Благодаря ви за отговорите.
Преглед за печат
Благодаря ви за отговорите.
Боре, слагал сам и по три на силните, но въпреки това не коцентрират приноса, а го разпределят и после ми е трудно при ваденето.Цитат:
Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
Миналата есен при смяна на мрежестото дъно с плътно съм допуснал грешка,като вентилациония отвор(15/20)съм го обърнал към задната стена вместо отпред до прелката.При прегледа на 12.03.11. установих грешката си като пилото беше съсредоточено към задната стена на кошера не както обикновенно към предната.На 26.03 въпросния кошер(10ДБ) имаше на 6 рамки пило съсредоточено към задната стена над вентилациония отвор.По принцип,при развитието на семейството трябва да въртя рамките на 180 градуса за да се осемени цялата площ на рамката.Вместо да въртя рамките завъртях дъното,като вентилационият отвор си дойде на място до прелката.Очаквам через завъртането на вентилациония отвор да постигна развитие по цялата площ на рамките.Ако се получи ще бъде един плюс за дб.вместо да бърникаме в кошерите да въртим рамки ще въртим дъна.
А защо не изцяло мрежесто дъно? и да спестим тази процедура.Цитат:
Първоначално публикувано от Aleksey
Мисля че намерих мястото на магазина при ротация.Още от есента имам поставени магазини под плодниците.В момента конфигурацията е магазин,плодник и отгоре магазин за развитие.След като магазина бъде осеменен(около великден)ротирам,като осеменения магазин стане втори и върху плодника трети магазин с 8 рамки ВО.В началото на акацията качвам долните два магазина отгоре без ХР и се получава плодник и отгоре три магазина.Цитат:
Това ,ако го направиш,те признавам за много кадърен пчелар.Малко са тези на които ще им хрумне идеята.Браво Алексей.По подобен начин правя с моите Рутови корпуси.Но ти потвърди мнението ми за теб.
Koлега , защо просто не преминеш на МК или Фарар , вместо да вдигаш тежките ДБ плодници !? Явно нети допада технологията ДБ !? Това закоето пишеш е жива мъка и хамалогия ! Точно за това са измислени многокорпусните технологйи ! Успех ! wink;Цитат:
Нащата неса толкова прости хоп и преминаваш на друга система-трябват и пари.За хамалогията можеби си прав-колко е разликата от пълен ДБ и МК.Относно ситемата-не ми казвай че караш Варшава.Вярно е че неми допада ДБ но само старите кютуци.Защо ДБ да нее с по тънки стени защо да нее с отделно дъно и ред други неща.Да разчупим нещата пък кой както си изка да ги нарича.Някои от кошерите ми са и със помощни семейства отгоре-магазин плодник магазин снерглова дъска и плодник с пом.семейство.Смятам да им сложа и ЛРкорпус с ВО,но само на тия с помощните семейства на другите ДБ магазин. drinks; drinks;
Значи ,всеки решава за себеси ! Тук просто споделяме опит и идеи , но колкото и странно да звучи и да противоречи на някакви теорйи , аз предпочитам кошерите ми даса единдодруг , а не единвърхудруг ! :D
Ако повечето колеги мислим и действаме и експериментираме както Алексей, пчларството в БГ ще се развива както икономиките на цивилизованите държави.
И такива плужаци като повечето действащи и управляващи нашето пчеларство, такива няма да могат да виреят, ама изобщо.
Прав си за експериментирането и развитието , стига то дае природосъобразно - без използване на химия ГМО и други "промишлени" технологйи , зада неизпреварим американците в надпреварата за унищожаване на Земята !!! judge; thumbdown;
Извън темата-нямам разчупено мислене и се възхищавам на хора с такова. По темата- три пъти четох техниката на Алексей и не мога да разбера аджеба кое е толкова прогресивното че чак всички да мислим и да експериментираме така? Каква е идеята, ниска себестойност или количества продукция, и каква продукция- пчели, майки, мед, прашец ? МК технологии при ДБ има всякакви и описани от десетилетия , Л. Радоев в Справочника и той дава двукорпусно и многомагазинно при ДБ /без да изпада в кой знае какъв възторг/. Що ми се струва обаче, че в случая имаме съчетание на ДБ и ЛР технология, като за съжаление изпъкват не силните , а слабите страни на двете класики ? И един призив към радетелите на супертехнологиите- след описателната част давайте и малко суха конкретика , моля . Мисля, че това ще помогне на начинаещите колеги да се ориентират в необятните поля на пчеларския ентусиазъм, а силно се надявам, че това е и една от целите на сайта.
П.П. Съвсем напримерно : брой кошери/семейства по дадена технология, % от общия брой кошери/семейства, работни часове на пчелар на кошер на година, работни часове на помощник, машиночасове на машини и съоръжения, количество и състав на давана храна на семейство, продукция.
Накарай мързеливия на работа и ще получиш акъл(съвет).Не съм от тях,но съм алергичен към пчелната отрова и затова се опитвам да си изградя технология,която да сведе до минимум работата ми с пчелите.Затова експериментирам.Имам два 12дб и четери 10дб.Сега си купих един нов ЛР.Имам и 3 нуклеуса(6 ремки).Целта ми е по 3 магазина мед ,но само от 10дб,като третия магазин е за пчелите.12дб и нуклеусите ги използвам за отвдки.В какво се състоят опитите ми.Развивам семействата така че до началото на май десетаците да са със 3 магазина,като единия магазин го използвам за развитие.Понеже пашата ми не е обилна а постоянна(подържаща),след акацията свалям един магазин мед (остават два).След липата около 10 юли свалям още един магазин и остава един.Със ваденето на втория магазин изваждам и майката с две рамки.Между два 10дб има един 12дб,който е преграден на две с мрежеста преграда.Майките от десетаците влизат в разделения 12дб.Понеже в десетаците се прекъсва кърменето пчелите успяват да напълнят магазините.След като новите майки(свищеви) започнат да осеменяват свалям пълния магазин отдоло за есенно развитие и с това приключвам на 90% и зазимяването.Старите майки се развиват като отводки и зимуват по две в 12дб.Това е в общи линии.Иначе и аз съм начинаещ(втори сезон).
Колега,Йорданов!!
На мен ми става зле от отчетливото мислене и от практичността на този наш колега Алексей.Моля за в бъдеще да напрегнеш ума си и ако има нещо неразбрано да бъде представено като въпрос.Аз лично ще ти бъда много благодаорен.Мисля,че си има специална тема за начинаещи и тук се събират хора с известен опит.Ако не си от тях, моля да насочиш участието си в специалния раздел.
