Търтовка....
Преглед за печат
Търтовка....
Как преди десет дена е било нормално а сега има запечатано търтеево пило speechless;
Според мен трябва да е осиртяло най рано преди 21 дена.
Колеги преди десетина дена тази рамка си беше с открито пило със нормално снесени яйца , пропуснах да кажа , че в кошера има майка
Колега,според мен това е типичен пример на пило от семейство търтовка,като в него майката трябва да е изчезнала поне преди 30 дни(виждат се килийки от които са се излюпили търтеи).Твърдението ти,че в семейството има майка противоречи на снимката,защото присъствието на такава(дори да не е способна да снася каквито и да било яица)не би позволило на обикновенните пчели да станат търтовки.Нямам логично обяснение.Чакай други мнения от по компетентни колеги.
Тази година имах много такива майки. Половината от отводките се наложи дан ги присъединявам по същата причина. Или майката станала търтовка или въобще нямаха майка. А имах и такива с 50/50 работническо и търтеево пило. Въобще калпава година.
Вчера "старата" млада майка я премахнахме и придадохме нова млада майка , дано пчелите я приемат.
Мисля си че ако дълго време пчелите не са гледали работническо пило няма да приемат майката. Имах подобен случай с едно семейство придавах му майка на 2 пъти не е прие. Сложих една рамка с пило след 2 дена придадох новата майка и нямаше проблеми
Имах подобен случай, като накрая ги "излъгах" със зрял маточник. sweating;Цитат:
Първоначално публикувано от Nedji
и аз останах днес изненадан, направих преглед на семействата и се добре за този период от време.Мед има що годе добре, ще им стигне за зимата, прашец и пило също има, майките на всички семейства не са преустановили снасянето още.Пилото е запечатано, незапечатано и прясно, но ми направи впечатление друго което не съм виждал до сега, а и не помня някой да е писал за такова нещо в форума.Като правих прегледите забелязах на някой от семействата, по няколко пчели от семейство бяха някак странни.Между очите точно и на гръбчето дето по принцип се бележи майка, забелязах жълто.Жълтото е с големината на точката с което се бележи майката, говоря за това на гръбчето, а жълтото между очите е малко по малко.Такива пчели забелязах по 5-6 в кошер.Забелязах го в 3 кошера, и интересното е че всички който забелязах са така с жълто, между очите и на гръбчето.Нямаше пчела да са само на гръбчето или само на очите, а всички на който видях такова оцветяване са и на двете и места.Пипнах едната пчела да видя да не е от косъмчетата и това, но не беше някакво оцветяване на самото косъмче, а беше все едно някакво вещество полепнало.Мисля си че може да е прашец, но не мисля че е прашец защото, забелязах че тези пчелички излизат от кошера и отлитат, а ако е прашец според мен първо биха се отърсили от него преди да отлетят.
Правилно си помислил - някои растения дават на пчелите отличителна "окраска". От цветовете на маслините , например, пчелите продобиват вид на "болни от паралич" - космите им слепват по тялото заради мазнината и издлеждат все едно са окапали.
благодаря за бързият отговор drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от scutellator
Само да не са акари
не са, акарите паднаха при мен отдавна, това все едно е мацната с маркер, с който се бележат майките
В събота бях на пчелина на колега пчелар и мен ме учуде факта че има пчели с гърбове оцветени в жълто.Учудването ми не трая дълго след като видях че има цъфнали тикви,предполагам че влизайки във фунийката на цвета получават жълтата окраска на гърба.
Миналата година имах много пчели, сякаш намацани с жълта боя, като всичките бяха само в един кошер. Явно бяха надушили нещо жълто... ако не са намерили бело. wink; Жалко че тогава ми беше повредена добрата стара камера, та не можах да ги снимам. Беше през септември, ако не ме лъже паметта, но не съм си и помислял, че може да е от тиквите, защото от юни до август, когато пчелите доста добре посещават тиквите и понякога се навират по 4 - 5 пчели в един цвят, не съм виждал така боядисани добичета.
http://s17.postimage.org/mnn5t3lzf/DSC00042.jpg http://s10.postimage.org/d9mgmi3np/DSC00043.jpg
Снимки от 19 юли 2012 г.
Снимки от вчера. Пчели и тикви.
http://s12.postimage.org/mss5ptgqh/P1020502.jpg http://s10.postimage.org/5ph2bzmut/P1020506.jpg
Онези пчели, които съм виждал миналата есен, изглеждаха по-различно. По тези си личи, че е полепнал прашец, а онези бяха като боядисани с жълт маркер за майки. И тъй като бяха в жълто оцветен кошер, първата мисъл, която ми мина през главата, беше, че са се намацали с боя от кошера. Разбира се, половин секунда по-късно тази мисъл беше отхвърлена, защото боята беше напълно изсъхнала мноооого преди тези пчели изобщо да се излюпят.
