Благодаря. Смених браузърите и стана.
Преглед за печат
Благодаря. Смених браузърите и стана.
Аз лично си я закупих за 6лв. От интернет , много полезна е книгата на Л.Радоев.
Не си мислете ,че с една две книги ще стане работата . Аз съм кандидат пчелар и вече 7месеца не спирам да препрочитам форума,който е супер полезен . Най-обичам като спорят двама души,така останалите взимат страна и ти става ясно какво мислят повечето колеги. Като за начало разговори със стари пчелари ,опалване и дезинфекция на рамки ,кошери и инвентар. И да се похваля вече оптелявам рамки и се подготвят за новите членове на семейството хахахахха :bigsmile:
Всеки ден научавам по нещо ново и колкото и да съм подготвен (теоритично)се ме изненадват с нещо хахах
Последните 2вечери си лягам с мечето от рекламата на Кока-Кола :bigsmile: :bigsmile: :bigsmile:
Утре, пак си легни, ама с книгата- Мъжът и жената интимно! Много полезно за пчеларя четиво!drinks;
За който търси жената,.предлагам четивото- Психология на сексуалноста. От чичо ми Зигмунд Фройд.
От тез пусти профили, не мога да разбера млад ли е или стар. Мъж или жена, камоли какви сексуални апетити има бре? Иначе мога да уча някой на пиене- малко, но редовно и то винаги с приятели. Аман от тоз секс, който на фани и на подхвани!drinks;
темата от книги ...на мечки...легло,секс... развратници !!!
Аз съм т.нар. в нашият край младоебец, имам си жена .Сега е въпрос на време да имамм и пчели :)
По-добре се откажи от сега, че с тези ниски температури при вас, ще ти измират всяка зима.
Браво бе , вместо да ме укоража ме отказва.. Има доста кошери в Кнежа (2000-3000бр) и иззимуват чудесно . Акара много ги мъчи ...
Верно ли???? Тогава излиза, че налаганата теория за издръжливостта на пчелите на студ издиша. Аз само исках да те предпазя, но щом по вашия край виреят пчели, давай смело и само мерак да имаш.
Миналата зима повече от -15 * не падна , през няколко зими има такива аномалий. При нас -21,другите места -15 разликата не е голяма. Паша имаме в изобилие ... Рапица,акация ,липа,слънчоглед както и бодил. Тъй че това не е проблем.
Емко, в такъв случай ти препоръчвам следните книги Тайната на успеха отУолъс Уотлъс. Това да не се боиш за акара. И Камасутра, за да не се боиш за жената. А за да те подкрепя в начинанията предлагам да ти подаря едно семейство пчели, за берекет!
Това ще е супер,но още не мога да ви схвана кога се шегувате
Малко се поувлякохме с иронията на твой гръб, но тя не е за теб. Района ти е добър за пчеларство. Преди Май трудно ще си намериш семейства, освен от някой който се отказва от тях. Но това не означава, че ще изпуснеш целия сезон. За сега наблегни на теорията и чети всичко до което се добереш на пчеларска тематика. Ако имаш познат пчелар, му предложи физическа помощ за работата на пчелина, а ти се учи от това което ще правите. С желание всичко се постига.
Емко,ти беше писал преди време,че търсиш да закупиш пчели от друг край, защото тази година в Кнежа имало голяма смъртност. Би ли споделил колко зле е при вас.
Емко, не се шегувам за семейството! Пращай адреса на лични!
Здравейте,
Тянка, ти хубаво ще му подариш семейство, ама дали има къде да го настани?
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ЖЕСТА!
Поздрави, Г. Георгиев
Че да съм казвал сега- нека му дойде времето!
