ттитто, това по кое време го правиш?
Преглед за печат
ттитто, това по кое време го правиш?
Мисля, че ще е добре колегите с опит да се включат на въпроса на stan. Опишете опита си как при ненеличие на изградени пити, може да се окомплектова кошера с такива изгредени. Примерно: Аз съм начинаещ, любител. Реших от тази година вече да започна да се се занимавам либителски с пчеларстване. За сега съм в процес на набавяне и закупуване на необходимия пчеларски ивентар. По стечение на обстоятелствата реших да започна с многокорпусната технология, но с с дадам блатови медови магазини. Поръчах си за в края на май началото на юни 2бр. нови кошери с с поставени в тях отводки на 5 бр. рамки. Както съм поръчал и целия комплект рамки за кошерите с неизградени восъчни основи.... И оттук нататък накъде. Как трябва да постъпя за да окомплектовам двата плодникови корпуса и магазините си с изградени восъчни рамки. Ще съм благодарен, да чуя професионалните Ви мнения. Благодаря предварително. Ако администратора реши че въпроса ми може да се разгледа като отделна тема в раздела за начинаещи да го направи.
Koгато има усилен градеж всичко ще си дойде на мястото.
Стига да са силни и навреме да им слагаш основи.Могат да ти изградят над 20 пити.
Успех!
Аз така бих направил - така като чета, виждам че става на въпрос за ЛР.
Ще си развивам нормално семейството, като ще използвам по време на притока на нектар от овошките да изградят по 2 пити в плодника. Същото може да се прави и по време на рапицата. Задължително преди рапицата или преди акацията ще арестувам майката в първи корпус с откритото пило, а запечатаното ще кача във втори корпус, като сложа ХР между тях. Когато се излюпи пилото, той става веднага медови корпус. И тръгне ли здраво пашата - трети корпус с две -три изградени и другите основи. Би трябвало ако се сложи под медовия корпус, да го изградят по-бързо, а може и директно да се сложи над първия магазин, но първия трябва да е залят с нектар, а при това положение на пчелите им трябва много свободно място за растилане на нектара, така че ще се качат и във втория медови корпус и ще изградят перфектни пити. Затова повечето възрастни пчелари с ДБ не вадят много мед, защото работят само с един магазин и когато го запечатат, тогава го центрофугират и връщат обратно, а през това време са загубили много стоков мед. И другото - слабите семейства не градят и не складират нектар, само силните.
Колеги не го разбрахте правилно.Той ще закупи отводки на 5 пити пчели и пило юни месец около 10.Останалото са рамки с восъчни основи.Първо трябва да изгради още 5 рамки за да попълни корпуса.След това трябва да гради пити за втория корпус и магазините.При него основната паша е липа, малини и ливадна знам го със сигурност, след 15 юни може да разчита идинствено на тази паша за градеж и обилно подхранване .Въпросът му е какво бихте направили вие в този случай, как да процедира с изграждането на пити и развитие на семействата.
Храна и само храна, това е единственото. Защото юни месец отводка, не разчитай да се развие сама, колкото и нектар да има - трябват много летящи пчели. Да не пресъхва хранилката, а може и със суха захар да се пробва.
Подхранването му не мърда, но като изгради първия корпус как да працедира с поставянето на втория и изграждането му.
"Когато градим - трябва да храним" - Г.Н.Гърдев
Мислиш ли че юнска отводка ще може и медови корпус да и се сложи. Дано. Всичко зависи от темпа на развитие ,климатичните условия, медоносната растителност, майката, че и от пчеларя. Той да развие първо плодника да се напълни, после ако има време да мисли и за втори плодник или магазин.
При мен отводка ДБ от юни месец напълва плодника (12р.) до кр. на август. Като е при него пашата по слаба явно трябва да храни. Или да си купи от който му продава отводките 10 бр. изградени празни пити( по 2-3-4 лв) и така ще е много лесно.
Ако имаш силно семейство изцяло запълващо 2 корпуса и има обилма паша най-добре сложи цял корпус основи отгоре и ще си ги изградят.
jonny , като вземеш от отводките, започни да подхранваш със захарен сироп 1:1 и добавяш основи за градеж по 1-2. Като се изпълни целия корпус, слагаш втори. Времето вече и топло и от изградените рамки вдигни 4-5 във втория корпус а свободното място запълни с основи. Ако е топло най-добре през една с питите с пило. Така ще бъдат най-бързо изградени.
