Айде до тука станахте двама. Не каза коя година е това или да смятаме по цифрите от ника? Димо Колев трябва да си го чувал?
Преглед за печат
Айде до тука станахте двама. Не каза коя година е това или да смятаме по цифрите от ника? Димо Колев трябва да си го чувал?
Брях, през 90 - та и аз бах в Белене ама чак на почивка в троянския балкан не са ни водили . Втори район Сахара при змиите.То беше и криза , купонна система . Шест месеца на сухари карахме няма хляб. Цигарите дефицитна стока .Правих татуси- русалки, котви , имена на гажета и т.н. за да изкарам някоя кутия Стюардеса ,ама беше готино с другарите ,нищо че бяха сиромашки времена. :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Съжалявам колеги, но съм подписал декларация да не оповестявам информация по този въпрос. Надявам се да ме разберете правилно - свързано е с националната ни сигурност!!
Е споко де, ще те чакаме да изтече давността и тогава се включвай. Па и ние знаем да пазим "военна" тайна.
Бъзикам радиото бе колеги!!:bigsmile: - артилерист на 130/152мм оръдие/гаубица в НШЗО-то първата година, 87-88г., втората по разпределение в Самоков, по пътя за Боровец, на края на града в ляво има един полк, обслужвахме стрелбите на Военната Академия, колко снаряди сме одумкали, за да се научат фрицовете да управляват огъня на дивизиона...аз пак бях горе-долу по-добре от останалиге колеги ст.школници - бях на системите БМ-21 ГРАД, а не на старите гаубици Д20
Димо Колев е голям пич!Двамата с Борозенката от артелната бяха голям тандем.Не знам дали ви е разправял как една вечер двамата се черпили и им свършило мезето и обърнали на счукан лук с червен пипер и оцет и на сутринта жена му как го е била по главата понеже цялата миришела на лек сутринта.Иначе служих 83-84година. Взводен ми беше лейтенант Петров.Беше току що завършил.Сега Демо го виждам понеже работя в Напоителни Системи Плевен и се налага от време на време да ползваме услугите на водолази по язовирите и той отговаря за тях.
В поделението където служих, повечето момчета не бяха от Бургас. А от почти цяла България. Та като захвана първата зима и те питат има ли зима? Аз- твърдо не! Е както често се случва оказа се че греша. И по повод на снегопочистването ! Се присетих, че там чистихме плаца с пружините от леглата. Вързвахме ги с колани и дърпахме и бутахме на воля! Ама като изпокъсахме коланите се наложи да сменим системата..
Поделение 24160, гр. Харманли 88-90 година
34460, Божурище
Повечето снимки от онова време са нелегални.На първата ни среща,екип на Дойче Веле(много харесаха огнената вода) ни последва в опит за разследване на ликвидирани германски нарушители от преди 30-50 години....http://vbox7.com/play:3bbe7f9198
01,10,1984 до 25,12,1986 година поделение 34070 ( пет могили ) София.Поделението вече не съществува.ПВО
86 година май месец в столовата всеки ден имаше по няколко тави с прясна салата оставени на самообслужване и всеки си сипваше кой колкото иска.Бяхме много доволни,че имаше всеки ден марули но не ни минаваше през акъла защо.Дори когато от края на април имаше заповед да мерим радиацията през 4 часа както се мери по време на война.Правихме усилена подготовка за учебни стрелби в СССР
Само след два месеца бяхме на полигона за един месец за да покажем как сме подготвени...Сещате се,че за Чернобил само споменаха и казаха,че няма нищо обезпокоително.В последствие ни стана ясно защо Сърбите и Кубинците които са биле преди нас са припадали на полигона.
Там видях нощни стрелби на всичко което може да изстреля ракета.Мащабно учение на руснаците от подводници кораби и от сушата.Нямате си и малка представа каква мощ показаха.През цялата нощ беше почти като ден.
Бяхме млади и хубави сега сме само хубави:bigsmile:
По онова време май само ДС и работата в ТКЗС-то бяха легални.:cool:
Дали ?
Кажи го в прав текст .
Аз си подържам формата на мотострелковак.
Последно гърмях на 29 януари.
За разлика от други дето не са ходили в казарма.
