Задачата няма логика.
Преглед за печат
Няма гатанка, има въпрос :)
Искате ли още един :) Колко от "оборота" на мед приблизително остава в кошера? 10%, 20%, 40%, 80%, 100%
А защо няма възможност за отговор над 100%?
По първия въпрос, от фарара може да се извади почти всичкия мед, без да се върти пило, заради ниските рамки!. При ЛР това също е постижимо с приблизителни резултати, но ако се ползва надставката магазин храна и това да играе роля на медена шапка. Ще остане само да се бръкне в плодника и да се извадят всички рамки с мед докато не се стигне до пило...това си е световна практика. Това се прави на последното вадене на мед, ротира се на зимна конфигурация и се налива с лейката!
Говорим за годишния оборот. Пчелата вкарва много повече, отколкото остава накрая в кошера. Медът който остава за нас е едва 1/6-1/4 от цялото количество. Има разход по пилото, за изграждане на пити, за полет, за вентилация и т.н
Ако приемем, че всичко им е идентично, съответно събраният мед е идентично количество, то там където успеем да приберем и медената шапка, медът ще бъде най-много.
Отделен е въпроса, че различната големина и брой на рамките са предпоставка за постигане на различна сила и брой пчели, ако в тях би имало генетично идентични майки.
Тъй като тук виждам, че се чудите какви да ги плещите ще ви попитам знаещите: Защо има семейства с малко пчели, а с много мед, а бъкащи само с бръмчащи пчели, а вътре няма нищо? Без значение какъв вид е кошера.
Ако приемем, че за отглеждането на една ларва се изразходва 1 килийка мед, то ако кошера поддържа средно 5 пити пило за 5 месеца, значи отиват около 37,5 пити мед за да се отгледат личинките до излюпване- (5месецаX5пити пило X1.5поколения на месец) Ако има повече търтеи обаче разхода скача. Колко яде една пчела на месец средногодишно или пък за целия си живот нямам идея.
То и при циганите пълно с чавета и манджата вечно не стига.
По сериозния въпрос на Слънчо! Моето мнение по него е че, като изключим наследственоста на майката количеството на пчелите и на меда е функция на храната. Която постъпва от природата.
Защо има семейства с малко пчели, а с много мед, а бъкащи само с бръмчащи пчели, а вътре няма нищо? Без значение какъв вид е кошера.[/QUOTE]
Защото им е различно КПД-то.
Има по-работливи и по - мързеливи пчели (както при хората )
...ами като при хората, бре колеги!! - едни бачкат от сутрин до вечер, а други философствуват, и чешат клавиатурите по цял ден!! :bigsmile:
Шурата тази година е извадил среден добив по 90 кг. от 5 нормални семейства едномайчини и едносемейни -многокорпосни,
Но има няколко но-та. 1.Човека се грижи за 1200 кошера. но от тях не се вади мед. 2. Работи над 15 г. професионално в САЩ и Канада. 3. Кошерите от който е извадил този мед са 5бр. поставени сами в стотици декари ливади който не се косят.4.Правил е години наред селекция на майки за добро хигиенно поведение а не по медодобив но тези майки са млади и с др.добри показатели. 5. Извадил е буквално всичкия мед след това зазимява с захар. 6. Нещо любопитно пчелите са болни от Нозематоза церане но са третирани с антибиотик.( Там почти всички пчели имат спори на Н.Церане но не е забранено да се третират с антибиотици не че се излекуват и не че пчеларите искат просто нямат избор )6. Тази година ми преглежда семействата който се намират в Врачанско каза че са средна хубост но и че имам някой по добри от неговите но просто нямат тази паша в сравнение с неговите.
Спрямо , Нозема Церана и тук ще е така след 3-5 години .
Ще има антибиотици .
Значи всичко го приемам, че е така. Само точка 6 нещо не ми хареса. Не само, че болни от нозематоза, а от нозематоза церане. Какви 90 кг среден добив, какви 5 лева. Като ги чета тези неща и ми идва да се хвана за ушите, да подскоча 2 метра високо и да се изтрещя в Земята.
Това че са открити спори на нозема не означава задължително, че семействата са болни. Аз имам едно предположение, че 80-90% от семействата в БГ са под висок риск от заболяване поради големия брой спори, а спори предполагам се откриват в 99,9999999% от семействата в БГ.
Наистина пише че са болни, но предполагам грешка в изказа.
Извинявам се за израза болни. Незнам как да го нареча той казва че ги третират пролет и есен с антибиотици.Но по принцип проследявали нивото на спорите под микроскоп от не знам коя си част на стомаха ли беше или червата и след това ги изчислявали по формола и взависимост от броя на спорите се определя кога как и колко да се третират с антибиотици. Но доколкото разбрах не се излекуват а само се подиска броя на ноземата но спорите в кошера по питите остават.
Като , моята жена е малко бременна !
И каза нещо друго любопитно според мен, кошери в които няма стари пчели са с по голям процент спори а тези в които има стари почернели изтормозени олисяли пчели са с много нисък процент на спори на Нозема Церана.
Вярно , Атанасов .
Имат спори , а не са болни !?!?!?
Как , става това ?