Цял корпус с основи трудно ще го изградят правилно. По- добре Както казваш да се разпределят между пилото. Най-горния корпус дори и при обилна паша най-бавно го изграждат. Аз слагам рамките за градеж при пилото и като ги изградят ги дигам в третия корпус и слагам нови за градеж. Ако има обилна паша ги градят много бързо и веднага започват да слагат мед в тях, така че няма опасност майката да ги осемени.
jonny , като вземеш от отводките, започни да подхранваш със захарен сироп 1:1 и добавяш основи за градеж по 1-2. Като се изпълни целия корпус, слагаш втори. Времето вече и топло и от изградените рамки вдигни 4-5 във втория корпус а свободното място запълни с основи. Ако е топло най-добре през една с питите с пило. Така ще бъдат най-бързо изградени.[/quote]
Благодаря за идеята. Питането ми е, когато питите по 1-2 се изградят и така станат до 5 /щото отводката ми ще е на 5 рамки/, майката не ги ли осеменява веднага, и после ако ги кача осеменени в горния корпус ще има ли някакъв проблем.
Не би трябвало да има. Но ако времето е по-хладно или се притесняваш да го направиш така. Тогава качи 5 горе и 5 да останат долу, като ги избуташ в средата на корпусите, а основите добави от страни. Така компакността на гнездото се запазва, а пчелите постепенно усвояват и на страни.
buci59, поставената пита с прашец би разделила пилото ....това не е ли опасно?!Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
Ще е опасно, ако остане единична рамка с пило от едната страна, ако са поне две не е опасно.Цитат:
Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
В посочения период при мен има най-малко 3 рамки с пило.Поставянето на рамката с прашец с нищо не вреди на пилото и не разделя кълбото,това е един вид разширение.Всеизвестно е,че прашеца намиращ се непосредствено до пилото се взима от пчелите и се ползва по предназначението си.Ако той се отдалечи само на 4 см от пилото,то ефекта намаля с цели 60%,а ако той е на по-голямо разстояние ефекта е нулев.Извода е,че прашеца трябва да е непосредствено до пилото за да е ефикасен.
Отговора на iris е много правилен-ако пилото е по-малко от 2 рамки това е вредно.
Във филма Тиха смяна за Милош Чорбич той споменава че постоянно премества медопрашецовите пити в средата на гнездото, където пчелите я освобождават и майката осеменява, така принуждава пчелите да пренареждат гнездото и от 10р. плодник постига развитие на пилото и на 10-те рамки.Мисля че не съм го разбрал погрешно.
Искате да кажете че питата запълнена в някаква степен с прашеци поставена в средата на гнездото ще бъде освободена от прашеца за да снесе майката? Не знаех това...Мислех че ще подейства като преградна дъска,но явно съм грешал....Благодаря ви за отговорите....
А ако е с разпечатан мед , дали ще е преграда ? sweating;
Чорбич слага питата с прашец между пилото.Пчелите ядат прашеца като се опитват да го преместят и да освободят място за пилото,но с всяко преместване те го превръщат в перга-пчелен хляб.Пчелите използват пергата за производство на пчелно млечице.
Благодаря ви приятели....това е нещо ново и важно за мен....ще го имам предвид при развитието на семействата си през тази пролет.....
Искам да ви попитам като начинаещ дали ще мога да работя със системата ЛР.Кошерите са ми на брега на Дунава и пашата е отлична.Нагласил съм 2празни кошера ЛР и мисля да настаня във тях рояци но какво ще стане незнам. :D :D
За Ямболския район лангстрот-рут кошерите подходящи ли са, по точно за района около Болярово.
Многокорпусните кошери (ЛР) дават най-големи възможности на пчеларя. Технологията за работа с тях е най-пластична и лесно променяща се. За мен те са най-подходящи и затова съветвам всички начинаещи и кандидат-пчелари да започват с тях. ДБ е бил върха на прогреса, но преди 150 години. А и тогава ЛР са се зазимявали само на един корпус и по-ниската рамка е била проблем. Факт е, че създателя му Шарл Дадан и синовете му, са се отказали от собствения си кошер и са преминали на ЛР.
Преди 150 години Дадановия кошер въобщене го е имало.
Той идва 50 годни след Лангстротовия (който първоначално се е състоял от 1 корпус и не е имал магазини. за лангстротовия кошер става въпрос).
Всички видове рамки които имаме днес, всъщност са различни видове Лангстротови рамки. А всички кошери - модификации на оригиналния Лангстротов кошер.
ЛР кошера е еднакво подходящ за всякакъв вид паша.