Тук никой не защитава дисертация по пчеларство.А просто споделя мисли и опит ,колкото го има.Наистина уточненията са много важни.Но позволете и да бъде отговаряно по принцип.Това не е университет с подготвен за вземане материал.Тук става разговор.За да бъде интересно ,както казахте Вие за улеснение на начинаещите.
Искам да ви отправя един въпрос.Стана ли ви ясно ,какво смята да прави колегата Алексей?Ако може малко суха аргументация,за изводите ви - че неговата идея не може да събуди интереса и възторга на колегията.
Три пъти четох поста ви колега Йорданов и не можах да схвана, какво толкова ви възмути,че да не попитате любезно колегата какво има пред вид.
Ооох Алексей, защо така потвърди опасенията ми бе човек?? Не знам кой какъв акъл ти дава в пчеларството, ама спирай експериментите и хамалогията и си остави пчелите на мира две-три години да видиш за какво става въпрос! Казваш акация, липа, софора, ами че ти двата магазина от десетаците си ги имаш одма !!! И не ти трябва да жонглираш с корпуси и майки, вкарай десетака в зимата с млада майка и петнадесет кила мед, след Зарезан лека полека подхранване и поглеждане да не мислят за някоя глупост и двата магазина са си твои. Пчелар съм от петнадесет години започнах от нулата и Справочника на Л. Радоев, правил съм разни ротации и комбинации, подставки и надставки, купешки майки, абонат бях на вестници и списания, лекции и пр. и пр., работих на пчелин , правих сметки и планове за ремаркета и какво ? Трябваха ми дванадесет години за да стигна до истината с която започват или завършват старите книги- че най-големия враг на пчелите е пчеларя. Долу горе от тогава съм безгрижен съботно-неделен пчелар с кошери на двора. Гледам ги малко над санитарния минимум и - дано не ме анатемоса някое пчеларско гуру - вадя по 30-40 кила от кошер. Смъртност няма , нямам медовици и помощни семейства, рапица/акация вадя или малко или хич, от 12ДБ се отказах окончателно, кръста още ми позволява да гледам ЛР, ама сигурно и тях ще ги подкарвам като 10 ДБ. Много нещо изписах, ама това да правиш супер силно семейство когато не му е времето, после да го спираш, после да го подсилваш не го прави, щото и аз съм го правил и ме е яд!!
Вярно, Алексей, сподели кой, какво или каква литература те провокира и вдъхновява за идеите ти.
Значи, аз казвам евала и на Алексей - за мерака и старанието и за правилното мислене и за експериментите. Също така казвам евала и на Йорданов - за точното мнение и за откровеността и аргументите.
Така трябва да се пише във форума - даваш съвет или идея и се аргументираш.
И аз работя с ЛР , но с интерес чета и темите за ДБ.
Близо две години преди да си купя пчели започнах с литературата.Нищо особено на Бижев,Пурвулов,Грънчаров, Радоев и филмите във форумите.Една година преди да започна да пиша във форума изчетох всички теми и се ориентирах към мненията на няколко колеги с който контактувам по телефона и на яве,но има такива на който уважавам мненията но не се познаваме.Относно идеите ми-далеч съм от мисълта че откривам топлата вода.Тя топлата вода е открита и аз само се опитвам да се "измия" с нея.
Относно опасенията на колегата Йорданов-споко знам каква ми е пашата.И аз съм съботно неделен пчелар навсичкото отгоре и алергичен.Имам възможност да настаня пчелите в рая,но на този етап не се интересувам от печалба.Категорично не съм съгласен с последното ти изречение-точно тогава му е времето и го спирам точно когато трябва.
Понеже поста нее по темата моля модератора да го премести ако е необходимо.
Алексей, алергията е "страшна", но не е непреодолима! Ако имаш желание - обади ми се на лични, за да коментираме този проблем! По - страшно е да го подцениш! Мисля, че мога да ти помогна .....поне със съвети!
Моят пост също не е по темата и модераторите могат да го изтрият, след определено време!
колеги извинявам се за правописа първо но лаптопа е с френска клавятура и няма как . та напълно начинаещ съм. онзи ден си купих два кошера с пчелите.живея в едно селце до берковица.та прочетох доста литература а и тук в форума много чета, но някой неща не са ми ясни. вчера с един старец пчелар отворихме единия кошер. беше пълен с пчели.по всички пити имаше мн пчели. изрязахме много търтиево пило. и изхвърлихме лентите.в питите има много захаросан мед. не видяхме майката защото бяхме притиснати от към време.отворихме втория той е по слаб имаше пчели на 70 процента от питите.прегледахме само 3 4 пити.защото започна да пръска и прекратихме. та на тия 3-4 пити не видяхме да има пйло и не видяхме майката. в този кошер също имаше много захаросн мед.
п.п. пчелите и от двата кошера носят прашец и то доста много което ме удивлява като начинаещ.по мойте знание щом ниосят прашец значи има пило.може и да бъркам де.кажете ми какво да правя и евентуално какви да са следващите ми действия.защото този човек е доста стар и с удар и е неудобно да го карам постоянно.забелязал съм че около обяд пред първия по силния кошер има много пчели. много летят да не кажа голяма дума ама понякога ми се струва че са над 200 300 летят пред него за около 30 40 минути.четох доста книги и форуми но така са написани нещата че не разбирам повечето неща. ако има някой който да ми даде съвет или препоръка му благодаря предварително.пишете по скоро моля ви че съм притеснен много
забравих да спомена че стареца ми каза всеки ден да им давам сироп 1 към 1. и това вече го правя 4-5 дена
Здравейте колега!
Щом носят пчелите ви прашец, значи наистина има пило ,дали сте го видели или не , щом за първа година гледате пчели и сте имали малко веме , поради лошото време може да не сте догледали добре.Добре е да опоменете с каква система кошери работите та да ви се помогне по пълноценно.
Поздрави!
Ами при положение ,че имате много пити със захаросан мед , е по добре да разпечатвате постоянно питите със захаросания мед ,за да могат пчелите да го усвоят да почистят рамките и да направят място на майката да снася, аз примерно тия рамки със захаросан мед , от миналогодишните запаси , ги разпечатвам и ги слагам до рамките с пилото , даже и в средата на кошера си , доволен съм много от ефекта , друга година ги слагах в края ама , нищо сега ефекта е на лице ,по бързо усвояват стария захаросан мед, по бързо майката осеменява питата.Цитат:
Първоначално публикувано от gillan
При мен само , че системата е ДБ при вас все още не знаем.
