Колега,алуминия винаги образува алуминиев оксид,когато е изложен на въздух.Възможно е това да е причината за отказа.Измисли някакви естествени материали.
Преглед за печат
Павка ,имам сложен към 3 метра маркуч за капково.Може да греша ,ама без налягане не капе.При теб на самотек ли върви водата?
Ако ти е малък бидона и не може да упражнява достатъчно налягане самата тежест на водата.Отиди до магазин, където има капково напояване и си вземи маркуч с капкообразуватели за 2 л на час от капка. Вода 1000 литра на височина 1 метър прави налягане от 1бар.
При 200 литра на метър височина през капковото ще тече АКО не ти е херметически затворен съда и да образува вакуум при изтичане.
Капковото ми е вързано към тръбопровод,но работи само 30мин. в 23:00(има таймер).Водата която е останала в магистралния маркуч,продължава да оттича през целия ден в по-ниските части(при мен има голям наклон).За по-сигурно съм нагласил таймера да им пуска водата за по 2 мин(да напълни маркучите) два пъти през деня.Според мен ключето ще бъде във вида на маркуча.Продават се всякакви размери бидони,мисля,че един 150 литров,поставен на метър ще дава предостатъчно налягане и за по-дълъг маркуч.Виж за маркуча,мисля,че моя беше на 20см.и май че е точно като посочения от колегата Галин.Мисля,че моя е от тази гама,но коя точно не мога да ти отговоря,предполагам че е базовия на 20см. : http://www.aqualand-bg.com/index.php...emid=3&lang=bg
Приемам ,че аз не се изразявам точно.Какви бидони? Писах ,че имам течаща вода ,тоест водопровод с питейна вода.
При течаща вода под налягане е най-добре да си купите от магазина стандартно тоалетно казанче с поплавък. То ще ви реши проблема с автоматичното доливане на водата. След това от дъното извеждате един маркуч, който отива на дъното на една хоризинтално разположена поилка с голяма площ и ребра за кацане на пчелите. Горния ръб на водата в поилката трябва да е равен на горния ръб на водата в казанчето и това е всичко. Получавате поилка с автоматично доливане на водата, при която не се пилее излишна вода.
Ако се работи по концепцията за подземен източник на вода с помпичка и соларен панел, то тогава се нуждаете от поплавък с рид реле, който да изключва помпичката. Ето ви линкове към такива поплавъци:
http://www.ebay.com/itm/Tank-Pool-Wa...item1c4749248c
http://www.ebay.com/itm/PP-Mount-Hor...item1e903b75bb
http://www.ebay.com/itm/Functional-S...item2594a8e9e7
Ето и малка помпичка:
http://www.ebay.com/itm/Durable-Spra...item3a9f32239a
Ето и малка потопяема помпичка:
http://www.ebay.com/itm/DC-3-5V-9V-3...item20ef34239c
http://www.ebay.com/itm/DC3V-6V-5V-S...item35e0a73b94
Всъщност ето ви линк към стотици потопяеми помпички. Имате избор на различни захранващи напрежения и мощности:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw...+pump&_sacat=0
Ето и соларен панел:
http://www.ebay.com/itm/1pc-5W-12V-p...item51acd038c1
Когато правите избор на соларен панел не правете глупоста да купувате такива, които представляват печатна платка, залята със смола. На открито те се повреждат за по-малко от година. Не купувайте и панели с пластмасова кутийка или рамка. Те също са боклук. Трябва ви истински качествен соларен панел със стъкло отпред и с алуминиева рамка отстрани. Те са малко по-скъпи, но за сметка на това имат живот десетки години. Линка, който съм дал, е за хубав панел.
