Първоначално публикувано от DimityrG
Иска ми се да напиша за две неща който ме накараха да попроменя виждането си (а и практическата си работа) когато произвеждам майки: първото беше когато прочетох за резултатите на един съветски (не беше скоро) специалист,не може да се отрече ,че правеха опитите си много качествено-големи представителни групи,изравнени условия и т.н.неща които се решават с ресурс и мащаб,та в прецизни таблици и около 10 тина годишен период бяха наблюдавани майки от самосмяна,свещеви(без намеса на пчеларя-унищожаване на мат.и т.н.,намирам го и аз самия за най-важното условие) роеви и такива получени от пренесени еднократно и двукратно личинки в изкуствени восъчни мат.чашки,и през всичките години свищевите майки бяха с най добри показатели(стоков мед,зимни запаси,изградени пити и тн)След години но не си спомням и някой от нашите пчеларски вестници препечата статията...(няма лошо,статията ми беше харесала много , осъзнах ,че в природата нещата са много добре направени и ние в случая трудно бихме били по-компетентни и заинтресовани от самите пчели и инстинкта им);Втората статия беше на американец,описваше куп опити направени с майки произведени в различни по сила семейства(кг.пчели и съответните други изравнени условия)Извода,най-качествени майки са получени в средни по сила семейства...инстинкта на най -силните е насочен според автора в медобер или кой знае какво,не си спомням ,но тоя извод помня добре и съм се радвал да наблюдавам как и сравнително малко семейство(трябва да има храна и да е в състояние да поддържа нормален микроклимат,което значи поне 3-5 хиляди пчели,около 05кг минимум в зависимост от сезона).
Забелязъл съм и колко много е важно да има нормален търтеев фон(да е по време когато вече ги има в повечето семейства поне като пило и да не са започнали да ги гонят масово)ако не ,точно там когато се случило да се подменят майките ,има и най -много самосмени...
И трето,опитвайте и правете сами майки като пренасяте личинки в направени от вас маточни чашки,не е трудно,(казвам гом защото често слушам,абе това не е за мене,защо,наистина е лесно и има изписано куп инфо за метода,имайте предвид и това което написах по-горе,на мене ми върши работа)Нека е добра годината за всички Ви.