http://www.focus-news.net/?id=n1762306
Преглед за печат
Ето новата програма. За мен това е подигравка с пчеларите и ограбване на средствата. Аз лично виждам в нея заложена голяма бомба без закъснител. Задължителното третиране с различни препарати пролет и есен е опасна игра.
http://dox.bg/files/dw?a=532953aaee
Така написана програмата отговаря на много от исканията, които бяха изказани от кандидатите до сега. Естествено е да не се харесва от всички. На мен също не ми допадат някои неща, но като цяло са я направили доста по добре от миналия период. Спазено е и основното искане да има пари за всички. Това може да доведе до изключително комични ситуации, като да кандидатстваш за 50 отводки и да има недостиг на средства 85% и да подпишеш за 7 бр. :D
Десетте точки в табличката за пчеларстване в северозападните райони си е жива дискриминация и с какви граници е северозападния район? Плевен, Ловеч, Габрово в този район ли са? Голяма глупост, този критерий няма да издържи в съда ако някой го атакува.
От сектор "Д" ще се родят многооооооооого глупости. Абсолютен провал ще е. Ще се дръпнат 1 500 000 лева и резултата ще е изказани на сложен език прости истини в пчеларството, които се знаят от десетилетия.
Доцента яко е натискал и паричките за смяна на майки са доста сериозни.
Не разбрах само каво ти хареса в тая програма, като средствата са предвидене за "усвояване" по друг начин. 800 000 лв за колко кошера ще стигнат? Като ти кажат, че си одобрен за 2-3 кощера, че си направиш ли труда да ходиш да подписваш договор? Заложените средства за отводки са в повече, което означава че ще се вдигне цената. Пък и варианта е пак същия. При много кандидати пак по малко за всички, което не е добра идея, защото разходите за подготовка на документите ще надвишат средствата, които ще се получат като помощ. Погледнете внимателно. половината та и повечето пари от средствата за препарати няма да се усвоят. Те ще бъдат преразпределени, но не си мислете, че ще дойдат при вас. Те ще се усвоят по друг начин и вие даже няма да разберете как. Така както е направена програмата е с много дискриманационни текстове и е общо взето начин да бъдат ограбени парите, а пчеляря да пие една студена вода.
Не съм казал, че ми харесва. Казах че отговаря на исканията на пчеларите "да има за всички",в този смисъл програмата е по-добра. Сега тепърва ще се види що за безумие е това.
По-добра е и от гледна точка на това, че се ограничават възможностите да се регистрират пчелини на цялата рода с по 2 кошера и да се пазари яко след това. Имам съмнение, че пак ще се натиснат хора по тая схема и се сетете от къде ще си набавят по 20 кошера за новите пчелини. По същия начин някой хора ще си набавя и не достигащите им до 20 броя кошера. В тая връзка СТРЕЛЯМ НА МЕСО БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ.
Отворила се е и огромна дупка за кражби по на едро с мярка "Д".
Иначе отпада необходимостта да се виси по цели нощи пред ДФЗ, но с тоя бюджет ще е голям смях. Един комбайн финансиран по програма струва колкото целия бюджет по сектор "кошери" за цяла България :D
Сега министъра трябва да разпише, така че има малко време за възражения и смятам да се възползвам.
До като финансовите средства се УСВОЯВАТ, вместо да се използват по предназначение, нищо няма да се промени.
Здравейте,това е първият ми пост във форума.Ще се радвам да станем приятели и да споделям с вас проблемите и наученото в пчеларството.От Сливен съм и съм пчелар повече от 30 години.
За Новата програма-2014 година научих,че под въздействието на собствениците на големи пчелини ще се въвеждат нови ограничения:Задължителна регистрация като ЧЗП,частен земеделски производител най-малко 5 (чух и за 3)години.Защото не им се бутало по опашките с разни аматьори.