Ще се радвам дори и отводка да е , колкото до настаняването вече имам местенце макар и вкъщи. На около 2км от мен има рапица,акация и сладчоглед. С терорията според мен съм що годе готов,3книги съм изчел една от тях е на Л.Радоев. Форума може да се каже че съм го препрочел 2 пъти. Имам 2ма стари пчелари по 73год. Който са ми обещали да ми помагат. Бях около тях цяло лято ,но реших първо теорията после семействата. С колега от форума се разбрахме покрай изложението да се видим искал да ги намали на половина имал 16 някъде. Чакам и отговор за ранни отводки направени миналата год. И иззимели. А за смъртността не бях разбран . миналата 2015г.имаше доста смъртност пролетта ,според някой нозематоза други смятаха че са от глад.. Други от студ.
Колеги , има ли някой списание "Пчеларство " 7 и 8 брой от 85г?
Здравейте и от мен пчелари! Огромен интерес имам към книгата "Пчеларска ферма Венер",възможно ли е ако някой я има на електронен вариант да ми я изпрати.Благодаря Ви предварително!
Добре дошъл ! Опитай от тук : http://dox.bg/files/dw?a=94351baca1
Колеги, някой ще сподели ли връзка за монографията на Младен К. Котларски - Кошери и технологии. Благодаря Ви предварително. Приятен ден. Дадена е връзка в dox.bg от BateMisho, но тя не работи. Моля, споделете нещо работещо.
Много ти благодаря nih за бързия отговор. Успех. Всичко добро.
Търся да закупя книгата на Жил Фер
Производство на пчелни майки. Производство на пчелопакети. Въведение в изкуственото осеменяване
Предполагам, че няма да я намериш. Аз я имам изкарана на ксерокс. Ако те интересува ще ти я изпратя .Само кажи къде (на лични )
Емко давай района е добър често съм минавал през Кнежа. По мой съвет почни с 3-4 да можеш да правиш комбинации и ако някой се издъни да го подкрепиш с другите. Отводки април но кой ще ти продаде не знам кофти ако ти продадът скапано пчелно семеиство за миналогодишна късна отводка.
И какво стана с колегата от форума, който искал да ги намали? Разбрахте ли се???
Ще се чуем утре ,объркаха се малко нещата бяхме мн натоварени с 150тенекий и нямаше как да минем
По скоро за бащини семейства и строителни рамки в тенекии!
„Човекът и светът. Действието на Духа в природата, За същността на пчелите”,Рудолф Щайнер (27.02.1861-30.03.1925)
http://www.otizvora.com/wp-content/R...PDF/GA-351.pdf
ЗА СЪЩНОСТТА НА ПЧЕЛИТЕ(Страница 44)-откъси
- "Във всички времена
пчеларството се е разглеждало като нещо, достойно за почитание. В древността пчелата са я почитали като
свещено животно. Защо? Нея са я почитали като свещено животно, тъй като тя посредством цялата своя
работа е позволявала да се узнае, какво става в самия човек. Защото имайки частичка пчелен восък, ние
имаме продукт, намиращ се сякаш в междинно състояние между кръв, мускули и кости. Всичко това
преминава вътре в човека през восъкоподобния стадий. При това восъкът не е втвърден, а остава течен,
докато не се превърне в кръв, мускули или в костна тъкан. Така че в лицето на восъка пред нас се проявява
това, което като сила се намира в нас самите. Когато хората са правели едно време свещи от пчелен восък и
са ги палели, те са виждали в това чудно свещенодействие. Изгарящият при това восък са вземали от кошера.
Той се е втвърдявал. Когато огънят разтопява този восък, когато този восък се изпарява, той идва до същото
състояние, в което той се намира и в нашето собствено тяло. Благодарение на предчувствието хората
преживявали в изгарящия восък, как се възнася към небето това, което се намира и в собственото им тяло. В
това е имало нещо, настройващо ги благоговейно, имало е нещо, което ги е предразполагало да гледат на
пчелата като на особено свещено животно, тъй като тя е произвеждала нещо такова, което и самият човек би
трябвало постоянно да произвежда в самия себе си. Затова в колкото по-отдалечени времена надникваме,
толкова повече намираме в хората благоговение пред същността на пчелите като цяло. Пчелите тогава,
разбира се, са били още диви и хората гледали на тях като на някакво откровение. По-късно те влезли в
домакинството на човека. Обаче във всичко, което се отнася до пчелите, има удивителни загадки и само този,
който достатъчно добре изучи процесите, протичащи между главата и тялото на човека, може да почувства,
какво представлява пчелата.