Тъй като напрежението на панела мърда с промяната на товара, най-добре е след него да се сложи DC-DC Step Down преобразовател, който да стабилизира напрежението на помпичката и да го поддържа такова, от каквото тя се нуждае:
http://www.ebay.com/itm/DC-DC-LM2596...item3f44ddaab3
Има и още един много сериозен проблем при захранването на помпи със соларен панел, но за него не знам какво да ви посъветвам. Проблемът е в това, че сутрин, вечер или при облачни дни произведената енергия от панела е много малко. Има напрежение, но няма достатъчно ток. Помпата е включена и този ток тече през нея, но не е достатъчен да развърти ротора. В резултат на това се получава ефекта, че цялата отдадена енергия в помпата вместо във въртеливо движение се преобразува в топлина. Бобината започва да грее, и ако конструкцията не позволява добро охлаждане, проводника на намотката прегрява и лаковата му изолация се стопява. И бум - помпата изгаря.
За да не се получава това се произвеждат помпи със специална конструкция, която да позволява захранване именно от соларен панел. Да се намери такава помпа е много трудно, пък и тя ще е много по-скъпа от обикновенните помпи.
Другата алтернатива е да се добави малко допълнителна електроника, която да измерва слънчевата радиация, и да включва помпата само ако радиацията е над някакво ниво. Може да се използва стандартна фабрична фотоклетка и може би това е най-доброто разрешение. Другият вариант е да се използва самият панел като датчик, но за да се премери слънчевата радиация трябва периодично панела да се дава на късо и да се мери тока през него. Такава една логика обаче изисква процесорно модулче. Ясно осъзнавам, че това няма да ви се хареса, но за съжаление такива са фактите.
Може би по-лесното разрешение е да рискувате и да закупите обикновенна помпичка, и след това да я изтествате дали ще изгори при ниски напрежения, под границата на развъртането или дори при бавно въртене, но със застопорен ротор (така ще имитирате натоварване). Ако издържи 12 часа в такъв режим без да изгори, значи ще работи безпроблемно и на полето. Ако не сте случили на помпичка - ами пробвайте друг модел и най-накрая пишете във форума кой модел е издържал изпитанието.
Другия проблем при избора на помпичка е дали тя е с четков или безчетков мотор. Помпичките с четков мотор не са предвидени за много часове работа, защото четките бързо се износват. При това положение е най-добре да се използва безчетков мотор (BRUSHLESS), но пък той изисква допълнителна електроника за въртенето си (Speed Controller).
Ха-ха .... ами тогава и да те подсетя, че казанчето трябва да е порцеланово, за да издържа на атмосферните условия и на UV радиацията. Ако е пластмасово - ще се наложи да му правиш кутия, за да стои винаги на сянка, а още по-добре - на тъмно. Може да го скриеш и в някое близко помещение, а маркуча да е доста по-дълъг. Дори и при дълъг маркуч правилото за скачените съдове си остава и нивата на поилката и казанчето трябва да са еднакви. За маркучите също внимавай - повечето от тях деградират на слънчева радиация. Знам го от личен опит. Купи си по-качествен маркуч или ако е евтин - закопай го под земята.
По колко грама сол слагате на литър вода?
1.5-2гр.,това е на база количество вкарана вода в кошера,спрямо брой пчели в семейството.Та грамажа е среден за целогодишна консумация на вода.
Да споделя и за моята поилка,като събото-неделен пчелар.100л бидон с кранче,капещо върху оребрена дъска,долния край на която опира в пластмасово корито с едър пясък.В бидона съм монтирал поплавък от тоалетно казанче и съм го свързал към външна чешма.След като бидона се напълни,поплавъка спира водата и колкото вода изкапе през крана, се допълва до заданеното ниво чрез поплавъка.Обикновено допълването става също с капене от поплавъка и водомера не го усеща.Предимството е ,че при спиране на водата,винаги има 70-80л вода запас.След напълване на бидона крана от към чешмата го намалявам до минимум,за да се избегнат неприятности с наводняване на двора при повреда в дните когато отсъствам.
Имам възможност да използвам за поилка, както чешмяна вода, така и вода от хидрофор теглена от 20 метра под земята.
Коя вода е по-полезна за пчелите?