Това за 150-те години го казах "по-образно". Всъщност ДБ кошер се появява 1891г. А кошера на Лангсрод е от 1851г.
ДБ кошер се е появил като модернизирана или усъвършенствана разновидност на ЛР кошер, със своите предимства и недостатъци
Не мога да разбера защо повечето колеги по инерция игнорират и омаловажават ДБ кошер....Аз познавам доста пчелари които работят само с ДБ при това в условията на подвижно пчеларстване и постигат отлични резултати.....Всеки сам си избира как да работи....Аз самия давам предимство на ЛР в практиката си но не съм си и помислял да изхвърля от употреба даданите които имам/18 бр./....по нашия край съотношението ДБ към ЛР е приблизително 90 към 10 % в полза на първите....никой не ми се е обаждал за ЛР отводки още по-малко за фарарови....всички търсят ДБ....възможно е след време съотношението да се промени но в момента е така...
Факт е че ДАДАН много отдавна са минали на ЛР кошери, но има и друго. В Италия пък всичко работи с ДБ.
Аз само бих добавил, че м/у Лангстрот-Рутовия и Дадан - Блатовия кошер се преминава през няколко бих казал "междинни" варианта - кошер на Дадан, кошер на Блат, кошер на Лайънс, кошер Немски и др.разновидности, предимно в рамката. Имало е и предложения - рамките във Франция, Англия и Германия да бъдат с абсолютно еднакви размери - т.е. да бъдат стандартизирани!!! А що се отнася до италианското пчеларство - то се развива минимум 100 години след френското и в никакъв, ама в никакъв случай не превъзхожда българското - дори напротив! А пък има и да "гони" много постиженията на наши балкански съседи! Не правете аналогия по постиженията на "Лега" - пчеларството в Италия е обратно пропорционално на постиженията на фирмата - производител на пчеларски инвентар и оборудване!Цитат:
Първоначално публикувано от donboneti
Даниеле, не е по инерция. И аз съм работил и с двата модела и резултатите ми са идентични. Но въпроса е с колко труд се постигат тези резултати и каква е себестойноста на тази продукция. А тук ЛР печели с огромна преднина. А че в Б-я 90% от кошерите са ДБ е вярно. Ти казваш, че никой не ти е търсил отводки ЛР. А замислял ли си се какви хора ти купуват отводките? Без да те познавам лично , а също и клиентите ти, съм сигурен че са любители с по-няколко кошера. Защото те купуват отводки, по принцип. Професионалистите си ги правят сами и те работят предимно с ЛР.
Юри,отговарям директно....Съгласен съм с факта че с ЛР се работи по-удобно и лесно и се пести време особено когато става дума за промишлено пчеларство....А клиенти са ми предимно пчелари от крайдунавието и Златията къде им идва удобно да купят ранни отводки от мен и да ги развият за слънчогледа до степен да извадят мед и да си върнат инвестицията с печалба....Не бих казал че са само аматьори....Миналата година продадох отводки и на пчелар който имаше 40 кошера.....Това не му попречи да вземе от мен 10 отводки и сега да иска още 15 до края на май....Явно е доволен......но иска само ДБ.......същият пчелар за миналата година с дадан-блатовете е извадил над 2.5 тона мед от около 50 работни семейства - смяташ ли че е аматьор само,защото няма да речем 200 кошера....?!
Явно съм останам неразбран. Имах предвид, че са предимно любители, което и ти потвръждаваш. А любител и аматьор са две различни неща. И аз съм постигал 70 кг стоков добив от кошер на стационарен пчелин, но това не ме прави професионалист. В моето село има пчелар с около 250 ДБ кошери и това му е основния източник на доходи, но той целогодишно е при тях и през активния сезон почти всеки ден работи по тях. Но средния му добив не е по-голям от моя, дето си посещавам кошерите по 2 пъти в месеца. И преди съм казвал, че ако се спазва технологията на работа, ще се получат отлични резултати, независимо от модела на кошера. Просто с ЛР се работи най-лесно.
А това, че клиентите ти са доволни от отводките ти, може само да те радва. Значи си си свършил добре работата, за което те поздравявам.
Съгласен съм с вас приятели, че ако се работи правилно и от двете системи ще се вади мед.Разликата е в броя на обслужваните семейства и времето необходимо за обслужване на едно семейство.Мога да си представя как един пчелар обслужва 350-400 сем. ЛР, но един пчелар да обслужва тази бр. ДБ за същото време не мога, макар да пчеларствам с ДБ.Успех приятели.Всичко е въпрос на гледна точка, предпочитание и възможности.Лично аз ако реша да се занимавам с професионално пчеларстване ще избера МК технология.
