Професионалисти построиха "Титаник", а аматьор - Ноевия ковчег ;) (не го взимайте насериозно)!
Преглед за печат
Професионалисти построиха "Титаник", а аматьор - Ноевия ковчег ;) (не го взимайте насериозно)!
Да подминем спама и изтърканата фраза циркулираща из нета колега ,времената от пияницата Ной са се променили за някои,предполагам че ти както повечето колеги вече не работиш с теслата само?Затворен цикъл на производство не означава фабрика за производство само на кошери но значително подобрява качеството и изработката и улеснение,освен ако човека не е мазохист :D
За Бога,не си купувай оберфреза RAIDER
Послушай патило :D
Режеш главите на 6 см гвоздеи,набиваш ги с тъпото на 1/3 ,мажеш с лепило,слагаш ги да легнат на някой плот или маса,набиваш гвоздейте,стягаш със стягите и няма мърдане.Аз се отказах и от чуждото тяло в канал и от мъжко и женско както ги вади фрезата.На первазите задължително ламаринки,защото те отиват първи-както и да са направени!?Цитат:
Първоначално публикувано от Атанас Воденичаров
Аз имам такава, монтирал съм я на маса и я ползвам като стационарна. Върши ми работа, но задължително си купи качествени фрезери.Цитат:
Първоначално публикувано от Атанас Воденичаров
[quote="Пламен Ганев
Режеш главите на 6 см гвоздеи,набиваш ги с тъпото на 1/3 ,мажеш с лепило,слагаш ги да легнат на някой плот или маса,набиваш гвоздейте,стягаш със стягите и няма мърдане.Аз се отказах и от чуждото тяло в канал и от мъжко и женско както ги вади фрезата.[/quote]
Потвърждавам ! От 4-5 години го правя и няма мръднала сглобка . Предполагам че няма и да мръдне докато се ползва кошера.
Аз,също имам фреза РАЙДЕР ,но изгоря на втория ден.Докато я поправят си купих ЕНХЕЛ.Малко по-мощна е и се държи по-добре,а сглобките"лястовича опашка" правя с този инвентар http://www.amazon.de/Silverline-6339.../dp/B0015NRKIG
Закупих го от този сайт заедно със приспособлението,което се монтира на фрезата.Мажа опашките с лепило и сглобявам.Слагам и по две видии за всеки случай.Няма мърдане.
Малко след петоперационната машина се сдобих и с един малък банциг, произведен 1965г. и след лек ремонт го пуснах в действие.Работи чудесно и ще улесни много работата ми.
http://s12.postimage.org/47st55jvd/01082012702.jpg http://s9.postimage.org/nr2jmi3kr/01082012701.jpg
Всички машини са опасни по принцип,но банцинга е особенно опасен!Най важно е здравето колеги!Казвам го,защото през 2006г си прерязах сухожилията на показалеца на дясната ръка.Следваха болници операции и т.н..Важно е кошера да ти е взаимозаменяем и да вади мед.Всичко останало е газарийка.
Внимавайте с машините!!!
Станко, пак честито, заформяш цехче! Струва ми се много тясно обаче, а и на много места може да се спънеш докато си при машините. Поне така е на снимките.