Във времето,в което навсякъде се тръби,че пчеларството и пчелите загиват,те въвеждат нови ограничения!?Има много млади хора,които са без работа,искат да се трудят и вместо да тръгнат за чужбина да слугинстват,решават да започнат работа тук.Не зная какви са аргументите на Разплащателната агенция за това,но мисля,че абсолютно не са прави.Просто трябва да се помисли за друг начин за регистрация,за да се ликвидира това унизително висене с денонощия по опашки,завършващи с бой и унизени отпаднали от надпреварата "Кой е по-нахален" , а за тези,които получат средствата,да се контролират как ги разходват и КАК ОТГЛЕЖДАТ пчелните семейства.На тези,които абсолютно не умеят да им се оказва помощ или като крайна мярка,да се отнемат.
Не зная как може да се повлияе на централната власт,но мисля,че главна задача е в България да се отглеждат повече и на повече места пчели,а това може да стане,когато има все повече нови пчелари.Ако вие знаете,дайте съвет,да се съберем и да го направим!
В същност вече трудно може да се направи нещо. Съюзите си разделиха парите по програмата и тя вече чака нотификация от Брюксел. Ние бяхме направили предложение, с което имаше възможност да се избегнат опашките пред РА, но то така и не бе погледнато. Сега както е направено не се знае дали тези, които участват по програмата няма да се наложи сами да си плащат над 90% от стойността на кошерите(бюджета за тях е намален 3пъти. Колкото за ограничението от три години е нормално и това бе единственото което се прие от нашите предложения. Причината е, че се получи така, че хора които никога не са виждали пчела кандидатстваха и усвоиха преобладаващата част от бюджета на програмата и не стига това, ами вписаха и цялата рода. Та така се сдобиха с по 150-300 кошера, които след първата зима останаха празни. Програмата е предвидена от ЕК да е в полза на пчеларите, които имат пчелини да обновят инвентара си, а не за създаване на нови стопанства. За това имаше други меркипо селските райони.
Ами...българска работа...Ако трябва нещо да се вземе-данъци,такси, ...-ще се проявява особена активност,но щом е да се направи нещо по-леко,по-умно,по-рационално-тогава не ги търси.Те са затрупани с купища бумащина и прикриват некомпетентността си зад тях.При мен няколко пъти са идвали на проверка или са изисквали документацията на пчелина за проверка хора,които абсолютно нищо не разбират от пчеларство.Дори най-елеметарни знания,от любопитство дори да са научили нещо.За тях ние сме хора,които само се чудят как да изкопчим нещо от държавата (а държавата-това са точно те!)и да станем милионери на неин гръб.Наша задача е само да отворим капака на кошера и да гребем с канчето мед,да продаваме и да тъпчем джобовете си с пари.Има такива,които са взели кошери и семейства без да разбират,но ако районният ветеринар е специалист,ако ДФЗ-РА някой навреме се е заинтересувал,да им е оказал помощ или истински контрол,няма да се стигне до такива фрапантни загуби на семейства.Скоро,на опашката предДФЗ дадох ухо на един разговор между млади пчелари,единият от тях се хвалеше,че извадил много мед от тазгодишните отводки.Има ги такива,но няма кой да му обясни,че през зимата пчелите не "спят" като мечките,а се хранят
Здравейте, за първи път пиша във форума!Надявам се, че тук ще открия отговори на въпросите които си задавам, ще мога да споделя мнение и ще открия много полезна инфо.
От три години с мъжа ми се занимаваме с пчеларство.започнахме с два кошера, в момента имамае десет. Решили сме той да се регистрира за земеделски производител. Изчетох много информация относно регистрацията. Може ли някой да ми даде по-пълна информация относно това няколко неща:
1 .за колко време става регистрацията,,
2.той работи на трудов договор, осигуровките които той трябва да плаща като зем.производител на база мин. Работна заплата ли са и може ли да ми кажете колко са съответно.
