във Варна има мога да набера семе.
Преглед за печат
във Варна има мога да набера семе.
Дайте координати на разсадник в София за Еводия и Софора ? В с.Розино има ама са си 120 км в едната посока, за 20-тина фиданки не си струва . Или да се групираме някак да се ходи поне за 150-200 броя.
БИ ЛИ КАЗАЛ КАДЕ ВЪВ ВАРАНА ИМА
Цитат:
Първоначално публикувано от dd0000
Ако се свържете с разсадника в Розино на
тел.0887431197 човекът може да ви изпрати разсада по куриер,но за дърветата още е рано,трябва да им опадат листата.Аз лично минах от там на връщане от морето и си напазарувах разсад в контейнери и си го насадих.Без да го рекламирам цените са прилични.Купих си и цветя и храсти и дървета-има всичко от каталога.
Еводия има град Варна кординати в гугал 43.230364,27.869776" 43.245089,27.847503"43.230575,27.873451
https://www.google.bg/maps/place/43%...!3m1!1s0x0:0x0
Еводията вече пуска цветовете.И,както пише по книгите,започва да цъфти на четвъртата година.
http://s2.postimg.org/fub9sqoh1/0346.jpg
http://s24.postimg.org/p9vs1btxt/0347.jpg
Не е ли рано да пуска цвят? Казват, че цъфти август.
Ами то и акацията трябва да цъфне 50 дена след джанката ама цъфна 30дена по рано.
Не се вижда хубаво на тези снимки, но би трябвало това да са само пъпки. Иначе при нас цъфти през юли, почти едновременно със софората.
Въпреки,че още не са се разпукали цветчетата еводията е пълна с пчели.За съжаление снимката нее с добро качество.Дървото е на четири години и цъфти за първи път.Повечето пчели са по клонките на цвета затова не се виждат отгоре.
http://s13.postimg.org/oqbpyo63n/0422.jpg
Добър ден,изкам да попитам кога се събират семената от това дърво?
Вече окапаха.
Ако се насадят фиданки,на третата година бе трябвало да цъфтят
По принцип започват да цъфтят едва на 5-6година ако не премръзнат и не им се наложи да започнат да растат отначало.
Не знам на коя година цъфтят, но моите са посадени тази пролет като двуметрови фиданки и още тази година вече дадоха семе (няколко буркана). Въпроса ми е как от това семе сам да си направя нови фиданки? Някой знае ли как се прави и кога се прави?
Иначе ако не знаете, зайците (или може би сърните) са голяма напаст за младите еводии. Гризат кората на младите фиданки и ми се наложи всяко едно дръвче персонално да го ограждам с по 3-4 еднометрови колчета и ситна мрежа около тях.
Семената имат доста твърда обвивка. колега преди много години деше изпробвал няколко метода на обработка, но най-добри резулттати се получиха при поставянето на семената във влжен пясък в мазето цяла зима и засаждането им на пролет. Семената никнат до 3-4 години.
Аз семената (всички с твърда обвивка) ги "третирам" така:
Като ги събера ги поставям в пакетчета от вестник по една шепа семена всяко. Така пакетирани ги слагам в хладилника за седмица. След това ги премествам във фризера за 3-4 дни. Пак ги вадя в хладилника за седмица... и така 2-3 пъти.
След това в зависимост от времето (около средата на март), пълня кофички от к. мляко с купешка пръст, може и с домашно приготвена, но трябва да е "рехава". Във всяка кофичка по 4-5 семена, почти на повърхността и под найлон навън или до прозореца в неотоплявана стая.
Друг, още по-лесен начин е, на пролет като се разхождаш да си гледаш в краката ;-) Така в момента в който семената паднали от дърветата започнат да се пропукват, директно в кофичките и цяло лято там. На есен в земята под един буркан и т.н....
тава ли е Еводия? Ако нее може ли да ми изпратите снимка какво представлява семето на дървото
Това ми прилича на айлант.
