Не е единичен случай и не е от една година. Оставете статистиката за вътрешна употреба, просто произвеждайте- да има за всички.
Преглед за печат
Едно нещо не мога да разбера.Какъв пчелар трябва да си, за да не можеш да си произведеш сам майки? Друго е да закупиш майки, за да вкараш нова кръв.
Аз щи кажа какъв! Пчелар медопроизводител, а не развъдчик- селекционер!
В повечето случаи направата на нещо собствено излиза ПО-СКЪПО и ПО-НЕКАЧЕСТВЕНО от покупката му. Това е така, защото най-евтина и най-качествена стока в наше време се получава тогава, когато тя се прави от ТЯСНО СПЕЦИАЛИЗИРАН за тази стока производител.
Само в първобитно-общинния строй всеки получовек-полумаймуна сам си е правил всичко. След това е настъпило РАЗДЕЛЕНИЕ НА ПРОФЕСИИТЕ и това като цяло е поставило НАЧАЛОТО НА ИНДУСТРИАЛНАТА ЕВОЛЮЦИЯ, а впоследствие след намесата на машините се е превърнала и в ИНДУСТРИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ. В наше време е глупаво и непрактично човек сам да си шие дрехите и обувките, сам да си изработва оръдията на труда и сам да си отглежда или произвежда всички видове храни, облекло, жилище и предмети за бита или бизнеса (занаята). Просто това ще е стъпка назад към ПЪРВОБИТНО-ОБЩИННИЯ СТРОЙ.
Та по въпроса за личното производство на стоки, в които не сте се специализирали със оборудване, знания и опит:
Ами възможно е и дори е желателно, но само ако попаднете като корабокрушенец на необитаем остров, където времето ви наистина струва НУЛА ЛЕВА, а качеството на собствено произведените стоки НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ.
Тоест наистина всеки един пчелар може да си прави собствени майки, кошери или основи, но количеството и качеството ще е под всякаква критика, а времето за изработка (а от там и цената) ще е огромно. Това сме го обсъждали и друг път във форума.
Най-добре е всеки един човек (и пчелар) да се концентрира да прави само това, в което МАКСИМАЛНО СЕ Е СПЕЦИАЛИЦИРАЛ, и за което има пълен комплект оборудване, знания и опит. Само така може да се постигне количество и качество за ниска цена.
Колкото до това всеки един пчелар да е СПЕЦИАЛИСТ ПО ВСИЧКО - нали знаете лафа:
Може да ходи, но не като хората. Може да лети, но не като птиците. Може да плува, но не като рибите. Що е то?
Отговорът е ПАТКА - уж може всичко, но нищо не го прави така, както трябва да бъде.
За това съм напълно съгласен, но ти да си стригал от костенурка вълна?
Ами ако съдя по втората снимка трябва да е от моите, но пилото ми изглежда доста прошарено. Хайде, там където са теловете - ясно, но дори и мислено да си представим, че тези участъци ги няма пак ми се вижда доста прошарено. Та, какво му се е случило на този кошер за да изглежда толкова грозно?
Въпрос към scutellator: може ли с няколко реда да опишете основните характеристики на майките - бъкфаст, произведени в Кипър. Конкретно имам предвид superbeecyprus, които се предлагат от Roger White, но предполагам не се интересувате от индивидуални майкопроизводители. Тъй като имам нужда от оплодени майки в края на април и вчера във фейса качиха оферта от този човек, затова реших да попитам, дали не сте запознат. Някъде из интернет съм попадала на информация, че местните кипърски пчели са доста агресивни, знаете ли нещо повече, дали си заслужава 25 евро майката плюс 40 евро за здравен сертификат и транспорт на пратката.
