Относно послеписа: - появява се това периодично, но явно е някаква грешка, която трябва Матеев да я погледне. Което малко ме съмнява, че не е много важно и едва ли ще си заслужава внимание МУ. ;)bow;
Преглед за печат
Понеже ме хвана малко яд на някой колеги,че ме изкараха човек който маскари сектора с риск да си навлека още напатки ще пусна една обява която четох днес.Нека всеки който съм убидил да си свери часовника в какво се е превърнал сектора от Алчните ни така наречени лидери.Сектора е станал една машина за пари,но не и за истинските пчелари.Тая обява е само на един вносител,като добавим останалите,а има и производители в БГ+казаните за инверт които почти всички пчелари вече имат с над 200 кошера+сахарта която се купува всеки може да си направи една груба сметка за какво иде реч.По моя сметка излиза че ние двапъти повече храним отколкото мед вади.И после изкупните цени биле ниски и ни цакали с Украински и Китайски мед.Искам отново да се извиня на коегите с истинския Български мед ако съм ги обидил или засегнал по някакъв начин,но истината и фактите не трябва да се премълчават.Точно на тия меда които ме карат да мълча и да си трая се меши с вашия на същата изкупна цена...?;)
"Уважаеми пчелари, клиенти, приятели!
Като официален дистрибутор на продуктите на германската фирма ХХХХХХХХХХХХ бих искал да ви информирам, че количествата от ХХХХХХХХ 1 кг към момента са изчерпани. Като нов и все още неизвестен артикул по отношение на разфасовката от 1 кг и появил се на пазара в края на месец октомври миналата година, първоначално заявеното му количество от над 120,000 кг (120 тона) се оказа крайно недостатъчно за нашия пазар. Искам веднага да ви уверя, че сме заявили още количества за доставка, които чакаме да пристигнат в рамките на 2 седмици, тоест около 20 януари.
Към момента имаме налични количества от ХХХХХХХ 2.5 кг и 15 кг, както и ХХХХХХХ 2.5 кг, 16 кг и 28 кг. Желаещите да закупят ХХХХХХ 1300 кг цистерна ги информирам, че това става след предварителна заявка и срок на доставка между две седмици и двадесет дни."
П.П.Само от тая обява всеки изкупвач даже и от чужбина може да си свери часовника колко БИО-то ни е БИО....;)
Лошо Друмев,лошо ! Тези , които хранят толкова с инверт според мен са печалбари, а не пчелари. Вземат всичкия мед от плодника и наливат с инверт. После що имали толкова загуби, ми то е ясно. Ако можеха пчелите да съберат инверт в природата, нямаше да събират мед....
Аз лично от 3 години не съм хранил нито с питки, нито с инверт, нито със захар и смятам, че това е най-правилното за моите пчели и клиенти. Чистия продукт, който произвеждам се оценява от моите клиенти и приятели.
Това са огромни количества, които са наблъскани в пчелните семейства, и после не излизали пробите....
Нямам думи просто....
Хиче,нали се сещаш,че апитита идва с яденето....;)Не случайно някой Апостоли,Хаджии Бургаски и др.Бяха тръгнали да премахват хобитата.;):bigsmile:Разбираш ли,че тия хора/профита/ не допълват,а направо произвеждат мед от инверт.Цистерна 1300кг;)за подхранване.Какти звучи това?:bigsmile:След като почнат да имат артък,а това ще стане рано или късно защото лев печалба ще им малее ти какво ще кажеш на твоите киенти,че меда до теб е два пъти по нисък от твоя?Вече доста сергии има в София на 6,50лв бурканя 700мл...;)
Това не се случва, защото никъде не си уточнил кой мед за теб е качествен? Айде дай сега пояснение кой мед е такъв, и как твоите клиенти се убеждават в това? Относно хоби пчеларите искам да ти кажа, че не е редно хора неспазващи елементарни хигиенни норми да продават хранителен продукт. Могат да подаряват.
Филтриране на меда се прави за да се махне полена от него. Иде реч за големите вериги на Запад. Използват се специални промишлени филтри. Мисля, че процеса се извършва под налягане. Аз го филтрирам с много фин филтър. За да премахна ризичките, които са леки и остават най-отгоре. Другия ефект от филтрирането е, че меда кристализира много по трудно зимата.
