http://www.youtube.com/watch?feature...P0XmHl14c&NR=1
Преглед за печат
хареса ми това дъно изглежда много функционалноЦитат:
Първоначално публикувано от mityo79
Изглежда много добро, смятам да си направя нещо подобно нещо средно от двете клипчета които съм качил за да го тествам и на практика.
нещо не ме радва в 1 вия клип идеята чекмеджето да се издърпва отпред
Извинявам се много объркал съм клипчетата, http://www.youtube.com/watch?v=qdXVE...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=xU7Xd_Hauvs
Гледах и друго клипче без прашецоуловител с мрежа само но сега немога да го намеря, от тези три клипчета ще направя някакво междинно дъно. От първото клипче ми допадна прелката най много, защото е защитена.
http://www.youtube.com/watch?v=qZFT5Eq7nIg
това е третото клипче blush;
Ще съм доволен от мненията забележките и препоръките по дъното което направих. За сега ще е само на 4 кошера този модел за тази година за да видя как ще е в процеса на експлоатация. http://www.youtube.com/watch?v=_VWBYOZEWjc
Чудесно е.Патентовай го.
И от мен отлично Ивчо! drinks;
определено ми хареса но е доста сложно за изпълнениеЦитат:
Първоначално публикувано от Ивайло Георгиев - ingivo
и се чудя само няма да заклейват 2 те летви по средата
но след проба ще си покаже
но има идея с този голям по размер прашецоуловител
Нищо не съм измислил ново за патент . Ще видиме със заклейването какво ще е положението . Да изпълнението е играчка но не е сложно.Цитат:
Първоначално публикувано от michail76
Искам да питам мрежата на това дъно с какви размери е ?
Цитат:
Първоначално публикувано от Бърз
За колко време се събира това количество прашец което е показано на снимката най отдолу
Ивайло,дъното е моного хубаво,добре е да помислиш за растоянието между прашецоуловитела и рамките, което трябва да е не по голямо от10 мм.,дълбочината на чекмеджето,която да не е по малка от 40 мм.и отворите за
търтеите, за които мога да те посъветвам да ги направиш в двата предни ъгъла,
с тръбички или маркуч, вътрешен размер 8 мм.,които да излизат странично на кошера леко наклонени надолу,успех.
Дъното е добро с 2 забележки от мен:
1.Чекмеджето е добре да бъде точно под лентата за прашец за да не се замърсява прашеца с разни неща паднали по дъното.
2.Тези щифтове с които регулираш прелката няма ли да ти пречат като минаваш покрай кошера.
Въпрос : какъв мише предпазител ще ползваш и как ще го поставяш ?
Благодаря за мненията .
За чекмеджето и на мен ми се видя излишно да е по цялото дъно но понеже дълбочината му е 24 мм предпочетох да пробвам така .
От прашецоул. до рамката е 25 мм . Защо да е 10 мм ???
За маркучетата за търтеите съм абсолютно съгласен .
Мишепредпазител пласмасов в същия канал където влизат летвичките за реглаж на входа.
А дали ще пречат летвичките не знам една подробност за тях ще бъдат обработени с восък против поемане на влага.
Здравейте колеги! Умувам върху вариянт на изцяло мрежесто, изцяло подвижно дъно, с прашецоуловител и моля за коментари, критики и предложения, понеже до момента не съм използвал никакви мрежести, подвижни и/или с прашецоуловители дъна. Става въпрос за следното (моля да ме извините за драсканицата, но мисля става ясно каква е основната идея, а после ще доуточнявам подробностите). Дъното няма да си го изработвам сам, понеже нямам тази възможност... взаимствайки идеи от много ваши и чужди дъна, аз само мисля идеята за дъното такова, каквото би ме устройвало и според мен би било максимално универсално и гъвкаво, за всякакъв вид работа с него.
Значи, дъното е с две табли, които са изцяло мрежести и подвижни (горната с прашецоуловител), плъзгащи се върху летвички заковани по страниците на дъното и излизащи през задна вратичка. Само една единствена прелка отпред и малко независимо чекмедже за прашец под прелката. Таблата с прашецоуловителя ще предтсвлява следното: Върху предната страна на рамката се заковават отгоре прашецоуловителя, следва ограничителна летвичка и назад мрежа. Също в предната част (този път от долната страна на рамката), под прашецоуловителя се заковава отново мрежа, през която да падат топченцата прашец. Така изработено, се получава нещо като касета с височина, равна на дебелината на самата рамка. Прави се прорез на предната летва, през който да налитат пчелите вътре в "касетата", от където имат път единствено нагоре през прашецоуловителя. Така поставена таблата ще сочи към прелката, която ще се затваря с летвичка с прорез. При обърната летвичка с прореза надолу, пчелите ще налитат във прашецоуловителя. С обръщане на летвичката с прореза нагоре, пчелите ще налитат директно в плодника. Третият вариянт на поставяне на летвичката (с прореза навътре примерно) ще затваря изцяло прелката. Понеже, явно е добре да има и отвори през които лесно да излизат пчелите а и търтеите, се поставят и фунийки по модела на сръбското дъно. От тук ми възникна въпроса, как биха могли при необходимост да се затварят тези фунийки на всеки един кошер поотделно, без да е необходимо да се съхраняват отделно тапички или други сваляеми елементи? Аз съм в район (Силистра), където всяко лято почти се пръска против комари и ми се налага да затварям напълно пчелите по няколко пъти в годината за по 24 часа. Затова, би могло тези фунийки да не се прихващат директно към външната страна на дъното, а на отделна летвичка, която монтирана върху предварително пробитите кръгли отвори на страницата на дъното, ще ги затваря просто с едно движение, като се приплъзне леко встрани на разстояние, равно на диаметъра на отворите (не знам дали тази подвижна летвичка няма да я заклейват и да затруднява преплъзването, но пак е по-добре от нищо). По груби сметки (може и да греша), така изработено дъното ще е с височина, не повече от 10 сантиметра.