Благодаря приятелю!Чак цехче няма да отварям, но пък сега мога да правя качествено, лесно и бързо кошерите си даже и някоя поръчка да взема.Наистина е малко тясно, но тази маса излиза от там, а дървения материал, който се вижда на снимката тези дни ще се превърне в рамки. Общо взето си подготвям работната площ да ми е удобна за работа, макар че ми липсва простор.Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
Ми ще има то ни писна да ни правят само боклуци непрактични!!!Цитат:
Първоначално публикувано от ANIBAL
Браво Станко,гледам че затваряш цикъла,простор едва ли ще има в една работилница,важното е че си улесняваш работата.Всяка една машина е незаменима придобивка дори и една операция да се извършва на нея.Цитат:
Първоначално публикувано от Станко Ставров
Не мисля така колега ,най опасни са машините с високи периферни обороти,абрихт,ЦИРКУЛЯР , ъглошлайф,шмиргел дори-банцига при тези малки -0т 400 до -800 об .не спада към тях ,въпреки че някои си плаща данъка в един момент,процента на трамви е най-голям на абрихта заради къси и чепати детайли според мен и така наречените ОСОБЕНО ОПАСНИ -ОБРАТНИ УДАРИ!!!Добре е да се пусне нова тема тук относно режещите инструменти за дърво и оборотите и дървесината към тях ,в зависимост каква е дървесината както и ъгъла за заточване на дисковете на циркуляра,както и фазовия ъгъл на заточване на абрихта-приложено със обеснения и снимки за приспособления за заточване ,банциговите ленти също имат особености ъгли и градуси,то за пчели всеки е компетентен за себе си но после идват изненадите.Цитат:
Първоначално публикувано от Пламен Ганев
Пламене ти на колко зъба оставяш чистач и под какъв ъгъл си заточваш лентите?Цитат:
Първоначално публикувано от Spens
Този сайт с невъзможноста си да редактираш своите мнения направо ме убива -господа аднистратори не може ли нещо да промените на всеки пост трябва да пиша име и парола наново не мога да добавя ако нещо съм пропуснал ,ще стане приказка от 1001 нощ или ще има съмнения относно психото ми :D
Аз не съм дърводелец колега,но отчасти станах!Направил съм си около 200 кошера.Първите 50бр ги правих в промишлена дърводелна с всички машини вътре.Свако ми ме учи.Там видях как се подострят пръсти на абрихт и какво става като се скъса лентата на банцинга!?Аз си ги правя с едно циркулярче с раздвижен плот,тесла,стяги,шублер и лепило.Подбирам си дъските по размер.Имам 150 лично производство непрофесионални кошери,но те ми дават същия мед и са взаимозаменяеми с останалите.Разликата е,че нямат первази и са грапави отвън и поемат повече боя и безир,но също така издържат много повече без ремонт от гладките-особенно прелките.
Това, че вече публикувано мнение не може да се редактира е съвсем умишлено. Желателно е всички да си преглеждат какво са написали преди да го публикуват. А относно другия ти проблем, може би е свързан с интернет доставчика ти. Аз като вляза веднъж в форума и после си пиша колкото искам без да се налага да се логвам всеки път.Цитат:
Първоначално публикувано от Spens
Имам един въпрос към Станко а и към всички които си изработват сами кошерите. Как процедирате с дъските. В смисъл минавате ги през абрихта за лице и кант, после ги пускате през щрайха и след това ги лепите или след абрихта минавате през щрайха, лепите и пак през щрайха ? Ще съм ви мн благодарен да споделите опита си с мен
Преди да си купя професионалната машина минавах дъските на абрихта до 30мм от двете лица като ми бягаше 1мм и след това ги слепвах.Когато си купих малкото щрайхмусче ги правих на 30мм. с по-голяма точност и тогава ги слепвах.При слепването се получаваха леки разминавания но изглеждаха прилични.Сега минавам дъските от едната страна и кантовете след това ги слепвам и минавам на щрайхмуса.Дължината на вала е 320мм а ширината на плотовете на кошер ДБ с отделно дъно е 310мм.Така става перфектно.Няма база за сравнение.С помощта на каретката на циркуляра на машината правя размерите на плотовете точни с идеални прави ъгли, така при сглобките нямам проблем.Тази машина ми улесни тотално работата.Преди се измъчвах да нагаждам почти всичко.Днес направих детайлите на 200рамки с лекота.Цитат:
Първоначално публикувано от bgludost
Питам те защото и аз така си мислих, че е по добре. След като се слепят да се минат през щрайха. Точно поради тази пречина още се колебая дали да си взема един хоби щрайхмус/абрихт понеже макс. размер на детайла за щрайха е 150мм и ще трябва първо да ги минавам и после да ги слепвам
Аз заформям един малък цех в мазето си,където ще слепвам режа и сглобявам,а другите операции ще ми ги прави приятел дърводелец.Тези дни ще пусна клип на приспособлението ми за ръчния циркуляр,реже под точен ъгъл без забележка.
Тъй побъбрихме добре да се върнеме на машините.
