Да казвам го от някакъв опит със силикони.Опитвам се да съм полезен който има някакъв опит с матрици ще разбере за какво говоря. Иначе нервите и парите са си твои, дерзай
Преглед за печат
Да казвам го от някакъв опит със силикони.Опитвам се да съм полезен който има някакъв опит с матрици ще разбере за какво говоря. Иначе нервите и парите са си твои, дерзай
Венции, благодаря. Дерзая. Дай Боже всеки му "някакъв" опит със силикони, ама не с матрици а на матраци :laughing:
Тънката ми мисъл беше - не отказвай мераклиите без самия ти да си пробвал КОНКРЕТНО!
Предполагам няма да спориш, че в пчеларството с "някакъв" опит успех няма...
Като я направиш докладвай.
Тук си абсолютно прав,дори от всички панти,предлагани по магазините,купих най-скъпите испански,но и те имат луфт.Онези лагерчета е доста трудоемко да се монтират,та затова идеята с ограничителя се явява най-добра.Но пък пропускаме и друго-дори основата да е с различна дебелина в основата на килийката,пчелите сами си регулират това-дълбаят,надграждат,полират ,ние просто им задаваме работническа рамка от собствен восък.
Затова трябва качествено и внимателно да се запълнят всички килийки.Въпроса е дали ще можем да разтворим пресата,ако се ползва пластмасова основа, без да се разкъса силикона.Аз обмислях варианта да се направи матрица от пластмаса,смисъл проекция на пластмасова основа и да се пробва дали пък няма да се разкъсва новоизлятата основа.Дори звъннах на човека производител,ама той ми заговори за нови калъпи,некви 2-3000лв и ме отказа.
Предложете с какво да се намаже предварително восъчната основа преди да се нанесе силикона. Идеята е след като силикона дръпне да се отлепи лесно от основата и да не се налага загряване във фурна.
Купуваш качествен силикон от ТКК и няма да ти лепне за основата.
Този е по-добър http://www.tkk.bg/modules/news3/article.php?storyid=75
Да,но е два пъти по скъп.Този който съм предложил ще му свърши идеална работа,този който предлагаш ти е за по-прецизни изделия.
Какви са цените. В сайта не видях посочени такива.
Работил съм и с двата евтиния не става за матрица която ще се ползва години, той е по-скоро да извадиш само няколко изделия.
А някой ползвал ли е от този силикон. Имат специално за восъчни отливки.
http://www.chimatech.bg/products/bg/...-silast-d2-po/
Ивайло Георгиев беше правил нещо. Имайте предвид че тези силикони нямат нужда от отделител, нищо не залепва за тях и те не залепват за нищо.
Да. Иво сигурно ще има проблеми. Може да има начин да се залепи за плоскостта, но аз не го знам
Залепването може да стане след като е готова матрицата.
Тези силикони със сигурност стават.
http://www.wacker.com/cms/en/product...p?product=9122
http://www.lucebni.cz/EN
http://www.hortechltd.com/cgi-bin/in...18&category=75
Мисля, че този силикон е подходящ за направа на ръчна преса за основи. Какво мислите.
http://www.bagira.bg/11218/%D0%B2%D0...%D0%BB-ceresit
Този не става! Гарантирам! FT101 e евтиния монтажен силикон/лепило/ на Хенкел. По-добрия е Момент fix total, но и той не става за тази цел. В Тотала има нещо което гори много здраво, а FT101 не съм го пробвал дали гори. С времето и двете започват да губят качествата си, но Тотала е UV устойчив(не много по лични наблюдения).
Повече мога да повярвам, че ще стане с Ceresit CS28. Той поне е термоустойчив и няма да се разпадне. Другите два издържат до 80 градуса (по памет), а CS28 издържа на 200-300 градуса.
Мисля да пробвам с този-Прикачен файл 3570Прикачен файл 3571 пише до 150 градуса.Как мислите?
Стартирах направата на пресата.Моля не се смейте на дръжката...:bigsmile: Междувременно си спретнах масичка за фрезата и части за корпус.
Прикачен файл 3620Прикачен файл 3621Прикачен файл 3622Прикачен файл 3623Прикачен файл 3624
Силикона вече е факт.Притеснява ме само да не са останали балончета.Сега трябва да го изчакам няколко дни да изсъхне.
Прикачен файл 3629Прикачен файл 3630
Привет!А монтира ли клавирна панта с която ще фиксираш горната плоча спрямо долната?
Какъв силикон озползва? Разбрах - Церезита от снимката по-горе.
Това твое дело ли е ?Не отиват на добре работите.Да му мислят производителите на основи.:laughing:
Аве на път сте да запалите и мен с тези преси.Не че не мога или нямам време ,ама се ядосвам ,че всичко си правя и пак няма сколасване.:bigsmile:
То само основи не съм правил -ко ми пречи.:laughing:
Това са валяците на Павел !