моите също са дб 12 рамкови. преди 20 дена се съдудих с мисълта че трабва да имам кошери. а ги купих преди няма и седмица. та гледането ми на пчели практически са тези няколко дни.искам да попитам възможно ли е от тези 2 кошера да разделя пчели по някакъв начин и кошерите ми да станат примерно 4
Колега Галин , първото нещо , което трябва да направиш е да разпечаташ меда по питите и даго напръскаш с хладка вода ! Не е нужно да даваш сироп , който допълнително задръства плодника , а с помоща на лошото време накарай пчелите да почистят захаросания мед ! Засега това е достатъчно ! След седмица пак питай , ако има неяснотйи и чети - най-вече форума ! :D
Може , да но като за начало в раздел кошери намерете , методи за пчеларстване система ДБ прочетете всичко там, намерете си книгата на Любен Радоев - календарен справочник на пчеларя , прочетете я внимателно поне три пъти , и доста неща като ровите в кошерите ще ви станат ясни , и тук във форума има доста инфо.Цитат:
Поздрави и успех.
благодаря ви за сега момчета. ако имам някакви питания по нататък ще задам по конкретни въпроси. благодаря още веднъж
Колега gillan, и аз съм съм начинаещ и ще кажа моето мнение а опитните нека хвърлят по едно око какви ги вършим. При първа възможност се оборудвай с необходимия инвентар - пушалка, було евентуално ръкавици в началото и др. При хубаво време отвори кошера и го разгледай. Ако работиш сам прочетеното от книги и форуми "изчезва" когато махнеш капака. Та забележи колко рамки с мед има къде се намират - същото за прашеца и пилото. Майката бегло я търся - гледам за открито пило лесно се забелязва. Мисля че още още рано но прегледай за маточници. Идеята ми е да имаш навици които се придобиват само със практика. Работи много плавно и внимателно с рамките /силно сътресение ги вбесява/. Целта е да запознаеш със състоянието на кошерите за да знаеш при следващото отваряне какво да правиш. Например ако има стари пити за смяна трябват нови които трябва да приготвиш. Ако има много захаросан мед мисля че по добре махни някои от питите защото не съм сигурен че пчелите почистват напълно стария а добавят нов който бързо ще кристализира. /със последното не съм сигурен нека опитните да кажат/За облитането има една тема - ОПРЕДЕЛЯНЕ СЪСТОЯНИЕТО НА КОШЕРА ПО КОСТВЕНИ ПРИЗНАЦИ в раздел начинаещи ще намериш част от отговорите. Успех.
Послушай съветите на колегите. Разпечатвай с вилица захаросаните пити една по една и пчелите по-добре от теб знаят какво да ги правят. Щом носят прашец, значи има и пило, кошер без майка не носи прашец. Тези повечко пчели, които забелязваш около обяд са млади пчели, които се облитат. Това е хубаво и не бива да те притеснява. Погрижи се и кошерите ти да са добре затоплени от горе. И не се срамувай да питаш. Всички сме започнали така. Успех.
Колега Гилиан, пиши на Станко от форума, само той може да ти помогне спешно, в един град се намирате. Разгледай форума и ще го откриеш. ВМесто да се мъчиш и да се ограничаваш със заниня от преди 50 години.
първо - щом има добър летеж, значи семейството е добро, слаб ли е летежа, значи има проблем
второ - носят ли прашец - значи има пило и майка
трето - като отвориш таблата и видиш гнездото, питите с пило са по средата, но ако е силно семейството, може да има и в периферията на гнездото.
Ползвай винаги пушалка, отвряй гнездото отгоре, но бавно и спокойно и пускай 2-3 струйки дим. Вадиш крайна пита и после започваш с прегледа внимателно, за да може да придърпваш пититите и тогава да ги вадиш, за да не мачкаш пчели, без резки движения. Нормалното запечатано пило е с равни капачета, все едно гледаш наредени кофички от кисело мляко , а търтиевото пило е с издути капачета, все едно млякото се е развалило и е издуло капачките. В килийките с открито пило ще видиш и яйца и ларви в различен стадий. Яйцата са мънички, продълговати и бисерни на цвят, първия ден са вертикални, втория ден са полегнали и третия ден са изцло легнали, после се превръщат в ларви, като червейчета и тн.
Та така, майката винаги се стреми да оформи пилото в кръг, така че по средата е пилото, после е меда и прашеца, запасите от мед винаги са над пилото или в момента са в задната горна част на рамката.
Затова както казва колегата, по бърз ефект има когато рамката със запечатан стар мед - надраскан и напръскан с водичка - се сложи между пилото, тогава пчелите се стремят да възстановят компактнстта на пилото, защото те не търпят празно пространство между пилото. Изчстват меда, полират рамката и на 3-тия ден тя вече е осеменена. Ако тази рамка се сложи до пилото, както пише в повечето книги, тогава тази рамка ще бъде освободена и изчистена едва когато се запълнат всички пити в гнездото с пило, може и чак след 5-6 дни и повече. Затова се казва, да се помогне на пчелите да се развият по-бързо. И несе плаши да отваряш кошер, дори и при ветровито и мрачно време, стига обаче да има летеж. Също така не отваряй кошера без причина, трябва винаги да знаеш какво трябва да правиш по врме на прегледа, предварително, а не да се чудиш когато го отвориш. Но това с веремето и практиката ще го усвоиш.
Успех.
Интересува ме, някой от вас работи ли с ДБ чиито плодник е съставен от 2 магазина в който са поставени плодникови рамки. Имам няколко останали от бракувани кошери и се чудя дали мога да направя кошери от тях. Проблемни ли са тези 5-6 см разстояние от рамките до дъното?
Ползвай магазините. При мен няма проблем.
Малко височко им идва и ще правят по големи мостове отдолу или ще градят, или през лятото ще висят долу, а няма да се качват в магазина. Иначе може да си ги ползваш.Цитат:
Първоначално публикувано от advanced
На единия се изрязва горната част , тази с фалцовете , до нужния размер. После се снаждат..както можеш...Ако не - правиш отдолу второ дъно, можеш да го ползваш дори с мрежа и т.н.
днес отворих ко6ерите за първи път сам. не ги гледах подробно а само по 3-4 пити. че ме беше страх да не нараня майката. та не видех пило никъде по питите който гледах, по питите има много мед захаросан. не видях и майките.по дъното на кошерите имаше някакъв бел прашец.пчелите иначе носят прашец и то доста. забелязах че част от пчелите седят на прелетната дъска с вирнати дупенца и пърхат с крила по посока на входа.питите също така са стари забравих да спомена. с кафяв цвят. не мога да заключа нищо по това което видях, от малкото ми практика. четох доста но нещата ми се размиват и не стигам до изводи. ако на някой му е удобно да ме просветли. ааааа да в кошерите си има много пчели.по всички пити. не са покрити изцяло с пчели питите но по май преценки са си доста пчеличкте ми
Ти виждал ли си изобщо пило на живо - ако си наясно и наистина няма,значи няма и майка.
