Аз съм 99% сигурен ,че е в мен грешката, понеже от няма и месец съм се заел по-сериозно да чета и да се уча. Но кошерите,които загинаха бяха нови. Капаците си прилепваха добре,а дъната и входовете бяха стеснени много преди нападенията.
Преглед за печат
Аз съм 99% сигурен ,че е в мен грешката, понеже от няма и месец съм се заел по-сериозно да чета и да се уча. Но кошерите,които загинаха бяха нови. Капаците си прилепваха добре,а дъната и входовете бяха стеснени много преди нападенията.
Подкрепям мнението на Ангел Йосифов че пчелите са били в роева треска.
И да не дава господ Аспергилоза може би единствената болест засягаща и човека. Дано да са молци.
Колега, провери си другите семейства за акар, че да не останеш на пролет и без тях. Третирай с ОК 35г , 100 г захар и 900 мл вода. През прелката бял лист хартия намазан с олио. Рецептата е за 20 кошера. На семейство между 30 и 50 мл. в зависимост от силата. Успех!
Да , още утре ще ги прегледам точно за това, както и ще поръчам тимол и ОК. Само да попитам върху листа накапвам 30-50 мл и го мушкам през входа ли ?
Тест за акар може да направиш и с запрашване с пудра захар.
Сиропа се пръска с пръскало за прозорци по рамките, а на листа ще видиш след 2-3 дни за паднали акари. (С тлф съм и ми е трудно писането )
Деамм... :D Аз ги комбинирах нещата. Да,ще проверя първо ,за да съм сигурен ,че има. Благодаря, Борис !
Ето тука доста добре е показан също метод за откриване на акара с пудрата захар: https://www.youtube.com/watch?v=_ntidB4buuM
Ако искаш да третираш с ОК. Купуваш си от аптеката спринцовка 20 кубика. 20 кубика=20мл. На слабите семейства по 1 спринцовка, на силните по 2. Пръскаш между рамките отгоре по пчелите. Потърси в тубата клипове на един сърбин Саид Бегич. Ще го видиш нагледно.
Добре,ще го изпробвам този метод. Благодаря ! А може ли сега да го приложа? Прочетох ,че за накапване не трябва да има пило или най-подходящо било ноември-декември. Причината за това са акарите по неизлюпеното пило предполагам?
Ако е с тази рецептата става и сега. Става и със спринцовка, както пише Вальо.
Дават го че убива кърлежа дето е само по пчелите. Тия кърлежи дето са по пилото си остават живи. Сърбите третират Декември. Аз лично ги пръскам втората половина на Октомври. При мен тогава няма пило. Пръскам само 1 път. И повече не ги безпокоя. Преди 2-3 години вадех дъната на 4-5 ден (имам и дълбоки дъна с вратичка отзад) и гледах какво е паднало. Вече не гледам какво пада. А пък и вече съм с други дъна. 3 или 4 година как ги пръскам, ама вече се замислям да сменя препарата. Май ще бъде догодина, най-рано.
А сега де... кой ми а*а в гащите ?!?! По моя преценка... Семействата бяха много силни и логиката ми беше-много пчели+много акар= повече ленти
Тоест правя разтвора и с пулверизатор 3 4 напръсквания ? Така ли Георги 1974?
На опаковката на Варотома има указание за дозата. Това е отрова. Слагат се 2 ленти на 10 рамки. Винаги чети внимателно и спазвай стриктно указанията.
ОК 35г , 100 г захар и 900 мл вода това е рецептата а дозата е 5мл. на междурамие като максималната доза е 50мл. на пчелно семейство.
Може и с праскало ама трябва да внимаваш за точната доза на междурамие а и да не ти пръсне в очи и устата да не го вдишаш затова с спринцовка е по лесно да се дозира и по безопасно за теб. Трябва хубаво да се разтвори да няма утайка.
Желателно е да се направи три пъти през 7-8-9 (различни автори -различни дни)
ефекта на лечението ако има пило би трябвало да е около 60 % затова се прилага ноември декември (еднократно)тогава ефекта е над 90% само че тогава е в сироп вода захар1:1 и пчелите го поглъщат.
При работа с ОК трябва да внимаваш все пак това е к-на може да ползваш маска очила и т.н.