3. какви годишни данъци се заплащат съответно
4. от къде мога да погледна какви точно са изискванията за самите пчели, на какви условия трябва да отговаряме, необходимо ли е да имаме голям терен на който да ги заселим т.е. колко трябва да е площта на която ще ги поставим. Там където сме решили е планински район; необходимо ли е земята да е лична собственост или може да се използва и такава чрез скл. С договор за наем например
5.някъде четох че трябвало да се засади и терен с определени дървесни видове
6.с колко точно трябва да увелича стопанството през следващите години
7.какви са според вас плюсовете и минусите на регистрирането
Замислили сме да си закупим 135 отводки и 135 кошера, имаме терен на който да ги заселим, намерили сме и човек от който да ги закупим. Моля дайте съведи как да направим нещата по най-добрия начин!все пак парите които ще вложим никак не са малко!
Благодаря предварително!
Здр. колеги.
Осигуровките, независимо дали работи другаде или не са минимум 62 лева на месец. Това ще ви го обяснят после в НАП, първо се регистрираш при местния ветеринар. За целта трябва да имаш документ за ползване на имота върху който са кошерите, собствен или под наем или безвъзмездно ползване.
Щом сте решили да правите голям пчелин трябва да се регистрира. Така ще имате право да играете по програмите за подпомагане и субсидий. Най добре вървете в Районната служба за съвети в земеделието. Всичко ще ви обяаснят напълно безплатно. И при местния ветеринар отидете, от него започва цялото "ходене по мъките".
Успех!!!
Благодаря ви за отговора!
Аз съм пенсионер и плащам само здравна осигуровка(19,20 лв).Лошо е,че се сетих да се регистрирам през януари 2012, защото тая година отпаднах поради "недостиг на средства", а догодина няма изобщо да ми разрешат да кандидатствам за субсидии, защото трябва да съм ЧЗП от 3 години. Иначе документите стават бързо,много са,но хората са любезни и ги изготвят бързо.Никъде не е казано,че трябва да се изготвят за един ден,имате време. Ветеринарят,който отговаря за района ви ще ви издаде документ,на който ще пише броят на кошерите,които могат да се съберат в пчелина,за който трябва да имате документ (копие) - нотариален акт,договор за наем,договор за аренда,разрешение за безплатно ползване на горска площ и т.н. Хубаво е да се регистрирате като ЧЗП,защото май е или скоро ще бъде задължително и глобите са големи.Освен това ще получавате помощ "минима" на брой кошери.Хубаво е да си намерите място за пчелин извън населено място(в новият закон за пчеларствота щяло да бъде изискуемо) и същевременно да се охранява,защото кражбите са големи,а полицията не си мърда пръста.
Знае ли някои ,кога ще се отвори Мярка 141 .
Ами да така е, това ние държавата.Цитат:
Първоначално публикувано от Стефан Стоянов
Аз съм на 29г. от 2г. се занимавам с пчеларство, от 1г. съм с регистриран пчелин, с амбиция за някаква помощ. Изглежда че надеждата ми умря.
Ако се регистрирам като ЗП и си платя около 1000лв, за 1г. на държавата със сегашните ми 20семеиства общо взето смисъла на пчеларстване е безсмислен.
И маи наистина Спетември си хващам чантичката и заминавам да СЛУГИНСТВАМ (както е казал колегата) в чужбина с амбиция да не се върна тук и даи боже там да имам възможност да гледам пчели.
О да... да си извън населено място с малък пчелин е все едно да си оставиш портфеила на улицата.Цитат:
Първоначално публикувано от Стефан Стоянов
Я го намериш я НЕ.
А След като платиш и на охрана или охранителна фирма.... СУпер. Още повече си заробваме малките производители и подпомагаме МОНОПОЛИТЕ в скапаната ни държава. А уж точно срещу тях ще се борим.[/u]
Господин Бонев , както разбрахме вече директното субсидиране по ОСП ще е от типа ДУХАЙТЕ СУПАТА, така че трябва да се разчита на пчеларските програми и то който може да се добере до тях. Писах във Фейсбук ще повторя и тук някой неща, които не ми харесаха. Няколко неща ми правят впечатление - Няколко неща ми правят впечатление ... 3.1.2. Кандидатът може да бъде подпомаган при условие, че притежава не повече от 150 броя пчелни семейства включително, към момента на кандидатстване и СЛЕДВАЩАТА ТОЧКА 3.1.4. Недопустим е кандидат, получил финансиране по предходните тригодишни програми за закупуване общо на 150 и повече кошери; Де факто който е получавал три години по 50 кошера, той е започнал с някакъв брой и би трябвало да има към 170 - 180 кошера. Така че има противоречие и едната точка става излишна. Другото което ми направи впечатление че се СЪБИРАТ ТОЧКИ и там има две обстоятелства които ме безпокоят
1. Никой не може да събере 100 точки ... противоречие между 1. и 3. та точка ... /остава да се окаже че някой ги е събрал./
1.Не е кандидатствал до момента по НПП - 20 т.