Е такова шаблонче мисля да си направя за оберфрезата.
http://www.youtube.com/watch?v=g_Rgf...eature=related
Това шаблонче се продава и цената му е космическа.Познавам хора които ОПИТАХА да го направят.Най евтиното е 50 паунда в И БЕЙ но май няма шипинг за България.
http://www.youtube.com/watch?v=pFH80GOhPow
Има го и в България. Гледах го някъде из магазините в Пловдив,на 130-140 лв. Ама ако правиш 1-2 кошера може да се заиграеш с такива сглобки, ама ако трябва да правиш доста повече вече става много трудоемко и нерентабилно. Гледах някъде на скоро един клип с много интересна сглобка, но се искат инструменти, които така и не съм виждал на нашия пазар. Когато всичко е направено по правилата то и с обикновената сглобка ще кара много време. Първите ми кошери се пообелиха доста, но не са мръднали.А са на 10-тина години.Просто тогава правих по няколко бройки годишно и всичко се правеше както трябва. После всичко в последния момент и стана еднодневка.
Наистина е така,аз гледах една обикновенна диблачка която е 130 лева,но е истинска и не бих жалил пари за качествен инструмент.Истината е да имаш човек в Америка и да ти донася като си идва,или да ги праща по някой.Там цените са доста ниски дори и за нас/голяма конкуренция/
Станко, имам една молба. Обясни ми, като за начинаещ, как се настройват ножовете на абрихт !
Гледах това видео и стигнах до извода, че двете плоскости и ножа трябва да са на нула. Според други мнения из форумите, ножа трябва да повдига леко летвата, от 2 до 8 мм в зависимост от диаметъра на вала.
Понеже тепърва прохождам в дърводелството, не мога да преценя, кое е правилно. другото, което си мисля, че ще е добре, е да пробвам всички варианти и сам да преценя, кое става за моята машина.
Машината е габровски циркуляр и абрихт. Подвижни плотове, някаква хоби версия...
Благодаря предварително!
Според видеото също са на нула.Сега си играх пак. Може и нещо плотовете да са ми криви, въпреки, че машината изглежда като неработила.
Та, при добре настроен нож, спрямо вала, се получава разлика от 2мм спрямо плота в двата края.Плотовете са от студено огъвана дебела ламарина, затова си мисля, че няма как да падна под тази разлика. Искам да знам,това нормално ли е или да търся допълнителни начини за регулиране?
Вярно че 2мм не са съвсем много в дърводелството, ама не съм свикнал да мисля в сантиметри wink;
"аз"-при габровката първо настройваш плотовете и ножовете в една равнина и след това сваляш предния плот с 2 мм -тя и без това няма сили за повече.Това описание с летвата и мм. което дават в инструкцията към нея -не върши работа и няма да рендосва право а може и да ти дълбае в края.
благодарско Spens drinks;
Утре съм зает....в петък подновявам настройките...
На мен един дърводелец ми показа да повдигам ножа. Така било правилно ама ще взема пробвам да изравня плотовете и ножа.
Регулирането на плотовете и ножовете става с помощта на алуминиев мастар.Мастара се слага върху плотовете в лявата част след това в дясната им част.Трябва да направите така че ножовете, както предната така и задната част на плотовете да лежат в една равнина от ляво и от дясно, при завъртането на вала ножовете трябва леко да докосват мастара. Тогава с задния плот регулирате дебелината на отнемането.Ако тези условия не са изпълнени се получават проблемите на рендосването. Ако ножовете не са разположени еднакво на височина се получава вълнообразно рендосване,ако плотовете не са в една равнина в предния както и в задния край се получава прехапване на детайла в предната или задната част, или пък проблем с еднаквото отнемане на детайла.Ситуациите са най-различни, мастара ще ви покаже къде има проблем.Така ще се ориентирате какво да правите.Аз мога да го направя, но ми е трудно да преценя от разстояние къде е проблема.Може би при повече информация ще дам и мнение.
[quote="Станко Ставров"] Тогава с задния плот регулирате дебелината на отнемането.
Станко може би имаш предвид предния плот (А не задния!)Този на който поставяш дървесината и срещу който се въртят ножовете-той е преден и с него се регулира дебелината на отнеманата стружка.Задния е този на който ляга дървесината след отнемането на стружката и е неподвижен -повърхнината му е еднаква с тази на ножовете.