Казах ви някои от нещата, които искам да кажа."
- "Ако давате чай от лайка като подхранка, с
това вие поддържате процеса на медообразуване. Вие придавате на захарта родство с меда, когато добавяте
чай от лайка.
Същото правим и с нашите лекарства. Имайки работа с някакъв метал, него не следва да го
предписваме на пациента непосредствено, тъй като той ще бъде просто изхвърлен в процеса на
храносмилане; трябва да смеси с компонент, осигуряващ лесното му усвояване. Така е и с чая от лайка, който
вие добавяте към захарта."
-"Наистина е така: само тогава може да се намери правилния подход към пчелите, когато от чисто
разсъдъчно разглеждане се премине към своего рода вътрешно съзерцание на тези неща. Тази картина
наистина е чудна. И затова трябва да се каже: пчелният кошер изцяло и напълно представлява единно цяло.
Той трябва да се приема като цяло. Но ако имаш работа с цялото, вредата не се проявява веднага.
Този, който добре познава човека, би могъл да си каже следното: някакъв човек — има такива — на
възраст шестдесет и пет, шестдесет и шест години остава много бодър; докато друг няма тази бодрост, тъй
като страда от склерозирали кръвоносни съдове и така нататък. Много е интересно да се разгледат тези
случаи и да се обвържат с това, което е ставало в детството.
Така, например, на едно дете са му давали мляко, издоено от крава, която е получавала фураж от
варовикови почви. Така това дете, заедно с кравето мляко, с което са го хранили, е получило нещо, свързано с
варовиковата почва. Това не се открива веднага. И ето, някакъв съвременен медик, показвайки дете, хранено
с краве мляко от варовикови почви и сравнявайки го с друго, кърмено с майчино мляко, ще каже: «да, тук
няма никаква разлика» и други подобни. Но детето, кърмено с майчино мляко ще си остане бодро на
шестдесет и пет-шест години, докато детето, хранено с краве мляко, страда от калциране на тази възраст!
Това става, защото човек представлява нещо цялостно и временното въздействие притежава последействие в
протежение на дълго време. През един времеви период нещо може да оказва напълно здраво въздействие; но
и след свършването на този период въздействието продължава, то действа и после. Това е, което имам
предвид, когато казвам: от състоянието в даден момент въобще не трябва да се правят изводи за това, какво
влияние оказва изкуственото развъждане на пчели; това ще стане очевидно след петдесет, шестдесет или сто
години. И ако днес някой казва: непонятно ми е, защо след петдесет, шестдесет или сто години нещо трябва
да се измени,— такова неразбиране е напълно обяснимо. Днес това не се желае да се види; нещо подобно
стана с мен веднъж в едно имение. Повярвайте ми, веднъж с пълно единодушие едва не ме убиха, когато
почнах да говоря, че в имението трябва да се намали млеконадоя, иначе твърде бързо ще започне да страда
възпроизводството на стадото и след четвърт век съвсем ще се прекрати.
Днес би могло и въобще да не се предявяват упреци към изкуствените методи в пчеларството, тъй като
живеем в такива условия, когато просто е невъзможно нещо да се направи в социалната сфера. Но трябва да
се отбележи, че има разлика между това, когато се позволява на природата да върви по своя път и само малко
се направлява в правилното русло, и когато в този път се внася нещо изкуствено. Но аз съвсем не искам да
въставам тук против това, което каза господин Мюлер. То е съвсем правилно: днес още не трябва да се
настоява за това, а трябва да се почака. Господин Мюлер, хайде отново да поговорим по темата след сто години и да видим, как ще гледате на това. Факт е, че това не може да се реши днес.
Господин Ербсмел още един път посочва, че в съвременното пчеларство всичко е ориентирано към рентабилността."
- "Преживявайки нещо
незначително, хората могат да направят, както се казва, от мухата слон. Често това става и с нашите учени.