Понякога така се получава с истината. За някой е болка, а за други не. Но когато има правила, нека те да са валидни за всички. Не искам да обидя никой, но няма как един да инвестира хиляди в помещения за добив и пакетаж, а друг да върти центрофугата в салмата. Сетне двамата дремят един до друг на пазара. Съвсем нормално е двете дейности да бъдат разграничени. Като ти е кеф да гледаш пет кошера си ги отглеждай за кеф, и за собствена консумация. Ама когато ще продаваш хранителен продукт в Европата си требе пръч. И един билюк бюрокращина. Това няма да оправи хала на никого, но това е личното ми мнение.
Е за това има фермерски пазари.И там "профитата" нямат място. Да продават на едро и да търсят клиенти във веригите. А да ме извиняват това във веригите и най-заблудените вече знаят, че е сурогат.
Защо ли в България фермерските пазари ги няма. Апропо.Кое е по хигиенично тенекията или стъкления буркан? Аз мога да съхранявам 100-200 кг. в буркани.1-2 тона без калайдисана тенекия с окиси и т.н. дали става?
Всяка жаба да си знае гьола.Да не пиша кой по-чисто си гледа пчелите!
Хигиената не зависи от това дали някой е хоби или профи, а от това дали си мърляч или не.
А след филтрирането на меда(изкарването на прашеца), това което се получава може ли да се нарича "мед" или по-скоро се превръща в "меден продукт"?
Естествено, че е така. Но тук иде реч, че който е решил да продава мед трябва да инвестира в това начинание. Нещо, което не е цел за любителя. В този смисъл искам да кажа, че вместо да хабим ресурс за съмнителни каузи и системи. Най- добре е да работим в посока организиране на пчеларите. Как да стане? Ами много е просто. Към закона за пчеларството да се приложи нов основополагащ член. А именно всеки, който иска да отглежда пчелни семейства в България да бъде член на пчеларска организация. Задължително! И когато си подава заявлението за това просто да отбележи вътре каква е целта му. Ще продава ли пчелни продукти(профи), или няма да продава(хоби). Като ще е хоби да си гледа примерно 5 кошерчета за кеф и наслада на сетивата! По сетне местните организации да прерастнат в национални такива. Може да се върнат и пчеларите проверители, защото така всяка организация ще помага на своите членове. Това според мен би имало смисъл. Това съм видял по Европата и хората имат ред като мед.
Относно филтрирането искам да кажа, че се налага защото по този начин се снижава възможноста от алергични прояви у консуматорите.
Поздрави на всички! Не искам да обидя никой, но за мен това е начина да вървим напред. Заедно с една цел. Да произвеждаме най-качествения мед, най-хубавите пчелни продукти и да сме номер едно.
Бих казал, всеки, който иска да си продава меда на други хора. За останалите, които ще си гледат в двора пчели за мед собствена консумация, това не бива да е приложимо. Защото в един момент всеки, който отглежда каквото и да е животно /може и растения - домати например/ ще попадне в обхвата на подобна мярка - Оруел "1984". Всичко прекалено е вредно.
Да бе да такава диктатура и при социализама нямаше.Нещо като Коза Ностра и дон Корлеоне.Иначе чисто помещение за центруфугиране и наливане в буркани не е нещо непосилно за един хобит.
Та в тоя ред на мисли си трябва и доматена мафия и морковена и т.н..
Ама ,май сме си простоват народ.Разболее се някой , разбере някаква рецепта в която се казва че трябва и чист пчелен мед, и той търчи да търси познат пчелар ,та да си вземе от него необработван пчелен мед, пълен с незнам си какво.,А не вземе, като в белите държави да отиде някоя търговска верига и да си купи ЧИСТ мед , хубаво и качествено филтриран , след награвяне ,без алергени ,прашец и и незнам още какво.Абе прости сме си.Но е добре че и аз ,съм си още прост.
Затварянето на пазара за обикновения производител на каквото и да е води само до монопол и производство на продукт , който не е истински . За нашия случай:
преди повече от 10 години товаря няколко тона мед в буркани по 1кг. с етикет мед произведено в Гърция , от бг, цех за мед . В склад в Гърция питам получателя , защо е такъв етикета и той ми наБУТВА ПОДАРЪК В РЪЦЕТЕ = ПАКЕТ ЯДКИ и после казва . ако пише произведено в бг . няма продаване . До тук добре . Реших да си купя хубав мед от този голям производител , истински мед от бг . Попитах собственика и отговора беше страшен - АМИ АЗ МЕД НЯМАМ , до месец ще купя няколко тенекии и ще отделя една за теб . Голям цех , чистота , отговаря на всички изисквания , членува в всички браншови организации и какво предлага .