Преместено от МодераторЦитат:
Първоначално публикувано от toko652003
Явно въпроса е доста ''труден'' и никой не се наема да отговори. Откакто го зададох мина доста време. Ако пък се отговори си мисля, че някои зимни и раннопролетни манипулации и твърдения че еди/какво си ставало в пчелното семейство ще се окажат неверни.Цитат:
В момента е температурата е под нулата. Интересно ми е как ще се създаде(време е) достатъчно количество пчели нектаросъбирачки за рапицата? Мисля си че времето е много кратко.Единствения вариянт според мен е използване на двумайчини семейства.
Аз лично не бих могъл да ти отговоря, защото при мен до сега, не е сята рапица и нямам никакъв опит с нея.
Аз не ползвам ХР, до сега нищо хубаво не съм видял от нея. Проблема е или в мен или в решетките. Ако някой ден успея да ги накарам да я преминават свободно, без да се налага да ограничавам прекалено пилото, бих я използвал.Цитат:
Моя отговор е този - пчелите сами складират меда отделно от пилото (особенно ако питите са прясно изградени). Нямам идея другите пчелари как го правят, аз не полагам никакви грижи за това.
Ако семейството е силно (под 1 плътно покрит корпус с пчели е слабо), нужно му е точно един месец за да се подготви. Потдържането на горе-долу еднаква популация в кошера през цялата година има и своите недостатъци.
Най после един съдейственик както казваше покойния Радой Ралин!!!Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Колеги, даите мнение ако някои има наблюдение.С 8или10 рамков кошер е по удачно да се работи по технологията на Венер в полупланински район,където пашата е меко казано слаба?Блогодара предварително.
миналата година ми беше първа във която вадих мед от рапица - наистина пчелите складирват меда отделно от пилото,допълнително във самата рапица оставям плодниците нарочно леко стеснени и здраво заредени със пило.И аз не знам каква е точно вярната практика при рапица,но наистина не бяха сложили и грам мед от нея във плодника.Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
М/у другото,направи ми впечатление,че рапицовата паша е доста продължителна - някъде около три седмици.
п.п.двумайчиното отглеждане е много добро решение,когато целта е рапицовата паша.
Като чета за свиването на плодника, все си мисля, че семейството има нужда от дадено количество пило, инстинкт за развитие. От това и от обема на кошера зависи дали ще трупа мед в плодника или над него. Ако е прекалено широк плодника, ще трупа в него.Ако е леко стеснен, ще го използва за пило и над него ще трупа запасите. Задачата на пчеларя е да усети момента.
Няма венци рапицов мед над пилото???
Интересно.
Според Вас необходимили са отворите за прелки на корпусите на Лангстрот-рут. Тъй като на много кошери забелязвам, че такива не се правят.
Това зависи от стила и метода на работа на самият пчелар,и мненията вероятно ще са различни.Ако правиш отводка в най-горен к-с,то такъв отвор ще ти е необходим.
Ако пък корпуса се ползва само за медови корпус, по добре да няма отвор. Защото в предната част на рамките от към отвора пчелите няма да складират мед.
Здравейте! Моето мнение за отвора на ЛР корпуса е че той е необходим.Това прави корпусното тяло по универсално.Моите пчели зимуват с отворен отвор на първи корпус и отвор на прелката на 5см.За лятото пак са отворени отворите на корпусите.Много сполучлив според мен е варианта с кръглите отвори с въртящите капачета-ако искаш ветилация,ако искаш отвор за пчели без та минават търтеи и затворено или напълно отворено.Много дълго стана нооо отвора е необходим.
Обръшам се с молба към колегите които пчеларстват с ЛР кошери-имам 3 семейства в лр кошери,на по един корпус са в момента.Проблема ми е,че пчелите са изпълнили корпуса и трябва да разширявам,но нямам изградени пити(имам общо 5-6 пити)Какво да няправя за да не почнат да се роят?Все още няма градеж.След 3-4 дни ще ги карам на рапица.Мисля си за вариант с магазинни пити,но не ми се ще много.
Аз бих подготвил втори корпус с основи, като на средните две позиции от него бих поставил две пити с най-старото запечатано пило от първия корпус, В стария корпус ще поставя двете основи на двете предпоследни места.
Можеш и една отводка да си направиш от трите, да ги облекчиш за известно време. Джанките не са ли ти цъфнали вече ? Края на април сме вече, 16 дни докато се излюпи майката, няколко дена да доузрее и вече ще има и търтеи да я оплодят.