* Позволява сваляне на горната мрежа през задната вратичка за бърз преглед отдолу, за състоянието на семейството.
* Също с отстраняване на горната табла, позволява долно подхранване.
* Изцяло мрежесто дъно (борба с акара и вентилация).
* Лесен контрол на опаразитеността на семейството, с поставяне на хартия (примерно) върху долната мрежеста табла.
* Възможност да се зазими семейството на изцяло мрежесто, плътно или частично закрито (с парче фибран примерно) дъно.
* Добив на прашец.
* Възможност за напълно затваряне на семейството при необходимост.
* Максимално компактно и - тук дърводелците ще кажат - не сложно за изпълнение.
Сигурно има още плюсове, но тези са които устройват напълно мен лично.
Минусите: тук сте вие... Може би заклейването на подвижната горна табла (?!) не съм ползвал и не знам.
Та общо взето това е за сега. Моля за коментари!
п.с. Има и начин, прашеца да остава абсолютно чист, без отпадъци от кошера в него, чрез поставяне на вид хоризонтална преграда, малко над прашецоуловителя (с достатъчно разстояние да пълзят пчелите и да излизат отстрани) така, че да покрива напълно+още малко целия прашецоуловител. Дупките/фунийките за излитащите пчели - над нивото на преградата.
Идеята ти има няколко съществени недостатъка. Така, както си направил горната табла възниква въпроса, какво ще правиш когато има силен принос на нектар или, когато прашецоуловителя не е желан в кошера. махаш цялата табла добре, но това не е добро решение. Това с фунийките е добро решение. виж това дъно аз работя с него. По някога най- простия вариант е най-удачен. http://pcheli.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%...%B5%D1%80-r105
Прав е колегата Бонев, че понякога най-простият вариант е най-удачен. Аз ползвам това дъно, което е почти същото, като неговото. http://pchelari.com/forum/showthread...2922#post32922.
Когато се събира прашец просто се маха таблата под мрежата и на нейно място се поставя чекмедже.
Извинявам се, не ми става ясно какъв е проблема при силен принос на нектар и как той ще бъде затруднен? - Няма да махам никаква табла.
Затваря се прашецоуловителя както съм описал (като летвата на прелката се обръща с прореза нагоре... това по начина по който Ивайло Георгиев си е направил дъното) и пчелите си налитат свободно, директно в плодника, без да им се налага да преминават през прашецоуловителя.
Няма вариянт, при който прашецоуловителя ще бъде нежелан в кошера, освен при случаите на:
* Долно подхранване.
* Бърз преглед на състоянието на семейството през задната вратичка на дъното.
* Някакъв вид почистване на самата горна табла.
През останалото време, таблата ще си стои на мястото.
Идеята ми е, да избегна именно сваляне, поставяне и/или необходимостта от съхранение на друго място, на каквито и да било елементи по дъното и всички те, да си се "съхраняват" на мястото за което са предназначени.
Пролетта съм решил най на края да пусна прашецоуловителите. Сега ще правя 2ро дъно с по ситна мрежа да се събира прашеца защото с дъските няма да стане. През ситната мрежа дали ще може да пада акара ли да направя чекмедже само под прашецоуловителя?
Ако се страхуваш, че акара ще се връща от чекмеджето в кошера - едва ли.
Ако се страхуваш, че акара ще замърсява прашеца - не бери грижа. При прашеца ще падат много отпадъци.
При вътрешен прашецоуловител веялката е задължителна
Миналата година на изложбата в Пловдив видях прашецоуловители отворите на които бяха пресечен конус, а не кръгли. някой знае ли нещо по въпроса.
Външен пластмасов прашецоуловител на фирма Анел
Аз го наричам трапецовиден отвор, като малката основа на трапеца е надоло, ако говорим за едно и също.
Ползвал съм. Смъква почти всичкия прашец от пчелите.
Причина за това е по-тясната долна страна, където минават крачетата.
При кръглите отвори много често пчелите минават с прашеца/говоря само за пластмасови решетки/.
Поради голямата ефективност, може би не е хубаво да стои с месеци на кошера.
Държах го около месец, не помня точно. Не беше фатално, дори семейството събра и мед.
Но! при мен има много прашец. Може би в периоди когато плодника е затрупан с прашец, дори е от полза.
Зависи от региона и сезона.
Въпросния прашецоуловител е като на снимката показана от Silvia.
Така е направен, че решетката може да се вдига към тавана и пчелите минават свободно.
Това може да се прави през 1-2дни, стига човек да има време.
Интересното е, че като се вдигне решетката пчелите пак търсят да минат през нея, въпреки големиая отвор пред тях.
Тук съм написал недомислица.
Понеже чекмеджето е малко, трябва да се изпразва максимум на 3 дни.
Може 2-3 дни да се събира прашец, след това пчеларя отива, изпразва чекмеджето и вдига решетката.
След 2-3 дни решетката отново се спуска.
При това ще има едно празно ходене за да се спусне решетката.
Моя кошер е на двора и всеки ден, "по неволя", минавам по няколко пъти край него.
Прашеца го взимах всяка вечер. Решетката не съм я вдигал и спускал, но след около месец махнах прашецоуловитела.
Искам да попитам перфорираната ламарина за прашецоуловителите от къде е купувате ?
http://www.dfbulgaria.bg/ Аз от тук и съм доволен .
Размера е 5/8 или 5мм отвор 8мм от център до център , ламарината е перфорирана . Материала е по твой избор алуминий 1мм.(100/250см) мисля излизаше под 30лв. а неръждавейката около 100 .