Г-н Матеев, миналата година си купих "карника" от Вас, при това никой не ми е искал данните за фактура, а карниката и към момента не мога да я намеря в Закона за пчелите. Така че, моля Ви, Вие сте един от най-интелигентните хора в този форум, а по отношение на размаха на действията, на начина на мислене и на амбициите сте на абсолютното първо място, много Ви моля, като видите женско име тук не намалявайте капацитета си на общуване. Интересно, знаейки с какво се занимава, например, Андон, подходът Ви към него е съвсем друг. Не че мога да сравня приносът му към пчеларството в БГ с "незаконността" на действията му към същото това БГ пчеларство... Не разбирам, от близо четири месеца открих този форум, опитвам се да отделя време и да изчета от първата до последната страница всяка тема, която ме интересува и по която трябва да взема някакво решение, защо си позволявате от време на време да криввате от интелекта си в полза на някаква дребна комерсиална цел? При толкова много Ваши постове, Вие доста разкривате от себе си. Няма да крия, Вие сте един от примерите ми за подход при решаване на проблеми, например конспектирането, така да се каже, на БГ законодателството в бранша, изключително завършен, трудоемък, времеемък, много добре организиран подход.... Така че, за трети път, моля Ви, променете емотиконите на по-доброжелателни и кажете, какво сте изчели за тези майки!
Не крия, че и аз самият в миналото правих много експерименти с майки от чужди раси. Това се дължеже преди всичко на незнание до какви последици може да доведе това. Напоследък обаче много задълбочено започнах да изучавам генетиката на пчелите - просто съм принуден да го правя това предвид новата развъдна асоциация. И полученото ново знание ми показа колко много съм грешал в миналото.
Към днешна дата вече имам коренно различно отношение към чуждите раси в България и това отношение е честно и неподправено. За съжаление обаче знам какво беше предишното ми отношение и ясно осъзнавам, че такова имат и голяма част от пчеларите в България. При това положение ако реша да стана активен борец за чиста раса на българските пчели, то това е равносилно на ХАРАКИРИ (САМОУБИЙСТВО).
Именно поради тази причина аз реших да се заема с една по-безопасна, но все пак ПОЧТЕНА ДЕЙНОСТ - реших да спомогна за ОБРАЗОВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ по въпросите на генетиката и селекцията, като така всъщност заемам една НЕУТРАЛНА ПОЗИЦИЯ от типа - казвам ви истината, а решенията си ги вземайте вие самите.
[QUOTE=Георгиева;89836]Г-н Матеев, миналата година си купих "карника" от Вас, при това никой не ми е искал данните за фактура, а карниката и към момента не мога да я намеря в Закона за пчелите. Така че, моля Ви, Вие сте един от най-интелигентните хора в този форум, а по отношение на размаха на действията, на начина на мислене и на амбициите сте на абсолютното първо място, много Ви моля, като видите женско име тук не намалявайте капацитета си на общуване.
Г-жо вашият пост ме впечатли аз съм новобранец и не давам акъл но подозирам че г-н Матеев е добър играч на шах моля следете темата СЕЛЕКЦИЯ, която трябва да се извършва от ВСЕКИ ЕДИН ПЧЕЛАР мисля че досега ни беше представен само дебюта.
Шахматната композиция е изкуството на създаване на шахматни задачи (тези задачи понякога са наричани шахматни композиции). Личност, която създава такива проблеми, е известна като шахматен композитор.
Повечето шахматни задачи проявяват следните особености:
- Позицията е композирана, т.е. тя не е взета от реална игра, но е съчинена за специфичната цел на поставения проблем.
- Има определено условие, т.е. цел, която трябва да бъде постигната. Например, да се матират черните фигури в определен брой от ходове.
- Има тема (или съвкупност от теми), за която задачата е съставена да илюстрира: шахматните задачи обикновено илюстрират отделни идеи.
Кой мед е най хубав и качествен не говоря за най евтин.
Коя пчела е най качествена БЪЛГАРСКА МЕДОНОСНА ПЧЕЛА или вносните породи.
Кой домати са най вкусни биволско сърце (ЕС искаше да ги забрани) или вноса.
Българско кисело мляко (в Япония се продават хиляди кофички на ден с българска закваска и рецепта) а ние ядем от сухо мляко и френска закваска.
Сега в пазарната икономика явно нашите плодове и зеленчуци са скъпи и некачествени и затова са само 15% местно производство а 85%са внос откъснати преди месеци и в магазините се пръскат и узряват за 24 часа.Не можем да изпълним квотата за агнешко месо (нямаме таково голямо производство) но защото се разграбва от страните от близкия изток (при положение че имат овцеферми в Австралия и Нова Зеландия по територия по големи от България).
Още дълго мога да давам примери (за по скъпо донякъде съм съгласен но за по качествено не мисля).
За кой ли път се удивлявам на хората, които разсъждават и вземат решения на базата на единични случаи, без да отчитат и да се съобразяват с голямата картина, със статистиката и с теорията на вероятностите, която всъщност владее събитията и нашия живот.
