Да,ама за гъбите....
Преглед за печат
Да,ама за гъбите....
Преди месец хапнах манатарки. Изкупвачите ги вземаха от индийците по 25 лв. Идущата седмица пак ще е 20 градуса така че, са на стендбай.
Още от утре, пак тръгва в положителна посока :)
Още преди две седмици, набрахме една пазарска чанта с припънки.
Аз вече ги налазих дами и господа
Прикачен файл 10239
е, вярно че са кауфландски, но важното е че съм в играта;)
Времето за разходка е супер, но за пчелите не знам, миналата година по това време само ги прослушвах днес всяка 3та пчела с прашец. В сряда ще погледна запасите и за пило, на определени семейства. Според мен ще се отрази негативно топлото време, но каквото за всички така и за мен
При мен днес, най-силният кошер започна облитане още при 7-8 градуса на сянка преди обед. Следобед температурите стугнаха 13-14 градуса. Най-слабият доколкото видях беше само на две междурамия, вероятно няма да го бъде.
Ако няма продължително застудяване не очаквам проблеми.Пчелите едва се чуват.Мърморят си нещо.Питките стоят горе и никой не ходи при тях.Около обяд се облетяха и изнесоха по 5-6 умрели.И пред прелките няма много изхвърлени.На пролет ще е истината.
Днес шетах нещо и се наложи да изрежа един леторасъл от асмата иииии след минута проплака....
Смокинята започна да изкара листа, има сок в растенията при тези летни температури.
Вчера слушах синоптика по Нова, има не малка вероятност и следващите месеци - Януари, Февруари и Март, температурите да са над нормата, а пък валежите да са под нормата. :)
Последните месец и нещо попрепръска малко дъжд на село и даже стои кално, НО нивото на една от рекичките спада + един геран, който ми е указател вместо да се понадълни е спаднал с 20-тина см. Един от арендаторите говорил с баща ми и му казал, че като орали отгоре е кал, а малко по-надолу е сухо. Към това като видях и снимка от Google Earth колко са спаднали язовирите и ми е ясно, че трябва да търся нещо фурми ли да садя или камили да гледам. Октомври месец снимката над село е все едно над Либия. Дано да е нещо момента аномалия и догодина пак да си има дъжд, че тази година прескочих ама при такива условия катастрофата е гарантирана.
Прикачен файл 10275
Да чакам ли подранило пило при тая прогноза?
Май зимата тепърва ще идва?!
По принцип като резултат от глобалното затопляне можем да очакваме основно две неща. Първото е евентуално да ни артиса виното, а второто меда.
Виното е кръвта Господня! И лозата що го дава само уважение и грижа заслужава!
На тези дългосрочните прогнози изобщо им нямам вяра, но дори и да са верни са нормални за сезона, за нас пчеларите би било по зле ако те на са верни и времето се задържи топло повече от нормалното.
Проблем ще има ако стегне студ повече от 3 дни под -10 ако са започнали...
От днес започва промяна на времето - и по-добре, че тук в София се надишахме на пушалка при това тихо и безветриво време.