Май объркал съм кръжока,
мислех, че е за пчелари,
но попаднах на поети-млади, стари.....
Смятам аз да си замина,
да си пийна медовина,
че пред вас се чувствам тъп,
като стар кирпичен ръб!
Тука всички са познати,
темата от олкохол се клати.
Бира, ракия и керпич,
всеки тук е пич!
Като ще ви събера един ден , като на циганска сватба три дни и три нощи и после ще ви питам : с крака ли дойдохте ,че на кокили си отивате ,и глава ли носехте ,че сега кошер ви бучи на раменете ! И тогава и сега ще ви дам една романтична пчеларска поезия ,когато на мене ми се плаче за това :
http://s6.postimg.org/4gjxd1ylp/Picture_016.jpg http://s6.postimg.org/859mcj8ml/Picture_018.jpg http://s6.postimg.org/xdz1jy2y5/Picture_019.jpg :bigsmile:
П.С. За Слънчо боза с еклери !
Ако повярвам на написаното ,направо ще слагам магазините !:bigsmile:
Днес направих пролетен преглед на всичките семейства.Всички имаха пило на по 3-4 рамки разновъзрастово.Носят прашец в 3 цвята(червен,светложълт и тъмножълт).Имаше доста усилен летеж.Общо взето останах доволен от видяното.На последния кошер видях запечатан маточник,който беше на няколко дни.Не видях майката,но семейството не беше неспокойно,даже беше с доста пило(на 4 пити).Наистина имаше и прошарено пило,но ми е интересно на какво разчитат по това време за да я сменят?
Това закодирано послание вече не мога да го разчета!!
Може би се съмняваш за търтеи.
В това топло време предполагам че ще има и търтеи.
В по-силните семейства има търтеи целогодишно. Забелязал съм го в мой кошер.
Дано да няма проблеми с новата майка.
П.п. Набърках се в чужда тема. Не познавам климата в троянския балкан
Не предполагах, че по това време може да се оплоди майка, хайде след 10 дни да е......това означава ли, че след 2-3 седмици може да се правят отводки/майки??
Може да правиш отводки, стига да имаш такива семейства от които да ги направиш. А що се отнася до това дали може да се оплоди майка толкова рано? Може - казвам го от опит. Най - рано започнала да снася майка - 3 март. Запомнил съм го, че лична дата, а и тогава почиваме и беше хубав ден, и проверих. Но все пак зависи от метеорологичните условия. Тази година обаче действай - няма от какво да се плашиш.
Произвеждането на майка по това време е риск, но щом са заложили маточник?!
Какво става тук в тоя Балкан ?
https://www.youtube.com/watch?v=ns0Q9srdHmg
Днес динамично облитане, след някой ден динамично събиране по клонака !? Ха !:bigsmile:
Днес сложих лентички на семействата и където имаше нужда-разширявах или стеснявах.В повечето кошери от 3 до 5 рамки с пило ,повечето запечатано.Видях и два отличника с 6 пити с пило,което ми се стори плашещо в толкова ранен етап от годината.Пчелите бяха доста активни все едно сме 6 април,а не 6 март......Постоянно мъкнене на прашец три вида.Изобщо годината върви с месец напред накъде в сравнение с предходните....
Отворих и семейството с маточника от миналата седмица и видях разпечатан маточник и на същата пита млада и неоплодена майка.Няма да го отварям следващите 2 седмици,дано да се оплоди.В няколко кошера имаше търтеи,така,че има шанс!
С това бурно развитие да не се наложи да ловим рояци по никое време........
Имам достатъчно троянска сливова различни реколти,така,че черпенето изобщо няма да е проблем :)А в мазето има за каквото се сетиш,че има в селско мазе :)
Дано да има за какво да почерпя,индикациите са добри.Честно казано,няколко пъти се сещам какво си ми писал и се надявам да се окажеш прав!
Прогнозите се сбъднаха и направо си застудя!Днес цял ден не са минавали температурите повече от 6-7 градуса,а следващите дни го дават и минуси.Баба Марта нямаше как да ни пожали.........
Сложих днес по малко мед в хранилките,дано по-скоро се затопли,че много цъфнали дървета,а пчелите не могат да излезнат.
Колкото до майката предполагам,че все още не е оплодена заради ниските температури,все пак след този ден имаше само един хубав ден и то следващия (07.03.2016г)Възнамерявам да проверя следващата седмица ако времето позволи.....
Най-после и при нас дойдоха първите лястовички, но за хубаво време ще трябва да почакаме до другата седмица.
Еййй как сме изпуснали jordanov ! Непростимо ,ноооо ... забелязах леко заиграване с членуването и майките .....! Предлагам за jordanov Троянска ИНКВИЗИЦИЯ, т.е : поне една седмица завързан за буре с отворен чеп, за да нюха, а отпред разходка на топ-20 майките без дечурлигата ! Аааа тук държим на тия работи и на пчелите ! :bigsmile:
Колега Манков,може да не ти се вярва,но аз съм подложен на нещо подобно.Разликата е,че миризмата е на гроздова.Обяснението е просто - прозореца на избата ми се намира на няколко метра от сергията,покрай която минават въпросните напращели майки(и бъдещите).Напоследък гледам да ям по-малко мед докато продавам,че комбинацията от мед и оскъдно облекло си е...о майката.Колегите гледам и те напоследък взеха често да идват в обедната да оплакнат окото,пък уж да сме си говорели за пчели.Както се казва - много хубаво,не е на хубаво, та и мойта така.
