Благодаря! Аз ги заподозрях, че по този начин извличат по-голямо количество восък, или нещо подобно. blush;
Преглед за печат
Благодаря! Аз ги заподозрях, че по този начин извличат по-голямо количество восък, или нещо подобно. blush;
В разпечатките остава доста мед, дори и те (разпечатките) да са се оцеждали във ваната цяла седмица. Не е препоръчително въпросния мед да се дава за подхранване на пчелите, защото може да има някое проблемно семейство и така да се разнесе зараза по всички семейства. По-удачно е да се пресоват разпечатките и да се оцеди мед за продан. След тази операция, остава незначително количество мед в разпечатките и пак може да се промият с вода, защото ако се топят в отворен съд с вода се налага повтаряне на операцията. Т.е. повторно топене.
Госпожо, а защо не пробвате тази година, за да разберете лично какво се получава. Може да ви кажа, че восъка престоял във вода си остава същия, но вместо да купувате оцет за камбите и за какво ли не още, ще си ползвате вашия от разпечатките. Ако пък накиснете стари пити в който е гледано пило, тогава ризите на пчелите се надуват и при топене восъка по лесно излиза. Дано съм помогнал с нещо.
В разпечатките има малко мед и можете да го извлечете, но не бих подхранвал семейства с него.
Промиваме разпечатките с единствената цел да премахнем меда преди да разтопим восъка.
Една двойна шепа разпечатки, в кофата, с 1 литър вода. ХУУУУУУБАВО джуркане със супената лъжица на почивки около 30-60 минути. Резултата 1,7 литра сироп. На второ джуркане с 1л вода, 1,2 л сироп. Третото джуркане го изхвърлих. това за тая година. За лани нямам спомен. Разпечатвам с вилица.
Досега съм давала медната вода след разтопяването обратно по кошерите /с много тъмен цвят, но пчелите явно много я обичат, защото само като я подушат и се събират около шишетата/. Предполагам, че ХМФ-то й не е от най-ниските, но на този етап не мога да съм толкова прецизна, защото времето и количеството енергия, с което разполагам, се оказаха най-ценните ми ресурси. А си мислих, че извличате повече восък, но не ми стана ясно на какъв принцип.
Г-н Дамянов, да попитам още нещо /последно/, подхранването с бирена мая в сиропа добра идея ли е? Пролетното и есенното? Странно е, но точно момчето, което е производителят на основите от Горна, то спомена, че напоследък се отрича, но не знаеше защо.
И защо е лошо медът да е във восъка, и пило да има, и прашец, восъкът става с по-лоши качества?
Можете да подхранвате с мая, но не рязбирам защо при последното подхранване.
Заради лекцията на доцент Желязкова, само че всъщност тя пролетно време не препоръчва маята. Аз маята я възприемам като комплекс от витамин В и като протеин. И по логиката, че и двата компонента трудно биха натрупали излишество, пак далеч от това да съм прецизна, реших, че ще я добавям при всяко подхранване със сироп. Но това момче ме накара да се замисля, в края на краищата той контактува с една камара пчелари от цялата страна.
Благодаря и лека вечер!
Каква мая давате и на каква цена я купувате? Прочетете това ако искате
http://scientificbeekeeping.com/when...ed-pollen-sub/ и това http://scientificbeekeeping.com/fat-bees-part-3/
В разпечатките има много мед,дори и след като престоят 5 дена във ваната за разпечатване и са се изцедили до сухо.Дори и след преминаване през преса,пак остава мед.Затова промивам.Водата от промивката+водата от измитите съдове+малко сечи кабруз и това е първата стъпка към повишаване числеността на моите робушки за да презимуват успешно.Напълнят ли някоя баластна пита,хайде вън.Но......о, това е съвсем друга тема.Да попитам–защо не храниш с тази сладост от разпечатките? Съмняваш се за някое от с–вата? Това би означавало, че ти не знаеш какво става в пчелина/ите/ ти.Аз знам и затова храня,студено.Съмняваш ли се,загрявай до кипене и пак давай.Какво я правиш?Хвърляш я? Ако е така,това си е чисто разхищение.Ние,динозаврите от палеозоя се опитваме да правим от ни щото–нещо.Нямаме излишни финикийски знаци за да ги разхищаваме.Всичко е разчетено до стотинка.Малко цънцари си падаме!!!!! А бе.....е,к,во да ти кажа.Гоним дявола още във въздуха,преди да е кацнал за да го е.....м. Изтървем ли го,той ни разказва играта с подробности.Така че,хранете с промивките след като знаете състоянието на с–вата.По този начин ще намалите себестойността на 1 кг. мед и спокойно ще го подарявате на всички зайкуджии които дават цена 4,50 лв. А восъка?Восъка е почти без пари.
Предпочитам да продам меда, а да давам захар.
Оставам да се изтече каквото може, но остава винаги.
Знам как трябва да се направи, но не си струва инвестицията, а нямам време сам да го изработя.
Много добре знам в какво състояние са семействата ми. Предпочитам да не връщам мед.