Работя четири сезона и съм доволен .
Пардон последното е самоделка за гладката лента .
При мен се получи неравномерно запълване на килийките на места,та ще мажа отново.Гледам и при колегата е същото. По време на изработката ми свърши силикона и се наложи да ходя до магазина и това явно развали работата... не предполагах,че една тубичка не стига.
От смола . Смятай - теглото е 8 килограма.
Виж - Дело воска .
Там има и адрес . В момента има затруднения с ел. пощата .
Ще ти дам адреса на жена му .
Прикачен файл 3716
Окончателно завършена и чакаща да започне работа.
solaris60 с водно охлаждане ли е?
Ше се пробвам и аз да си направя една ....да видим какво ше стане! :) Че тия цени от по 500-700 лв не ми се виждат реални за преса! :)
solaris60. Кога ще правиш 72 часови проби
.
При мен се получи некачествено запълване на всички килийки.Соларис,ти какъв силикон използва,че гледам и при теб го има същия проблем,но в по-малки мащаби?
Прикачен файл 3725Прикачен файл 3726
При мен се получи на едно място. Видях, че има вероятност да има не добро запълване, но ме домързя да го повторя и резултата е налице. Обаче от самолет не се вижда, а и не търся голяма прецизност. Няма да я пращам на изложение.
А на твоята трябваше да и поставиш цяла панта. Сега има вероятност да се измества. А този восък, който е от основата се чисти по всички каналчета. Това е най - трудната работа. Силикона който ползвах е най - обикновен. Akfix - от Кауфланд.
Не правете това в дома си!!!
Прикачен файл 3729
Прикачен файл 3730
За 4 часа - 2 основи и то едната трябва да се брои за половин. Цяла седмица работа за нищо. Матеев, прави си основите спокойно. Тия самоделки за нищо не стават. :bigsmile:
Сега търся петото кьоше за да я метна там във вечна забрава.
Е поне си опитал. Така няма да се чудиш, ами ако бях ...
Колега Solaris, ако беше направил по-рано пробите, щеше да ми помогнеш с избора дали да си купя такава преса или не, макар и с водно охлаждане. Но вече си купих от познат наш колега и вчера около час си поиграх и наистина това е голяма играчка да направиш читава основа. Но според мен всичко е въпрос на техника, на отделител, на това дали я правиш от чист восък или примесен с церезин, топлината на помещението и тн. Все още не съм се отчаял и смятам , че ще и намеря цаката, но не разчитам, че ще правя бизнес с това, целта ми е да си направя собствени основи за магазините. Това ще ми е достатъчно.
Напълних капака на пресата с вода и започнах, без да циркулира водата. Първата основа не ставаше за нищо, по силикона имаше много отделител и като сипах восъка, започна да цвърчи, втората малко заприлича на основа, третата по я биваше, но на места стана по-тънка и прозрачна, според мен зависи от натискането на капака. Сега ще я монтирам на постоянно място и ще пусна водата да циркулира постоянно и ще видя какво ще се получи, ще ви информирам.
Защо не пробвате само с мека отливка като килимче, без панти. Гледах в един английски сайт готови към 250 лева такива гумени килимчета за основи, но сега не мога да го намеря.
Нещо подобно:
Прикачен файл 3736
П.С.
Намерих го:
http://www.thorne.co.uk/frames-and-f...roduct_id=1830
https://www.youtube.com/watch?v=Fjq-ilNd39M
Ето две в едно.
Не знам при вас защо не се получава ,моята преса ги прави перфектно е купил съм е но поне не се чудя ще станат или не.
Нали знаете, че всеки един занаят си има и своите малки тайни ..... :tres:
Затова е хубаво хората да си купуват дрехи от шивачите, обувки от обущарите, и мед от нас - ха-ха ...... :yahoo:
Абсолютно си прав, но ако ми предложиш основи от абсолютно чист восък, със сигурност няма да си купя преса.
Към колегите ,които сами си произвеждат основи от супер чист восък ,следния въпрос: Какви ви са наблюденията ,основите имат ли провисване? Мисля че Матеев беше писал за чупливост.Вашите чупливи ли са?
Да, интересно ще е да прочетем някои ТАЙНИ, за да улесните нас-мъчениците.
Провисването дали се влияе от чистотата на восъка ? Или от обтелването, не зная, но ще разбера.
Моята е купена от Георги Вавов от Сливен засега съм доволен.Е стават малко по тежки 90-92гр но поне знам че си ползвам моят восък а не Церазини и др.боклуци.Основите си ги правя от 100% чист восък и засега не съм имал провисване.А за предлагането на основи ако си събера достатачно восък за мен тая година и имам излишен защо да не направя повече основи и да предложа,поне ще знам че предлагам 100% чисти восъчни основи.
