Първоначално публикувано от galin_f
Тези пчели ме усещат, че още има с какво да ме изненадат и си правят бъзици с мен :D
ДБ 10 рамков. С цел прехвърляне в ЛР като напълниха плодника и им отесня преди седмица ги разширих с ХР над плодника и ЛР корпус и майката в ЛР корпуса.
Вчера го отварям да видя какво се случва и всичко е нормално, НО към последните рамки в очите ми се наби захранен маточник.
Прегледах всички пити отново да видя за други маточници, но нямаше, само един в целия кошер. Белязах рамката да не си напрягам паметта :D
До тук добре и вече се умуват някакви варианти, предполагам е за самосмяна, и без това отводка ще правя от кошера след някои ден.
Днес го отварям да сложа една основа да се занимават и нали ме човърка погледнах питата с маточника. Гледам няма го, пък гледам пак го няма, погледнах да не съм объркал питата при белязането и погледнах и съседните. Маточника го няма, разчистили са го като незаконна вила :D Не прегледах всички пити да видя да не са си направили нов. Майката е от миналата година и добре се представя.
Защо така се бъзикат с мен? Евентуално какво да очаквам от това семейство като развитие на случката?