Слагаш основи за градеж и след това и корпус с основи, като се позатопли времето, а то ще се затопли скоро.
Ако времето при теб е студено и променливо - изчакай с основите , ще ги прегризат. Ако чак толкова са се наели направи 1 отводка от трите и ги разшири с изградени ДБ пити , отрежи ги до нужния размер . Ако нямаш и такива - избери от магазинните и слагай.После те ще идат в магазина на който и да е кошер, ако са пълни с пило - още по добре.Отдолу може да има градеж- далаци, това си е восък. Дават го да се оправя времето и рапицата ще цъфне сигурно към 22-23 април там. И аз дебна същия блок. В тоя студ няма да тръгнат да се готвят за роене , ама след седмица гледай какво става.Цитат:
Първоначално публикувано от petkofire
Също можеш да направиш така - напълни един корпус с основи - 8 бр. сложи в него по средата 2 рамки със запечатано пило от плодника и сложи целия корпус под първия. На мястото на взетите рамки с пило сложи изградени магазинни пити. Майката ще ги осемени, а пчелите ще ги доизградят надолу и ще има търтиево пило, хем восък , хем борба с акара. После като дойде рапицата ротираш и си готов за нея с медови корпус.
Много сложно стана. Ако тръгна да го правя трябва да си го запиша на листче и да си го нося с мене, щото не мога да го запомня.Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Придържай се към нещо по-просто и няма да сбъркаш. Колкото по-малко им се мешаш на пчелите в работите - по-добре.
Често като начинаещи, пчеларите имат по-големи добиви от "професионалистите". "Късмета на новака" ще кажат някои. Но просто начинаещите пчелари не знаят какво да правят с пчелите си и не ги закачат много-много, и няма как да объркат нещо ...
Няма градеж,времето е студено,така,че основите отпадат.Ако видя зор ще слагам магазинните пити и така.мерси за съветите
Добре колеги, дайте един точен и ясен отговор, за да можем и ние новобранците да научим нещо. Аз като казах, долния корпус да е с 8 основи, не значи че пчелите ще ги изградят, няма как да стане това нещо. Но като тръгне рапицата и го сложи този корпус отгоре, тогава ще го изградят за нула време. Целта е да се забави задръстването на единствения корпус, с който разполага колегата. А ви епрофсионалистите със стотиците кошери, нормално е да не признавате тези порамкови техники. В случая колегата е само с 3 кошера и може да си ги ровичка и гледа както си иска и колкото време си иска. Все пак, за да стигнем до Я, трябва да минем през А, Б, В и тн в пчеларството.
Добра среща колеги.
При мен проблема е същия. Освен това ги прехвърлям
от Даданов корпус. Според мен реши как ще работиш
за напред - със два плодника или плодник и магазин.
Разширяването със цял корпус в това време за мен
е много - особенно при липса на изградени основи.
Ще ги прехвърля във два корпуса като ги свия и двата и нови ВО от страни. Там където градят усилено
ще слагам нови /теловете към корпуса/. Мога да ги
закарам на хубава паша но няма смисъл - мед
/за мен/ не ми трябва а практика и изградени основи.
Само така си мислиш. Има ли приток няма проблеми. Няма ли, корпуса става излишен. Средно положение няма.Цитат:
Разширяването със цял корпус в това време за мен
е много - особенно при липса на изградени основи
Имах в предвид - лошото /дъждовно/ време.
Здравейте, изчетох целия форум за няколко дни но не успях да намеря информация за моя случай.
Става въпрос за преместване на ДБ в МК без подрязване на питите - ами с приставка корпусче 7см. Намислил съм следното:
1. Премествам плодниковите пити в корпус + наставка 7см.
2. При започване на паша поставям магазин за да ползвам семейството за медодобив.
3. След запълване на магазина добавям 2ри корпус между магазина и корпуса.
4. След запълване на втория корпус, връщам питите и пчелите по тях в ДБ и им придавам майка и ги готвя за зимуване.
5. Изпръсквам магазина от МК.
6. Поставям нов корпус за да ги изградя на 2 за зимуване.
Ако пашата е слаба, ще го оставя да зимува с корпус и наставка + плодникa. Тогава ще върна обратно ДБ след паша в 2012.