Разглеждайки нещо, те не се замислят, а се ориентират към това, което е на повърхността. Така възникват
фантастични доказателства по темата, как мухата се е превърнала в слон. Ако съвременната наука твърди
нещо — а тя твърди, като използва своята власт, тъй като всички вестници и списания са в нейните ръце, — да се възразява, като правило, е безполезно. Но в края на краищата се оказва, че всички тези доказателства занищо не стават.
Мисля, че ако обходите всички пчелини, ще видите, че именно най-добрите пчелари малко обръщат
внимание на това, което са открили Форел и Кюн, тъй като пчеларят трябва да бъде практик, а тогава той инстинктивно прави това, което е нужно."
- "Например, ако пътешествайки
отидете в хотел и си поръчате мед, това често съвсем няма да е мед, а захарен мед, тоест нещо, произведено
изкуствено! Ако хората знаеха, че това съвсем не е едно и също, че никаква хексагонална сила тук вече няма—и дума не може да става, ако хората знаеха това, те нямаше да се вкарват в заблуда, мислейки, че този подправен мед действа също както истинския пчелен. С пчелен мед вие, разбира се, бихте могли да храните мишките и той много ще им хареса. Но с този изкуствен мед те могат скоро да умрат, макар и не за няколко дни."
- "Въпрос в писмена форма: В кръговете на старите пчелари са били убедени, че между пчеларя и
подопечните му съществува определена връзка на душевно ниво. Казват, че ако пчеларят умре, смъртта му
веднага се съпровожда с появата във всяко пчелно семейство на няколко признака. Отбелязано е, че голяма
част от семейството умира в течение на годината. Фактите сочат, че съществува известна връзка на душевно
ниво между пчеларя и пчелите: така, ако някой иска да работи с пчелите, намирайки се в раздразнено, гневно
настроение, пчелите ще го жилят много по често, отколкото ако работи в спокойно, хармонично състояние на
душата. Основани ли са тези възгледи на старите пчелари на някакви факти?"
-"и кошерът — това са не само
няколко хиляди пчели, обединени под името кошер — това е нещо цяло, това е единно същество. Дали
познава или не познава кошерът някого, при всеки случай той е единно цяло.
Ако вместо през увеличително стъкло вие погледнете през намаляващо стъкло, всички тези пчели ще се
съберат заедно и ще бъдат свързани помежду си подобно на човешкия мускул. Така че, разглеждайки
пчелите, трябва да се има предвид, че тук имаме работа не с отделната пчела, а с нещо, което е абсолютно
принадлежащо едно на друго, което представлява едно цяло. Това не може да се разбере чисто разсъдъчно.
Тук трябва да умееш да разглеждаш това цяло като такова. Кошерът и всичко, което е свързано с него, е
необикновено поучително, тъй като опровергава предположенията, които правим. Нашите предположения ни
казват, че всичко би трябвало да е иначе. Но в кошера стават удивителни неща. Това не е нещо, което си
представяме с помощта на разсъдъка. Всичко това, което става тук, не може да се отрича; не може да се
отрича, че такава промяна, като смъртта на пчеларя, оказва влияние. Това действително е така, това е
известно от опита. Който действително има работа не с отделен пчелин, а вижда много пчелини, той има
такъв опит.
Мога да ви кажа, че когато бях малък, ми се случваше да имам работа с пчеларството по различни
поводи, интересувах се много от него, въпреки че финансовите и икономически въпроси, стопанските
въпроси, свързани с пчеларството, ме интересуваха доста по-малко, отколкото сега. Другата причина беше
тази, че медът още тогава беше много скъп и поради бедност, моето семейство въобще не можеше да го
купува. Но ние винаги го получавахме като подарък от нашите съседи, особено за Рождество, пък и през
другото време на годината ни го подаряваха, така че имахме мед целогодишно. Тогава мен съвсем не ме
интересуваха икономическите въпроси, тъй като през времето на моето детство ядях страшно много от този
подарен мед. Ядях толкова, колкото побера. Защо това беше така? Днес, при равни други условия, не е лесно
да получиш като подарък толкова мед. Но тогава повечето земевладелци, живеещи в съседство с къщата на
родителите ми, бяха пчелари, за тях пчеларството беше неразделна част от стопанството им."
