Меда е ваден преди два дена но не знам от какво е
Преглед за печат
Меда е ваден преди два дена но не знам от какво е
В малкото бурканче е същия този кафяво-черен мед, а в дясно е липа(ако не бъркам). Ако не го видиш на живо, няма да повярваш нали :laughing:
Едно може да се каже със сигурност, меда не е от бъз или едра лайка :laughing:. На мен ми се струва много течен, но щом са го запечатали така, значи така трябва да бъде. След филтъра може да е станал още по-течен и сигурно ще кристализира много след акацията. Ще пробвам и с другата партида и ще запазя по един буркан за сравнение между филтриран и нефилтриран.
Прикачен файл 4682
На предишните снимки изглеждаше по-тъмен.
Такъв и аз вадих в събота, като при мен липата е малко, но ливадата и драката е много. Мисля че тъмният цвят е от драката, а за това че кристализира късно си прав.
Това е от преди няколко дни:
Прикачен файл 4696
Е точно от тук е бил тъмният цвят. :)
Освен това заради липата и билките е много ароматен .
Аз не ги познавам, има някои, които само докато отворят буркана и знаят какво е. Тъмният цвят е сигурно заради билките.
Трябва да ги дресираш ;). Виж хората вадят от едра лайка, а ти твойте така и не ги научи :laughing:
От лайка ?
Ще ги науча от ,,лайкучка,, , но догодина .:)
Една идея за профита-манияци - http://www.beesource.com/forums/show...jar-comb-honey
Средно съдържание на пчелния мед
Съдържание в %
(освен pH и диастазна стойност)Средно Стандартно
отклонениеГраници Вода <17.2 1.5 13.4 - 22.9 Фруктоза 38.2 2.1 27.2 - 44.3 Глюкоза 31.3 3.0 22.0 - 40.7 Захароза 1.3 0.9 0.2 - 7.6 Малтоза 7.3 2.1 2.7 - 16.0 Висши захари 1.5 1.0 0.1 - 8.5 Свободни киселини
(представени като глюконова киселина)0.43 0.16 0.13 - 0.92 Лактон (Глюколактон) 0.14 0.07 0.0 - 0.37 Тотал киселини
(представени като глюконова киселина)0.57 0.20 0.17 - 1.17 Пепел 0.169 0.15 0.020 - 1.028 Азот 0.041 0.026 0.000 - 0.133 pH 3.91 ------ 3.42 - 6.10 Диастазна стойност 20.8 9.8 2.1 - 61.2
Само да кажа, че точно българския мед е изключително чист. Това, че в чуждия мед нямало пестициди, фунгициди и захар...може да си го говорят изкупвачите, но то няма нищо общо с реалността.
За мен този въпрос приключи преди доста време, но всеки има право да вярва във феи, елфи и дракони.
Това како има в "Чуждия" мед не знам, но виж с какво са третирали 28% от просветените, а само може да си представим с какво третират останала част от пчеларското съсловие.
http://pchelari.com/forum/showthread...B5%D1%82%D0%B0
Иначе спор няма, България е на второ място в Европа и на четвърто в света по разнообразие на билки и растителни видове и това прави нашия мед толкова добър и търсен.
Дори и 50% да са, то този процент е нисък, а не висок. Виж с какво третират колегите в другите държави и като видиш антибиотика да го носят с варелите, тогава ти става ясно. Не е мит, че се купуват лекарства с неясен произход, дори един много известен отводкаджия в САЩ го потвърди. Друг наскоро показа напоителна система директно от варела, а сиропа се разлива на 100м.
Само на българския пчелар му правят проблем за захар и химия, а това е така защото има кой да им вярва.
Не е много коректно да се дават сравнения с американското пчеларстване защото там бизнес модела е съвсем друг. Думкат антибиотиците с варелите и хранят с тръби, но това е така защото гледат пчели за опрашване а не за добив на мед за консумация. Те даже ядат китайски мед. И въпреки това имат най-високата смъртост, така че не ми ги хвали.
Нашия мед отива за консумация в Германия, Италия, Полша.... а европееца не си реже клона на който седи и това е за наше добро мисля. Ако тръгнем по американския път ни чака катастрофа.
Тези анализи са частични.Мисля си че по много показатели ще съвпаднат с показателите на инвертирания сироп!
Ако някой си мисли че този мед в магазините е от този който купуват от нас - хахахаха.Нашият мед заминава за износ.В България се продава,проблемен мед който е върнат от чужбина,както и внос на много ниски цени (от къде и какъв си знаят преработвателите).Освен това,защо мислите във всяко преработвателно предприятие,без значение в кое направление на хранително-вкусовата промишленост, има технолози и каква е тяхната работа?Ами да спестяват пари и да увелчават печалбите чрез шмекерии.Работил съм няколко години в завод за алкохол и в цех за колбаси и знам че без тези неща просто фалираш.Целта е да се добави към оригинала друг продукт(по–евтин) като се вкарат в нормата всички показатели по които се изследва продукта.Например при колбасите се добавя вода до 20% както и соев протеин който може да стигне и до 40%.При преработката на мед не вярвам да е по различно!
