И от мен наздраве!
Преглед за печат
Ето хубавата и евтина количка http://moipchelki.ru/zhelezyaki/apil...chertezhi.html ,ама пак Украйна.Ще има ли кой да я внесе ?
Разгледах и това: http://moipchelki.ru/zhelezyaki/pase...odemnikom.html. Горе - долу същото. Само че от по-далече. Гледах по клиповете и тази на колегата Николай от Берковица, създал тази тема - добре изглежда и тя.
Тази година си купих подобна количка и тя се оказа незаменим помощник!
Аз също ползвам количката и съм доволен, но се сетих за един стар виц:
Една пчела всеки път като минавала покрай една овца все се закачала с нея и подхвърляла, тази година ще направя от моя стопанин чорбаджия и така всеки път, накрая на овцата и писнало и отговорила на пчелата, аз моя стопанин няма да го направя богат, но никога няма да го оставя гладен.
Като стана въпрос за колички, колеги...
Искам да ви предупредя за един селски тарикат, който ме завлече с 250 кинта за такава количка... не, че ще му се размине де... такава отплата съм му приготвил, че ще проклина деня, в който ми дръпна капаро от 80%...
началото на Февруари му пратих парите, чаках 4 месеца... то не бяха операции, то не бяха балове и хиляди оправдания... поисках си парите обратно, каза: "няма проблем, ще ги върна" и те така от май месец... избягва всякаква комуникация и си наляга парцалките с надеждата, че ще му се размине ;)
въпросния плазмодий се казва Новачо Колев от Нова Загора... със соларни панели се занимава уж (там се опита с 4-5 хилки да ме завлече, ама това е друга тема), количките са му "хоби"
https://www.facebook.com/novacho.kolev
Прикачен файл 8904
препоръча го един негов "приятел"-пчелар... ама, не мисля, че му е съочастник, така че няма да му споменавам името публично
Пазете се!
Успех
Ама виж как се е барнал - зелена торта на синя риза.:laughing:Занимава се със соларни панели на торти.
KUBIO , откъде ми е познато това лице ?
Това е количката, която ползвам от 2013 г. - http://www.kaptarlift.hu/ Е, тогава я купих за 500 евро с доставката от Унгария. Нищо в сравнение с немския вариант Apilift, който тогава се предлагаше за над 2000 евро. Мислех си и за Ломското изпълнение на нашите български ентусиасти, което щеше да ми излезе 3 пъти по-евтино, но аматьорския клип в YouTube с който представяха изделието си ме накара да се откажа. Вероятно и нивото на изделието е било същото като нивото на презентацията. Не съжалявам, че дадох тия 5-6 тенекии мед за тая количка. Когато трябва да прехвърляш 200 кошера и можеш да го правиш сам без да те боли кръста - струва си.
Аз пък си купих Ломското изпълнение и да ти кажа много съм доволен от съотношението цена- качество. Да, не е барната като твоята но върши същата работа. Нивото на презентацията на хората от Лом не отговаря на качеството на предлаганата количка, а иначе е този тип колички са безценен помощник в пчеларството особено ако работиш сам на пчелина!
И аз си поръчах количка от Лом и чакам да ми изпълнят поръчката.Дано да върши работа,че кръста ще трябва още на дядо.
Най-накрая да кача снимки от модифицираната ми ломска количка:
Прикачен файл 9177
Прикачен файл 9178
Прикачен файл 9179
Двете малки колелца долу са много удобни, ако се работи на твърда гладка основа, както е бетонната настилка при мен.
Мисля че си спестил преминаването на въжето орез две ролки и това вдига скороста но драстично си намалил товароподемноста.
Редуктора е 1 : 100, и с една ролка ми е точно колкото искам. Без редуктор товари винтоверта, а той е купен за 30 лв на старо, само батерията му е подновена. Лошото на червячния редуктор е, че КПД-то /като нов/ му е само 70 % и почти една трета от силата на гайковерта се губи. Ако ми попадне малогабаритен редуктор с цилиндрични зъбни предавки и подобно предавателно число, ще мога да вдигам цял кошер от три-четири корпуса. Но ще е голям и тежък вероятно.
Аз не разбрах че това е редуктор.
Пробва ли без редуктор, но да си минава въжето през ролките?
Само на ръка пробвах, в оригиналния вариант, но понеже ръчката никак не се застопорява, ако я изпусне човек, кошера слиза по бързата процедура. Да я хванеш не става, върти се като вентилатор и удря здраво. Тогава сложих редуктора с винтоверта, но през двете ролки се получи изнервящо бавно. С една ролка стана добре и не се спуска самопроизволно, а само електрически.
На другия пчелин, понеже не е на бетон, съм планувал да застеля стара транспортна лента от Тецовете, върху предварително изравнена основа. Така ще ми върви количката, няма да е кално и няма да кося бурени. Между пътеките бурени да растат колкото искат, тъкмо ще са преграда между редовете с кошери. Може даже нещо медоносно да насея.
Здравейте, колеги! Имам въпрос към тези които ползват пчеларска количка. Налага ли се някога колелата на количката да се слагат отвътре близо едно до друго? Какво е предимството в случая? Повечето клипове които съм гледал колелата винаги са в широката позиция.
Не съм пробвал по-тясна колесна база, но мисля, че ще стане.
Плътни са. Засега лагеруването държи. За усъвършенстване има какво, но вече нямам толкова много кошери и няма смисъл. Малкото кошери мога да ги работя рамка по рамка, без да вдигам тежки корпуси.
Реших да си правя пчеларска количка според моите нужди. Готовите варианти не ми пасват. Сега правя проекта и затова събирам информация. Изгледах много клипчета, предимно украински на руски език. Още не съм сигурен за някои детайли затова задавам въпроси.
Тъкмо щях да напиша да ти продам моята количка и да почвам да я хваля, ти ми секна ентусиазма с написаното.
Охоо, тази е радикално модернизирана в сравнение с моята /и тя ломска/. Електрификацията на подема сам се наложи да си я правя. Колелата си личи, че са много измислени, но като замисъл много добре изглежда. Лостовата система, направена от шина, с която се стяга корпуса, при мен се изкриви много скоро и се наложи подсилване. Дано да са я усилили при тази модификация.
Да, за малкото кошери, които си оставих, е безсмислена. Но това ми хрумна днес, така че не съм мислил още за цена.