3. Кандидатът е извършил разходите по всички сектори от договорирана финансова помощ за предходни години по НПП - 10 т.
Има противоречие между тези двете изисквания, което води до максимален брой събрани точки 90.
Следващото е точка 4. "4.Финансовата помощ е насочена към СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОН на планиране " - за което дават 10 т. , което си е както казва колежката след това във форума - жива дискриминация. Тази година добивите в северна българия са къде, къде повече отколкото южна ... визирам при мен Ямболска и Бургаска област, така че не виждам защо трябва да има такъв критерии , който да дава някакво предимство на териториален принцип.
Следващото което ме обезпокои са и критериите за класиране ТОЧКИ 3. И 4.
3. В случай на недостатъчен финансов ресурс за финансиране на всички постъпили заявления по мярка Г: „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в общността” се финансират заявленията, получили най-голям брой точки, съгласно Таблица 1, като заявленията с еднакъв брой точки се финансират по реда на постъпване на заявленията за подпомагане и тяхната регистрация в модула на ИСАК с дата, час и минута на регистриране на заявлението.
4. В случай на недостиг на бюджет по всички мерки на програмата за осигуряване на пълния размер на одобрената финансова помощ по заявленията за подпомагане, същата се редуцира по равно за всяко от заявленията с процентното съотношение на недостига спрямо бюджета на мярката.
Първо - че остава състезателния принцип в точка 3., което се мъчеше да се избегне с новата пчеларска програма. /Значи пак ще има боища , борчета, блъскане и опашки. Чакане два три дена по рано и т. н./Второ ... при недостиг на бюджет ... бъра ... бъра ... което е сигурно че средствата няма да стигнат ... помоща се редуцира с процентно отношение ... бъра ... бъра ..., откъдето изникват няколко въпроса - ДАЛИ ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛИ МЕЖДУ ВСИЧКИ, КОИТО КАНДИДАТСТВАТ, ИЛИ МЕЖДУ ТЕЗИ КОИТО СА СЪБРАЛИ НАЙ-МНОГО ТОЧКИ ?????? Ако не се кандидатства за пълния брой кошери /50/, пак ли ще можеш да получи някакъв брой ???? И тогава какъв процент ще може да закупи ?????
Не знам защо се обръщате в случая към колегата Бонев. Той няма почти нищо общо ни с това предложение (проект) за новия период. Имаше работна комисия в която като си нямаме организация нашия интерес на редови пчелари се "защитаваше" от муцуните, които измислиха и предната програма.
Колкото до въпросите които поставяте мога да ви дам отговор на някои и мнение към други. На първия ви въпрос : не сте вникнали в текста и няма противоречие. До сега нямаше никакъв проблем да участваш в програмите и да взимаш кошери като нямаш ангажимент да ги заселваш с пчелни семейства, така че няма никакъв проблем да си пчеларстваш с 20 кошера и да си участвал 3 години с 50 кошера и да имаш вече 150 празни сандъка "на склад".
Относно точковата система се надявам че не сте цитирали точно първа точка, защото може да си висял като мърсол няколко дни на опашка, да си кандидатствал и да не си одобрен заради недостиг на средства и сега да си с 20 точки назад . Точка 4 и за мен си е ПЪЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ.