-"На господин Мюлер му е непонятно, защо след осемдесет или сто години пчелните семейства трябва да
загинат. За него е неразбираемо, защо господин докторът смята, че след петдесет или сто години
изкуственото развъждане на пчели може да доведе до разорение.
По отношение на втора точка: това, че пчелите реагират на смъртта на пчеларя, той вече е
споменавал. Голяма част от пчелина загива, ако умре този, който го е обслужвал. Той не разбира, от какво става това."
-"Но телетата, родени от крави, които са прехранвани, за да се
получат рекордни млеконадои, се оказваха по-слаби, от телетата от крави, отглеждани нормално. Бихте
могли да забележите това в първото, второто, третото и четвъртото поколение. Да се забележи това не е
лесно, тъй като измененията не са големи. Това развъждане за мляко започна не толкова отдавна, но аз много
добре знам: ако продължи така и по-нататък, ако кравата дава над тридесет литра мляко на ден, ако и понататък продължават да я третират така, след известно време развъждането на едър рогат добитък ще стигне
до пълен упадък. Не трябва да се правят такива неща.
Обаче при изкуственото развъждане на пчели работата не изглежда толкова зле, нали така, защото
пчелите са такива животни, които са способни да помогнат сами на себе си и защото те се намират много поблизо до природата от кравите, отглеждани по посочения начин. Не е най-лошото, ако с кравата се отнасят
лошо, изцеждайки от нея млякото, но все пак я пускат да пасе по ливадите. Но в едрите стопанства това вече
не се прави. Тези стопанства се придържат към отглеждането в обори. Кравата напълно се откъсва от своите
естествени условия.
В пчеларството това е невъзможно, по своята природа пчелите остават в лоното на външната природа.
Те все пак си помагат. Тази помощ, тази самопомощ представлява в кошера нещо удивително. Тук ще се
докоснем до това, което господин Мюлер каза за стършелите, които той понякога намирал в своя пчелин и
които не са го жилили, докато иначе приближаването към стършелите би могло да свърши лошо."
Производство на пчелни майки - Жил Фер
Прикачен файл 6135
Колеги някой да знае от къде мога да сваля броеве от списание Пчеларство. Има доста интересни неща за четене в тях. Благодаря Ви предварително.
Имаше ги по торентите.
Може ли да ми я пратиш,защото не я намирам мерси! bfo.bulgaria@gmail.com . Или ако може някакъв линк
От много време търся книгата на Йово Кантар Майката уникално творение ако я има някой моля да я сподели .В момента я няма никъде.
Аз я имам, но не знам как да я споделя.
Възможно ли е да в сканираш
Колеги привет. Търся книгата на Милан Матич "Отглеждане на пчели с корпусния кошер на Фарар. Алпийски
кошер на Роже Делон". Моля споделете линк или пък който я има сканирана да ми я изпрати на е-майл - bvi68@abv.bg. Благодаря предварително. Поздрави и успехи. Лек ден.
Милене,, благодаря за изпратените файлове. Обаче не мога да ги отворя. Казва ми развален или неподържан файлов формат. Какво мога да направя. Пиши.
А защо просто не ги пуснете тук да ги има за всички, вместо да си ги пращате един на друг...
Милан Матич втора част.
Побвай тук
http://dox.abv.bg/files/sharenof
Милан Матич трета част
http://dox.bg/files/dw?a=fa5f3920d2
ето какво пише фаил организатора'' Линковете за достъп до файла ще бъдат активни до : Сряда 21.09.16.''
Тези са линковете за трите файла обаче аз не мога да ги отворя: http://dox.bg/files/dw?a=383e53ad16, http://dox.bg/files/dw?a=88d498d912, http://dox.bg/files/dw?a=97a9b0f806. Някой ако може да ги отвори нека ги качи в коректен вид.