колега уж съм виждал. казах ви опита ми с пчели е има няма 10 дена.но по мойте знания шом носят прашец би трябвало да има майка.почуквам по кошера и пчлите вътре забръмчват след което след около 8-10 секунди спират
Ако е търтовка пак ще носят прашец. И сега малко съвети от мен. Като се постопли времето-повече от 15 градуса. Отваряш един кошер и започваш да гледаш хубаво-ама хубаво. Така-това е търтей. Добре. Сега това е пило. Старо, ново. Това са стари пчели, аха е тази е млада, още не може да ходи и е по пухкава. Аааааааа, ето я и майкатаааа. А така. Това е. Сега вече знаеш какво има в кошера. Научи се да виждаш. Сега още си сляп. И след като се научиш да ги разпознаваш ще е добре. Не се притеснявай, че по дълго ще държиш кошера отворен, най много да изядеш някое жило в повече. Е и то ще ти е за урок. След като вече си се запознал с пчелите започваш да се запознаваш с материалите в книгите и форума. Чети много и питай още повече. Няма кой да ти откаже да ти даде ценни напътствия. Аз лично с удоволствие ще го правя. Ще стане пчелар и от теб. Успех.Цитат:
Докато не ти покаже някой нагледно, трудно ще се ориентираш, аз така бях сляп близо 2 години. Търси някой колега в района , млад и опитен.
Ще ходя по Гергьовден по троянския балкан на чеверме, иначе можеше да прехвърля Петрохан и да ти помогна с каквото мога. Ей къде е Берковица.
Успех.
ще потърся още тези дни някой опитен пчелар. имам ввъпрос. трябва ли птите да са покрити изцяло с пчели?защото по мойте има доста пчели но не са покрили изцяло питите. как да преценя дали семейството е силно. днес си поръчах 3 нови кошери с цел да сменя тези 2та че са много стари и единия мисля да го разделя в 2 кошера с цел да имам 2 семеиства от едно. сега подходящ момент ли е за това нещо и какво да направя с преместването на пчеличките в новите кошери и деленето на единия
Хей няма ли кой да ме регне в този вашия общия чат- хайде па ще ви кажа защо ви измират пчелите-шегувам се разбира се. :D
Като погледнеш отгоре рамките, виж колко междурамия са ти запълнени с пчели, по средата са повече, в краищата са по на рядко. Зависи много от външната температра и от силата на семейството и от това по кое време на деня ги преглеждаш, защото по обед има доста пчели извън кошера.
А колкото до разделянето на семейството, ако целта ти е да ти събере мед, по-добре не го разделяй. Ако целта ти е да увеличаваш семействата, можеш вече да го разделиш, вече има търтеи, а и колкото и да е студено, времето скоро ще се оправи. Според мен засили максимално семействата за пашата, вземи меда от нея и после си направи отводки, като можеш да си купиш оплодени майки.
Иначе прехвърлянето е лесна работа. Изместваш стария кошер в страни, слагаш новия на неговото място и рамка по рамка прехвърляш в новия сандък.
днес днес се видях с колегата Станко. много точен и свестен тип е. обясни ми и ми показа много неща. понаучих нещо. най важното е че вече съм по наясно какво трябва да правя следвъщият път когато отворя кошерите. Станко благодаря ти най сърдечно. Дано има повече такива пичове.
Станко не е тип,а колега!!!Цитат:
Станко не е тип,а колега!!![/quoteЦитат:
приемам критиката. Извинявам се но просто имам по различен начин на говорене и изказване.Но е факт че е ПИЧ. Дори и сега размишлявам върху това което сподели с мен. много неща ми обясни и показа.и най важното е че ми вдъхна увереност, която като начинаещ нямах.
колеги днес вече направих по пълен преглед на кошерите. на кошер отделих по около 30 мин.
1. единия е по силен от другия.
2. така и не видях пило никъде. ако е това дето е със жълти капачета имаше, или пък е прашец... НЕ ЗНАМ.. за търтиево пило съм сигурен че имаше.
3.не знам дали си въобразявам но според мен сега в кошерите има доста по малко пчели отколкото преди.
4.така и не видях майки, макар че както казах отделих по половин час на кошер.
5. младите пчелички ако са с по хубав цвят от старите има доста. гледам че едните се различават от другите. малко по пухкави са, и имат поголям жълт отенак. носят прашец
6.питите на кошерите са стари много черни ми се струват.и не всики килиики са запечатани. в 50 процента от тях има мед, търтиево пило, това с жълтите капачета ( пило или прашец. не знам със сигурност) другите 50 процента си стоят така празни.
7. около обяд имаше много пчели по самата прелетна дъска и по предната част на кошера. други по същото време летяха безборно пред самите кошери.
8.пчелите носят прашец и то доста здраво. и в двата кошера
9. единия кошер има пчели по всички рамки. а на вторият има на 10-11 от рамките.
засега не знам какво друго да каза като поосмисля и ми оегнат нещата в главата ще допиша нещо ако сега съм забравил.
10. И НАЙ ВАЖНОТО. СЛЕД ВСЯКО ОТВАРЯНЕ НА КОШЕРИТЕ В ГЛАВАТА МИ СЕ ЗАРАЖДАТ,ВСЕ ПОВЕЧЕ И БЕЗБРОИ НОВИ ВЪПРОСИ НА КОЙТО НЕ НАМИРАМ ОТГОВОРИ. изчетох доста литература тези дни. книги, стари списаня още от 70-те и 80-те. весници, сайтове и форуми. и в главата ми стана някав ад. колкото повече чета толкова повече въпроси без отговори имам.
Мога да те посъветвам да помолиш някой колега даги прегледа и дати обясни основните неща на место ! wink;
http://www.google.bg/imgres?imgurl=h...1t:429,r:8,s:0
питите ми буквално изглеждат като тазни на снимката. за мен това е пило. ако е пило съм спокоен за кошерите ми.нека просветлените да кажат
Да това е пило.Изгледай филмчетата които ти казах.Другата седмица мисля да слагам магазините и на останалите.Ще дойдеш и ще ти покажа някои неща на място.Цитат:
гледам ги и са ми много полезни. хората в магазина в берковица ме посъветваха да им сложа по една пита да действат пчелите по нея.с удоволствие ще дойда на пчелина ти. Мястото е страхотно и добре спретнато.Пък и наи важното е че обясняваш добре и на разбираем език.А и както казах вдъхна ми кураж голям за прегледа който извърших днес по кошерите.