Синдрома на празната глава му казват! Останалото е следствие.
Затова най-напред ще ги прегледам за кърлежи както ми каза.Ако нямат няма нужда излишно да ги тровя още.
Ако ти се чете има интересни работи (ако знаеш английски още по добре) аз за жалост не знам и ползвам преводач.
http://scientificbeekeeping.com/arti...lication-date/
При направено изследване, в което две тестови групи ( с високо IQ и ниско IQ) трябвало да решат един и същ тест и впоследствие да се самооценят как според тях са се представили, се оказало че:
- групата на умниците има склонност да се подценява ( около половината от въпросите, на които смятали че са отговорили грешно, се оказали верни)
- групата на глупаците има склонност да се надценява ( половината от въпросите, за които са били сигурни, че са отговорили правилно - БИЛИ ГРЕШНИ)
ЗНАЕЩИТЕ ХОРА МАСОВО СА НЕУВЕРЕНИ В СЕБЕ СИ. Проблема е, че знаят прекалено много, вземат прекалено много обстоятелства в предвид когато трябва да се реши даден проблем, до степен че решение така или иначе не може да бъде взето. Един от многото примери, когато АКЪЛА ПРЕЧИ.
И един по-нагледен пример:
Спомням си в едно от изданията на Биг Брадър трябваше да се решава IQ тест. Единствено триглавата ламя бяха успяли да отговорят НА ВСИЧКИ ВЪПРОСИ за 20 или 30-те минути време. И докато всички останали се притесняваха, че са се провалили и ще се изложат, ЕДИНСТВЕНО тия трите бяха уверени, че са се справили и подигравки се на останалите. Когато излезнаха резултатите, ОБАЧЕ, тия трите едвам успяха общо да съберат колкото за един нормално интелигентен човек.
Както искаш го разбирай.
И когато учените по цял свят, правят изследвания ( бюджет с МИЛИАРДЕН размер) и недоумяват къде точно е причината, бай Иван от от село Слънчогледево, дочул че някъде имало някакъв проблем - веднага успял да открие отговора на загадката и да го обяви по БТВ Новините!( Вместо да трошат пари напразно, трябваше да отидат първо при него). А после... оправдания, че арендаторите веднъж пръскали и три години след това смъртността е висока и няма мед.... И разни други истории от 1001 нощ.
Ама ... точно това заслужавате.
@ Remi И за да апострофирам подписа ти:
Акъла е като мензиса - или идва навреме, или - НИКОГА!
Не е точно така,мензиса след девет месеца пак ще дойде, но акъла не идва!
Я виж ти какви специалисти се пръкнаха. :bigsmile:
Е аз със модератор няма да споря по обясними причини. Отговарям ти само заради "Ама ... точно това заслужавате."
Сега ти предлагам да погледнеш надолу да намериш северозападнала България да присвиеш криле да се приземиш тялом и духом да почакаш и да се огледаш. Ако до 10 минути не са те напсували стригали и били значи си объркал посоката.
Та
Всеки в даден момент е достигнал до заключението че "Не е лесно да си прост и да ти се живее" или как да превърнем ентусиазма и енергията след време в опит. **Нищо лично
За себе си мога да кажа че съм професионалист в своята област и в достатъчна степен съм уверен в решенията си . За съжаление тя не е пчеларството.
scutellator мислиш ли , че истината за теб може да не е истина за мен !
Темата стана много философска, а аз си имам и по-важна работа ( имам едни излюпени маточници, дето всичките трябва да ги 'лъзна наместо оплодени майки преди зимата).
Спокойно можеш да ми опонираш, колкото ти се иска, това няма да доведе до наказание във форума от моя страна. Реалния живот е достатъчно справедлив за да трябва да се правя на палач.
Да се включа и аз в тази толкова лоша тема. Днес отидох да видя как са пчелите и видях, че от 21 кошера 5 са празни. Вътре има поне 20 килограма запечатан мед, по около 100 измрели пчели, които са на кълбо на 1 рамка и около 10 коремчета на пчели на дъното на кошера. Направих клип, но се чудя как да го кача във форума.
Може и да са Оси и после е застудяло.Ако имаш някой кошер които е станал много силен най вероятно нападнат е налетял в него.Тази година и аз пострадах по същия начин с 3 бр. ама имах масово нападение от оси и така си го обяснявам.Пред всички кошери има трупове на оси и пчели.