Ей, ама много ме бъркате....сигурно, нарочно, да ви не зеам занаята :D
....утре настройвам сичко на нула и че оделям неколко летви...
[quote="Spens"]Да съгласен съм.Просто аз съм свикнал неподвижния да го наричам преден а този към мен при рендосване заден.Сложи мастара и той ще ти покаже дали в задната или предната част на плотовете има проблем.Според мен в тях е причината.Цитат:
Сигурен съм, че професионално погледнато, готовия детайл излиза "отпред", затова и плота е "преден" !
Както и да е, разбрах ви....и ви благодаря! Никога не съм мислил, че ще ставам и дърводелец...ма и никога не е късно човек да добави още някоя гънка в главата си!!!
Може ли да дам мнение като човек, учил 5 години дървообработване, и завършил такава специалност?
Просто бих прежалил една дъска, и машината сама ще ви каже къде да дигате, и къде да сваляте.Не забравяйте че някой машини са с криви плотове, и има разминаване дори и минимално.Просто пуснете и рендосайте една дъска, и направете нужните корекции.
.....баси, къ си изкара една бира за нула време drinks;Цитат:
Първоначално публикувано от Владо-Gillan
....в крайна сметка и аз така реших....
С триста зора намерих тая статия. Най-полезно ми беше краткото видео на 6-та снимка.
Пускам го и тук, за да остане инфото.
http://woodgears.ca/jointer/knives.html
Ножовете се регулират лесно приятелю.Проблем са плотовете.И дали има възможност да се регулират.Не добре регулирани ножове правят леки вълнички на детайла които не са чак такъв проблем.Цитат:
Първоначално публикувано от аз
Цитат:
Колеги стига сте си чешали езиците. При поставянето на ножовете във вала същите се поставят по задния неподвижен плот и той не се пипа поваче . Регулирането се прави само от предния при правилно монтирани ножове.Цитат:
Точно!!!!! drinks;
Станко, те тука да оплакнеш малко окото....
...еееех, гнилата Америка....
http://viewer.zmags.com/publication/...6d#/5f67a36d/1
И аз изплакнах малко окото,прекрасни инструменти,все едно си в музей.А относно ножовете-малко трудно се догаждат на габровката,виж западните машини са много лесни за регулиране,ама като искаш да си майстор учи се на Рачо Ковача.
Рачо ковача е много добра машинка,до момента имам 232кошера направени на нея.Проблема е,че е любителски клас,а не професионална.Но пък затова може да си е мъкнеш навсякъде,едно е 150кг,друго е 700кг.
Благодаря приятелю! Утре ще снимам и моите макар че в момента имат само колекционерска стойност.Цитат:
Някога майсторите са работили само ръчно.
http://s7.postimage.org/8e8aeeyl3/17112012894.jpg http://s18.postimage.org/79kdoopx1/17112012895.jpg
Чудесна колекция . А имината знеш ли им? wink;Цитат:
Не приятелю не ги зная, тези рендета ги спасих от изхвърляне и ги държа като сувенири.Цитат:
Първоначално публикувано от ingivo
Я аз да пробвам. Голямото е план-ренде. Тясно-високите - римсовник. Тия с врътките отстрани мисля че в наше село им викаме "чифте". Тия двете с обичайния вид са гладик. За малкото и идея си нямам.Цитат:
Чакаме тежката дума на професионалистите.
Колеги,Цитат:
Някои работили е с тази машинка, харесал съм си я. Има всички останали малки дърводелски даже и малък банцинг на макита. Та само с ел ренде ми е трудно да правя дебелините еднакви. Да споделя че нямам опит с дървообработването.
Лесно ли се работи с това чудо, че съм го виждал само в магазина?
Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov
Голямото знам че му викат още Планя drinks;
Цитат:
Първоначално публикувано от lubol
Изглежда добре в магазина но според мен само там.Не съм работил с подобна играчка но съм чувал че не върши добра работа,ако си решил да си купуваш подобна машина провери на старо някоя по професионална мисле че ще си по доволен от нея отколкото новата джобна машинка.
Аз имам един абрихт с циркуляр, широчината на абрихта е около 300 мм, ел. двигателят е 2.2KW но да си призная ме е страх да работя с това чудо. Не че тази играчка е безопасна, но поне така ми изглежда. Иска ми се да я видя някъде работеща.
