Преди малко към 20:30 наблюдавах как пчелите на по-силния кошер "рендосват" по предната част на корпуса точно над прелката .Много интересно явление ,не знам дали е признак за щастливо семейство ,за наличие на паша или за нещо друго .
Преглед за печат
Преди малко към 20:30 наблюдавах как пчелите на по-силния кошер "рендосват" по предната част на корпуса точно над прелката .Много интересно явление ,не знам дали е признак за щастливо семейство ,за наличие на паша или за нещо друго .
Така нареченото "рендосване" при пчелите. Искат да кажат" Пращим по шевовете от енергия и сила,ама няма работа.Ако беше пролет,досега да сме ти създали главоболието беж на най–високия клон на най–високото дърво.Ама сега не му е времето за такива лудории:laughing::laughing::laughing:. Зима иде."Ще спрат като излезе нещо интересно за тях.Не се притеснявай.
Да питам понеже пчеларите около мен вадят манов мед и тези дни ще погледна дали и моите не са събрали от него .Предполагам ,че едва ли има много ,предвид силата на семействата или е омешан с друг .Та ,ако мановият е малка част от зимните им запаси проблем ли е да се остави или непременно трява да се извади ,колкото и да е .
Ако има пити само с манов естествено ще ги извадя .По скоро въпросът е ако има пити със смесен мед в който има и мана , какво да се правят .
Дявола не е чак толкова черен. Всичко зависи от много фактори - дали меда е само манов, дали семейството е слабо или силно, болно или здраво, каква ще е зимата/ топла или студена, къса или продължителна/, какво е количеството на мановия и т. н.. Ако имат складиран мед от предни паши, то той ще е вече запечатан, а мановия ще е последен и няма да го запечатат. Ще се използва още до декември. Както казах зависи от количеството, но не вярвам да е сто процента само манов. След декември вече влиза в действие и пчеларя, който ще постави питки, които ще започнат да се ползват с предимство и това ще отнеме вниманието на пчелите от мановия и т. н....и т. н....
Третирах против вароатоза с оксалова киселина (9:1:0,3) идеята ми бе да напръскам с пулверизатор междурамията ,но същият се прецака и вместо мъглообразно напръскване се получи по-скоро накапване .Мисля да повторя процедурата още два пъти през 7 дни и евентуално да накапя веднъж ,когато вече няма пило .Иначе семействата са си слабички на по 5-6 рамки ,като запаси имат по 2-3 рамки с мед и то не изцяло запечатан .Правилно ли е сега да им допълня запасите с инвертиран сироп да кажем ,ако почна да им давам по 700мл през ден или да продължа с подбудителното ,а инверта да го дам септември ?
Давай им захарен сироп и не се занимавай с инверти.
Нищо не разбирам от тези химикали дето ги пръскате за куроядеца ,ама си мисля ,че е още рано.Има пило,яйца новоизлюпени пчелички които още са неустойчиви към тези химикали. И после ревете че има пълзящи пчели пред кошера,прошарено пило и търсим причините в несъществуващи болести. Не ги използвам и си карам по народному,а не по книжки,книжлета и брошурки. И нямам проблеми с гадината.
Колега Гетов имам въпрос за покритите с пчели рамки–пишеш на 5–6 рамки. Е досега така ли не успяха да напълнят 1 корпус? Когато започнах да ти отговарям на питанията направих 1 отводка на 4 рамки без майка.Направиха си, т.е. отгледаха си майка и сега се радват на пълен корпус с пчели под който съм сложил магазин и вече пълзят надолу за да покрият и него.Не ме радва това,защото тези пчели ще издържат до 10 –11 или 12 месец. От 9 месец нататък ме интересуват пчелите и особено от 10 –я месец. Те ще са които ще изведат с–вото през 2,3,4 месец.Не е правилно сега да им допълваш запасите.Това означава ударно хранене и блокаж на майката. Сега подхранвай по 250–300 мл. за да симулираш паша макар,че остават малко дни.До 25 .08 .Почивка 3–5 дена,проверка на с–вата и след твоите констатациии заключения за всяко едно поотделно ,започвашза запасяване. Дано да имаш още прашец. Това е само предложение от мен,ти си решаваш според района ти.Успех ти пожелавам.
Не става от месец все имат по две рамки със запечатано пило ,майките снасят ,храня ги ,имат празни пити ,но броят на пчелите е един и същ . Както и да е продължаваме да се учим и развиваме .На пролет със сигурност ще увелича семействата за да имам по-голяма база за сравнение и експериментиране .
Инвертазата няма да помогне много, само вкарваш отрова в кошерите. Захарен сироп е повече от добре.