ХА-ХА-ХА
На Кауфланд имаше миналата година едно нещо - Пчелен МеЛ, глюкозо-фруктозен сироп с оцветител, аромат на мед и цена около 3 лева за 900 грама, тези отгоре смятам че в най-добрия случай я имат 10-на процента мед, я не, няма да развалят хубавия сироп с мед, я ще вземе да кристализира, я да се утаи!
Стягаме се в кръста и продаваме на дребно, кой колкото може, това е положението!
Дребно, дребно, колко да е на дребно. На главната улица в Лом, пчелар продава на цена от 4.60 лв за буркан. Не знам каква е причината, но фактите са такива.
То тая цена като махнеш разходите за опаковка и етикет е същата каквато ни дават на едро,даже като се замисля и по-малко
Здравейте,
не се занимавам с пчеларство. Попаднах случайно на форума, докато търсх място, от където да закупя ИСТИНСКИ мед от детелина и мед от кориандър. Искам по 1-2-3 буркана за лична консумация. Бих била благодарна, ако ме насочите.
Лек ден !
Вадил съм детелина и люцерна, няма начин да го объркате с друг мед. Ароматът му не е много силен, но е много приятен. Вкусът му също не е силен, тоест не е натрапчив като повечето медове. Кристализира бавно и е по-течен. Много лек и приятен мед. Днес косиха люцерната :(
Тази година е малко вероятно да намерите чиста детелина. При мен ще бъде акация, детелина и липа.
Благодаря Ви :)
Получих термонож от Китай , работи супер и само за 65 лева .
Тук , цените са от 180 до 365 лева .
На 220 В и работи на ШЕСТ .Дължина на острието 250 мм .
На принципа на ютията .
От Али експрес .
Не се мъчете с ток и пара.
Много по лесно е с косата
delta.e, чакаме линка :cool:
аз такъв си купих, за 40 лв
http://www.ebay.co.uk/itm/Uncapping-...r=461039610182
Голяма ютия дебел и нефункционален без да съм го ползвал съм сигорен че доста пити ще заминат особенно сега в жегите и ако са девствени нямат шанс да оцелеят плюс това и меда ще се прегрее по цялата повърхност на контакта с питата една добре наточена коса в добри ръце това е истината.
От коса също имам направен нож.Всякакви ножове ....купени,самоделни.Само на пара не сме пробвали.Намерих точния лек ,дължина има,идеален срез.ИДЕАЛЕН
Прегледах какво се предлага там и има доста варианти - на вид много си приличат, но имат разлики в цените, а за качеството - няма как да знам, понеже не съм ги ползвал. Затова питам за информация от хора, които са пробвали и са доволни.
Ето какво излиза от търсачката им: http://www.aliexpress.com/af/uncappi...ncapping+knife
Аз съм съгласен с колегата gorgi.Пробвал съм с такъв дълъг сладкарски нож и се получава много добре.За пчелари с по-малък брой кошери е идеалното решение!
Който има много кошери му трябва нещо от рода на разпечатваща машина.
Аз също си купих сладкарски от Метро, май беше 24 лева. Разпечатва идеално, доволен съм.. Благодаря на колегата за инфото!
Аз ползвам и един дълъг нож за хляб.Той е назъбен и когато питите са наддадени се изчистват на100% ,без да се разрушават.
Нож за рязане на изолационна вата също върши страхотна работа. И цената му е около 8-9 лева.
Здравейте
Колеги можели някой да помогне с определянето на този мед.ИМа аромат на горски плодове,червен на цвят и лек кисел вкус.Миналата година извадих пак от него в средата на август
Имам и снимкимо мезнам как да прикача
Според мен е смесица от бодил,билки,люцерина и каквото е имало нацъфтяло наоколо.Медът е много хубав и ароматен.
Вчера прехвърлях тенекиите в мазето да освободя място за новия мед и ми направи впечатление че рапицовия мед не е стегнал. За разлика от него слънчогледа от миналата година е на камък. Отрових една тенекия да видя какво става и меда е сладък и е на рядка каша а когато го извадих за 5-6 дена стегна. На какво се дължи това?
Внимавай да не вкисне защото обикновено в мазето е по влажно
В туй топло време миналогодишният слънчоглед като нищо може да тръгне. Особено ако има и влага - гледал съм го филма. Интересно, че рапица в буркани съм я държал по 2-3 години експериментално в необитаема селска стая - лятото става на боза, есента стяга и й няма нищо. Държи пущината.
Какво трябва да е % -съдържание, за да се каже: този мед е липа, кориандър, слънчоглед ....и т. н.
Повечето вадите монофлорен мед, не знаете % или и тука е тайна?
То си е така ама колко пчелари го правят това? По-скоро чакат изкупвача да им каже меда ти е Ок и е акация/липа и т.н... нали и затова винаги четем обяви цена според полена .... хипотетично ами ако се злоупотреби с този % при положение че те усетят че и хабер си нямаш за какво става дума т.е. колко трябва да е ....