В горния пост малко смесвам понятията тясно специализиран и ако може така да се нарече битов производител (но въпреки всичко тук може да не е рентабилно и евтино но много пъти е по качествено). А от тясно специализираните вносни производители на плодове и зеленчуци предпочитам българските.
Така е. Ако попитаме който и да е Българин какво предпочита да яде, той ще каже че иска качествени храни, иска Българските сортове, предпочита Българските производители и т.н. Когато обаче погледнем статистиката на продажбите, ще открием, че най-много се купувт най-евтините и най-некачествените храни. Същото важи и за почти всяка една друга стока. Магазините са пълни с всякакви шарении, една от друга по хубави и по-качествени, но наистина се харчат в големи обеми само най-евтините и най-некачествените стоки. Има изключения (които сега ще почнете да ми цитирате), но тези изключения са много малко в статистически план.
А това защо е така? Защото по веригата от производителя до крайния потребител има цял куп прекупвачи и дистрибутори, т.нар. тефтерни бизнесмени, навързани като "свински черва", които купуват домата на 30ст./кг и докато стигнат до мен са на 3 лв./кг. Та тези същите хора живеят на гърба на останалите такива. Пазарна икономика, няма как :). В последните години обаче има тенденция, а и себе си хващам там, че хората се преориентират на директни продажби от производител (когато това е възможно). Щото на хората им писна да пълнят гушите на всякакви тарикати на дребно, които не са положили труд за 5 ст., а искат да придадат добавена стойност на стоката за 5 лв. Да речем, когато ходя на пчелина, винаги тръгвам с някаква сума в джоба и от селото, в което е разположен си взимам от производителите яйца, сирене, кисело и прясно мляко, кашкавал, масло, сушеници, месо, лятото зеленчуци или въобще хранителни стоки, които ям всеки ден. Така получавам качество на ниска цена. Щом е възможно да го прави един човек, защо да не е възможно да бъде постигнато на ниво държава? Отговора е прост - тези с парите нямат интерес от това :).
Ха ха! Теоретично ако предположим, че образуват дело за внос на пчели, ми е интересно ако пчелите не са в запечатани кутийки, а примерно в жабката или в зрънчото на детето или в кутия от цигари, как ще докажат в съда, че пчелата не е долетяла от някъде случайно.
Това съм го писал и друг път: Имах познат възрастен пчелар, почина преди години. Децата му спечелиха зелена карта, в начлато на прехода, жена му ходи до сащ и под негов натиск донесе две "италианки" от там. Беше умирала по миническия контрол, да не я хванат, крила ги в сутиена. Е, какъв американски гнилец донесе, години си горяха пчелите с кошерите, в селото. Така, че стакъв внос на "много по-хубавото" не се знае какъв х*й ще си донесем.
Като ти чета постовете разбирам че си практичен човек.Споделям мнението ти но г-н Матеев нали точно това се опитва да направи да се научим да правим някаква що годе селекция доколкото е възможна на по ниско ниво (не на майко производители) но мен много ми е чудно защо го прави нали и той е майко производител, а той няма току така да подхване темата (а имайки в предвид търтевите сборища (като в суинг клуб не знаеш кой с кой се е...) каква селекция може да правим) вече няколко дни се чудя.
Защо го прави!? Мое мнение (да каже да ли е така): При пчелите оплождането не както при другите селскостопаски животни; тази крава с този бик, или овцата с този коч и т.н. Ако съседите са мърлячи пчелари; гледаме пчели за кеф, да има да топнем една мекица в мед и за децата зимата. Пчелите? Е те се оправят сами!
Търтейте, нямат синджир може да оплодят и някоя майка от елитна линия. После на, на производителя Някойси. Майките ли му? Те са боклуци, сисипвашмо реномето. А той си губи пак времето, да прави още по задълпочена селекция, да отсява дъщерите на такива наследнички появили се и при него!
Майки винаги ще се търсят, по една или друга причина. Нека да запазим дивото в пчелите и засилем някой качества необходими на нас пчеларите!
Въпроса ми не беше много коректен, защото дело изобщо няма да има. В закона пише, че може да ти наложат глоба до 800лв и конфискация на пчелите. Глобата е административно наказание, няма дело.