Вече почти никои не гледа животни и затова ядем салам без месо и млечни продукти без мляко . Това е крайния резултат от многото организация в България . Защото на пазара гонят всеки който е произвел някакъв излишък , да не отрови някои или да не забогатее на гърба на държавата и на големите производители . В Гърция на пазар в работен ден , в село с 3000 жители става пазар с няколко хиляди продавача , а ние ще гледаме германци и американци.
За Коледа ми се обади един приятел де беше в Щатите . Бяла държава отвсякъде та там си купувал мед от някаво мормонско село /тия с многото жени/.Казва че меда бил много скъп и много вкусен.Мормоните живяли като в 18век с каруци джиткат кравите нарака ги доят ама пчелите може да са им регистрирани по някоя наредба 26.Знам ли.
И на менми донесаха американски мед 30 долара , без етикет .
До някъде Бат Тянко има право,но всеки който е работил в някоя фабрика за консерви,колбаси и пр. знае за как хигиена става въпрос....;):bigsmile:Бат Тянко!Хубаво ние да речем сме мърлячи хобитата,но колко профита са на поголямо ниво със знания от нас хобитата?Това да наливаш с цистерна 1300кг ли те прави профи?Казваш да подарява хобито медът и имаш право,но след като подариш един буркан хоби мед и дойде челяка и иска да си купи,че тоя хоби мед не е като в магазина какво правим?:bigsmile:Да членувал,че да продава.Малко ли им пълним гушите на тия,че още де им ги пилним?Може и да греша,но ще те попитам нещо приятелски.Килко лидери познаваш да не са увоили по еуропейски програми 100к/лв?....;)
Хич не е успокояващо. Няма и седмица от как го откриха и фанфарите свириха.
https://dariknews.bg/regioni/kiusten...tvoren-2255509
Ако се върнем назад както вече ни оголиха задниците си е опасно.Заден ход по гол гъз...
Истинската демокрация защитава индивидуални права.Груповите, малцинствени, расови и тям подобни са паразитиране върху основните индивидуални човешки права.
Пчеларските организации какво са? Професионални организации? Профсъюзи? Организации с не стопанска цел, занимаващи се с популяризиране на пчеларството?Кооперации с икономически цели?
Какво са пчеларските организации и имат ли място сред пчеларите?
По принцип за правата иде реч. Смятам, че индивидуално бихме се защитили по зле отколкото, ако бяхме организирани? Аз както виждаш не смятам да убеждавам никой, че моята теза е правилна. Естествено, че не знам дали е така. Но, бяха натворени маса хейтърски постове, в които никой не дава своята гледна точка. А именно как да се защитават нашите права? Само дрънкане по форумите, явно не дава резултат?
И пак идваме до това каква организация е необходима на пчеларите? Хората се обединяват около общи , цели и интереси.Кои са общите ни цели и интереси с бизнес профилираните гледачи на пчели? Никакви!По-скоро са противоположни.Пример.В едно село три поколения пчелари са засаждали медоносна растителност.С оглед стимулиране на подвижното пчеларство по подходяща програма в селото пристига "професионалист-бизнесмен" и настанява няколко стотин кошера по време на акациевата паша.Какво е това, което би обединило тия хора?
бат тянко, би ли обяснил, кой и по какъв начин ти нарушава правата?
Следя какво пишеш по темата. На първо четене разбирам, че ти пречат пчеларите с по 2-3 кошера, но според мен това е несериозно.
Искахме демокрация, свободен пазар, конкуренция... Конкуренция ама за другите, за които се явяваме потребители, за да се ползваме от по-ниски цени и по-добро качество.
Но когато става дума за нас - по-изгодно ни е да сме монополисти.
Моето виждане е, че всеки трябва да си спечели пазара чрез качество и цени, и да не реве, че конкуренцията му пречи да се развива.
Предполагам, че членуваш в пчеларска организация, но ако греша, знаеш че ги има, ставаш член и чакаш да ти защитят правата.