Мисля че до определен процент няма клиника на заболяването тоест не се проявява но ако не се даде антибиотик които да потисне причинителя се развива заболяване. Семейството
ако не се лекува с антибиотик отслабва и загива камо ли да даде 90 кг. мед.
Симпатяга .
Последно време ме разсмиваш .
Ето тези пчели "олисялите" са доснесли толкова мед. Сега разбрах как се получават нещата. От къде идва този среден добив от 90 кг. Сега вече, ама наистина щА взема да сА тресна у зЕмЕта.
Ами не знах как да нареча оплешивелите пчели и просто използвах този диалект като по приемлив.
Пословицата е , че на празен плевник керемиди не трябват , ама знае ли човек ...
Ха сега. Бременна ли е жена ти и има ли спори на нозема Церане?
Тук мисля че спорите са (пилото-децата ) на Ноземата
[QUOTE=ch.atanasov;79031]Това ми нашепва колко са тъпи янките и канадците.Доколкото съм чел Европа се е учила от тях последните 200 години.Еее преди да се пръкнат европедалите с техните теории за щастливи прасенца и кокошки.[/QUO
Дали ?
Моля за извинение . Оправданието за моята небрежност е че повече чета отколкото да пиша продиктувано от моя скромен опит и знания. Просто исках да споделя че при определени условия при здрави семейства и силна паша са възможни високи добиви. Но според мен едвали е оправдано ако е свързано с високи разходи както материални така и физически.
Искам да споделя и още нещо което е вярно но мисля че ще получа критика и смях.Както има мързеливи пчели така и има и мързеаливи пчелари и аз съм съм един от тях но което е по страшно това е тяхната комбинация. Но при един такъв кошер не бях отварял плодника 4-5 години защото пчелите хапеха като бясни кучета . НО въпреки всичко освен че не умря ми даваше и около 15-20кг. среден добив.
Гошо , има мързеливи пчелари , но не и мързеливи пчели .
Колеги, вие сериозно ли не сте чували за "мързеливи " пчели? Ами има много пчели, правят какво ли не, само дето не събират мед.Тази година имах един кошер пълен с пчели, а ми събра половин магазин.(те работят ,правят нещо, ама не това, което ние чакаме от тях ,примерно много пило, но не и мед)
За пример ще дам 2 вида пчели БЪКФАСТ И КАРНИКА. При Бъкфаста се забелязва по-рано излизане при по-ниски температури и ПО-ВИСОК % външно кошерни пчели... също са и крадливи, но това е отделна тема. Тази пчела прави пило до късна есен, малко по-бавно тръгва да се развива на пролет но направо избухва, по-подходяща е за късни паши, като мана и слънчоглед на 2-3 етапа...
Карника излиза при малко по-високи температури потдърба ПО-ВИСОК % ВЪТРЕШНО кошерни пчели, не е толкова крадлива, по-икономична е на есен защото от рано спира с пилото. На късен слънчоглед много често вече са свили гнездото и са останали на 3-4 пити с пило.... И после чуваш, той късния слънчоглед нищо не давал....
п.п. Ползвана чужда литература шшшшшшшшт
Като ви слуша човек,ще каже че работите с чистопородни пчели
http://prntscr.com/9h5ci1
http://prntscr.com/9h5cw8
http://prntscr.com/9h5ed5
http://prntscr.com/9h5f0j
http://prntscr.com/9h5fbs
Та бихте ли ми казали какви породи са на снимките и по какво ги различавате?
Освен това е много важно когато се прави сравнение между две пчели или извадките да бъдат представителни, или да бъде обозначен произхода, както на едните, така и на другите.
Причината - човек лесно може да съпостави Карника от ниско качество със африканизирана пчела от най-високо качество и после да напише в своя научен труд "Нашите изследвания показаха, че африканизираната пчела е по-кротка, по-неройлива и по-медоносна от Карника!"
Карниковите пчели (като изключим по външни признаци) са доста различни в своите качества помежду си и трябва да се внимава с определенията. (По същия начин и за всяка друга пчелна раса в света, с вариация допълнително усложнена от човешка селекция.) В Европа има повече от 70 различни линии на Карника и докато човек намери правилната Карника за себе си, току-виж живота му минал.
Моите впечатления са от семейства с майки от Дони, Софрон и мои си местни мелези. Наблюденията ми са от 2 сезона.
А дали във Ф1 и Ф2 се запазват тези качества или има разпад?И какъв процент на тези фентипни прояви на гените ще се предат от търтиите на тези семейства при плождането на случайна майка мелез.А ако имаме кръстоска между каника и бъкфаст кои гени ще доминират?
Ти как мислиш? Ако една немска овчарка я оставиш да се оплоджа две последователни поколения със уличен помияр, второто поколение дали ще е пак немска овчарка? По-скоро бих се обзаложил, че някогашната немска овчарка скоро би се превърнала в идентично същия уличен помияр като общата популация кучета.
Алтернативно, ако един уличен помияр го оставиш 10 поколения да се кръстосва със улични помияри, това което ще получиш е пак уличен помияр. Т.е. тук вече говорим за 100% стабилност на наследствеността. :)