Всъщност сега се разрових да видя как стоят нещата с вноса на пчели. Понеже сме член на ЕС всички български закони трябва да са съобразени с европейските такива. И ако един в български закон пише едно, а в европейски закон или директива друго, под внимание се взима европейския закон/директива.
Та никъде не намерих забрана за внос на пчели и майки от други държави от ЕС с изключени на случаите описани по-долу. В единия случай ако има територия в която е избухнала зараза от американски гнилец, тогава вноса от тази територия се забранява докато действа забраната. И другия случай е ако територия на ЕС е обявена за свободна от акар, то в тази територия при вноса на пчели се изискват допълнителни гаранции, че внесените пчели нямат акар.
Директива 92/65/ЕИО на Съвета от 13 юли 1992 година за определяне на ветеринарно-санитарните изисквания относно търговията и вноса в Общността на животни, сперма, яйцеклетки и ембриони, които не са предмет на ветеринарно-санитарните изисквания, определени в специалните правила на Общността, посочени в приложение А, раздел I към Директива 90/425/ЕИО(Консолидирана версия: 2014-12-29)
..............
Член 8Държавите-членки гарантират, че пчелите ( Apis melifera ) могат да бъдат обект на търговия, само ако отговарят на следните изисквания:
а) да идват от област, която не е обект на заповед за забрана, свързана с появата на американски гнилец.
Периодът на забрана трябва да продължи в течение на най-малко 30 дни след последно регистрирания случай и датата, на която всички кошери в радиус от три километра са били проверени от компетентния орган и след като инфектираните кошери са били изгорени или третирани и инспектирани, така че да отговарят на изискванията на този компетентен орган.
В съответствие с процедурата, определена в член 26 и след консултация с Научния ветеринарен комитет изискванията, прилагани за пчели ( Apis melifera ) или еквивалентни изисквания могат да бъдат прилагани и за земните пчели;
б) да са придружени от здравен сертификат, съответстващ на образеца в приложение Д, декларацията в която е попълнена от компетентния орган, за да удостовери това, че изискванията, определени в буква а), са спазени.
.................
Регламент за изпълнение (ЕС) № 1044/2013 на Комисията от 25 октомври 2013 година за изменение на приложение IV към Регламент (ЕС) № 206/2010 по отношение на образеца на ветеринарен сертификат за пратки с пчелни майки и земни пчели майки текст от значение за ЕИП
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ,
като взе предвид Договора за функционирането на Европейския съюз,
като взе предвид Директива 92/65/ЕИО на Съвета от 13 юли 1992 г. за определяне на ветеринарно-санитарните изисквания относно търговията и вноса в Общността на животни, сперма, яйцеклетки и ембриони, които не са предмет на ветеринарно-санитарните изисквания, определени в специалните правила на Общността, посочени в приложение А, раздел I към Директива 90/425/ЕИО (1) , и по-специално член 17, параграф 2, буква б) и член 19, буква б) от нея,
като има предвид, че:
............................................
(1) В Директива 92/65/ЕИО се определят ветеринарно-санитарните изисквания относно търговията и вноса в Съюза на животни, сперма, яйцеклетки и ембриони, които не са предмет на ветеринарно-санитарните изисквания, определени в специалните актове на Съюза, на които се прави позоваване в приложение Е към настоящия регламент.
(2) Вароатозата при пчелите е включена в списъка в приложение Б към Директива 92/65/ЕИО. Болестта се причинява от ектопаразит от рода Varroa и за нейното наличие има сигнали от цял свят.
(3) В Регламент (ЕС) № 206/2010 на Комисията (2) се определят изискванията за ветеринарното сертифициране при вноса в Съюза на пратки с определени живи животни. В част 2 от приложение IV към Регламент (ЕС) № 206/2010 се установява ветеринарният сертификат QUE, който да се използва за пратки с пчелни майки и земни пчели майки ( Apis mellifera и Bombus spp.).
(4) Някои територии на държави членки са признати за свободни от вароатоза с Решение за изпълнение 2013/503/ЕС на Комисията (3) . Допълнителните гаранции, които се изискват за търговията, определени с посоченото решение, за опазване на статута на тези територии като свободни от болестта вароатоза предвиждат държавите членки да забранят въвеждането в Съюза на пратки с пчелни майки и придружаващите ги пчели работнички, когато крайното им местоназначение е територия, свободна от вароатоза.