Смятате ли, че това е разумен метод за създаване на МК кошери, като в същото време не унищожавам ДБ рамките, че дори ги ползвам да заселя семейство на тях?
advanced - Не бих работил със три размера рамки. Ужасно е. Режи и опрости системата която си решил. Блокираш всеки размер рамка във корпуса за нея което за мен е голям проблем. Може да се повдигне дъното на Дадановия корпус и пак да ползваш намалените рамки. Корпусната 7см. надставка е по доброто решение защото можеш да сложиш корпуса втори докато моите рамки влизат в дълбоко дъно и остават като първи корпус докато се скъсят. Ако нямаш изградени основи /както е при мен/ според мен най добре е да изградиш основи които най много се ползват. Успех.
пп-И мах в редвид да се повдигне дъното на Дадановия кошер с фазер или нещо друго.
Малко ми убягна същината на проблема,за да се занимаваш така - не искаш да унищожаваш ДБ-те рамки т.е. да разбирам,че нямаш ДБ кошери (сандъци)?
2. За разширение поставям корпус ЛРЦитат:
Първоначално публикувано от advanced
3. Когато пчелите усвоят корпуса, тоест майката е горе и е организиран плодника горе, този корпус с майката се поставя като първи, отгоре се поставя ханеманова решетка. След решетката можеш да поставиш магазин с основи или корпус с основи, а върху него, първия плодник, който е с ДБ пити.
4. След като ДБ питите се освободят от пилото, можеш да ги центрофугираш и да използваш меда за подхранване на пчелите.
Целта ми е да преместя 2 силни ДБ семейства (който са в 30 годишни кошери) в чисто нови ЛР. След като се развият добре в ЛР, вместо да изпръсквам меда от плодникови ДБ рамки, да ги отнема от ЛР заедно с пчелите и да ги заселя обратно в нов ДБ. ПРоблема е дали ще ми стигне един сезон с средно силна паша и дали виждате потенцялни спънки в този план.
Nic 59 - Да проблема с различните рамки е досаден. Имам ДБ семейства но искам да опитам ЛР. Ако остана доволен ще махна ДБ.
kando - Рамките са ми добри, не искам просто да ги ползвам за подхранка ами да настаня отново на тях семейство. Иначе имам 10-тина ДБ сандъци след основен ремонт :)
iris - За пръв път ще отглеждам пчели в този регион (Граово) незнам до колко е добра пашата. Има река и много върби, слънчоглед (който е на около 3-4км), както и огромни ливади който цъфтят. Имам несигурност от гледна точка на това, че искам добив на мед + изграждане на силно семейство в 1 сезон. За това си мисля първо да прибера добива от магазина и след това да ги развивам сериозно.. никога не съм работил с ЛР и за това незнам дали е възможно. :)
На практика ти искаш да разделиш семейството и да изкараш мед. Много амбициозно.
Ако е сигурен слънчогледът, той все пак е юли и с подхранване, силно при това, и задължително затопляне /там сигурно е по-студено/, би могъл да направш нещо.
Пробвай да разшириш с корпус, а не с магазин, защото първата ти цел е прехвърляне. Изкарването на мед е второстепенно. Ако все пак пашата е добра и съберат мед, можеш да изкараш мед и от ЛР плодника, от светли пити, и после ще ги върнеш да ги осемени майката.
Преместих 12 ДБ в 10 ЛР рамки, като бракувах по 3 пити (бяха много зле) и сложих 1 нова. Сега са се нагъчкали сериозно, едва сложих таблата. До 1-2 дена ще им сложа корпус и почвам сериозна подхранка. От тук нататък е късмет, дано има паша. Жалко че не можах да чуя някакво мнение по-рано, но и сега не е късно - Благодаря!
Tя сериозната подхранка не приключи, ли вече?
Колегите вече точат зъби за рапицата,а ти за подхранка говориш.
Всъщност, какво мнение чакаш? Дали ще е ДБ или ЛР
относно медодобива и т.н. все е едно и също, когато се работи с умисъл и на време.
Ако направим мислено напречен разрез на ЛР,ДБ или която да е система и ако пчеларя си е свършил работата ще видим, че пчелите и меда са еднакви приблизително, като като разположение така и като количество.
Тънкоста и удобството при системата ЛР
е в гъвкавоста.
п.п. относно прехвърляния и рокади от една система в друга мисля, че е за отделна тема.
Обясних подробно въпроса си, явно си губя времето, което всъщност ще ми даде отговори на въпросите ми..
..желая богата паша и късмет.