П.п.Да не забравяме, че субсидии, помощи и пчеларски програми достатъчно изкривяват пазара!
Не, нищо не си разбрал. Не ми пречат нито малките с 5, 10 кошера. Нито големите с няколко хиляди. Нито ме бърка цената на едро на пчелния мед. Визирах как е в държавите, в които има ред. При нас е безредие. Меда си го продавам на дребно. Когато не ми стига купувам и от колеги.
Проблеми с реализацията аз нямам. Имам клиенти и на едро и на дребно.
Това за реда всеки си го разбира както му е удобно.Ако "реда "е еднакъв за всички тогава може и да има "ред".Когато силните на деня налагат изгоден само на тях "ред" идва момента когато други стават силни и налагат собствен "ред".Организациите на пчеларите колко са организации на пчеларите?
Обясни си на нормален акъл защо пчеларските организации защитиха интереса само на пострадалите миналата година с над 20 кошера ?Тия с 19 нямаха ли загуби? Да коментираме ли ,че паричките отидоха в малка групичка програмисти? За управляващите е цел № 1 ликвидиране на дребния производител и така наречените пчеларски организации активно съдействат.Много пъти съм го писал. За корумпирания чиновник е по-лесно да получи от "големите" процент от колкото от тоя с 2, 3, 5 кошера.Спомни си сега през годините къде са най-големите корупционни скандали.В земеделието!За това никой няма интерес да има "ред".И зърнарите ще тровят наред и пчеларските вождове ще си драпат т..те дълбокомислено. Организациите са само параван на корупцията.Срещите им в министерството само я легитимират.Колко са пчеларите? Колко от тях са "организирани"? Да се включиш в организация е все едно да си дадеш за...ка под наем.
Спирам с организациите , защото червената боя за червени точки няма да стигне.
п.п. Да живее ТСЦ най-великия пчелар и радетел за добруването на пчеларството!:laughing:
Разбира се, че нищо не съм разбрал.
1. Никой не ти пречи
2. Проблеми с реализацията нямаш
3. Казваш, че няма ред, иначе всичко ти е наред!?
Не го приемай като заяждане, но мненията ти поне за мен са в стил "Мъгляво, неясно и в до болка познатия ни стил" и ми се струва, че прокарваш нова..., по-точно стара, "партийна линия".
И да повторя.
Не се заяждам! Просто съм откровен. Така ги виждам нещата.
Уместен въпрос, но другаде е основния проблем /поне този, който се разисква в момента/. А той е как се гарантира на купувача качеството на закупената стока - в случая пчелен мед. Пчеларската организация се лансира по-горе като гарант, че продавачът е почтен пчелар, спазващ добри практики в работата си - хигиенни и всякакви други. Дали такава организация може да стане такъв гарант? Предполагам, има се предвид аналогията с едновремешните еснафи по различни занаяти, откъдето навремето са се вземали майсторските свидетелства. Можем ли ние, сегашните българи, да демонстрираме отново такава морална сила и доблест? Според мен - едва ли, тези неща са изтрити от нашето съзнание преди десетилетия. Ние веднага ще превърнем нещо такова /особено ако е задължително/ в уродлива пародия. Не е като да не сме се нагледали на такива неща.
Колкото до практиките на пчеларите - нагледал съм се на прецизна работа у едни и на безподобна мърлящина при други колеги. Всички те предлагат мед за продажба и няма начин да знаем кой как си манипулира стоката. Кой си мие ръцете преди да влезе при центрофугата и кой идва направо от нужника с мръсните ръце. Тук пчеларска организация няма да помогне, нищо няма да помогне, докато българина е все същият Ганю Балкански.
Съгласен съм с това мнение само не разбирам що пишеш ,,нагледал съм се на прецизна работа у едни,, и после ,,докато българина е все същият Ганю Балкански,,.
Защо накрая обобщаваш всички и прецизните и ти и аз и всички от форума и всички българи в тъмни балкански субекти защото между нас има омразе и пустиняци.Все едно в пчелина да имаш няколко търтовки и да наречеш всички пчелни семейства търтовачни дори и да са 50 на 50.