(5) Следователно ветеринарният сертификат QUE, определен в част 2 от приложение IV към Регламент (ЕС) № 206/2010, следва да бъде съответно изменен.
(6) Мерките, предвидени в настоящия регламент, са в съответствие със становището на Постоянния комитет по хранителната верига и здравето на животните,
ПРИЕ НАСТОЯЩИЯ РЕГЛАМЕНТ:
Член 1В част 2 от приложение IV към Регламент (ЕС) № 206/2010 ветеринарният сертификат QUE се заменя с текста, съдържащ се в приложението към настоящия регламент.
Член 2За преходен период до 30 май 2014 г. въвеждането в Съюза на пратките с пчели, посочени в член 7, параграф 3, буква а) от Регламент (ЕС) № 206/2010, придружени от ветеринарен сертификат, попълнен и подписан в съответствие с образец QUE, определен в част 2 от приложение IV към Регламент (ЕС) № 206/2010, във версията му преди датата на влизане в сила на настоящия регламент, следва да бъде разрешено.
Член 3Настоящият регламент влиза в сила на двадесетия ден след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.
Настоящият регламент е задължителен в своята цялост и се прилага пряко във всички държави членки.
Съставено в Брюксел на 25 октомври 2013 година.
Само да иска човек да внася майки с кола. Толкова клетки има в които да поставиш по една майка.;)
Всеки може да си купи майки от ЕС съвсем легално, ще ви ги доставят в къщи. Какво ще си купите е отделен въпрос. На пакета пише ПЧЕЛИ на няколко езика и куриерите имат специални инструкции и отношение към майките. Знам го от служител на DHL.
Еее, чакай сега. Въпросът ти, както сам каза, беше теоритичен, а аз ти отговорих практично. При АУАН и съответно АНП, често пъти се минава и през многоуважаемия съд, /разбира се, от нарушителя зависи/ но все пак недей да лежиш на таз кълка. Въпросът по вноса на пчели и майки надълго и широко го тълкувахме в една друга тема миналата година, по-миналата също. А тук темата май не е за внос-износ, а за сравнение на "различни видове майки". Но както и да е.
Така е , но как можем да сравним различните видове майки ако не можем да си ги внесем и пробваме.
Аз досега съм пробвал с майки мелези от 50% италиянка и 50% български търтеи. Не останах много доволен. Нямам нищо против да пробвам и с Карника от някоя европейска развъдна станция.
Ами то с българските търтеи (лъвове) шега не бива че не знаеш какво може да излезе я някои лигър я нещо друго.
http://cdn1.banker.bg/uploads/2015-0...1543a1cb24.jpg
Е тука не си точен.
http://akak.ru/recipes/pictures/000/015/403_big.jpg
БЪЛГАРСКА МЕДОНОСНА ПЧЕЛА - мед им капе от устата на някои хора с
произнасянето на тази дума.
Има ли БЪЛГАРСКА МЕДОНОСНА ПЧЕЛА?За мен отговора е да има!Но проблема,
е че днешната БЪЛГАРСКА МЕДОНОСНА ПЧЕЛА не е като тази от преди около
100 години, а институцията и хората, които пледират ,че съхраняват
местната пчела са шайка мошенници,които използват това за лични
облаги.На практика повечето пчелари в България работят с местния
генофонд пчели,само дето не взимат пари за това.Нещата около БМП са
доста мъгляви.Нека започнем с информацията от вестник "Пчела"от
1935г.преди още да има Пчеларска Опитна Станция,т.е.
най-първоначалната(поне аз не знам за друга):"Нашата черна пчела не е
добре проучена.За нея знаем само това,че била еднаква или близка съ
чената немска пчела.Не познаваме нито нейните биологични
особености,нито стопанските и качества.Въ страната се внасят ежегодно
отъ чужбина разни раси:италиянски,крайнски,к вказки,кипърски,N47 и
т.н.и се препоръчва разпространението имъ въ широкъ мащабъ."
Това което става ясно,е че местните пчели са със сигурност ТЪМНИ - все
пак е споменато,че са "черни",та дори ги сравняват с "чената немска
пчела".
В "Пълен пчеларски наръчник - Валачев" от 1947г., се казва:
"Местна (нашенска)порода.