Еее, по право не мога да го кажа. Да не би да не си живял по онова време?
Изпортихме и тази тема, ама нали е свободна. blush; Какъв лек намек, това е напомняне на забравилите. В ТКЗС -то имаше през 88-89г. пълен двор с ръждясали комбайни -Нива, тракторист /комбайнер/ и дузина бабички.За агроном ,не си спомням.Славни времена.crying;
И картинката беше смешна, и времената славни.:laughing:
24200К-Ямбол. Колегата Гогол живее близо , ако не се лъжа. Втората година на "Българка" с.Бояново 85-87г
Под 72345-Враня- МВР войски
1995-1997г.
Последния набор, който служи две години не беше ли набор 1970.
Точно набор 1970.Уволниха ни на 31.08.1990 година и след 4-5 дни уволниха мартенците ни на 1.5 години служба.
Хайде и аз да се разпиша тука! Под.72350 ВВ на МВР - гр.Кърджали. 22.09.92 - 17.03.94г.
П.П. Тогава бях млад и див, а сега само красив!:bigsmile:
Поздрави от Нови пазар! Кърджали не започваше ли с 72?
Тези педали, нямат ли с какво да се занимават.Кои гарги ще плашат с наборна армия, Турските или Руските.http://www.novini.bg/news/338489-кар...арма.html
9 танкова бригада като кашик 93г.-95г. Караулна рота (Сливница, Студена )
Възпитаван основно от фелдфебел от царската армия на цар Борис 3 (дядо ми)
Чанко , а какво имаме сега? Армия или самолети ?Имаме 20 годишни пръдльовци, дето не могат да направят 1 коремно възлизане .Изключвам участниците във форума (те се занимават с нещо смислено ) . Мисля, че повечето участници в тази тема споменават с носталгия службата си в армията (ти може да си от другата част )
Не мисля, че моите синове са пръдльовци.Постарал съм се да станат нормални хора. Ако ти имаш синове направи като мен.Незнам каква носталгия гони служилите.Аз се кефя, че големият служи 1 г., а малкия откачи службата. Моята служба за мен е 25 месеца младост на вятъра. За армията, какво да ти кажа: преди разчитахме на Русия, сега разчитаме на Нато. Само свръх патриотите си мислят, че можем да се противопоставим на Турция ,примерно.Сетих се за онзи лаф: на гол гъз--чифте пищови.
Ние служихме понеже нямахме избор. Понеже сме служили са ни останали някакви спомени, за които обичаме да си спомняме, а иначе казармата си беше загубено време.
Ако зависеше от мен, никога не бих разменил две години с-у спомени от казарма.
Не наричай младежите така.
От тези младежи има добри спортисти, други след 1-2г. ще станат лекари, инженери, икономисти и др.
Има щатове за наемни войници. Който иска казарма може да кандидатства.
Така стана и с някой ,който е набор 68 ,но учил ,та учил 4 год. !:bigsmile:
Голямо служене ,голяма работа ! Еееех Симеоновград ,та чак Марица !!!!!!
Сигурно още се подмята някоя ламаринена табела с Ленин и Г.Димитров ,които съм рисувал със стотици ! Голяма пропаганда беше и се чувствам горд ,че сринахме врага морално и психически !:laughing: А колко гаджета претриваха кълки навън : това е друга тема ?! :P
Чака,чака малко ! / така ми говори големия внук на български ,когато не може да ме разбере ./ В Ямбол съм живял в 5 различни точки на града ,и все до поделения ,но така и не им научих номерацията .Светни ме за този номер , пък може да пийнем по 1–2 , 18–20 годишна,мое производство.
Нещо си с грешка що касае промяната в продължителността на военната службата. Това се случи лятото на 1990 г. (ДВ бр.67 от 21.08.1990г.)
Закон за всеобщата военна служба в НРБ
ДЯЛ ПЪРВИ
24. (Изм. - Изв., бр. 58 от 1959 г., ДВ, бр. 40 от 1989 г. и бр. 67 от 1990 г.) Срокът на редовната военна служба във Въоръжените сили на Република България и във войските на другите министерства и ведомства е 18 месеца, а за завършилите висше образование - 12 месеца.
