Някой ползвал ли е сръбски Ноземацид за профилактика?
Преглед за печат
Някой ползвал ли е сръбски Ноземацид за профилактика?
А в този ред на мисли, някой има ли идея защо Варамита е забранен в Б-я, а в Румъния се продава свободни и то от Евротом - Сърбия?
Resviratrola e скъпичак в БГ. Даже БЕЗБОЖНО СКЪП, но в iHerb цените са ПЪТИ по-малки. Това е един от най-големите онлайн магазини за хранителни добавки, натурална козметика и т.н. От него си купувам разни неща за здравето и тренировките във фитнеса (другото ми голямо хоби освен пчелите). Също така от тук си купих летицин за рецептата с тимол емулсия на scitellator, няколко вида етерични масла , едно от които от лимонова трева (имитира насоновия хормон и може да ловите ройчета с него, също така има и рецепти за профилактика против акар с него) Ако някой иска да екпериментира с ресвирастрол ето го линка http://www.iherb.com/resveratrol?p=1&sr=4&rcode=nov505 . Доставката до България е 4$ и пратките пристигат от САЩ за 10 работни дни (бързо е защото много хора пазаруват от този сайт и постоянно правят групажи), ако поръчката е на цена под 30 лв. , си я вземате директно от пощата срещу лична карта. До тази сума не се начисляват нито ДДС, нито мито, нито митнически такси.
От къде си купувате Тимола колеги? Някой линк ако може.
Някой беше казал ,че Нозевита се прави от дъбов танин. Същото нещо чета и по разни англоезични сайтове. Някой може ли да даде рецепта за препарат против нозематоза направен от дъбов танин?
Купих Нозевит+ в нета намерих че се дава 4 пъти през 4 дена а на опаковката пише 2 пъти през 10 дена.
Кое е по добрият вариант.
Зависи от целите...?!?
Ако е за лечение е 4 пъти през 3-4 дни. Ако е за профилактика 2 пъти през 10 дни пролет и есен. Но най-добре е есента да го приложиш 4 пъти през 10 дни(може и по-начесто, не е голям проблем). Не е от голямо значение дали ще го дадеш чрез напръскване или в хранилката, важното е да е по 1 мл на семейство на третиране.
Във всички/почти всички пчели има някакво определено ниво на спори на нозематозата. Въпроса е какво е количеството им, и като надминат някакво ниво то тогава се проявява фактически болестта. Работата която Нозевит+ върши е да подтиска развитието на спорите на ноземите(апис и церане). Тъй че според мен, няма какво да се чудиш ами си третирай поне два пъти, а най-добре четири. Цената му за едно третиране е по-малко от 25 стотинки...
https://www.youtube.com/watch?v=bcAZ9rhl5U4 Попаднах на това третиране! Йод повидон, в България Браунол има фасовки по 1л. и Йодасептадон.
Освен с поливане, може да се напръсква и с пулверизатор. Мой познат при всяко отваряне на кошерите профилактично напръсква горните летви на рамките. Ето един линк, от където може да се закупи йодна тинктура: http://afya-pharmacy.bg/product/1749...1l-himaks.html
Задължително се разрежда! В клипчето е казано.
Така е казано в клипчето. А иначе може и с по-малки концентрации :)
Нозестат, Нозевит или Нозевит + според Вас, е най-добрият избор за борба с нозематозата ??? Никъде не можах да намеря сравнение, така че смятам, че ще бъде полезно за много хора да споделите опита си. Благодаря предварително
Преди време Mateev беше дал връзка към един сайт, където се предлагат Нозевит и Нозевит+. Там е написано, че Нозевит+ съдържа в себе си същите активни съставки като Нозевит с добавка на витамини, етерични масла и лимонена киселина. :) Ето и линк: http://galabari.com/Za-pchelite-apiv...p5l3r542iij837
Най-доброто средство за борба с нозематозата е Vitafeed Gold. Сега е момента да приложите препарата!
Не и според ето това изследване:
http://scientificbeekeeping.com/nose...eatment-trial/
До колкото ми е известно това е единствения по рода си сравнителен тест между толкова много различни препарати.
Нека ви кажа защо е толкова трудно да се прецени дали даден препарат ДЕЙСТВА срещу нозематозата или не:
-Ако човек използва само външното състояние на семейството като ориентир дали третирането си е свършило работата, то има една голяма заблуда в която може да попадне: Това че семейството на пръв поглед изглежда по-здраво, съвсем не означава, че нивата на нозема са по-ниски от преди.
- Ако човек измерва нивата на спорите преди,по време и след третирането, то съвсем не означава че ако нивата са по-ниски, те задължително се дължат на третирането. По-често ноземната инфекция заглъхва от самосебе си и без третиране.
Някой друг пробвал ли е Vitafeed Gold ? Скутелатор ти какво средство за борба с нозематозата използваш ? Почти сигурно ще пробвам с Нозестат +, но определено ще ми бъде интересно да чуя повече мнения за Vitafeed Gold, тъй като поне според мен не е толкова разпространен в България и варианта да е най-доброто на пазара не може да бъде изключен автоматично. В същото време не искам да рискувам и да имам жертви затова, че съм избрал да се доверя на препарат с не дотам доказани на практика качества, или поне аз не се чувствам достатъчно сигурен в него, че да рискувам.
Доколкото разбирам от изследването с моите нищожни познания по английски,най-ефективно средство е фумалгина,на второ място е нозевит.Правилно ли съм разбрал?