Тя е разпространена по всички краища на нашата родина.Пчелите и са
тъмнокафяви, но с всевъзможни отенъци.По-младите имат възсив
отенък.Понеже условията у нас са твърде разнообразни, и от друга
страна,поради пренасянето на пчелни семейства от един край в друг както
и поради внос от чужбина,ние едва ли можем да говорим за чиста местна
порода."
В "РЪКОВОДСТВО ПО ПЧЕЛАРСТВО - (1958г.)"
К. ДОНЧЕВ, д-р СТ. НЕДЯЛКОВ проф. Д-р АЛ. ТОШКОВ се казва
това:"Местната(балканската) пчела е разпространена главно у нас. В
България се отглежда от най-далечно минало; тя има тъмен цвят. Поради
честото внасяне на чужди породи пчели, особено от Италия, на много
места у нас пчелите имат жълточервен или жълтосив оттенък на
коремчетата си. При нашите условия тази пчела е дала доказателства за
висока продуктивност. В зависимост от климатичните условия тя бързо
ограничава пилото и обратно при подобряване на времето бързо развива
силно семейство и успешно взима участие в главната беритба. Местната
пчела е слабо ройлива и гради сравнително малко маточници. Майката
живее 5—6 години и се поддава на тиха смяна (самосмяна). В
благо-приятни години за пчеларството местната пчела е дала рекордни
добиви — до 160 кг мед. Тя зимува добре на открито, брани успешно
своето гнездо и мъчно допуска кражба. По външни белези нашата пчела е
най-близка до краинската и другите пчели на Балканския полуостров."
В календарния справочник по пчеларство на Л.Радоев от 1978г. се говори
за"местна сива пчела".Описанието е такова:"По външни морфологични
признаци пчелите и търтеите от местната порода имат сребристо сив цвят
на власинките и тъмен цвят на хитина на коремните членчета."От черна(ок да приемем тъмна) минахме през кафява с всевъзможни отенъци,та стигнахме до сива.Още тогава се прави извода,че:"...поради
пренасянето на пчелни семейства от един край в друг както и поради внос
от чужбина,ние едва ли можем да говорим за чиста местна порода."Е да,
ама по времето на соца я изнамериха запазена,та дори продължиха да я
пазят - вече посивяла.То друга така или иначе вече не е имало т.е. това
е местната пчела(каквото и да значи това).По нататък научната работа и
селекция на БМП са пълна соц-пумия,та до ден днешен.
Относно това, че местната пчела е най-пригодна за тези условия ще кажа,
че само една дива популация,която съществува без намеса на човека може
да се каже,че е на истина приспособена най-добре към местните
условия.Такива са пчелите в Шулган Таш например,защото бортничеството е
натурално пчеларство.При намесата на човешкия фактор,естествения подбор
не е толкова значим.Третираш,храниш,зат пляш,стесняваш,лекуваш и
дундуркаш всяко едно семейство от местните "приспособени" пчели понеже
са най,най за да оцелее.Прах в очите е това,което съхраняват и наричат
БЪЛГАРСКА МЕДОНОНОСНА ПЧЕЛА!
Прикачен файл 7292Прикачен файл 7293
Това е една от моите майки. Местна българска пчела- подвид Черна Близнашка.
Пчелите са сиво черни, от слънчевите лъчи жълтеят. А майката е изцяло черна.
Оцветяването на майката се определя от нейните лични ДОМИНАНТНИ ГЕНИ (ако са различни) или рецесивни (ако са еднакви), а оцветяването на поколението зависи както от двата комплекта гени на майката, така и от единия комплект гени на оплодилите я търтеи (и случилата се комбинаторика между тях). Поради тази причина си е съвсем нормално да се случи така, че майката да има едно оцветяване, а нейните пчели - съвсем друго.
Аграрен университет - Пловдив АГРАРНИ НАУКИ Година V Брой 13 2013
Организираната развъдна дейност в
пчеларството в България започва с изучаването на
морфологичните особености на местните пчели от
колектива на Опитната станция по пчеларство през
60-те и 70-те години на миналия век, като резултатите
от тези изследвания са послужили като основа за
организиране на селекционната работа с пчелите в
страната (Velichkov, 1977).