Това е еводия.
Прикачен файл 418
Прикачен файл 419
Аз семената ги третирам така:Около коледа засаждам семената в саксия или обикновена касетка може и в специални форми за разсад.След като ги засея поливам и ги изнасям на терасата или в двора на открито.Оттам нататък Господ си знае работата.Единствената ми грижа е да подържам влагата през зимата.И през април вече имам разсад.
Да си кажа правичката, и аз си поръчах две дръвчета вече забравих от къде засадих ги взеха , че се хванаха до тук добре.
Едното баба ми го оплеви докато беше малко , другото оживя порасна до едно ниво и сякаш се парализира не расте , все така си седи - ще трябва да го щракна и да ви пусна малко снимки да видим дали Еводия съм си взел или нищо като подобно.
А семената какво представляват?
Аз тази година ги засадих в отделни кофички беше март месец и 90 % покараха без да третирам семената с нищо.Предната година си бях събрал от едно дърво. След като станаха по 10 см ги разсадих в земята сега са по 80см.Напролет ще си ги разсадя по пчелина.
Колеги,един пчелар който е работил в пчеларското навремето ме посъветва да ги потопя в гореща вода.Само потапям и вадя веднага.Така се пукала твърдата обвивка и поникват повечето.Аз сега си събирам от японска акация и напролет ще го пробвам този метод.Еводия също бих посял ако има от къде да събера семе.
На друго дърво намерих тия семена, листата на дървото много приличаха на тия от снимките който ми изпратихте.
Моля отговорете ми дали това е Еводия.
Ето и семената:
Не, не са на еводия. Ето как изглеждат моите семена:
Прикачен файл 428
Запалката е за да видите мащаба. Семенцатата са на гроздове на два етажа в едни шлюпини, които бързо изсъхват. След като се разтрошат, отвътре изпадат семенца, залепени две по две. Приличат на мравки и имат размера на мравки. Дори в повечето случаи едното семенце е малко по-голямо от другото, така че аналогията с мравки е пълна.
Тази пролет засадих цяла горичка с около 50 фиданки и само три от тях дадоха по няколко гроздчета със семенца. Тези, които виждате на снимката, са брани директно от дръвчетата, така че не може да стане грешка. Ако въобще пролетта са ми продали истински фиданки на еводия, значи наистина това са нейните семена. Целия ми добив е това, което виждате на снимката в тази чиния. Така като гледам, сигурно ще има 1000 семенца. Ако 100 от тях доживеят да станат фиданки, ще е цяло чудо.
Матеев, това което си показал са точно семена на Еводия. Успех с развъжането. Няма да сгрешиш. Тази година еводиите ми спасиха сезона. Относно семената някъде по-горе бях описал как да се подготвят за засаждане. Това е най-успешния начин, с най висок % кълняемост. Изпробвано.
Матеев,честито за добива.Важно е да споделиш какви фиданки си посадил.В един сайт предлагат фиданки на от 1(от 20 до 80см) до 3(до 2,5м) годишни.Предполагам си посадил 3 годишните?Дай координати на разсадника от който си ги купил, че да не ни набутат някой храсталак.
Не си спомням вече, но май 3-годишните бяха само няколко дръвчета. Бяха по-високи от мене. Другите бяха някъде до кръста. Семенцата са брани именно от 3-годишните. Основната покупка беше на 100 броя 2-метрови липи и на 25 000 броя 20-сантиметрови акации. Големите дръвчета ги разсадих веднага, а с малките акацийки си направих собствен разсадник близо до дома, за да си ги поливам. Сега вече са порастнали почти колкото човек и буквално в следващите дни започвам голяма офанзива по засаждането им по различните пчелини и около тях.
Разсадника не си го спомням кой от всичките беше, защото съм купувал и от други разсадници, но колегата който ходи с пикапа сигурно ще се сети от кой разсадник взе най-много фиданки. Ще го питам и ще ти кажа.