Иначе такива жълтоглави пчели (като на първата снимка) по време на рапицата - колкото щеш, но не ми и правят впечатление.
Не знам, може пък и от тиквите да са се били боядисали, ако са прекалявали с тях.:D
Всъщност точно такава "маркирана" пчела видях в тиквите и тогава изтичах за апарата. После дебнах 10 минути , но по-подходящи моделки не можах да хвана. Времето хубаво, пък работата из двора мен чака. Мъка. Летежът сега не е като август и септември.
здравеите искам да ви попитам преди две седмици си направих 5 отводки с маточници четирите се излюпиха майките и с тях няма проблем но с едната имам и то голям . Отворих го да го прегледам и не видях никъде майка но видях че има килийки с по едно,две,и три яица и сега незнам какво да го правя
Изчакай, понякога младите майки правят такива магарии да снасят по няколко яйца в килийка.
добре и аз така мисля да по изчакам малко
Имах преди месец и нещо търтовка, тогава ги стърсих и им предадох оплодена майка, приеха я започна да си работи и не съм ги отварял след това.
Сега преди зазимяването като го отворихме с един колега гледаме майката работи на 1 пита а на други 2 пити си снасят търтовките.
Оставих го така дано иззимее!
Не се притеснявай,и при мен се е случвало същото.Даже М осеменява отгоре на питата,а отдолу търтовките снасят.Ще им мине мерака след време или ще умрат.Трябва им време.Понякога им трябва месец.Радвай се,че има мирно съжителстване.Работата е там,че късно си разбрал за ненормалността на семейството и търтовките са снасяли поне 1 седмица и по трудно прекратяват дейността си.Сега като позастудее ще кротнат.Според мен изчакай и не ги отваряй поне 1 седмица.Ако искаш бърз резултат,сложи около търтеевото пило на съседната пита в празните килийки капчици от паста за зъби и вода.Миризмата ще ги откаже да снасят и всичко ще дойде на място.Пък и пчелите постоянно ще чистят там докато се премахне миризмата.
Няма да ги пипам повече, ако иззимеят добре, ако не здраве да е.
Пролетта тия пчели (търтовките) ще умрат и кошера ще се оправи ако изкара зимата.
Днес като бях на пчелина, гледам имаше облитане на търтеи в два кошера .Това нормално ли е
И при мен има търтеи в 2-3 кошера,които си имат майки.То това време ги обърка,че няма да има зима а сигурно ще почва пак пролетта :D
Заради хубавото време ли не ги гонят,май ще трябва да допълваме запаси
И при мен има търтей в 3 кошера, при облитане ги виждам.
И аз се бях притеснил да няма някакъв проблем.
Малко са, но все пак е ноември вече.
Не се притесняваѝте нормално е в силно семеѝство да бъдат оставени по няколко търтея.
Здравейте колеги ако може някои да ми даде съвет какво да правя. Имам една отводка която е станала търтовка има доста килийки с по две три ларви, а също така има и не оплодена майка излюпила се към сряда или четвъртък.
Здравейте, каква е разликата между търтовка и свищева майка, четох из темата, но не ми стана ясно ?
Свищевата майа снася оплодени яйца,а търтовката неоплодени.
Търтовката може ли да има маточници големи
Най-просто казано свищевата я правят от зор , т.е. не е маточна чашката където е снесено яйцето , по-късно е захранена като за майка и резултатът е по-дребна ( обикновено ) и по-слаба ( не винаги ) майка - но все пак снасяща оплодени яйца . Търтовката е стара пчела ( работничка ) която почва да снася неоплодени яйца в момент когато 1. старата майка е умряла и 2 ро не е останало яйце или ларва на подходяща възраст да си направят свищева майка ( най-често ако млада майка не се върне от оплождане ( при отводка с маточник/ци )) .
Благодаря за отговора
Тук въпроса е : дали семейство или отводка ще спасяваш . Ако е отводка няма много време , ако е семейство стръскване , стара майка и каквото стане ( аз така знам/съм правил ) - ако е отводка пак става или я пишеш неуспешна , рамките във фризера и после тук там ги даваш да ги почистят и ползват . То най-големият проблем с търтовките е че оси..т рамките и ги правят за топене . Преместване на сандъка - ще загубиш всичката летяща пчела , а повечето от младите пчели не летят добре и така или иначе след стръскването ги губиш .