Защо постоянно умни образовани хора ни наричат като включват и себе си , че не сме народ а мърша и други такива философии
Аналогията обаче никак не е подходяща, търтовката не е въпрос на ген или манталитет, а на обстоятелства за разлика от Ганьо;)
А защо според теб сме на дереджето на което сме и все сме сред опашкарите сравнени с останалите народи в Европа? hi;
По ред причини исторически политически и моля те не ми обяснявай че цара и комунистите са работели с едни хора и хоп появили са се мутантите де вече над 30г. демократите се мъчат да ги очовечат с истамбулски конвенции и прочие.
Може и да не сме много свет ама не сме и такива пустиняци де ни втълпяват в главите денонощно.
Мнението ми не е плод на патриотизъм е например от двата форума това май е единствената полза съм се запознал с двайсетина човека де подържам някви връзки па как един ме не прецака нещо та да ви оправдае ганьовската теория.
До тука не ми отговаряш на въпроса!!!
Кои точно права са ти нарушени?
Защо сегашните пчеларски организации не ти защитават правата? От лидерите ли не си доволен или от членската маса?
Въпросите които задавам не са без знаение! - Иначе:
!?!?
Ей тука сам си отговаряш:
Не четеш внимателно. Въпроса за правата го повдигна Зуница. Сега ще ми отговориш ли, защо това нещо няма да проработи у нас? Или ще продължаваш да се навиваш сам за нещо си?
1.За трети път цитирам твоя пост и зуница няма нищо общо!
2.Какво ти пречи да отгориш на моите въпроси?
3.Поста на зуница който "визираш" е много смислен, но ти не го осмисляш.
4.Не се самонавивам за нищо.
5.На твоя въпрос съм отговорил достатъчно ясно с твоя цитат и се учудвам, че не го разбираш.
Всъщност вече не се очудвам, дори не се надявам да отговориш на малкото ми въпроси. Добре е поне за себе си да потърсиш отговор.
Няма значение. Нарочно повдигнах темата за да убием скуката. Иначе само четем и чакаме нещо да се появи, та да го налазим. Напълно съм наясно, че това не може да стане. Но исках да дискутираме какво би станало, ако можеше. Е, не се получи. Скочихте като попарени. Според мен ние самите не искаме да има ред. Естествено, че няма как да ни задължат.
Много си противоречиш!
Щом искаш да дискутираш, защо не уточни на зуница, какво е "пчеларска организация"? Човека даже и възможни отговори ти е дал.
На моя въпрос, каква е разликата м-у сегашните ПО и бъдещите в които ще се членува задължително, също не отговаряш.
Не каза какво му е на реда. Какво точно не ти харесва?
В Айтос май си падате по шикалкавенето?:bigsmile:
Имам си помещение и оборудване за обслужване на моите 150семейства. Ама аз въпросните разходи съм ги направил за да ми е подредено, удобно и лесно.
Трябва ли моите помещения и оборудване, да бъдат толкова колкото на някой с 3000семейства? Трябва ли да се чувствам виновен, че другия бил похарчил повече пари от мен за инвентар?
Виж, не казвам че всички са такива, но то не е и нужно. Достатъчно е един от петима да е такъв. И един предател да има в четата, всичко отива по дяволите. Не ти се бъркам, вярвай в каквото искаш но малко наивно бързаш със заключенията Гога;) щото на маса и на приказки всички са точни и много печени, обаче когато стане натопорчено, когато настъпят тежки времена или дойде време за истински дела какво става? Знаеш ли или да ти кажа? Вадиш тефтерчето и пишеш "Народе????"
Ние всъщност искаме да има правов ред, дълбоко в душата си го желаем. Мечтите затова са мечти. Но няма как да станат действителност изведнъж. Не може да се наложи на един народ правов порядък, до който той не е дорасъл. Причината за това е, че порядъкът се налага от същия този народ, когато съзнанието му дорасне до него и започне да го прилага в житейските си дела. Всичко останало е или диктатура със сопата, или чесане на езиците. Да, приехме европейските закони, но ги прилагаме "както дяволът чете евангелието". И няма как да е другояче при настоящото ниво на морално осъзнаване. Цитирал съм го и друг път: http://www.slovo.bg/showwork.php3?Au...ID=648&Level=1 , цитирам: "всяка ненавременна свобода е лъжесвобода и че всяка лъжесвобода е пречка за развоя на истинската свобода". Устройството на западните демокрации, довело до благоденствие десетки народи в Европа, към което се стремим и на което завиждаме, засега е непостижимо за нашия народ, защото то е плод на столетна история на кръв, глад и мизерия. Ние трябва да преживеем нашата си история, поколения трябва да се сменят, пък дали ще оцелеем дотогава като нация, не е ясно. Народи и цивилизации са изчезвали в историята, дано не сме от тях.