Между другото ако догодина някой иска безплатни фиданки от акация, да се обади. В момента изсичам (разреждам) 50 декара акациева гора и догодина със сигурност ще има поне 100 000 фиданки, които с удоволствие бих подарявал, ако някой си направи труда да дойде до Ловеч с лопата и да си ги вади. То и в момента има хубави фиданки, но са по-малко.
Здравей , Матеев казвам се Красимир Николов живея в Севлиево имаш ли още от безплатните акациеви фиданки . Правя си нов пчелин и мисля да по залеся
Ха-ха. Имота ми с 50 декара акациева гора е около с. Александрово, Ловешко. Около моя имот има още около 1500 декара акациева гора, в която сигурно има 1 милион млади фиданки. Просто човек трябва да си направи труда да отиде и да си набере (извади от земята с подострена права лопата).
Ако не ти се бие път до Ловеч, поогледай се около вас за някой далекопровод. След това се разходи под него и за има-няма 1-2 километра разходка сигурно ще намериш поне 1000 фиданки на акация. Те задължително присъствуват под далекопроводите, защото ЕРП-тата периодично изсичат всяка една растителност под тях. И ако сред тази растителност има и някоя друга акация (а то има със сигурност), на следващата година около отсеченото дърво има поне 100 фиданки. Вадиш смело и не се безпокоиш от хорски погледи, дори ЕРП-тата ще ти бъдат благодарни.
кога се прави расъда за еводия и кога се сее
Миналата година посях семената през средата на пролетта и до есента пораснаха до половин метър.Посях по няколко семенца в кофички от мляко.После ги преместих в леха. Сега смятам да ги засадя. Ако има няккакви особенности моля за съвет.
Имах и друг проблем. Доста след засаждането в лехата полувината от разсада ми завехна и загина.Не можах да намеря обяснение.Някакво заболяване беше според мен.Следи от вредител не открих.
във каква леха ги засади и кога засади семената в кофичките
Не мога да ти кажа точно. Около средата на април може би. Кофичките пробити отдолу. Вън на полусенчесто място. Редовно по малко вода.Като поникнат оставяш едно растение в кофичка ако са повече, и като станат 10см правиш една вада накрая на градината вадиш,нареждаш,заравяш и поливки.
Еводията започна да цъфти
Сега от клон по 1 магазин мед :)
Край летния театър в Бургас има десетина еводии,но досега само бамбуси съм видял по тях.Иначе аромата им се усеща отдалеч.
По принцип Еводията е доста медоносно дърво. Чел съм статия, където се посочва, че едно въздрастно дърво(на каква възраст не е уточнено) дава до 20кг мед. Дава нектар дори и при голяма суша и голяма горещина. Миналата година по време на цъфтежа беше много горещо. На практика пчелите не напускаха пчелина в горещите часове. Всичко беше на еводията. Накрая в меда аромата на еводия се усещаше заедно с този на конския босилек. Като гледам и тази година ще е така. Слънчогледа нещо не се предпочита от пчелите. Има много но така и не видях пчели по него. За сметка на това при конския босилек е почти като при еводията .
Нещо не вие наред слънчогледа.При мен в лудогорието, силните семейства за 3-4 дена почти са напълнили магазин.
То и при мен е така, номеда не е слънчогледов. Ами сорт Пионер.
Вижте как работят и какъв е резултата, пък после се смейте колкото искате
Сигурно ли е ,че това е най вече от Еводия
Това е полифлорен мед, но Еводията присъства в него. Ако бяха няколко кошера само можеше и да е чиста еводия, но при 90 на 35 дървета няма как да източат един тон само от еводия.
А каква е другата паша наоколо?
ливада, люцерна, много конски босилек, жълт и магарешки бодил. Има и слънчогледи, но не ги посещават. Сорта "Пионер" е с много дълбоки чашки и не е атрактивен за пчелите. Конския босилек ще го изядат наравно с еводията.