Имаш ли снимка на абрихта който имаш, в какво състояние е може би има нужда от заостряне на ножовете и настройка на нивото на ножа, ако захваща много и не е остър ножа дъската подскача и е опасно.Все пак е нужно да имаш някакъв опит някой да ти покаже как се работи ако нямаш такъв.Няма страшно когато внимаваш много и си спокоен и знаеш как се работи с машината.Цитат:
Не е така. Машината е доста опасна. Дори и да внимаваш пак не е 100% сигурно че няма да пострадаш. Повярвай ми много е неприятно, а още повече е болезнено. От как си осакатих пръста обикалям тая машинария от далече, а това беше преди две години.
Зная как боли,патил съм я и аз,но само с обикаляне и гледане не става,човек трябва все някога да се реши,като иска сам да си прави нещата.Има една приказка-"който го е страх от мечки да не ходи в гората".А колегата е много прав:Цитат:
Първоначално публикувано от Димитър Бонев
Цитат:
Първоначално публикувано от mityo79
Нямам снимка сега, но ще я снимам. Имам някаква представа какво и е мога да фрезовам плотовете, че ми се струват че не са равнинни. И явно ще трябва малко обучение за работа с нея. Или по вероятно ще се я поправя и ще си стои в единият ъгъл. Казвам го защото по сигурен се чуствам като държа инструмента(оберфреза, ел. ренде и др.), а не детайл. И много внимавам с малкият банцинг, с него съм спокоен за разлика от циркулята. Пчеличките ще ме извиняват, но ще има ръбчета :).
Цитат:
Казват че дърводелец с 10 пръста няма wink; та и аз така, изплаших се да помислих че ще загубя пръста но се случи защото бях малко невнимателен и прекалено натисках една дъска челно и тя се завъртя и хоп пръсчето отидеее sadsmile; blush; от тогава съм много внимателен и работа по спокойно с машината не прилагам излишна сила.Човек трябва да е куражлия въпреки това което му се е случило, в противен случай няма кошерчета inlove;
Цитат:
Цитат:
Първоначално публикувано от buci59
Напълно си прав колега, подкрепям те изцяло drinks;
Може би машинката не е много фрет , най вероятно може би тресе , оправи си я и не стой далеч от нея,кураж.Цитат:
Моята мечта е за щраймус би ми свършил идиална работа и по прицизна работа, но са скъпички sweating; ако можех да си направя или да намеря някой стар който да ремонтирам ще съм много доволен.
Малкото щрайхмусче за любителска работа в направата на кошери за себе си върши чудесна работа, но трябва опит в настройването и работа с такива машини.
Ето ви едно интересно клипче за въведено приспособление за направата на странична летва с хофманов уширител. Това е наше клипче, правено от мен.
http://vbox7.com/play:14e8f39476
Гена, Поработи още малко за защитата си. Иначе по подобен начин и аз правя летвите, но ползвам едни приспособления да ги бутам около фрезера, че имам вече скъпи спомени.
Благодаря, ползваме разбира се, това беше само за клипчето.
здравейте,
не бях влизал сигурно повече от 8 мосеца, но поради заетост и други неща нямах време. сега с удоволствие откривам тази тема и искам да споделя един проект по който работя.
Правя си сам кошерите. Поради това, че живея в апартамент, а имам къща която ползвам само лятото в Нови Искър не мога да си оставям машините там понеже ще зачезнат реших да си направя маса с комбинирани на нея циркуляр и оберфреза. Всичко е сглобяемо и се прибира в колата на багажника, както машините, така и самата маса.
Самата маса ще бъде от желязо квадрат с разглобяеми крака върху който ще се слага плот от ПДЧ 25 мм.
Машините се закрепят на две метални правоъгълни планки 6мм ладерно рязани за 25 лв. и двете. Ще направя два канала в плота и там ще се плъзга шейна, която ще видите в клипа по долу....
Прави се линеал и машината е готова за действие.
Това циркуляра. Оберфрезата също се монтира на такава метална плоча 6 мм., която плоча се вкопава в плота. Отдолу съм купил най-обикновен крик за 10 лв. който играе ролята на повдигащ мехадиизъм за фрезата и това колко да се показва фрезера над плота, този клик ще се монитра неподвижно на желязна планка, за да не дава отклонение при вибрациите.