Благодаря ти Станко.
сега като ми поодлежаха нещата в главата се сетих че не видях никъде незапечаттано пило
Споко, щом носят прашец, значи има незапечатано или открито пило. Ако не са ти го показвали, няма как да го видиш, защото все още не "виждаш". Бъди благодарен на Станко и го почерпи нещо и се върти около него. Но само от него взимай съвет, не и от други пчелари, защото така няма да се объркаш още повече.
Гилъна drinks; а знаеш ли как изглежда незапечатано пило - защото стана ясно вече,че доскоро не си знаел как изглежда запечатано? wink;
п.п.колегата за един ден ще те ограмоти толкова,колкото тука няма да успеем за месец - така че,спокойно ще ти се прояснат нещата.
Еееее, толкова ли сме тъпи бе колега? :DЦитат:
Първоначално публикувано от kando
така е колеги но в интерес наистината понаучих много неща тук в форума, отколкото от книгите, весниците и списанията който прочеох и прочитМ ОЩЕ/ ДА ФАКТ Е ЧЕ КАКТО КАЗВАТЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ ВИЖДАМ ама ще се ошлаифам. на принципа съм ако се захвана с нещо да го правя качествено.тези дни ще станат готови новите кошери който си поръчах. че мойте са много зле, а аз искам да е хем хубаво на окото а и да е добре за самите жителки на кошерите.та като станат готови ще ги преместя в новите им домове. старите кошери ще ги отремонтирам.един приятел тези дни каза че ще ми подари и тои 2 кошера, баба му гледала пчели някога а на него сега не му трябват. та ще ми подари кошерите и 30ина книги. мисля следващия път като отворя кошерите да направя и снимки и ще ви ги покажа на какво дередже са.защото аз виждам и мисля едно а то се оказва съвсем друго
Това е , щом имаш мерак, ще станат нещата. Само не бързай.
можеш ли да поясниш с кое да не бързам колега???/ че вече съвсем се обърках. единия кошер е по слаб. дайте акъл какво да направя та да го засиля.да сложа ли днес по 1 пита да градият? че мойте са много стари с почти черен цвят.да продължавам ли със сиропец да им давам същевремнно, че не им давах последните 4-5 дена
За да го засилиш не бързай с градежа , ако има нужда дори може да посвиеш коша, или да понамалиш отвора на входа ако си го отворил напълно.Гледай да не оставяш голям обем от пространство , празен понеже трудно се топли и бавно се развива.Ако продължаваш да имаш пити за разпечатване разпечатвай ги , но не бързай да добавяш нови в коша, ако ли нямаш подхранвай със сироп , но в рамките на разумното , да не вземеш от мерак да залееш рамките със сироп и място да не остане.Цитат:
Поздрави!
п.п
Щом имаш желание ще постигнеш това което искаш , остави хората да си говорят каквото си искат.
благодаря ти колега още утре се заемам ако времето позволява.
п.п. тези 2-3 пити дето ще ги махна за да стесня плодника къде да ги оставя? някъде в къщи ли или по добре зад преградната дъска
Ако още са годни, зад преградната дъска. Но ако са стари и черни, направо ги претопявай. Прегледай форума, някъде беше писано за "мацерирането", така ще извлечеш най-много восък от тях. Ако още има мед по тях, разпечати го всичкия и ги постави зад дъската за почистване и после ги топи.
колега за мацерирането не намирам нищо в форума.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
ще ги разпечатам, още утре и ще ги оставя да ги почистят. наистина са стари и много черни. като стесня утре кошера и ги поставя зад дъската да стесня ли и входа на кошера?
Ами незнам колко е в момента. Остави го не повече от 7-8 см, но и не го стеснявай по-малко от 5 см за да има и достатъчно свеж въздух. А за мацерирането, като ми остане време ще опиша в темата за добиване на восък.
По принцип стесняването се прави рано напролет, макар че времето все още е нестабилно, можеш пак да го направиш. Най добре е утре по рано ги отвори и виж както са свити колко междурамия с пчели има. На толкова пити стесни, като можеш една в повече да оставиш, защото вече дневните температури са по-високи и кълбото през деня е разпуснато. Не зная в каква посока ти гледат кошерите, но ако си спазил правилото юг-югоизток, като застанеш зад кошера, дясната страна ти е по топлата. Обикновено там първата рамка до стената е с прашец и нектар, след това следват питите с пило. Обикновено пчелите топлят пилото и са по питите с пило. От ляво на гнездото са питите със стар мед и празните пити. Отделяш ги настрани и слагаш една преградна дъска между тях и тези с пилото. Така че питите с пило да са ти от дясно на преградната, а тези с меда или празните да са от ляво на преградната дъска. Ако няма мед по питите, подхранвай редовно, ако има първо разпечатваш меда в обсега на гнездото и след това този мед зад преградната дъска, като всеки разпечаан мед напръскваш с водичка с пулверизатор. Така хем по бързо го оползотворяват, хем не променяш влажността в кошера. За да преработят стария мед, пчелите използват влагата от гнездото и така за сметка на влажността на пилото. Говорми за стар мед, не за пресен нектар. Като видиш след 5-6 дни че добре се покриват питите в гнездото с пчели и почти всички пити са осеменени, тогава взимаш една рамка зад преградната дъска, напръскаш я с водичка и я слагаш между рамките с пило, в началото на пролетта когато е студено още, тогава се слага до пилото. Пчелите не търпят празно пространство между пилото и веднага изчистват стария мед по рамката, изчистват я и майката я осеменява.И так правиш докато се изпълни целия корпус с рамки и пчели и след това слагаш магазина отгоре. Ако видиш че силния кошер става доста силен, взимаш от него една рамка със запечатано пило без пчелите и слагаш в по-слабото. Много неща са ти неясни, искаш бързо да научиш всичко и затова си объркан и затова ти казвам да не бързаш. Иначе не ти ли изпълни корпуса с пчели, не слагай основи за градеж, макар, че надявам се от следващата сдмица вече ще е подходящо. Зависи от района , надморската височина, климатчните условия и силата на пчелното семейство. Силния ако ти емного силен, вземи една рамка с пило и сложи на по-слабия, а на мястото на рамката с пило, сложи основа за изграждане. Слабия засили ли се , и дойде ли пашата, слагай по една основа за градеж и през 4-5 дни проверявай дали е изградена и слагай следваща. Успех.