Може ли да си позволя аз първо да ти отговоря,че Аргото не е активен много.:bigsmile:
Това е бъдещето и не случайно завод се прави в БГ...;)Бойко пак е виновен да не сме Турци.....;):bigsmile:С тия автомобили пробите щели да паднан с 50%;):bigsmile::bigsmile:
Лесно - обещава спътниково интернет покритие на света и вече изстреля хиляди спътници и направи частично покритие. Обещава най-мощната ракета и тя вече лети и се връща обратно. Обещава кораб за 100 астронавти до Марс и той вече направи първия си полет и почти кацна успешно. Обеща електромобил и го прави в конкуренция със мастодонти в бранша. А цената на акциите изразява вяра. По същия начин хартиените пари имат стойност само защото вярваме, че имат такава. Като спрем да вярваме - отново стават шарени хартийки.
Не случайно в БГ няма ваксина спутник...:bigsmile:Ей,с нея ще ни сложат чипа....:bigsmile::bigsmile::bigsmile:2,40лв/кг,2,40:bigsmile:
Ако ти кажа, че съм пчелар и от десет години работя на загуба и ти поискам пари на заем ти ще ми дадеш ли? Или трябва да ти обещая, че ще стана зърнар...
Вярваме или не вярваме хартийките са шарени от 1971г. Шокът Никсън
Много хубав пост така като го четох се увлякох и за малко щеше да ме убедиш.Че материалното е следствие на духовно израстване постигнато чрез глад и мизерия.Ма защо ли в Африка и Изтока и Източна Европа го няма това благоденствие защото още не са го заслужили с достатъчно страдания ли.
Бих, но не повярвах не защото разбирам от икономика а защото чат пат чета история гледам и историческите канали и мисля, че просперитета на западните демокрации е в следствие на съвкупност от фактори като разбира се не изключвам израстването на хората за правов ред но не и само с него става този материален просперитет.
Само да ви кажа,Мъск вече не е най богатия чиляк
Системата Жоре- системата. Нали знаете : все германци, ама единия прави мерцедес, а другия -трабант.:crazy:
Съгласен.
Ми разбира се че системата е важна и макар че съм фен на комунистическата идеология времето доказа че капиталистическата е по добра.А най добре бе за хората когато бяха две и се конкурираха.Свободната търговия природните ресурси и ред други неща също имат принос.
Не може едните германци от веднъж да станат балканци а другите да станат няква висша форма на живот.
Корейците и те са така.
Цъ! Да ама не. Градски, я вземи та провери какво се е произвеждало в завода за трабанти преди тях. Бонус- не са цървули.
https://i0.wp.com/autoshcool.ru/uplo...89_trabant.jpg
Да не е танк -тигър? Май ауди.:bigsmile:
Ако знам, че увеличаваш всяка година кошерите, разширяваш пчеларската база, инвестираш в развойна дейност с цел оптимизация на работата и т.н. и ако аз разполагам със свободни пари, ще ти дам назаем. Стига да ме убедиш, че това, което правиш, след време ще започне да носи приходи - например с минимален труд ще вадиш по 100 кг мед от кошер. Само че аз пари нямам, а ти нищо от гореописаното не правиш, така че само си приказваме. Щото Мъск само от спътниковата мрежа очаквал 30 млрд приходи годишно.
Пробвах да го прочета, но не можах нещо инстинктивно или моя консерватизъм не ми позволи да ме грабне четивото.
Имах началник който години наред ми ги говореше тия работи колко сме мързеливи как си заслужаваме управлението как не сме дорасли за нещо по-добро.В действителност макар да сме спорили с часове и той да ми беше началник бяхме и нещо като приятели.Това което ме изумяваше че подобни работи съм чувал и от други хора който материално не са хич зле обикновено са на високи постове или самите те са един вид чорбаджии .
А самото говорене много ми наподобяваше на религия -ти си грешен, роден си грешен изтъкан си от недостатъци и т.н. ама поне в религията ти обещават като пукнеш ако си бил добър да бъдеш възнаграден докато в случая няма такава надежда.