Цитирал си Александров, но очевидно отговора е за мен.По твоят отговор разбирам защо никой не се включва.Въпроса е тъп, естествено аз също, защото не съм чувал за лаборатории и за изследване.Мислех си че на някой колега изкупвачите не са му зачели монофлорния мед защото % е еди какъвси и ще сподели.От това евентуално да си извадя инфо, а и не само аз.Е ,живи и здрави, когато ми потрябва вече съм светнат.
Шапка ти свалям, как все някой те е обидил, в случая демек аз. Няма да ти се извинявам, че ще взема пак да те обидя. От сега напълно ще те игнорирам, защото каквото и да пиша все те обиждам някак, а аз даже не се и шегувам, имам много черен хумор и затова съм се научил да не се базикам с хора, който не ме познават добре.
Някой може ли да даде линк или изследвания, достоверно да се потвърди, че пресования мед е по качествен. А центрофугирания губи част от качествата си.
http://www.med-bg.com/bees/products.htm
Това намерих за пресован мед.
В България меда не се плаща на качество. Всъщност има някакви доста завишени изисквания за качество, ако ги покриваш меда става, и да изкараш по-високо качество повече пари няма да ти дадат.
До някъде е така, но пък ако имаш редовни клиенти които разбират от мед може и да ги загубиш.Другото което е, че според мен много маймуни на клона станаха и може да свърши далаверата инвертомед.:bigsmile:
Имам определено количество клиенти, които държат на качеството на моя мед. Стремя се да добивам толкова мед, колкото мога да продам на дребно. За моите условия, за това са достатъчни 10 кошера с пчели. Пчелни семейства, които са в повече, ги продавам в началото на пролетта. Мед в тенекии не наливам и на едро не продавам.
Намерил си за себе си начин, който да те удволетворява, но има колеги които на пчелините си разчитат за изхранвант себе си и семействата си. Те какво правят?
Винаги съм давал за пример нашата съседка Румъния. По време на прехода не разипаха селското си стопанство, а и сега наливат пари там, защото правим каквото правим, накрая всичко опира до храната!
При мен също има няколко клиенти, които държат на качество и определен вид мед, но това са единици, за повечето медът е просто мед!
Регистрирайте се по наредбата за продажби на дребно. Направете си меда с етикети, в прилични нови кашони и да не са тежки, макс. 6 буркана. Огледайте се къде наблизо има заможни фирми с много служители в офиси. Намерете си във всяка фирма човек да продава буркани на колегите си, може да взема и процент, за да има стимул. Да има винаги налични буркани при себе си и да ви хвали меда като най-истинския мед на света. Дръжте и подобаваща цена, както се полага на истинския мед. Ако трябва, подписвайте се лично на всеки етикет, слагайте дата на центрофугиране, давайте координати на пчелина, където е произведен, за предпочитане нейде из горите тилилейски.;) После пишете за резултата.
Празните буркани 0.720 в момента са 0.28 лв/бр от "Рубин" Плевен, кашони с решетка за 6 буркана са 0.78/бр, капачките с нарисуван пчелен мотив са стотинки, етикетите стават на принтер. Със сигурност ще излезе по-малко от лев разходи, заедно с труда по разфасоване и разнасяне. И ще се продаде по 10 лв буркана с 0.920 кг мед вътре, е, зависи и в кой град. В София вчера колега мъкнеше доволен един такъв буркан, купил го за 15 лв - "истински мед", казва. Колко е истински, целия офис го опита, вкл. и аз, че се случих там по работа. Извадих един буркан от колата и им го подарих, след опитване казаха, че моят бил по-ароматен. Мед като мед, ама нали ме знаят, че не ги лъжа, веднага си поръчаха да ги заредя с един багажник мед и като свърши, пак.
В тезата ти има логика ,но на висока цена не може да продадеш голямо количество дори и в София..Не се заблуждавайте ,че като имат пари клиентите и се дават. А пък в провинцията ще претърпиш пълно фиаско.Работя във фабрика с 230 работника,освен мен мед продават още 8 човека .Като има такива които продават на 6 компотен буркан....
Те тия продават по 6 именно, защото не са регистрирани по въпросната наредба.
Моя го продадох на дребно .
За мен си оставих една тенекия .
Хората търсят и питат за още .
Пропуснах да напиша, че това важи за хора с ограничени количества мед. Промишлените пчелари с тоновете са тежка категория, там историята е друга, тактиката също. Аз, за първа година, от 50-те кошера в Балкана извадих по 15 кг мед средно. Не мисля, че ще имам трудности да го продам в София на буркани и съм се захванал вече със задачата, засега успешно. Според мен, достигането директно до крайния клиент е най-добрата възможна политика. Ако може да му го поднеса направо в ръцете, най-добре. Може да му хареса да яде истински мед и да се създаде увеличено търсене по тази линия. Поне засега наблюдавам такова явление.