благодаря за съветите утре ще направя всичко което казахте/ мен ме притесняват рамките че са доста стари и восъка си е направо черен по тях. та затова мислех да сложа основи за градеж.но утре ще стесня кошера ще отнема 2 пити и ще го оставя на 10.а за градеж може да оставя само в силния кошер, та да се занимават с нещо докато дойде пашата. не че в двора ми няма какво да носят де. аз причината поради които взех кошерите са 2 основни. 1- здравословни проблеми с костите а знам че пчелите помаг доста, и дори съм се обедил от опит.
2 е че двора на къщата ми е 13 декара. имам 6-7 липи доста големи около 20тина метра. без да броя овощната градина която сам съм засадил някога. в двора имам и рекичка която минава в дерето зад кошерите. а отсреща срешу къщата е само акация, кестен, лозови насъждения, овощни градини и..... поляната в която съм настанил тези 2 кошера да не кажа голяма дума ама може би няма билка която да я няма в тази поляна. тези дни ще снимам кошерите както отвън така и от вътре та да видите по добре на какво дередже са. и същевременно ще снимам местноста и двора около къщата. та да видите местото за бъдещия ми пчелин ( живот и здраве де) да се ошлаифам в тази наука пчеларството.амбициии голями нямам за бизнес и тем подобни.. мисля да гледам най много 10 15 кошера за собствени нужди.че родата е голяма
Късметлия си.
Направо слагай магазините в такъв случай.
Поздрави и успех.
колеги току що прегледах кошерите....
равносметката е следната.
1. отказах се да стеснявам кошера. след като го отворих с удоволствие открих че на 11 от рамките си има бол пчели. къде с късмета на начинаещия, а и не без вашата помощ, съм успял да го засиля.
2. видях вече и с собствените си очи младо пило. ( незапечатано) пило има до 8-9 пита.търтиевото ми пило е сравнително малко. това се отнася и за двата кошера.
3. работих сравнително бързо, и без да използвам пушалката много. само 2-3 пъти подпуших и то леко. за да не нарушавам ритъма на пчеличките.
4. кошера който беше до преди дни по слаб, се задоволих само да му постесня входа с около 2-3 сантиметра. така мисля да е най много за 7-8 дена. след което ще го погледна набързо на какво дередже е, и според случая ще го отворя напълно.
5. мисля да ги подхраня още 1-2 пъти с сироп 1 към 1 или 1 към 1.5.с цел да ги засиля. и ако всичко е наред началото на другата седмица слагам по 1 магазин на кошер.живот и здраве ако са добри работнички, и времето е благосклонно да има добра и силна паша, може да им сложа и вторите магазини. но това ще го мисля като му дойде времето, ако дойде де.
6. НАЙ ВАЖНОТО.... АКО НЕКЪДЕ ГРЕША В ПРЕЦЕНКИТЕ СИ, ЩЕ СЪМ СТРАШНО БЛАГОДАРЕН АКО МЕ ОТКРЕХНЕТЕ.
ПОЗДРАВИ ЗА СЕГА НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ. СТРАШНО МНОГО СЪМ ВИ ЗАДЪЛЖЕН И БЛАГОДАРЕН НА ВСИЧКИ.
ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ДИАЛЕКТА НА КОЙТО ГОВОРЕ И ЗА ЕПИТЕТИТЕ, НО ИЗКАЗА МИ Е ТАКЪВ. НЕ МОГА А И НЕ ИСКАМ ДА ГО ПРОМЕНЯМ. ГОРД СЪМ ЧЕ СЪМ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА.
ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРЯ ВИ МОМЧЕТА. А КЪМ СТАНКО ОСВЕН ДА МУ СТИСНА РЪКАТА МЪЖКИ И ДА ГО ПОЧЕРПЯ НЕЩО НЕ ВИЖДАМ КАКВО ДРУГО ДА НАПРАВЯ. ТОЙ МИ ВДЪХНА КУРАЖ ДА ОТВАРЯМ СПОКОЙНО САМ КОШЕРИТЕ И ДА ЗНАМ КАКВО И КЪДЕ ДА ТЪРСЯ.СТАНКО ПРИЯТЕЛЮ ПИЧ СИ ГОЛЯМ ЗА МЕН.АКО НЯКОГА МОГА ДА ТИ БЪДА ПОЛЕЗЕН С НЕЩО САМО КАЖИ.
Щом си от северозапада,удри уйно с двете цеви и тикай още от сега магазините.Имаш на 9 рамки пило - разширявай прецепвайки пилото и слагай директно магазин.Като видиш,че са пръснали медец в магазина - ама да има,не да се чудиш има ли няма ли,тогава тикаш по една основа (мисля,че беше питал и за това).
Подхранване със сироп 1:1 е достатъчно - няма нужда от по гъст.
Поздрави към колегата.
Входа ще разширите скоро , така като гледам изсказванията на синоптиците може още и в Събота или Неделя ако познаят разбира се , понеже гледам прогнози за минимални температури от 18 градуса , а максимални от около 23 , дано и мен ме стопли най накрая.
Поздрави към всички.
В такъв случай стесняването не само няма да помогне, а ще предизвика роене. Не го допускай.
стесняването на кое?Цитат:
плодника или входа/../
след като стесних входа след няма и 30 мин гледам пчелите живнаха. излязоха много повече отколкото друг път от кошера. облитането беше добро. от двата кошера днес пчелите са в добро настроение. носят прашец, седят на поилката, по предната дъска и прелетната дъска постоянно кипи някакъв живот.пчелите седят на дъските и се лутат наоколо. други носят прашец здраво. тук таме някой търтей пикира покраи главата ми и с голяма скорост влизат в кошерите.има и добро облитане на пчеличките. около кошерите се носи аромат и ухае на билки и природа. по което съдя че прашеа е в задоволителни количества. гледам че са изхвърлени по няколко търтея на земята и така..... ако се сетя нещо после ще го напиша. това е за сега от мен.
И на двете. Всъщност не знам колко е голям входа на твоите кошери. В този момент 12-13 см са ок. А това че са живнали след като си намалил входа, вероятно истинската причина е, че се ее повишила температурата на въздуха, а не в следствие на твоето действие.