Аз и не искам. Един икономист беше казал, че правилния бизнес модел е: работиш, печелиш и тогава инвестираш или харчиш, а не работиш, не печелиш - взимаш кредит и инвестираш. Този модел е порочен и няма буфери съответно при първата криза си аут. Това се случва в момента и то не е случайно. Освен ако не вярваш, че ковид дойде от батман а не от банкман. Но системата е такава и трудно можеш да и противодействаш.
Октомври 2019
Прикачен файл 10644
Знаеш ли, че Бил Гейтс не обича много Мъск и направи една сметка, че ще излезе на печалба когато има 110% пазарен дял. Демек всички останали трябва да фалират и всички да караме само тесли, че и още малко отгоре. Но няма страшно нали ще продава и на марс :)
Дай да не се отклоняваме. Кажи защо една къща 100 кв. м. на запад струва 1 млн. лв. а тук 50 хил. лв. и кога ще се вдигне цената на меда?
Само че докато работиш, чакаш да спечелиш, за да инвестираш в новата си бизнес идея и минат 5 години да събереш парите, друг някой се е сетил за същата твоя идея, взел е пари назаем и вече я е реализирал заедно със съответните печалби, които разделя с тези, дали му парите си назаем. Блестяща бизнес идея или късмет идват веднъж в живота, ако въобще дойдат и като пропуснеш момента, после е късно. Проблемите с парите назаем идват главно от социално примамливи идеи като например тази за гарантиране на спестяванията в банките. Когато парите се дадат назаем от конкретен субект на неправилния човек и бъдат загубени, проблемът е изцяло на двамата договорили се субекти. Когато обаче сте дали парите си на банката и тя ги изгуби /фалира/,надавате вой да разделите загубата си с всички останали граждани чрез общите пари от данъците /бюджета на държавата/. Което е и добре, и не е добре. Въпрос на гледна точка и приоритет на ценностите - комунизъм или класически капитализъм са двете крайности. Историята е показала кое е по-устойчиво и жизнеспособно.
Не знам в коя година живееш. Класическия капитализъм го няма сигурно от 20 години. Западняците сигурно жалят за него както ние за социализма.
Това не е капитализъм:
Проверка установи: Хранителни вериги продават германски картофи за български
Протекционизъм, свръх държава, модерен социализъм или както му измислят името.
Посочил съм двете крайности, не съм твърдял какво е в момента. В момента масовите медии и интернет-а водят до див популизъм в ръководството, откъснат от правилните начини за решаване на задачите. Вземат се популярните, а не правилните решения и това е навсякъде по света. След това с нови популярни, а не верни решения се предприемат опити да се поправят последствията от предишни грешни решения. Примери да искаш. Някой ден всичко това ще достигне степен на неустойчивост, при което ще се срине от най-малкото сътресение. Освен ако не се случи събитие, което отново да промени правилата на играта. Такова събитие ще е появата на изкуствения интелект. Това със сигурност ще се случи, а какви ще са последствията, не се наемам да прогнозирам. Дори вече може да се е случило и да предстои масовизирането му. Но да не забравяме, че във всеки един момент може да дойде Астероидът или да изригне Супервулканът. Ако дотогава не сме се разпространили из космоса - край на играта.
За да правиш бизнес пчели в БГ си трябва да уцелиш кога и къде да пчеларстваш.Аз се регистрирах в тоя форум след като ми натровиха пчелите 7 пъти.Бях кандидатствал по 141 след като останах без работа...понеже съм слаб на акъл селянин и гледах да изпълня поетия агажимент отглеждах пчели без да подозирам,че има вратички.И какво стана 20к/лв назад и не изпълнен ангажимент към един изкупвач.След последната смъртност от над 80% си научих урока.Брата искаше да купим нови семейства.Моите думи бяха"С тия знания които имаме ако не може да възтановим пчелина просто да се отказваме".За една година възтанових и изкарахме и лев....И това без да раним...За мен не е важно колко кредит ще изтеглиш да пчеларстваш,а колко знания имаш за това.;):bigsmile:
п.п.При полужение,че човека продаваш незконно отводки/като МПс-та/ и майки курници го избират за пореден път Пчелар на годината у Фейса може много да говори за бизнес пчеларството в БГ.;):bigsmile:
Рекордный экспорт меда из Украины - YouTube
Бог да го прости Българското пчеларство.