Знам, че така представено не изглежда мн професионално, но машините и масата ми позволяват на правя прави ъгли, фалцове, хофманови рамки и всичко необходимо да режа до 60 мм. дебели дъски и фрезовам до 55 мм. дълбочина, което надминава обикновените работи по кошщера.
Относно дебелината на дъските и подготовката им имам комшия който за 5 лв. минава дъски за 10 кошера :) засега ме устройва.
Това което ми липсва е такер и се чудя с въздух или електриески да взема, но май ще е с въздух.
Пускам ви и линкове и дано съм полезен, като направя изцяло масата ще кача снимки и видео.
http://www.youtube.com/watch?v=wnzgI92si4w
http://www.youtube.com/watch?v=Gf5tRp35EEU
Това видео е малко скучно и дълго но обяснява как се прави такава шейна и защо е толкова полезна.
http://www.youtube.com/watch?v=UbG-n--LFgQ
Моят плот ще е по голям за да може в единият край да сложа оберфрезата, а в другият циркуляра.
Ето две видеа, които описват много ясно е лесно как се правят сглобки за кошерите ни....без да е необходимо да се купуват шаблони...
http://www.youtube.com/watch?v=AWXfb...e=results_main
http://www.youtube.com/watch?v=AWXfb...e=results_main
на мен определено ми послужиха като вдъхновение.
аз си купих оберфреза dewalt 2000W за 750 лв. в момента има промоция някъде в нета гледах иначе аз я взех за 800 лв. в Баумакс, но има гаранция 5 години, това бе решаващо пред макита и бош, като машината е произведена в Германия. Пробвах я на орех и трябва да ти кажа, че не усеща натоварване никакво.Цитат:
Първоначално публикувано от Boro
Натоварването ще е като дойде сметката за тока :D
Колеги откъде купувате материал ?
така е, но аз правя кошери за себе си...не е цех да каже човек :)Цитат:
Първоначално публикувано от LoGo
някой може ли да каже марка компресор и цена за окол 20л. компресор. Както и такер пневматичен, който да става за скоби и пирони до 3,5 мм.
http://pchelari.com/forum/viewtopic.php?t=3372
За ефтините компресори се говори достатъчно, затова,ако си сръчен прегледай този линк:http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=100834, и още нещо интересно за момента:http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/lidl...4182_21012.htm
Здравейте колеги, имам един въпрос как си режите дъските под 90 градуса. Потапящи циркуляри ли ползвате, аз ползвам зеге за по широките, а за по тесните от 150 мм ползвам банциг http://www.kirov.net/?cid=455&pid=2337 с едно приспособление. Но не съм доволен от резултата.
Въпроса ми е такова ли чудо трябва да си взема http://einhell.bg/?p=3757
http://einhell.bg/?p=2091 по-скоро това ще ти върши по-добра работа като се прибави и това http://www.youtube.com/watch?v=69t6MFCUobw става идеално
за 90*° рязане доста си бих главата...ма накрая намерих решение...просто и лесно:
http://www.youtube.com/watch?v=sRBQccCoAGs
всъщност сичките клипове на този руснак са много поучителни !!!
Здравствуйте уважаемые коллеги!!! Я русский из России... Вижу вы знакомы с некоторыми нашими видеоматериалами!!!
Върху плот на машина никога не се забиват гвоздеи и изобщо по никакъв начин не се чука.
В случея да , но ако плота е статичен тоест не се регулира какъвто е например плота на мойта фреза няма причина да не си забиеш по някое пиронче . Виж при абрихтите е абсулютно недопустимо.Цитат:
Първоначално публикувано от tenew
Да се похваля днес се сдобих с това чудо http://shop.kirov.net/?cid=67&pid=2326 надявам се с него да съм си решил проблема с правия сряз. В неделя ще го тествам, на външен вид ми изглежда добре ;)Цитат:
хубава машина - аз също съм фен на марковите машини и ги предпочитам поради това, че са точни в работата и не те оставят когато имаш нужда от тях :)
Честито колега ! Със здраве да я ползваш. При тези машини най-важно е направляващите да са точни говориме за детайли с по голяма ширина. Аз лично съм избрал друга марка само заради максималната дебелина на рязане защото тази при тази е 65мм а при мен е 75 мм.