Към Бонев се обръщам защото той беше писал по напред "Идеята е да има директно субсидиране по ОСП, а програмите да се запазят." и той е пуснал проекта за новата пчеларска програма. А относно точковата система изглежда не сте разбрали къде е противоречието ... опитайте се да съберете 100 точки максимума да видим дали можете ???? Точка 1 и точка 3 си противоречат ... никой не може да събере повече от 90 точки ... Относно кошерите може да си участвал 2 години с по 50 кошера и една година с 49 ... сега пак ще можеш да вземеш 50 ...
Аз се занимавам с пчели от 12 години , но преди година го регистрирах и се регистрирах като земеделски производител. Пчелите ми са близо до града поради причина че минават много хора и трудно ще тръгне някой да ги краде - това ми е за сметка на по ниски добиви поради по-малкото паша в района. Има ли някакъв стандарт или закон за защита, възможност за охрана бих ги преместил на по-добро място ... но уви , държавата не взема никакви мерки против кражбите на кошери.
Понеже някои от въпросите са насочени директно към мен, ще споделя, че нямам нищо общо нито с точковата система, нито с програмата във вида в който е тя сега. Парите за кошери в следващия периодса отрязани 4 пъти, така че малцина ще са тези, които ще се доберат до тази помощ. Или дирекно казано 100 души от цялата страна. Предложението, което бяхме отправили, бе за много по- оптимално разпределение на средствата, за много повече дейности и парите да стигат за много повече хора(10-20 пъти). Но ние сме "кви са тия". Бедата е там, че тия, дето ни правиха програмите имат вина и за това, че няма да имаме и директни субсидии.
И аз съм много разочарован.Жалкото е,че тези като мен които тепърва започват да се занимават с това и са ентусиазирани ...нямат никакъв шанс да си изкарват хляба с това и да имат примерно 200 кошера без някаква държавна помощ.Всичките си пари набутах в инвентар за 800лв,4 кошера с пчели за 600лв,засадих фиданки еводия за 100лв и...абе не ме е яд за парите,а че убиват всякакъв шанс на младите пчелари и тея изисквания са нереалистични.Много колеги казват,че е дискриминация точка 4,да така е,но нека ви кажа нещо за най-бедния регион в страната.Ще кажа специално за земеделието:меда се изкупува за жълти стотинки,овче мляко не се изкупува въобще,козе мляко не се изкупува,яйца не се изкупуват,вълна не се изкупува,свинското е на смешни цени и тн.Просто няма кои да ги купи.Кравето мляко е на 0.35ст.,докато на други места в страната е 0.65ст.почти двоино.За сметка на фуражите(всеки месец поръчвам) чак от Ловеч и съм разгледал цените в цялата страна и равносметката е,че са с 20 до 50 лв на тонаж по скъпи от колкото в други части на странта.Мандри за изкупуване вече няма по селата и тн и тн.Просто земеделския отрасъл в северозападна България не е много зле,а е на изчезване.Баща ми е фермер от 30 г и зная как стоят нещата в нашия край.А за това,че парите са 4 пъти по-малко и няма да стигнат за никои,ще кажа че за фермерите се говори,че няма да получават НИКАКВИ субсидий на глава животно или пък модернизация.Жалко за всички нас.
По мое мнение тази програма въобще трябва да бъде спряна в този си вид. Според мен тя стои в основата на масовата гибел на пчелни семейства през последните няколко години в цялата страна. Така заветната помощ за много хора, дори и такива, които не са се възползвали от нея се оказа пагубна. И вместо да си организират пчелините, да увеличат броя на пчелните си семейства, то те загубиха всичко. Е мерси от такава помощ. Предпочитам да заделя определен брой семейства, които да използвам за увеличаване на бройката и да се лиша от приходи от тях, отколкото да си докарам беля на главата. Защо трябва да секупуват и прескъпите и опасни препарати за борба с вароа, като има биологични мтоди, които са в пъти по-ефективни и навсичкото отгоре струват стотинки. Единственото за което си струва са кошерите и то за тези, които нямат възможностите и уменията сами да си ги направят, защото в общия случай и цените са доста надути и качеството е под всякаква критика - кошери еднодневки. Та затова си мисля, че това е донякъде за добро. Иначе ако тръгнем да чакаме на държавата да ни оправи, няма да дочакаме. От държавата може да искаме само да не ни пречи, но за да си извоюваме това, най-напред ние самите трябва да вземем да си подредим кошера и тогава да си извоюваме правата. Иначе само ще си ревеме тука по форумите, колко сме нещастни и ще ни мачкат разни монополи и картели.