ЦЦЦЦ,Павкаааа,Павка,бая сте я закършили(младите),щом от сега ви трябва мед да ви "върти главата" подир....МЕДОНОСИТЕ...,че и прибягвате до аромотерапия....ццццц.
Въъъх, изправи ми се... кожата... с тея Инквизиции... Знам си аз че по оня край сте креативни хора. През един два месеца минавам оттам на тъгъдък, но тъй ги гласим работите, че по обяд да сме "При Кмета". Сега обаче в сезона ще трябва да направим рекогносцировка за прегрупиране на силите и да излезем от дупката;)
Анадък,анадък чоджук ама пак без мед неможете,че и без реклама (показно) тоже.НО........става и с молитва(без мед)
Молитва на жената.
.................................................. .......................
И тъй,както разреши на Пресветата Дева да роди,без да съгреши.
Така разреши на нас да съгрешим без да родим.
Извинявам се на мода за отворената работа.
Ей, то в този Балкан, пък всичко голямо бре ! То като нацъфтяха едни големи, диви череши ,ами ония ми ти дърти круши, че като рипнат едни тлъсти рояци, само с пожарникарска стълба да ги сваляш ! Не е лесно : голямо и високо !!!!!!:bigsmile:
http://s6.postimg.org/ww8j5df8t/Picture_004.jpg http://s6.postimg.org/p8q80t5yl/Picture_014.jpg http://s6.postimg.org/xa9v4yzcd/Picture_007.jpg
Преди две седмици 30 градуса а сега 15 , като се очаква сняг във високите полета. Преди две седмици им махнах таблите на дъната и са само на мрежа ама тази вечер ще ги връщам.
Тази сутрин по високите поляни около Ч. Осъм има сняг. Около 150-200 метра над селото.
Иначе беше започнала някаква паша, най- вероятно ливади, защото редкия сироп, който им давам 2/1 вода/захар спряха да го взимат от три дни.
Много кофти време......По-вероятно е да съберем дъждовна вода,отколкото акация.......
По-високо окоцията ще цъфне след 8-10 дена. Днес в Ловеч започнала да цъфти , но не е разцъфнала на 100% , след ден два ще е. Троян е седмица и повече след Ловеч.
Аз съм между Ловеч и Троян по посока Севлиево.Акацията е почти цъфнала(има малко на брой цъфнали дървета,но повечето са на пъпки) на моето село,очаквам това да стане факт до 2-3 дни.Ако задържи заради студеното време още 8-10 дни ще почерпя.Иначе в Ловеч е цъфнала преди повече от седмица.В Троян не е цъфнала все още.
Днеска гледах акацията в Ч.осъм, едва сега започват да се образуват пъпчици, та ми стана по- леко на душата.
Заради задаващото се лошо време днес реших да направя няколко сборни отводки за да облекча силните кошери от пило и да сложа по някоя основа за градене,да има какво да правят в лошото време.И на третия кошер маточни чашки захранени,но незапачетани.Разруших ги и взех една пита с добре захранена и почти изградена чашка и сложих в отводката.На следващия кошер от 12 рамки поне 7-8 имаха маточни чашки със снесено пило в тях.Имаше и няколко захранени,а майката на крайната пита.Този със сигурност ще го разделя на няколко отводки след няколко дни.С този лош старт от 4 отворени кошера 2 в роево настроение,следващите бяха добре.Имаше чашки,но не бяха с пило или захранени.Отворих около 15 кошера ,само два имаше в роево настроение.Останалите ще отворя при първа възможност.Някои бяха почнали да пълнят нектар магазините,но с идващото лошо време,това ще е най-вероятно с акациевата паша.....
Колега не чакай след някои ден а изкарай майката с две три пити защото може и да не е намериш.
Положението е просто интересно в момента а най- вероятно ще стане динамично след дни ! Вече 40-50 часа вали напоително, пчела навън не се показва, акация на старт (колкото не е измръзнала ) :
http://s6.postimg.org/xqj4roep9/Picture_003.jpg
Бойна готовност: 6-метрова стълба,тръвни,преносни сандъчета ,сандъци и пророй! Дано да ме държи кръста ! Ще бъде весело!:yahoo:
Като на екватора сме! Половината ден вали като из ведро ,после напече малко.Така вече сигурно месец! Аман от това лошо време.Акацията е на път да премине,дават го следващите няколко дни да се стопли,дано поне за тях да съберат,че май опира да почваме да ги храним.От толкова голям ден дали работят 4-5 часа на ден !?
Точно това написах вчера на един колега ,че моите са на 4 часов работен ден, ама поне не им давам заплата ! А бе, няма да яде Асан баница !!!:tres:
Вали не вали поглеждайте и вътре- при мен отличниците вече се подготвят за преселение.