Еводията в Пловдив (близо до обредния дом) вече е готова за събиране на семена :) Това клонче ми го донесоха вчера и реших да си направя експеримент - от 3 съцветия се събраха около 20 гр. семена. Сега се стратифицират (накиснати са за 24 часа във вода) и след това ще видя какво ще се получи, ако бъдат засяни.
Прикачен файл 2067
Братле,неискам да те отказвам.............в тази вода за 24ч...ще получиш разсад чак на пролет.
Какво препоръчваш? Отворен съм за предложения, понеже никога не съм се занимавал с подобни дейности :)
За Еводията прочетох, че след накисване, обвивката на семената омеква и след това се засява в почва, където започва (евентуално) да покълва. Четох и вариант за поставяне в навлажнена марля и след като се опакова с фолио, да се остави да престои в хладилник.
Относно чакането до пролетта - това е ясно...и след това още 3-4 години за да цъфне. Но ако действам сега - на пролет вече ще има покълнали растения, които ще изпреварят тези, които евентуално се засадят през март или април.
Здравейте! Някой може ли да ми каже от къде мога да се купя семена от Еводия?
Благодаря предварително!
Ние също продаваме еводия http://platans.eu/medonosni.aspx ето и пример и от мен за пчелите и еводията http://www.youtube.com/watch?v=dOBYqU_q-Qk
Ако някой има в повече(за подаряване) семена от еводия тази есен и няма да ги засява, моля да пише.
Същото важи и за албиция, както и за всякакъв друг вид медоносна растителност.
Предварително благодаря!
Здравейте!!! Аз съм от гр. Силистра, ако все още искате семена от Албиция, мога да Ви изпратя колкото искате, само ми пишете адреса на електрониия адрес. Целият ни град е засаден с Албиции и семена има в изобилие. Пробвала съм да засаждам семена, резултата е положителен. Ако случайно сте намерили семена от Еводия, ще съм благодарна да ми изпратите.
Разгеле подхващаш темата за семената,подарявам(разменя м) семе от лофанта със семена от други медоносни растения.За целта пишете на лични,като посочите мобилен и точен адрес на Еконт в населеното място,където живеете.Поздрави на всички.
Здравейте колеги!Решил съм да засадя масив с еводия около 11 декара е мястото,с което разполагам.Питането ми е през какво разстояние се засаждат фиданките?Има се предвид,че короната е доста широка.Благодаря предварително!
Значи ако са през 5 метра по ''груби'' сметки ще засадя поне 100-120 дръвчета.
Ако са през 5 метра, подредени в квадрати, в 11 декара ще засадиш поне 440 дръвчета.
Ако са през 5 метра шахматно (подредени в триъгълници), в 11 декара ще засадиш поне 512 дръвчета.
В зависимост от формата (контура) на имота, по периферията може да засадиш още около 20-40 дръвчета.
При мен на пчелина са 17дк решил съм по протежение на цялата ограда да засадя 200 еводии и между тях бял маргарит мисля че ще им е добре на пчеличките.Чудя се и за Пауловния но тя цъфти май месец и няма нужда защото имам и доста акация.
Всичко,което се създаде като изкуствена паша около пчелина е добре дошло,миналата седмица засадихме 50 броя китайски мехурник.Мисля да сложа и малко акация.
Здравейте, аз днес си поръчах фиданки - 4 бр. Еводия и 4 бр. Албиция. В събота мисля да ги съдя на пчелина на през 4 метра едно от друго, като ги редувам Еводия, Албиция, Еводия и т.н.. Мястото ми е почти 1 декар. На пролет ще засея още дръвчета от тези и в края мисля да сложа няколко плодникови но не съм решил още какви. Лек ден на всички ви. drinks;
Подарявам семена от албиция,ако има някой заинтересован колега да пише.На лични.