До сега промивах разпечатките и с водата подхранвах отводките, но тъй като те вече нямат нужда от хранене днес реших да я използвам за ракия като я сипа в едни бидони със сливи. Бях си приготвил и захар за всеки случай, но се оказа че медената вода е със захарност над 25% и не я „лови“ захаромера, и вместо да добавям захарта се наложи на 40 литра медена вода да долея 20 литра чиста за да се получи разтвор с 20% захарност. Разпечатвам (режа) предимно „дебели“ пити и се опитвам да държа максимално дълго разпечатките да се цедят, но явно наистина остава много мед в тях. Поръчал съм една преса и я чакам да пристигне и тогава ще въртя последния мед, дано да върши работа че иначе ще се пропия... :laughing:
Някъде по-горе писах вчера какво правя с медната вода, така че въпросите Ви за знанието/незнанието ми за състоянието на семействата и на този фон самоизтъкването Ви за Вашите познания малко ми идват не на място с nickname-а Ви. Не се обиждайте, обикновено не отговарям на такива съобщения, но да употребите нецензурна дума в диалог с жена, било то и с многоточие, ме провокира. Благодаря Ви за кипенето, и въпреки че и в момента точно това правя, не върви на "заслужил" автор да раздава такива съвети. И, ако мога да Ви бъда полезна, съвсем добронамерено, към момента обявената цена за моя мед на едро е 5.00 лева, но не мога да Ви кажа на коя от двете пловдивски фирми е, защото с организацията по вземането на проби и изкупуването на меда се занимава най-продуктивният пчелар в района ми, от когото се случи да се уча по стечение на обстоятелствата. Просто е много уважаван човек и хората работят с него от десетилетия.
http://utilaje-apicole.com/topitor-c...-bostina-ceara , подобна е на нашите преси за грозде, но е от метал. Недостатък е че не е от инокс, но за тия пари толкова...
Всяко едно подхранване на пчелите си има логика - кога се прави, защо се прави и как се прави. Човек трябва да се съобразява с биологията на пчелите и с техните нужди от даден вид храна, но САМО АКО ТОГАВА Я НЯМА В ПРИРОДАТА.
Специално за БИРЕНАТА МАЯ - тя е протеинова (белтъчна) храна и се явява един доста несъвършен и непълноценен заместител на прашеца (има и по-добри заместители). Бирената мая има смисъл да се дава на пчелите само тогава, когато едновременно са изпълнени и трите условия по-долу:
1. Нямате на разположение по-добра белтъчна храна (например Feedbee)
2. Пчелите се нуждаят от прашец, за да отглеждат по-много пило (пролет, лято и ранна есен, но в никакъв случай през късната есен и през зимата)
3. В природата има недостиг на прашец или има достатъчно прашец, но броя на кошерите в пчелина е прекалено голям, което създава дефицит за единичното семейство.
Има един много лесен метод за определяне на нуждата на пчелните семейства от подхранване с белтъчна храна. Не се гледат питите с перга в кошера - те може да са повече или по-малко, но за пергата трябва да се знае, че тя също както запечатаните килийки с мед се явява НЕПРИКОСНОВЕН ЗАПАС ОТ ХРАНА, който се използва само в изключително крайни случаи (например през зимата или при дълъг период от време с дъждовни дни). В нормалните летни дни семейството използва за подхранване на пилото само ПРЯСНО ДОНЕСЕН ПРАШЕЦ, така че за ежедневното непрекъснато яйцеснасяне е изключително важно да има НЕПРЕКЪСНАТ ЕЖЕДНЕВЕН ПОТОК от пресен прашец.
Та метода за проверка на това има ли достатъчно голям поток от прашец в едно семейство е следния:
Застава се сутрин от 9 до 10 часа пред семейството и се наблюдават връщащите се от полет пчели. Ако от всеки 10 пчели 4 или 5 от тях носят прашец - всичко е наред. Ако само 2-3 пчели носят прашец - в природата има дефицит и майката е с ограничено яйцеснасяне. Ако само 1 от 10 пчели носи прашец - значи сте в голяма беда и семейството е пред загиване по причина неснасяне на майката (тя и да снесе нещо, пчелите го изяждат).
От тука може да се определи и логиката на даване на белтъчни (протеинови) заместители на прашеца - дават се само тогава, когато вие искате по-голямо яйцеснасяне, но поради една или друга причина семейството не си доставя необходимия за тази цел прашец (поне 50% от летящите пчели трябва сутрин да носят прашец).
Моите уважения Г–жа!!! Но изпадам в недоумение от поста Ви адресиран до мен.Предходният ми пост не визира Вашата дейност като пчелар/ка/,ни най–малко познанията Ви в тази област.Не съм прочел нито един Ваш пост.И този щях да подмина,но видях карето на мой пост.Заинтригува ме и затова го прочетох.Вярвам, че сте много по –добра от мен при боравенето с компютъра.Върнете се на поста ми –прочетете копирания цитат.Вашето име ли е?Диалога ми е с цитирания колега,а не с Вашата особа.Има една хубава поговорка–Сам се набутва между шамарите.Че и Вашата е подобна.Независимо че написаното не се отнася за Вас и малко сте се пообъркали,аз Ви се извинявам.За мен не е унижение да се извиня на една дама/и/, макар и да греши.Толерантността към тях е била винаги водеща в отношенията ми с тях. Цената на меда не ме интересува тази година,продаден е на зелено.
Благодаря. Не знаех за тази фирма. Аз последно си купих това http://www.bee-equipment.co.uk/product-p/fd-211.htm и това http://www.bee-equipment.co.uk/product-p/fd-201.htm . При сегашния курс на паунда Ultra Bee ми излиза 7,2 лв/кг с доставката до Русе, а Bee Pro 5.8 лв/кг.
Като чета разните технологии май само бидон няма да стане да свърша работата ще трябва и платнена торба за дерето:bigsmile:,но все пак бидона си трябва
Какво количество мед използват пчелите за да произведат един килограм восък?
Според общоприетото мнение - 10 кг. Според Таранов (след направени опити) - не повече от 3,6кг. Отделен е въпросът дали трябва този мед да се считата като "загубен" при производството на восъка, тъй като при определени условия, този восък пчелите така или иначе си го отделят...
Сигурно неслучайно задаваш този въпрос, така че сме в очакване да чуем правилния отговор...
Мед незнам,ама млада пчела трябва,нелетяща.