До 1978 г. развъдно-подобрителната работа с
пчелите в България е водена стихийно, основно с
използването на масовия отбор. Едновременно с това
са провеждани отделни проучвания на местната и чужди
раси пчели и техните кръстоски (Velichkov,1963; 1967;
1970; Radoev, 1965; 1969; 1971; 1979). През 1978 г. е
утвърдена дългосрочна Програма за развъдно-
подобрителна работа с пчелите в България, която се
води до 1989 г. в две направления: 1. Чисторасово
развъждане на местната пчела; 2. Кръстосване на
местната пчела с чужди раси – карника, италианска и
сива планинска кавказка. През същата 1978 г. са
утвърдени и три резервата за опазване в чисто
състояние на местната българска пчела – Западен –
част от Западна Стара планина; Източен – част от
Средна и Източна Стара планина; Южен – част от Рило-
Родопския планински масив.
В периода 1980-1987 г. в България са изпитвани
и внедрявани в практиката в различни райони (Враца,
Ловеч, Сливен, Тервел) дву-, три- и четирипородни
кръстоски на местната пчела с италианска, сива
планинска кавказка и карника (Velichkov, 1986; 1987),
като майки кръстоски се продаваха и разнасяха в
страната до средата на 90-те години.
През 1987-1990 г. е проведено сравнително
широкомащабно морфоетологично изследване на
пчелите от територията на утвърдените резервати за
местна пчела и в различни зоогеографски райони на
България (Petrov, 1990), което показа, че: използването
на майки кръстоски и практическата невъзможност за
контрол над тяхното разпространение е довело до
унищожаване на расовата чистота на много локални
популации от местната българска медоносна пчела;
налице е съкращаване на броя на пчелните семейства
и влошаване на техните биологични и стопански
показатели; процесите на биологично (генетично)
замърсяване са проникнали и в микрорайоните на
резерватите със запазени чисти български пчели
(главно в планинската част на страната); възникналият
по естествен път разнорасов търтеев фон направи
невъзможно провеждането на целенасочена
селекционна работа с българската медоносна пчела.
Като цяло периодът 1960–1989 г. е най-
значителен в създаването на „генетичен хаос” сред
популациите на медоносната пчела в по-голямата
част от страната, благодарение на използването на
майки кръстоски в различни райони на страната, което
е катастрофална тенденция, поставяща под угроза
съхраняването и устойчивото използване на генофонда
на българската медоносна пчела.
Положението се влоши още повече с
настъпилите след 1990 г. политико-икономически
промени в България - селекционният процес беше
прекъснат. Резерватите за местна българска пчела не
изпълниха предназначението си и прекратиха своето
съществуване. Разрушена е и мрежата от майкопроиз-
водителни стопанства в страната, а самите стопанства
– ликвидирани. През периода 1990-1999 г. не прекрати
дейността си само едно стопанство за производство на
пчелни майки. До 1988 г. в България регламентирано
се произвеждаха 100-120 хиляди пчелни майки годишно,
през следващия 10-годишен период производството
спадна до 3-4 хиляди пчелни майки за година. Това
създаде вакуум в майкопроизводството и условия за
стихийно и нерегламентирано производство на майки
и рояци и последвалите ги генетични и ветеринарно-
медицински проблеми.
Radoev, L., 1965. Sravnitelynoe ispitanie seroy kavkazskoy
gruzinskoy pcheli v Bolgarii. - XX Mezhdunar. kongress
po pchelovodstvu Apimondii, Buharest, 125-127.
Radoev, L., 1969. Rezulytati issledovania vtorogo pokolenia
pomesey ot skreshtivania mestnih bolgarskih pchel s
serimi kavkazskimi (gruzinskimi) pchelami. - XXII
Mezhdunar. kongress po pchelovodstvu Apimondii,
Buharest, 290-291.
Radoev, L., 1971. Novie danni po ispitaniyu seroy gornoy
kavkazskoy pcheli v Bolgarii. - XXIII Mezhdunar. kongress
po pchelovodstvu Apimondii, Buharest, 401-403.
Radoev, L., 1979. Medoproduktivnosty seroy gornoy
kavkazskoy i mestnoy porod pchel v razlichnih rayonah
Bolgarii. - XXVII Mezhdunar. kongress po pchelovodstvu
Apimondii, Buharest, 311-313
Ето с какво се е занимавал другаря Радоев. Да не би названието "сива местна пчела" използван от него да има връзка точно с тази негова дейност със сивата кавказка пчела. А именно създаването на българска "местна" сива пчела...