около13-14 см и 2 висок. а и имаше и по малак горен вход него го затворих напълно.сега е около 8=9 см и 2 висок.мисля след 2-3 дена най късно да им сложа по една рамка с основа. след което след още 3-4 дена ако всичко е ок слагам магазините. че нещо ме притеснява тоз буен живот пред кошерите. по някое време само пчели имаше отпред. едни лазеха по стената и прелетната дъска. беше се зачернил буквално кошера. други безброини се облитаха около него, трети носеха здраво прашец и вода от поилката.най ме притесняваше факта че по мпрелетната дъска имаше търтеи. търтеи идваха и от полет някъде. че като бях до кошерие някой търтеи избръмчи покраи мен и го гледам си каца на дъската и необезпокояван си влиза в кошера. може да се притиснявам излишно не знам.ама един колега ми каза че това били признаци за пред роенеЦитат:
Така дистанционно не бих дал категоричен отговор, но може и да има за какво да се притесняваш.
Ами налага се през 5-6-7 дни да правиш прегледи рамка по рамка, да гледаш за маточници, защото има вероятност да изпуснеш положението. Така че слагай основи за градеж и магазини от горе. В Берковица, кога ти започва първата паша, ако има още време, мисли за трето семейство. От двете да си направиш трето.
по принцип гледам за маточници и не съм забелязал вчера като ги гледах да имат. до пашата има още около 15 20 дена. и аз съм мислел за 3-то семеиство. с тази цел си и порачах 3 нови кошера който ще са готови тази седмица. 2 да сменя старите и 1 за ново семеиство. ама проблема е че тва с новото семеиство сам няма как да го направя. не съм чак толкоз навътре в нещата.
мен не ми е проблема за първата паша. както казах имам и липи. така че ако ги разделя ще хванат по средата първата паша и ще са на макс ако всичко върви по план за втората.чета доста литература за делене. чрез в кошера един до друг и пчелите сами да се разделят. чрез отводки и още един два по сложни за мен начина. ама в интерес на истината нито един от тях не бих направил сам. страх ме е да не сгафя нещо.
Така, всичко зависи от времето до пашата, както и силата на двете семейства.
Ако видиш че много им става тясно, ще трябва да отнемеш от двата кашера по 2 рамки с пило и пчели от семейство и тези 4 рамки да ги сложиш в трети кошер. Като всяка рамка лекичко напръскваш с разредена ракия, като преди това и кошера напръскваш от вътре. Понеже все още не продават майки, ще гледаш на някоя от питите да има пресно снесени яйца, за да може да си заложат маточници и да си произведат майка. Но задължително трябва да намериш майката на основото семейство, за да не я прехвърлиш в отводката.
Ако това го правиш в края на месеца, вече ще има майки на пазара, тогава ще си направиш отводка с пити с пило и пчели, но само запечатано и ще придадеш майката с клетка.
Третия вариант е разделяш семейството на две, без да търсиш майката, но разпределяш по равно питите с пилото и меда.
Обади се на Станко или викни Неволята.
Поздрави и успех.
колеги даааааа видях днес няколко заложени маточника. единия е с дупчица отдоло. не мога да преценя дали е отвор или е от веществото така вдлъбнато. около 5-6 маточника са. едни са по голями а други по малки. не мога да преценя възраста им. пчели има много и в двата кошера. силни са еднакво почти.изрязах малко търтиево пило. не знам също дали е самосмяна или се готвят за рояк.направо съм разбит
Каква е дължината на големите маточници?
около сантиметър и половина два наи много
гледам че имаше иначе пило има и доста търтиево пило изрязах го до колкото можах.
да поясня маточниците са отдоло на питите. смисъл на долната летвичка на рамката и висят от нея надоло.има и 2-3 който са непосредствено над долната летвичка ама и те са ориентирани надоло ( те са сравнително по малки)
Според мен все още нее запечатън.Първия рояк излиза след запечатване на първия маточник.Споко до пашата имаш време.Трябва ти кошер и рамки с восъчни основи.Ако нямаш кошер може времено да сковеш два магазина и нещо(фазер,шперплат) за дъно.Аз бих използвал метода на Таранов(дано правилно съм го изписал)за отделяне на роевите пчели имаго описан във форума.
утре или вдругиден ще ми дойдат 3 нови кошера.така че проблема от към кошери не е важен. въпроса е че не мога да преценя самосмяна ли е или се готви за рой.колкото до основите и те не са проблемни. от магазина ще взема направо готови. няма да се занимавам да кова, обтелявам и лепя основи.кофтито в случая е че все още нямам изградена правилна преценка, и не мога да преценя точното състояние на кошерите.но е факт че са силни и то доста.
За рой се готви-почти винаги преминава в състояние- рой, без значение какви са маточниците.Цитат:
какви противодействия ще са необходими
един много стар пчелар дава следният акъл.
просто да разместя местата на двата кошера 1 да иде на мястото на 2 а 2 на мястото на 1след което да намажа предната стена и прелетната дъска и на 2-та с лук.по този начин се спирал процеса на рояването. принципът бил че като се разместят местата пчелите от 1 кошер дето е пред рой щели да влязат във 2-ия кошер. а младите пчели от втория щели да улисат в работа и да изкарат от състояния на рой летяшите пчели на 1вия кошер. а летящите пчели от 2рия след като са разместени влизат във първия и понеже не са пред рой били преди да излязат от кошера щели да проядът и махнат заложените маточници на кошера.
според мен има някаква логика в това, но не съм запознат. нека по опитните да кажат
Ха, Честито. Дрън дрън ярина, при 2 силни кошера и двата ще ги изпуснеш. Търси спешно кошер, какъвто и да е, обгори го с газова горелка и премести питите с маточниците и пчелите в него и после им завърти местата ако искаш. И слагай основи в стария кошер, можеш и да разбъркаш пиите, питите с откритото пило в края, а тези със запечатаното по средата на гнездото. Или слагай 2 магазина над плодника и размести здраво питите, като ги редуваш пита с пило, основа и така по ред. Иначе го пиши бегал или го чакай да излезе и го хвани.
Това е пчеларството, интересна и сложна наука, само най силните и упорити пчелари остват.
Затова казват, че ДБ системата е стара и не е флексабилна - гъвкава.
можеш и да разбъркаш пиите, питите с откритото пило в края, а тези със запечатаното по средата на гнездото.
това във кошера в който да поставя питите с маточниците ли или в основния който ще се получи.
В този основния, с маточниците. По принцип, трябва да разделиш пилото, най-добре. Не зная колко пити и какво има по тях в плодника. По принцип всички пити с пило са ти по средата на гнездото, така работи майката. В краищата са питите с мед и прашец. Единия вариант е да махнеш крайните пити с меда и прашеца и да разделиш кълбото и по средата да сложиш основи така ще забавиш излизането на роя и ако дойде пашата, ще се размине роевото настроение. Или тези пити ги сложи по средата, пчелите никога не търпят нещо да разделя пилото и ще се стремят да го възстановят. Има и още един вариант - но ти не си подготвен с инвентар за него. взимаш един чаршаф и го слагаш пред кошера, като ъгъла на чаршафа е сложен върху прелетната дъска. Изваждаш всички пити и изтръскваш пчелите върху чаршафа , вътре слагаш само основи и привеждаш семейството в стуация гол рой. Но другите пити трябва да има къде да ги разхвърляш по други семейства. Абе слжона работа си е.