София с. Бистрица школа за телеграфист. Пловдив под.32900 щаба на ввс
:laughing: 91 септември ти си бил маи преди това
Колеги , аз бях 88-89 та в 27290 , кашишкия полк на същата дивизия.
Я да разбера, някой служил ли е в поделение 38 120 гр. Казанлък.
През далечната 1983г. от м.май до м. ноември 22760-Видин,след това дослужване срока на службата в 38500-с.Радко Димитриево,две години и един ден.:laughing:
Сега се ориентирах. И там съм живял,с/у паметника на ген. Владимир Заимов .През този портал влизах ,когато трябваше да отида до артилерийския полк.Името ,полковник Ефремов трябва да ти говори нещо.Но няма значение ,добре си дошъл на пчелина на 18–20 годишна грозданка,а може и на повечко години.
През миналия уикенд пак си развявахме байрака.https://www.youtube.com/watch?v=H6GTGCskxnQhttps://plus.google.com/photos/11671...01353132311090
Честит празник на служилите и служещите в ГВ.
Има ли служили в под 34-140 Крумовград 1980-1982г и под 28-190 Хасково-свързочния баталион?
89 - 90 година ме пратиха 2 ра година старшина - школник в Първомай.Поделението подслушваше турците и гърците.ВКР то и той школник, по времето на царя стана зам. министър на икономиката.Като му прочетох автобиографията във вестника щях да умра от смях.Така,че случайни неща в нашата държавица няма.:(
94-95 г. поделение 38 150 противотанкова батарея Хасково
Поделение 24160 град Харманли 1981-1983 г.
62040 Строителни воиски/ Юнайтед колорс оф Бенетон .
Едно време таз евтина ограда не можеше да се премине.А днешната скъпа ограда...мале-мале.
Едно време се стреляше по "диверсанти". Сега "бежанците" имат човешки права. ;)
Важното е кой е пазил оградата."Първо стреляш после викаш СТОЙ!". За заловен 3(три) дни домашен отпуск.За убит 10(десет) дни домашен отпуск.
Така се пазят ценности като род и Родина.
Днес пазачите на "прайдове" и "гей паради" са повече от граничарите.Въпрос на ценности.blush;
Мартин Премянов Лозово.Под. 32240 86-88 Година
Дядо Борю, от поделението в Крумовград останаха само няколко хангара. Точно на плаца сега е покрит пазар, модерна автогара, детска площадка и естествено няколко "скромни"къщички със съответните заведения. Ако си спомняш пряката пътека за танкодрума, минава точно покрай моя двор и пчелите ми са тука за сега, разчитат на драката дето я има в изобилие.
20.09.1983 г. - 29.12.1985 г. под.56510 гр. М. Търново, 7 ГЗ "Богатир". Водач на следово куче "Абонат" /Барона/.
Ще излезне, че съм най стария " кашик"
74-76 55-340 Марица/Симеоновград/ така наречения "черен полк"
Това ми звучи като някои от нелепите закони по света. В Англия скоро отмениха закон, който забранява да умреш по време на парламентарно заседание!!!! Къде запас?? Скоро минах през Божурище. На мястото на ракетното поделение(34 460 набор 86-88) има хангари/завод или нам си кво. Всички дивизиони са сринати около София. Не съм сигурен само за Понор, че беше по-спец. Като какви ще ни викнат? На турнир по белот... Баси отбраната!
Е... толкова "дивотии" съм видял,че и мене ако ме вдигнат по тревога, няма да се учудя, макар и да съм в пенсия от 4 месеца. На 19 вземаха по наше време а аз влезнах на 20 та би трябвало вече да съм само пчелар а не бордови мерач от запаса.
Аа, споко, променили са закона по-миналата година, ся го зачетох.:) Иначе няма лъжа, няма измама
Глава четвърта.
СЛУЖБА В ЗАПАСА
Чл. 60. (1) В състава на запаса се включват запасните и техниката-запас.