Винаги съм купувал основи .От какво са не ме интересува.Важното е да ги градят добре и да не провисват.Попадъл съм на ментета ,дори и от известен производител.Беше в началото на производството му ,затова няма да го спомена.Повече от него няма да купя ,още повече ,че имаше мнение от колега за лошо качество.Писал съм ,че навремето основите не бяха жълти ,но ги градяха отлично.Сега модата е супер жълто.Това лято ще видим за какво става въпрос.За сега съм с "пчела 2010" Горна Оряховица.
Най -добрата разделителна смес ?
10 % разтвор на мед в мека вода !!!!
Да продължавам ли ?
Знам още много .
Да. продължавай
Ако имаш желание разкажи повече за основите
Да продължавам ли ?
Давай, личи си че имаш ценна информация. И ... благодаря предварително.
За избелване на восъка - килограм восък се слага 1 грам лимонена киселина .
Предварително восъка е стопен в мека вода .
Сладва - здраво бъркане .
Вярно -трудно се смесва вода и восък.
Следва изстиване на сместа .
Калъпа от восък се преварява в мека вода .
Става ,като златен медал.
Но , преди това трябва да е чист от примеси .Най-добре се чисти през дамски чорапи .
За стерилизацията вече писах .
Следва -отливка в калъп. Гладки валци и през гравирните .
така работя и се кефя .
Продължавай без да питаш - да продължавам ли?
Въпроси.Има ли значение за гравираните валци,дали плочката восък трябва да е с точно определена дебелина и колко е допустимата граница?И още един-гладките валци лесно ли успяват да захапят плочката,не приплъзва ли,не трябва ли да са леко като надрани по повърхността? Последен-има ли значение температурата на помещението за гравиране?
Плочката е с дебелина около 20 мм , след гладките валяци лентата е с дебелина 1.2мм .
Не приплъзва .
Температура около 25-26 градуса .
Успех в работата !
Здравейте,
Делта, благодаря за споделеният опит. По-горе пишеш за дебелината на плочката восък която се пуска в гладките валци. Написал си 20мм.--- това са 2см.
Питането ми е: Грешка ли е или не? Колко пъти прекарваш восъчната плочка за да получиш дебелината от 1.2мм. Смятам, че много трудно валците ще "захапят" вос. плочка (да не казвам невъзможно).
Благодаря за споделеният опит още веднъж.
Поздрави, Г. Георгиев
Колеги, това е тема за ръчна преса за ВО.
Направете нова тема за валцуването.
Колегата ДЕЛТА е много добър, явно. Разбрахме за най-добрия отделител и за избелването на восъка, ако има още тънкости и тайни в направата на ВО с ръчна преса, ще се радваме да ги напише и ще му бъдем много благодарни.
Хайде на бас !
Така...,,Жокер”
Направих такава преса и работи много добре но....
1.Силикона не е за 2лв тубичката / с п...ня боя не става/
Пресата се изработва от алуминиева плоскост или MDF плоскости за кофраж и силикон каучуково покритие, на което восъкът не залепва
2.Температурата на разтопения восък трябва да бъде от
80 – 90 градуса и така да се поддържа.
За направата два дена време и малко над 100лв материали….За 4 часа опити – 30 основи с доволно качество /за толкова ми стигна восъка/ и практиката
Съжалявам само че не направих снимки и клип,макар че разполагам с HD камера.
Просто не вярвах че ще стане.
Здравейте,
Делта, БЛАГОДАРЯ още веднъж за споделения опит. Хубаво би било ако имаш възможност да направиш, я клип, я снимки на процеса.
Всички ще сме ти признателни!!!
Поздрави, Г. Георгиев
Гравирните са 8 килограма и са от смола !
Делта,ползвал ли си подобен метод,като на клипчето/след третата минута/,за получаване на заготовките за гравираните валове,чрез наслояване на горещ восък на студена повърхност и дали би се получило? https://www.youtube.com/watch?v=TSD51df8CRI
Здравей,Приятелю !
Този метод има два недостатъка , така че още от самото начало го отхвърлих .
Първо- кутията побира около 3 килограма восък и непрекъснато трябва да се добавя .Т.е. при по-малко не можеш да работиш.
Второ - винаги долната страна на листите е по-дебела.
При работа с плочки восък , можеш да имаш и килограм материал и пак да си направиш основи.
Успех в начинанието.
Ами ако потопиш два пъти,а другите два пъти обърнеш на 180 градуса?Може би да елиминира първия недостатък.Ами валовете няма ли да коригират сами дебелината чрез валцуването?Просто се старая да опростя първичния процес,гладките са спрени от производство.
Да , с обръщане ще стане , но остава първият проблем.
Моите гладки валяци са от пишещи машини .
Твърда гума.
Ще изчакам Павел да прати гравиращите и започвам да обмислям направата на гладки.Обаче май ще трябва да отворим друга тема,че ще е обширна,пък и един колега с право направи забележка.
Аз вече намерих гладки валци.Остава да се злобяват.Нооо след като дойдат гравиращите валци.