значи махам питите с маточниците и пчелите по тях в друг кошер. после местя здраво питите и основите, и слагам магазините така ли. че нещо не уденах целата процедура.
Не съм го правила, но това е противороеви метод, описан в литературата. Освен, че трябва да се уеднакви миризмата на двете семейства, може и двете майки да се затворят временно в клетки. Разместването се прави по обед.Цитат:
Вземи една пита на която има един хубав маточник и я сложи в нов кошер след като поставиш и няколко с пило- разнородно и пчелите които са на тях и си направи една отводка, а другите маточници ги унищожи и готово, какво толкова се шашкате-има маточници, има проблем, няма маточници, няма проблем. :D След 5-6 дни пак проверка-пак се премахват и така.
да около обяд каза оня. тъпото е че в моето село само аз съм млад тук. всички пчелари са над 70 години. даже вчера един идва да му давам съвет че имал по 1 шепа пчели в кошерите си. аз щях да си ударя главата в стената. и му викам абе аз мойте ги взех преди 20 дена и не мога се справя с 2 кошера а ти искаш да знам от 1 шепа какво да правя. после го гледам, че неговите кошери се виждат от моя двор как ги премести посред бял ден кошер по кошер на около 20 метра от старото си място където бяха. и след 5 минути дето бяха кошерите се беше зачернило от пчели.сутринта в магазина го питам къде е логиката да ги мести посряд бял ден на такова късо разстояние. а той вика че бил оставил 2 празни кошера да си седят на старото място и те щели да оберат тези пчели от другите кошери. мен това не ми се варвя много , та и заради такива причини много не се доверявам на тукашните стари пчелариЦитат:
Първоначално публикувано от iris
п.п. този човек има около 10 кошера не знам на какво дередже са.тук има много пчелари при мен, ама са стари хора и с мислена и способи отпреди 50 години.
Ами може и правилно да е постъпил, ако се е притеснявал, че ще се роят и ги е преместил настрани, а там е оставил слаби семейства, които ще се подсилят с тези летящи пчели. Пчелари много, практики много. Ще ги научиш и ти тези неща, споко.
Та затова ЛР технологията е по ефективна, защото там разширяваш обема нагоре, не си ограничен, докато при ДБ разширението е настрани и в един момент удряш на камък. Пак има решение, но трябва пчеларя да е врял и кипял и да не е ограничен мисловно и да има инвентар.
това с 5 и 6 дена няма ли да се повтаря вечно.??! доколкото съм запознат дори и малко, щом са в състояние на рояване, колкото и да махаш маточници, не помага. това само удължава предроевото състояние.това с одвотката съм съгласен, ама за рязането на маточниците не мога да го осмисля. друго да кажа. доколкото знам за рояване се залагат от 8-9 мато1ника нагоре.4 или 5 при самосмяна. при мен са 5 или 6. имали някаква вероятност при предишните отваряние на коперите, да сам направил нещо на майката и да са предприели самосмяна???? съдя и по друго.... днес като се загледах по добре и продължително в 2 пити ми нправи впечатление че 70 процента са търтиево пило.(запечатано и незапечатано) запечатаноо го поизрязах. това го имаше на 2 пити, по нататак нещата почнаха да се балансират от към пило. възможно ли е да са предприели самосмяна, дори и да не съм направил нищо аз на майката, ако те са усетили че вече е стара и негода.не е търтовка и свещева защото си има и пило на работнички.Цитат:
Първоначално публикувано от ahilis
п.п. маточниците са около половина см. наи много 7 млм. само 1 дето е около см. и половина.други не видях. това не значи че няма и други но да не съм ги видял
Във фаза развите пролетно, появата на повече търтиево пило е първия признак , че семейството е склонно към рояване. Ако е рой от миналата година, това е генетично предадено.
Когато до пашата остават 10-15 дена е подходящо да се направи отводка чрез налитане на летящи пчели на зрял маточник. Можеш да използваш пита със зрял маточник от роевото семейство.Цитат:
Преместваш роевия кошер. На негово място слагаш нов, зареден с пити, основи и питата със зрелия маточник и пчелите по нея.
още утре ще предприема мерки.и ще ви информирам какво съм свършил и направил. благодаря за съветите.в краен случаи ще направя отводки и ше разделя семеиството на 2 дори и на 3 ако се наложи.че пчелите просто нямат брои. много са ана наистина много. няма да разчитам на мед от пашата, а ще се стремя да опазя семеиствата.
точно това ми севъртеше в главата, в момента. но от неопитност мислех че е погрешно.благодаря ти. утре ще хвана един стар пчелар тук, той е с удар ама ще одари едно рамо. много е навътре в нещата. неговия пчелин е без никакви проблеми. каза че не помнел от кога нямал загуба на семеиства, да ги е упускал да роят и прочее.дори и кошерите си ги произвежда той. веднъж ми обяснява, как неговите д.б са с 11 рамки. питах го защо не 10 или 12. а той ми каза че това той го уж бил измисли. предимствата били повече от тези с 10 и 12 а минусите по малко. много много в интерес на истината не можах да схвана много от това което каза като доводи.но е факт че наистина тази и миналата година нямаше загуби по пчелина си.а пчелина му е с около 20тина кошера.ще го помоля да обясни пак за какво става дума, ако трябва и записки ще водя. и ще го поместя тук във форума. може да е наистина нещо идеино и със смисъл.пък и най важното е че може да взлезне идеята в употреба на някоиЦитат:
Първоначално публикувано от iris
Така може би няма да изпуснеш пашата въпреки роенето.
Много баби- хилаво дете, но давай. Какво стане. :D А това с премахването не продължава вечно-до края на сезона. Работа се иска. Ти с два кошера не можеш да се справиш, а питаш ли ги с 200 как се справят. Мислят мой човек. Не чакат този и онзи да им казва. Така ще луднеш и накрая нищо няма да направиш. Осмисли до тук какво знаеш и предприеми някакви действия и каквото стане- това. Един прави така-друг иначе, трети пък да не говорим. Хайде действай -стига се шашкай. Нали знаеш приказката за НЕВОЛЯТА? :D