3. След запълване на магазина /вече корпуса/ добавям 2-ри корпус.Цитат:
4. След запълване на втория корпус, връщам питите и пчелите по тях в ДБ и им придавам майка и ги готвя за зимуване /в този корпус с ДБ пити вече сигурно няма да има нелтящи пчели и пило, с които да направиш ново семейство/.
Затова трябва да махнеш ДБ плодник и да направиш отводка с него, докато в него има пило и нелетящи пчели, които да останат в отводката. Това е, когато семейството е започнало да организира плодник в 1-вия ЛР корпус, но и долу в ДБ плодник има пило. Трябва да избереш момента.
Като махнеш ДБ плодника всички летящи пчели от него ще се върнат на старото място. Точно в този момент, ако входа на отводката не е добре стеснен и при тези връщащи се пчели може да стане ограбване на отводката.
След преместването на отводката /ДБ плодник/ можеш да поставиш магазин или корпус на семейството в ЛР. Ако поставиш магазин, може би е по-подходящо за случая, защото пчелите ще са по- на тесно и по-бързо ще го усвоят и дори запълнят с мед.
advanced , къде по точно в "Граово" си настанил пчелите си ?
toko652003 , в Пернишко сега цъфти джанката , а за рапица нямам инфо някъде да е сята . Така че сега е момента за продължаване на сериозната подхранка ( все пак има значение в кой регион се пчеларства)при нас.
Защо за подхранване на пчелите?! Какво му е на меда та само за подхранване да става?!?!?Цитат:
Първоначално публикувано от iris
Задаваш въпрос отговора, на когото знаеш.
Прочети поста ми по-осторожно и ще видиш, че съм ти отговорил.Когато увеличиш обема вертикално майката винаги отива да снася горе. Получава се нещо, като ''правилото'' на ниския и високия таван. Ако искаш да стане по-бързо ''прехвърлянето''забрави да слагаш отгоре магазин ами направо слагай корпус ЛР.Цитат:
п.п.всъщност iris доста изчерпателно ти отговаря.
Благодаря iris! Това е точния отговор на въпроса ми.
Цитат:
Първоначално публикувано от iris
Моля, дано ти е от полза.
За улеснение да сложи долу една ЛР пита с разновъзрасно пило. Това при положение, че е изтърван момента.Цитат:
Това е, когато семейството е започнало да организира плодник в 1-вия ЛР корпус, но и долу в ДБ плодник има пило. Трябва да избереш момента.
Като махнеш ДБ плодника всички летящи пчели от него ще се върнат на старото място. Точно в този момент, ако входа на отводката не е добре стеснен и при тези връщащи се пчели може да стане ограбване на отводката.
А за да не стане кражба може да раздалечи двата кошера на еднакво разстояние така летящите пчели ще се разпределят.
Така ново/сформираната отводка може и сама да си произведе майка.
п.п. по подобен начин размножавах моите първи семейства.
Споделете ние по руския стандард на кошери ли сме blush;
В какъв смисъл?
До колкото съм запознат при руския ''стандарт''
две магазиинни пити се равняват на една плодникова ДБ
пита.
става вапрос за лр кошер
Корпусната система ЛР си е с ЛР ''стандарт''. Има и други комбинации, които пак са си корпусна система,но точно какъв стандарт не съм наясно.
днес проверих, едни и същи са размерите tongueout;
Колега ,стандарта на ЛР кошер е само един.И ТОЙ ПРОИЗХОЖДА ОТ САЩ.В Русия също се съобразяват с този стандарт.
Значи ние не се съобразяваме със стандарта,защото нашите ЛР рамки са по-къси. crying;Цитат:
Първоначално публикувано от kosta zhelev
Това,не е причина за тормоз!Това е наше право.Да променим нещата ,както са ни удобни.
Здравейте, имам 4 ЛР които май-юни заселих като преместих в тях ДБ рамки от много стари кошери, без подрязване ами с наставка 7см.
Още 1-2 седмици и ще имам и изграден корпус. Корпусите са частично пълни с пити от медни венци и пило. Пашата е слаба да не кажа че няма такава, не съм сигурен дори че пчелите ще съберат достатъчно за зимуване. Градежа е доста слаб. Първото преместено семейство гради 1 корпус вече 2 месеца.
Старите ДБ пити са черни и стари и трябва да ги бракувам. И тук идва проблема.
Как да ги извадя от кошера? Kак да ги освободя от съдържание (пило, мед), като в същото време НЕ позволя допълнително складиране на сироп или осеменяване докато чакам да се излюпи пилото (ако има такова)?