Предположение от моя страна.
Само в един кошер видях 3 умрели оси, но пред кошера никакви трупове - нито на оси, нито на пчели. На пръв поглед не видях някой от другите кошери да е станал по- силен.
Ами какво да обяснявам в моя раион одавна се оплакват от нападения от оси и синдрома и аз не вярвах докато не видях тази година студено пчелите в кошера а през прелката си влизат оси като у дома си.Те това е медът е там пчелите ги няма Само че не уточних в двата е така и двата са крайни а единия е ограбен /и си е тиха кражба от съседният кошер и не е на тоя пчелин/.Имах едно болно от Аскосфероза септемви началото бе на 4-5 рами а октомври станало на 8 рамки според мен някой нападнат е налетял в него.
На лекцията на доц. Първанов за патологията при пчелите, човекът каза, че няма такова понятие"синдром на празния кошер"....НОЗЕМАТОЗАТА е причината за смъртта на семейставата, и най-вече симтоматиката - постепенно отслабване/стопяване на семействата, и накрая смърт с 20-30-50 пчели останали в кошера...другото, което каза доц. Първанов, е че във всички пчелини у нас има НОЗЕМАТОЗА, като изследванията в Добричко и Търговищко варирали м-у 30-50% заразеност...така че, колеги, борбата, която ще трябва да водим оттук нататък е срещу нозематозата, а не срещу акара - него вече го преборихме...но нозематозата ще ни мори здраво!
Преди две години имах същото положение с 5-6 семейсва (от общо 110). Типична картинка на синдром на празния кошер. Не съм лекувал с нищо. На другата година по същият начин в периода октомври - ноември загубих половината си семейства, а през март още 15 семейства. Отново не лекувах. През лятото от оцелелите семейства чрез отводки възстанових бройката. В момента съм съм със 130 живи семейства (днес облитаха всички).
От всичко което съм чел и слушал по въпроса стигнах до извода, че това е епидемия нозема церане в комбинация с вирус.
Твоите в кой регион са? През лятото имаше ли пълзящи пред кошера пчели? Имаше ли семейства с много пило и много млади пчели, но без летящи? А, признаци на вирусно заболяване?
Не е от тръвна отидох и се бе хванал на дървото тръснах го в един празен кашон и го изсипах на подготвен кошер не е налетял в неговия си щото до него бе рояк от предишната седмица и стана веднага за 2-3 минути.Абе пчели - какво да ги правиш като е лабав пчеларя като мен си правят каквото си искат.Ама сме се разбрали аз да не им се меся много много а те да си живуркат и да ми дадът и малко мед че е срамота само аз да давам.Симбиоза един вид като рака пустинник и актиниите.
Преди всичко разчитам на естествения подбор. Такива са ми убежденията. Вярвам в Дарвиновата теория. Освен това играя по БИО. Не мога да използвам лекарства, пък и доколкото научих по въпроса, срещу нозема церане няма лекарство ефективно на 100%
Повярвайте ми, изчетох огромно количество информация за Празния кошер. Нещата не са толкова страшни. Не съм срещнал случаи на занулен пчелин. Обикновено загиват до 60% от семействата. Затова пък тези които оцелеят се развиват нормално. Винаги остава нещо за дамазлък.
Йонко, разбирам че имаш ограничения. Желая ти късмет. Дано твойте се окажат по-устойчиви. И да, има случи с над 60% загуби с доказана церана.
Аз не съм запознат по темата, но познавам един колега който е имал подобен порблем преди години. Каза ми, че е започнал да дава антибиотик и всичко се е оправило даже е вдигнал добива, но след 2 години като е спрял с антибиотика пчелина е загинал на 100%. Значи почнеш ли няма спиране.
Миналата година говориха со своя ветеринар - същите истории. Казва ми, ако ни искам нещо подобно - не взимай чужди нито отводки, нито майки, прави както преди сам. Защото има сега такива болести по пчелини, на които няма не толкова препарати за лекуване, но и в ветеринарни лаборатории (в България) няма оборудване за идентифициране на тях. Семейство постепенно отслабва и загива...
Темата е актуална за хора , които пляскаха с ръчички в края на ноември .