В единия кошер единични пчели са получили изгаряне от оксаловата киселина .Не съм превишавал дозата от 5 мл на междурамие ,но явно това че пулверизаторът не пръскаше добре е дало отражение и където са падали капки е причинило изгаряния .Имат бели петна по гърба ,но за сега няма умрели пчели пред кошера .Видно е ,че правя доста грешки ,но се надявам да си извадя поуки и с повече четене да почнат да се получават нещата следващите години .Между другото ще съм благодарен да ми препоръчате доказан колега при който да се запиша за отводки за сезон 2021 (може на лично съобщение ) .По възможност да е до около 100 км от град Троян ,също става и ако е близко до София .Цената не е толкова от значение ,стига да се гарантира качество .
Как правиш разтвора? На 1 литър разтвор 35грама ОК. И водата задължително Девин червен етикет. Аз третирам от години и никога не съм имал проблеми. Ако искаш ми пиши на лично да ти пратя телефон да ти обясня как се работи.
Дестилирана вода ползвах ,разтворът стана бистър ,а ОК бе 30 грама на 900 вода на 100 захар .За мен проблемът дойде от пулверизатора , защото се получи по скоро накапване .
Направо си вземи от някъде готови семейства пролетта. Качествени отводки с нови майки и то от района ти няма как да получиш преди края на юни.... И храни привечер, не сутрин. Напролет виж обявите и отиди и на място ги прегледай, знаеш вече какво да гледаш - майка, яйца, плътност на пило и други. И вземи календарния справочник на пчеларя на Любен Радоев и го изяш с кориците през зимата.
Така става от прекален мерак и честото отваряне - младия пчелар е враг номер едно на пчелите. Прикрепи се към някой добър пчелар с опит и взимай съвети само от него, иначе става страшно за пчелите.
Успех.
Днес убих това чудо с лопатата :laughing: ,че се навърташе около кошерите (на европейски стършел ми прилича) ,иначе има и по някоя друга оса ,но съм сложил капани и стесних ходовете ,та не би трябвало да има нападения .
Прикачен файл 10555
Семействата горе-долу се стабилизираха и изравниха по сила ,около 7-8 междурамия с пчели .Понатрупаха запаси (да кажем към 6 пълни пити) ,даже ме съмнява ,че са блокирали майката ,че пилото е много малко и им сложих една празна пита ,та дано снесе още .Ще им дам още веднъж инверт до 15ти и спирам да храня ,едно третиране с ОК с накапване и това ще е ,а на 22.08 им бях сложил ленти варотом подарък от колега .Мисля да зимуват на един корпус ,не знам дали да им оставям дъното отворено (то е с кръгъл отвор около ф15 ) ,покривната табла е със стиропор .
Днес пчелите продължаваха усилено да носят прашец ,около 10 пчели на минута влизаха пълни с прашец .Надявам се това да е признак ,че майката снася още и има пило .
Колега
спри с инверта .
Има тънка граница
с подхранване със сироп и питки .
Колеги от доста време обмисля на коя система кошери да заложа при увеличаване на пчелина .Нямам много практически опит ,та съм решил следното : имам няколко ЛР и ДБ кошера от дядо ми , ще ги заселя напролет , може и хибриден да направя с ЛР корпус и магазини .Отделно мисля да закупя фарар (не съм решил 8 или 10 рамков ) , най-вероятно ще пробвам от финландските .Така ще стане голяма каша с толкова различни кошери ,но идеята ми е да видя от първо лице как се представят различните системи конкретно в моя регион .Като цяло при нас почти всички са с ДБ ,но все ми се иска да експериментирам преди да се хвърля само на една система .Районът е слаб с малко липа ,съвсем малко акация ,малко ливади и по-малко мана пуска понякога .Ако имате съвети и препоръки ще се радвам да ги чуя .
Ами попринцип имам мерак да увелича семействата ,да направя пълноценен пчелин от 20-30 кошера .Но като начинаещ не мисля ,че е разумно да купя десетки кошери от една система и после да се нагаждам спрямо нея .Реално погледнато бих искал да работя с корпусна система ,с еднакви рамки ,от което отпада ДБ .ЛР с 3 корпуса също мисля ,че не е най-подходящ за района ,поради големия обем ,а и корпусите са тежки .Фарарът изглежда привлекателно ,но едно е на теория ,друго е на практика .Та колкото и да е неудобно ще се пробва от всички системи ,пък с времето и практиката ще се избистрят нещата .
Всичко зависи от семейството в кошера. Единия път ще си доволен от ДБ, другия от ЛР, след това от фарара. Накрая пак ще си на този кръстопът или ще се подлъжеш по първата година в която един ще ти е фаворит и ще купиш от тях, а след това шах-не е тази системата. ;)