Възнамерявам да разменя местата на ДБ+7см с новоизградениа корпус, като корпуса с медните венци и пилото ще отиде отдолу. Ще арестувам майката с ХР, да не се качи и да продължи осеменяване на старите и негодни пити.
До тук добре, но незнам как да огранича пчелите да НЕ складират нищо в тези пити докато не се освободят от пилото?
Старите качи горе,ако има някоя с пресни яйца остави доло, сложи ,и за градеш до яйцата ако трябва........ И хранилката да не пресъхва. а това да не складират няма да стане-като ги напълнят центрофужиш-после за восък.
И този мед, изцентрофугиран от старите пити го ползваш след това, кристализирал, за подхранване /в пликчета над гнездото или по друг начин рано напролет или когато е необходимо/.
Колега,
Има и още един вариант. Пълната пита я слагаш зад преградна дъска (правиш си една тънка от шперплат която не стига до дъното - 2 см така че, пчелите да могат да минават отдолу), ако има запечатан мед го разпечатваш за два дни те ще си го приберат където трябва. След два дни следващата и така до изчерпване на питите. Успех.
Погрешно ли е, да арестувам майката на корпус с восъчни основи, който ще сложа най-отдолу?
Хайде да видим сериозен отговор от хора със самочувствието на професионалисти! А не само - аз имам 180 кошера,... а вие колко имате?
Ако ще правиш стрес тестове на майката не е погрешно , действай смело drinks;
Според мен трябва да има поне 2-3 изградени,а и е важно силата на семейството и пашата.
Ами да точно стрес тест. 3 силни семейства градят по 1 корпус 2 месеца и имат по 7-8 рамки, а отводка с налитане от преди 3 седмици вече има 10 рамки от които 3 с мед, другите с пило.
Трябва да бракувам ДБ пити, които в момента се намират от долната страна. Ако го извадя и сложа празен корпус от горе съм сигурен, че ще им остане да го градят и догодина. За това си мисля да оставя майката без работа и да видя какво ще стане. Мога да сваля в корпуса 2-3 пити с пило за да има поне къде да се разхожда. Да не говорим за поставяне на магазини, дори не си го помислям.
С 2 думи, изтръсквам всички пчели върху 1 корпус с рамки + 1-2 с пило, слагам ХР и от горе изградения корпус с пилото и меда.
Дано някой го е правил ?
Колега, би ли обяснил с каква система кошери работиш? Темата е за ЛР ти говориш за ДБ не ми стана много ясно за да дам мнение!Цитат:
Колегата най-вероятно иска да прехвърли ДБ в ЛР...?!Цитат:
Първоначално публикувано от ivandespotov
Advanced прехвърля от ДБ в ЛР.
Предполагам че трябва да ги свиеш за да покриват плътно рамките и ще се получи. Може да се махнат част от рамките с мед временно за да покриват пчелите основите.Цитат:
С 2 думи, изтръсквам всички пчели върху 1 корпус с рамки + 1-2 с пило, слагам ХР и от горе изградения корпус с пилото и меда.
Дано някой го е правил ?
Пролетта взех 3 много ДБ стари кошера (40 год.+) от един дядо, който беше твърде болен да се грижи за тях. Направо бракувах сандъците и сложих питите в ЛР+7см. Рамките, които преместих бяха много зле но въпреки това семействата бяха силни. Малко съжалявам, че не изръсих пчелите директно върху основите още тогава (май). Все пак бракувах празните пити и тези с търтиево пило. В момента имам средно по 6-7 ДБ пити на семейство, които пити са доста зле и трябва да извадя час по-скоро (от долен корпус). Има пило и мед в някой от тях но си мисля въпреки това да ги бракувам. Също така всяко семейство има новоизградени 7-8 пити от 10-ка корпус, който е върху въпросните ДБ плодници. Пилото в тях е преобладаващо а меда е складиран на тесни венци. Пашата в региона е слаба. Средно 1 магазин годишно, при силна до 2 магазина от силно семейство. Тази година нормално работещите семейства, дори 1 магазин немогат да напълнят (но ще видим в края на месеца). И трите кошера имат страшно много пчели и дори може да се направи отводка, но ми се иска да ги накарам да градят вместо да ги деля. Дано това е достатъчно информативно.
И отново накратко. При преместване от ДБ в ЛР, е дошъл момента при който ДБ трябва да бъде махнат (със или без съдържанието на питите). Как процедирате вие?
въй,малко бре - това съдейки по профила ти за Перник се отнася или?Цитат:
Да, на 15 км от Перник. Има акации, липи, бъз, еспарзета, билки но мед толкоз..