Сложих на две ранни отводки поилка на 2 метра от кошера.5 литрова туба с поилка от тези жълтите които се завиват на тубата и се обръщат.В поилката слагам топчета лимки.1гр.сол на литър вода.Днес отидох към 18 часа и гледам поилката черна от пчели.Комшийските бяха дошли на водопой заради солта.Прелките са стеснени на 3см. обаче пак се мъчеха да влязот.Охраната излиза лупа тупа и ги изхвърля.Взех пойлката и я занесох на 10 метра от кошерите.На мястото на поилката останаха много пчели, които от време на време се опитваха да влязат в кошера.Взех една метла и им направих вятър няколко пъти за да се откажат да се въртят на това място.Стесних прелките, като оставих растояние за по 1 пчела.Пак малко с метлата и нещата се прекратиха.Поилката която преместих отново беше натрупана с пчели.Постоях докато започне да се стъмва нямаше проблеми.След това ги подхраних, затова бях отишъл.Мисля да слягам вода без сол.
А не е ли по-добре бучка каменна сол на сухо до поилката?
Един вариант на поилка
Това синьото найлон ли е?
Пликове от тези от левчето които се продават по 100броя в пакет.Във тази поилка съм сложил някъде 7-8 броя от тях.Пликовете не потъват пчелите си кацат на тях.Може пролетно време да се сложат черни пликове да привличат слънчевата светлина,за по бързо загряване на водата.
Има ли значение каква сол се слага в поилките? Видях, че е споменато 1,5-2гр. на литър водя, но никъде не видях да е споменато каква сол - морска, готварска или? Направило ми е впечатление, че пчеличките ходят не само по кравешките л... на, но и в тоалетните, явно солчица търсят. Та мисля от напролет 1 поилка със сол да слагам и една без. Благодаря предварително за отговорите.
file:///C:/Users/USER/Desktop/photo%20(3).htm
Браво Величков, браво колега (или бъдещ колега)
Подписа твой ли е или си го копнал отнякъде?
Причината за да зеленясва водата е само една и тя е, че във водата има много бактерии и водорасли (разред Chlorophyta, Euglenophyta, Rhodophyta и др). От тези видове водорасли произлизат много подвидове, на които сега няма да обърна внимание, естествено ако не възразяваш.
Слънчевите лъчи са само УСЛОВИЕ за деленето/размножаването на водораслите, НО НЕ СА ПРИЧИНА.
- Ако изложиш купешка минерална вода на слънце, то тя много трудно и бавно ще зеленяса, защото преработвателните филтрират водата преди да я бутилират.
- Ако поставиш обикновена вода на сянка, то тя след известно време ще зеленяса - малко по-бавно, но пак ще зеленяса.
Така че, светлината е условие за зеленясване на водата, ако в нея има горепосочените типове/видове водорасли. Ако водата е лишена от тези низши разреди водорасли, то зеленясването много ще се забави. И казвам забави, защото макар и водата да е пречистена, по въздуха може да се принесат спори и да започне нейното развитие в подходяща среда, но това много ще се забави във времето.
Нищо лично. Всяко сложно нещо се състои от множество прости неща.
Весели празници
ПП
След препинателните знаци винаги има интервал и в подписа ти не трябва да има запетайка. Във форума има тема за правописа. Чувствай се свободен да я опознаеш.
Сам казваш, че така или иначе водата ще зеленяса независимо каква е. Слънцето ускорява процеса. И до къде стигнахме пак до там, че ако не е на пряка слънчева светлина е по добре. Изострянето на тона беше напълно безсмислено.
Пчелите пият и зеленясала вода, без това да им се отразява като на хората.
Не бе Рости. Казвам че водата зеленясва заради водораслите, а не защото е изложена на слънце. Нали схващаш разликата. Използвам вода, която дори и 2 седмици да е изложена на слънце пак не зеленясва.
Само за твоя информация и не казвай на никого - нищо не правя без мисъл, просто защото такава мисъл протича с висока честота.