(2) Военните формирования от въоръжените сили и структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за военно време се комплектуват със запасни и с техника-запас при условията и по реда, определени с наредбата по чл. 128, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
Чл. 61. (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2016 г., в сила от 27.12.2016 г.) Запасни са лицата, водещи се на военен отчет, които не са сключили договор за служба в доброволния резерв и отговорят на едно от следните условия:
1. били са на военна служба;
2. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2016 г., в сила от 27.12.2016 г.) завършили са успешно обучение по военна подготовка;
3. прекратили са служебните си правоотношения със структури по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
4. (доп. - ДВ, бр. 103 от 2016 г., в сила от 27.12.2016 г.) притежават гражданска специалност, определена с наредбата по чл. 4, ал. 3 и необходима за военните формирования от въоръжените сили и за структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
(2) Мобилизационното назначение на запасните се дава от органите по военния отчет чрез връчване на повиквателна заповед.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2016 г., в сила от 27.12.2016 г.) Пределната възраст за служба в запаса е:
1. за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери - 55 години;
2. за старшите офицери - 60 години;
3. за офицерите с висши военни звания - 63 години.
(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2016 г., в сила от 27.12.2016 г.) Пределната възраст за служба в запаса на лицата по ал. 1, т. 4 без военна подготовка е 55 години.
Чл. 62. Запасните се освобождават от служба в запаса при:
1. навършване на пределна възраст за запаса;
2. признаване на негодност за военновременна служба;
3. (отм. - ДВ, бр. 103 от 2016 г., в сила от 27.12.2016 г.)
4. приемане на военна служба или на служба в структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
5. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2016 г., в сила от 27.12.2016 г.) освобождаване или лишаване от българско гражданство;
6. смърт на запасния.
Чл. 62а. (Нов - ДВ, бр. 103 от 2016 г., в сила от 27.12.2016 г.) Запасните с мобилизационно назначение временно се отписват от служба в запаса при:
1. изтърпяване на наказание лишаване от свобода, взета мярка за неотклонение задържане под стража или домашен арест - за времето, през което изтърпява наказанието, или за времето на взетата мярка;
2. отпуск поради бременност, раждане или осиновяване и отпуск за отглеждане на дете;
3. напускане на страната за повече от 6 месеца.
Под.72365, Нови пазар, 20.09.86г. - 26.12.88г., трета рота Иванов Г.Б.
На 22.09.2018 г. ще отбележим 30-год. Пратил съм си тел. номер на лично. Ако имаш интерес звънни ми.
'94-'95г., под.26660, ВВС
77–под 55290.78–под 36120 щаб на дивизия–Дерменджиев "Чико"
Здравейте,
Аз също знам нещо от заплатите БНА (~ 1974 г ) но дали е правилно не знам.
Мл. сержант 2.50лв , за длъжност командир на танк. 12,00 лв..
софия 1973-1975гд под85840 представителна рота
Може ли някой да моля ми каже какви са били заплатите на служещите?
Войник имаше около 1,50 или 2,00 лв.?!
1,50 бяха и за 25 месеца така и не ги видях. Около 70 човека рота, с тези на мл.сержантите и школниците трябва да са стигали около 140-150 лв. Всичко ужким отиваше за почистване на паркета. За сравнение, 6-7 години след това, един млад инжинер получаваше 126 лв. заплата.
Благодаря,
:)
"мл.сержантите около 140-150 лв." - толкова много? Заплата за звание и длъжност?
Как да е, та пУ темата. Аз бях в казармата в зората на демокрацията. Даваха някакви лева, но лафката беше празна, няма тютюн, няма вафли. Веднъж в месеца докарваха и, ако си закъсал с инфото, си капо. Някакъв смътен спомен имам, че носеха цигари Родопи. В цивилизацията бензина беше с купони в ограничено количество. 'Ляба май и той, но аскер в отпуск не мисли за хляб, а за удоволствия.
Какви заплати получаваха сержантите и офицерите.
Дай да оправим глаголните времена, че...!
Получиха или получаваха?
Не, че имам нещо спрямо теб, но масово лидерите на пчеларите се оказват неграмотни люде и ако не са журналистите, да редактират написаното/казаното, ще излезе, че имаш сестра. А точно тогава, при трансфера на времена, се трансформират и идеите им, дори и да са читави, пречупени през чужд мироглед, са кауза пердута. От лошо по-лошо! Името с три букви, от която едната сгрешена. Те такива люде да представляват пчеларската общност - жална ни майка!