Какво сте пощурели по тези еводии? Нямате ли си достатъчно друга паша през юли? :)
Ако някой иска семена, мога да му продам малко. :)
Даже обмислям дали да не си разпродам и младите фиданки, защото занапред ще наблягам на късните култури, цъфтящи през август и септември - астри, кариоптерис, млечка, есенен минзухар... ;)
Ето от ТУК си ги поръчах. Човека ми каза че са високи 3 метра. В петък ще си ги взема и ще видим дали е точно така.
Малее 3м. То как ще ги скубе, като корените на еводията са горе долу толкова дълбоки колкото е високо растението
Да изпълня обещаното със снимката, макар че тези дни позабравих. Другата седмица ще боцна още 5 дървета, ще станат 9 еводии и 4 албиции, а на пролет още 10 дръвчета еводия.
Прикачен файл 2590
До каква надморска височина вирее Еводията, че никаде ненамерих информация?
Аз съм на 850 м надморска и се хванаха всичките. Друг е въпросът, че ми ги продадоха за 4-годишни, а са по 1,2 м над корените.
Това, че са се хванали според мен не означава, че със сигурност ще виреят и цъфтят и като, цяло, че ще са пълноценни. При мен на около 600 метра също се хванаха, но ще видим...
Аз има парцел на 900м и затова съм пред дилема да ли ще вирее и цъвти!?
Аз посях на есен 12 еводии. Тази пролет тръгнаха почнаха да пускат листа и за една седмица увехнаха, остана само една от всичките. Чудя се къде е проблема? Но си мисля че са удавени от многото дъждове.
1:1 е моя случай. Дръвчетата ми бяха на 4 години, само това което остана е 3 годишно. 4 албиции също не се хванаха, калта и водата беше в повече, аз също съм, на баир. Уви мал шанс. Следващата година отново ще засадя през март месец. Тези ги сях края на ноември и началото на декември 2014г.
с тези климатични аномалии и изсечените гори, не ни чака нищо хубаво
Ето една част от посад. материал за бъдещия ми пчелин.
Наборе,моите са у тракийско равно поле и са зелени като марул.Е,има тук-там жълто,но общо взето са си зелени.Ти си на високо и е нормално да капят.Иначе еводиите(разсада) са вече 3-4 метра-3годишни.
Някой има ли представа колко големи трябва да станат еводиите,че да цъфнат.Моите са около 2 метра , но са тънички още.Аз даже им премахнах голяма част от листата,достраша ме да не ги пречупи добруджанския вятър.
5-6 годишни. Метрите зависят от водичката.
Таз годишната реколта започна да пониква.И таз година,като предните, стратифицирането на семената го оставих на Шефа.......няма пропуск.
Как точно ги стратифицираш?
Семената окапват под дървото.Надрасквам със търмък и ...Шефа е на ред.Демек до тук никакви грижи.Времето ги замръзва и отпуска,за да им се напука обвивката,времето им подържа влагата.......Сега идва мой ред-да ги плева,пикирам и на есен да ги посадя.
Според автора на тази статия, медът от еводия не бил вкусен? Дали наистина е така?
http://to-bee.blogspot.bg/2011/11/blog-post_10.html
Посадил съм две еводии и поради тази причина, няма да садя повече. Те ще са достатъчни за поддържаща паша през август, когато цъфтящата растителност е оскъдна.
Много приятна изненада тези дни - една от еводиите ми ще цъфти:
Прикачен файл 6854
Насадена е есента на 2014 година - прати ми я колегата от форума tihmr да е жив и здрав. Мисля, че тогава беше 2 годишно дръвче. Високо е сега около 130 см. Интересното е, че точно тази изби по-късно тази пролет и си мислех и даже май писах тук във форума, че едно от дръвчетата ми не презимува. Е не само, че презимува, но и ще цъфти :)
Засадих 10 бр. на 900-1000м, ако оцелеят зима 16-17г. Ще садя още!
Трудна работа на тази височина, есента насадих 2 бр. по 1.5 м, но пролетта първата слана ги уби, а втората ги закопа. 5-6 години се мъча, колко пари закопах....