Аз разбирам разликата, но така или иначе крайния ефект е един и същ. То трябва да си много тъп да мислиш, че самите слънчеви лъчи променят цвета на водата. Славим се като най интелигентните животновъди;) и едва ли някой от нас си е помислил такова нещо. Пък знам ли?
Ако сипя вода от чешмата в града, която си е прилично хлорирана за да се убият микроорганизмите, и сипя от селската чешма, която си зеленясва в пъти по бързо, коя ли ще е препочитат пчелите?
За мен няма особено значение, но се старая да не ми зеленясва водата в поилките от лична куртоазия:laughing:. Всеки път като ходя на единия пчелин има пчели на една гадна зеленясала вада до пчелина и на поилката също. На другия пчелин имам една локва, която почти не пресъхва целогодишно и там е същата работа. Някак си не им пука толкова. Виж ако има сол във водата и имат много пило въпроса е друг, но ако не им сложиш сол и като видиш от къде си я набавят вътрешно не ти става много хубаво, но познавайки анатомията на пчелата и антисептичните свойства на меда пак нямам особени притеснения.
Сега, добрутро! Като един дърт акварист да кажа и аз за зеленясването на водата, демек алгите. Общото между алгите и висшите растения е че се нуждаят от светлина, СО2, редица макро и микроелементи. Най лесно се трепят с УВ филтри. Чрез алелопатия и биологично с рибки, които ги папкат! В нашия случай май първото, но незнам дали е удачно. Спокойно! Бат Тянко е тук...
Благодаря за пожеланията за празниците.Весели празници и на теб.Що се отнася за темата за правописа дори и след твоята покана няма да я посетя.Не ми е приоритет.И без правилен правопис си ме разбрал какво съм искал да кажа.А що се отнася за подписа ми то в запетаята му е чара,лично на мен много ми харесва така.
За знанията вече писах в предния пост.Не обичам да се повтарям.
Ако съм те засегнал...моля за извинение.
Жалко, че из форума има много чаровници.:bigsmile:
Ех, Слънчо !!! Как можа да напишеш подобно изречение ?Че ако ги няма ,кой ще посещава и чете форума .За разтуха .;):ae::laughing: .Ще споделя с теб,ама само с теб една случка, сега по Коледа.Събрахме се неколцина дъртофели ,на по чашка и сладки пчеларски приказки.Кой колко отводки направил и продал,колко мед е изкарал от кошер,с какво ги е залъгал до март месец,по колко е продал меда си.От дума на дума ,стана въпрос и за форума.Ама чакай ,чакай......Те тука се чете от сички .Со спри се коньо ,водата се размъти.Слънчо, спирам да пиша. На теб ще ти го изпратя продължението по Български пощи,ако ми дадеш точен адрес –област, град, община, улица, блок, вход, етаж,апартамент–ляв,десен, среден,краен,изложение.Що ли още не сме се зджавкали? Ей, аз да не минавам в графа ''чаровници ''=:laughing:;)
Привет,
Някой да ползва поилка тип диск с диспенсърна бутилка?
Изпадна ми едно ранчо на сред полето,на близо нямя други колеги,два декара и постройка на груб строеж,вече го спазарих и на пролет ще го населя с пчели.Няма вода в обсега,та въпроса е дали може да мина без поилка,говорих с колега който е на същия хал и той казва че пчелите се развиват и дават нормално,лично аз не знам как това става в горещините.Ако някой има подобен пчелин,моля да сподели.
Реших го- 1000л бидон,който ще се зарежда направо от уазката от по малки бидони на гравитационен принцип,дано не го отмъкнат.Това лято имах трийсетина кошера в гора(вече не са там),също без вода,сложих 220л бидон но освен мухи и комари друго не видях,може би от вечните локви и влага.
Ами и аз правя така, само че ползвам ето такава помпа https://akvasport.com/product/16200/...yn-italia.html