Тази година пак кандидатствах, първоначално ми казаха че съм приет, после се оказа че не съм, заделих един пари за 30 кошера и ги поръчах, но докато тръгне поръчката ме извикаха в ДФ Земеделие да подпиша договора, но той впоследствие се оказа че е бил под условие (ако останели пари), а аз междувременно поръчах още 20 кошера, капарирах ги като си внесох ДДС-то както си му е реда и когато разбрах че парите не са сигурни с триста зора развалих договора с фирмата (добре че не беше ми направила вече кошерите) и си ми остана само първоначалната поръчка за 30 кошера, но изгорях с ДДС-то от капарото. Изобщо доста срамна история се получи.....
Обръщам се към всички млади колеги които като мен са разочаровани от ПЧЕЛАРСКАТА програма . Момчета да си плюеме на ръцете и да им покажеме че ще справиме и без програми . Има си хора и за там . Оставете ги . Те ще си отидат рано или късно . По скоро рано . Ще дойде време да останат само истинските несубсидирани ,бедни и измъчени пчелари и земеделци .
Браво Иво,Само така се постигат истинските успехи.Жив и здрав.
Така си е , над 15 години се опитвам да оцелявам въпреки грижите на държавата и като земеделец , и като занаятчия а сега явно и като пчелар ще е така. Въртим , сучем и все до сивия сектор го докарваме - иначе се не издържа. В едно обаче се убедих - за да искаш да изкараш си трябва инвестиция , с трици маймуни - определено не става. Е затова ни се ще мъничко помощ ама то си има хора за всеки влак , а за нас остава само чакането и вероятността да си останем бедни и измъчени е голяма. А иначе приветствам оптимизма ти колега !
Аз не съм взел и една стотинка субсидия, тъй като работя за държавата и със закон ми е забранено да осъществявам друга дейност. Справям се с пчелите от събота на неделя и за 15 години ги докарах до 70 семейства и 20 отводки. Но само аз и семейството ми знаем какво е и на каква цена. От 2000 г. произвеждам стоков мед и тогава цените бяха 0,60$. Така, че който има желание го постига, който няма, търси оправдание.
Заставам зад мнението на Ивайло! Нека си усвояват средства монополи,връзкари и тем подобни,без любов към пчелите в един момент всичко ще свърши за тях.Ще останат хората,които го правят от душа.
ПЧЕЛАРСТВОТО, А ТЯ СЕ СЪЗДАВА ПО ИЗКУСТВЕН НАЧИН (както и другата,срещу която са сегашните протести) ПРЕД ОЧИТЕ НИ!Ние сега си мълчим,а после ще останем изненадани... Аз не зная какви са тези,които правят програмите,но явно те не вникват в нуждите на пчеларите и на пчеларството, а решават нечии интереси.
моят дядо бог да го прости навремето ми казваше че като не са били доволни от политиката на времето са взели пушките и са хванали гората.та ако сега вие не сте доволни от нещо то последвайте примера ни .ние сме тези които искаме -не трябва да се предаваме .колега казва да докажем че и без програми ще се справим .не е така .как земеделците излязоха от тяхната криза ?как тютюнопроизводителите ще излязат -не със съгласието че и без програмите ще се справят .не се ли борим за нашето така ще сме тъпкани.повечето в форума сте млади хора давайте идеи ние постарете ще сме зад вас.не плачеш ли няма кой да ти даде и това което си е твое
Предлагам модератора да заключи темата и да я пренасочи към Пчеларската програма 2014 - 2016
Съгласен съм колега за пчеларската програма-трябва да бъде спряна,говорим за тригодишната.Подхода трябва да бъде друг...,но явно не му е дошло времето:)