Прикачен файл 7340Прикачен файл 7341............
Аз изтеглих и отворих файловете от 164, 165 и 168.blush; При мен се получи.
Какво значи 164, 165 и 168 пост. Искам и аз да пробвам да ги изтегля и отворя.
Parvev, под Милан Матич първа и втора част няма връзка за сваляне на файловете. Не знам как да ги сваля. Трета част я свалих от дадената връзка в dox-a. Дайте и за първа и втора част връзка за сваляне в докса.
speechless;
Първа част, нищо интересно. Чудя се дали да чета по-натам. Българските книги повече ми допадат. Нищо лично.blush;
............
Имам ги, но не мога да ви ги дам, и защо????
Третата част не мога да ви я изпратя, защото има ограничение на големината на файла тук.
Parvev под постовете ти има някакви прикачени png изображения, които не мога да отворя с моя GSM. Здраве да е ще ги търся от другаде.
bvivanov ,качих ги в DOX.BG.
Милан_Матич_част1.
http://dox.bg/files/dw?a=e1dace28c8
Милан_Матич_част2.
http://dox.bg/files/dw?a=f718e72627
Милан Матич част3 Методът на Фарар.
http://dox.bg/files/dw?a=3f5e124bb5
Моля за малко помощ търся книгата на Йово Кантар Майката уникално творение ако може някой да я сподели
Благодаря колеги.
"The Buzz about Bees" - Jurgen Tautz - кой ще помогне?
Здравейте,
Търся книги които са издадени, написани или имат нещо общо с Младен Котларски.
"Старо Злато" и "Кошери и технологии" са вече част от колекцията. Ако имате нещо качете го и споделете линк.
Благодаря,
Христо
1 към 1 с пчелите
Но е за хора който са чули, че с меда са праат мноо пари разбираш ли и давай и те да прават. Книгата е страхотна с много илюстрации, хартията е гланцирана, написано е много подредено и смислено, но ако си гледал и 1 година пчели ме съмнява да видиш или прочетеш нещо ново много е базова. Буквално е за човек който не е виждал кошер или пчела отблизко :laughing:
Един съвет от мен не се занимавай с Котларски. Преписва и превежда (кой знае дали точно) чужди книги, и още повече ги оплита с “неговия“ си акъл. Писаниците му във в. Пчели са същата работа, може да ти дъвче едно и също 3 страници. Може като пчелар да е голяма работа, но като писател никъв го няма. Имам 2-3 книжки издадени от него ама вече почти не ги поглеждам. Основно препрочитам Календарен справочник и Практическо пчеларство.
П.П. Пък и като подочух едни негови приказки на едно изложение в Плевен.....случайно. Мани-мани.:yo:
@Валентин: На кой автор са двете книги и ще може ли да ги намерим в електронен вариант - Календарен справочник и Практическо пчеларство.
Благодаря,
Христо
Незнам за електронен вариант. Съжалявам. Практическо пчеларство от 1982г ми я подариха преди години. Автори са Стойко Недялков, Бижо Бижев, Борис Митев, Тодор Симидчиев, Богомил Венов. А календарния справочник е на Любен Радоев. В Календарния справочник има по нещо за всеки. Има и за начинаещи, за напреднали, че и за професори даже. Лично мое мнение. А за електронен вариант, може някой колега да има.....изчакай да се включат и други.:yo:
Ако някой може да качи тези 2 книги - Календарен справочник и Практическо пчеларство!
Благодаря предварително,
Христо
Качил съм Ви двете книги, Календарен справочник по пчеларство и Ръководство по практическо пчеларство.
Благодаря на всички за съдействието!
Колекцията която успях да събера за по малко от 2 дена включва следните книги.
1. Старо Злато
2. Кошери и Технологии 2 части
3. Календарен справочник на пчеларя
4. Ръководство по практическо пчеларствою
Споделяйте на воля, качественото четиво е истинско злато.
Адмирации за форума и пчеличките в него:yahoo:
Поздрави,
Христо
Ето го като .doc