Колеги незнам дали това е мястото,но не намерих къде да попитам.Та въпроса е:мога ли да сложа тази глава на обикновен циркуляр?
http://www.tashev-galving.com/036+AJ...0%B2%D0%B0-+HW
Да и аз ползвам такава върши работа.
Да, може да сложиш фрезера на циркуляр, но е опасно да се работи по този начин. Този инструмент е предназначен за фреза.Цитат:
Първоначално публикувано от donald
Вярно опасно е,но и обикновенния диск за циркуляр също е опасен.За опасността не виждам разлика и двете са еднакво опасни.Но Ви благодаря за отговорите.Желая Би късмет.
Какво смяташ да правиш с тази глава приятелю.Цитат:
Първоначално публикувано от donald
По принцип мисля да си правя сглобките за кошерите и нутовете,но се навих за това чудо-http://www.tashev-galving.com/036+AJ...BD%D0%B0+WS-HS+някое допълнително ножче.Какво ще кажете?Цитат:
donald,
Тия нещица ако ги сложиш на циркуляра, освен че става опасно ще къртят дървесината. За тях трябват високи обороти.
Минимума е 3000 оборота.
За направата на фалцовете ти трябва единствено циркуляр и диск с видии .Тези фрезови глави въобще не са ти необходими.Не си давай парите на вятъра.Казвам ти го защото ги имам и двете.Да работиш с тях ти трябва високооборотна професионална машина.
Само с циркулярен диск може да се направи всичко по дървото-фалцове, нутове, пера, чепове и др., но с двойно повече операции, а главите значително подобряват производителността.
Разбирам, че всичко е пари, обаче ако се прави голямо количество кошери, ще се спести значително време нужно за изработката им, ако се вложат пари във фрезери.
Точно на тази глава са слагат две ножчета тип гребен за слепване на дъските и става много добра зглобка
Здравейте колеги.Имам идея да си купя настолен циркуляр подходящ за производство на кошери в малки количества.Не съм имал до сега такава машина,затова искам мнение от вас.Харесал съм ето това:
http://www.tashev-galving.com/promo/...8F%D1%80+st+12
Ако някой е ползвал такъв ще се радвам да сподели мнение.Приемам и други предложения.Благодаря предварително.
Да, но само с него кошери трудно ще можеш да правиш.
абе може и с тва, ама докъде се научи, ръкавицата че му остане сирак....
Винаги съм се чудил, как ора без грам технически познания се фъргат на нещо, мислещи го за детска играчка!!!!
Залудо работи, залудо не стой, можеш да си направиш кошер, но бавно и трудоемко и времеемко.
Помолих за коментар за машината,а не за техническите ми познания.Нека не правим коментари когато не знаем образованието и способностите на хората.А относно това,че само с циркуляр не могат или е трудно да се правят кошери,да знам така е.Имам фабричен абрихт,банциг на разположение и почти всякакви ръчни ел. инструменти.Така че въпроса е добра ли е машината или е скъпа за това което може.Нищо повече.Благодаря.
Привет колега. Машинката е добра като плот и конструция,но ме притеснява режима на работа.Цитат:
Първоначално публикувано от Цветан Андров
Режим S3 - Периодичен режим
Редуват се идентични цикли на работа и покой с постоянно натоварване. Този режим е твърде кратък, за да се надвиши температурното равновесие. Пусковият ток няма особенно значение за нарастването на температурата.
Препоръчителните стойности за коефициента на продължителност на цикъла са 15, 25,40 и 60%. Продължителността на един цикъл е 10 минути.
При тази обозначението е напр. S3 20%.Това от 10 мин. е 2 минути.
Коефициент на продължителност на цикъла = N/(N+R) х 100%
Баси Сергей къ учено го каза....я чех да ти кажем, че за тия пари машината не струва ама грам...от което и съдя и за ниво на техническа грамотност wink;
...нищо лично, не се обиждай, ама ако ще даваш 700 кинта има Ейнхел машини, хоби версия с по-добри показатели и повече функции drinks;