Искам да попитам третиране с фумалгин и след това с нозевит,по-добри резултати ли ще даде от колкото пооделно?
То за България е ясно че поради забраната за антибиотици остава нозевита.
Поддържане на вирусите под контрол и високопротеинова диета на пчелите (това включва и повече мързелуване/гъстота на пчелите спрямо дадения обем)!Цитат:
Скутелатор ти какво средство за борба с нозематозата използваш
Никой от препаратите в момента не е ЛЕКАРСТВО (в класическия смисъл) - третираш и хоп, пчелите вече като с магическа пръчица нямат нозематоза. - Недей да разчиташ на това че като третираш с препарат и проблема е решен! ("Кошерите ми загинаха, пък ги бях третирал за вароатоза и за нозематоза. - Трябва да е заради земеделските пестициди?! Аредаторите са виновни!") Ако не си гледаш пчелите както трябва няма прапарат на света, който да те избави от нозематозата дори и за момента.
Ако ме питаш кой от препаратите използвам - Нозевит +, но не бих могъл да кажа дали действа или не. Аз го ползвам като суплемент.
На мен ми изглеждат еднакви по ефктивност. Интерсно е друго - графиката по медодобив. Там контолната група (без третиране) се представя най-зле. Най-добре се предтавя групата третирана с белина, а при всички останали медодобива е горе-долу еднакъв (в рамките на статистическата грешка).Цитат:
Доколкото разбирам от изследването с моите нищожни познания по английски,най-ефективно средство е фумалгина,на второ място е нозевит.Правилно ли съм разбрал?
Иво, някои американци твърдят че едновременното третиране с двата препарата (в сиропа има както нозевит, така и фумагилин) дава "чудодеен ефект". Естествено, информацията не е потвърдена, така че не се предоверявай.Цитат:
Искам да попитам третиране с фумалгин и след това с нозевит,по-добри резултати ли ще даде от колкото пооделно?
Колеги,днес останах изненадан от Нозевита.Когато почнах да преливам в друго съдче за да имам лесен достъп със спринцовката,започнаха да се точат едни кафяви сополи от шишенцето.Образуваната утайка определено беше жилава и не се разкъсваше лесно.Нозевита съм го закупил пролетта,ползвам съм го тогава и от там насетне си стои затворен и на тъмно.Беше в промоционален пакет с Апифит и сега се чудя да не са почнали с икономиите и те.Случвало ли се е на някой от вас и дали е добра идея да го ползвам?Днес им разлях първата порция,все пак за това отидох на пчелина.
Имай впредвид че Нозевит не е синтетичен химичен продукт, а просто "бабина рецепта" на екстракт от дъбова кора. Ако не се получаваха тези сополи (точно те предпазват външния слой на чревната обвивка на пчелите от атаките на ноземните спори) би имал повод за притеснение
Тоест да очаквам тези утайки винаги да присъстват в шишенцето.В такъв случай добра идея ли ще е ако се опитвам да ги разбия или просто да ги изхвърля от разтвора?
След определен период на престой на продукта те започват да се образуват.
Едва ли ще можеш да ги разбиеш - може да ги изхвърлиш за да не ти пречат
Това и направих.Сега се сещам,че танина при алкохола предизвиква също утайка,явно процеса е същия.
Не искам да издребнявам,но имам следните въпроси - след като част от танина в разтвора е преминала в друга форма,то това не намалява ли ефективността на Нозевита?При алкохола комбинацията от кислород и танин ускорява отлагането на утайки.Да считам ли,че след отваряне на опаковката се задейства въпросния процес или той е наличен и при не отваряна опаковка?Ако отговора е да,то това не значи ли,че е най-добре да се поръчва такова количество което ще се оползотвори в рамките на месеца без да престоява за следващ сезон?
С тези въпроси може да се обърнеш към производителя. Те заслужават отговор.
А пък от друга гледна точка, след като никое третиране против нозематоза така или иначе не дава близък до желания резултат, има ли смисъл да си тормозиш главата за стотинки?
Колега Искрен,ако процеса стартира вследствие на окислението,съхраняването в хладилника би забавило утаяването,но няма да го спре.Отделно стои въпроса как се налива от самия производител и дали въпросния процес не стартира още при пакетирането.
Добро утро на всички. Като млад пчелар реших да опитам да подхранвам със питки който сам ще си направя. Мисля да ги направя от пудра захар и мед 4:1. Прашец 250гр /разтворен във малко вода/ на 5 килограмова питка. И капка карамфилово масло. Искам да ви попитам тъй като се чудя дали ще е удачно и ще има ли ефект ако добавя нещо против нозематоза-та? Например като: Церанон, Нозецид или Йодасептадон 10%. Желая ви лек и ползотворен ден.
Основното свойство на танина е свьзването с протеина. Чудя се дали обяснението за предпазната обвивка не е за по лесно смилане. Имам предположение, че действието му може да се дьлжи на протеиново "гладуване" на спорите. Което най-вероятно до известна степен подлага пчелата на протеинов глад.
Е па може да го прочетеш сам, вместо да го мислиш обяснението.
http://vri.cz/docs/vetmed/56-7-344.pdf
http://vri.cz/docs/vetmed/58-8-422.pdf
Запознай се и със жизнения цикъл на Нозема и накрая вземи че преразкажи на всички нас това което си научил. Виждам че си любознателен.
Между другото спората е много усточива на външни влияния гадинка. На слънце, екстремни температури, изсушаване, радиация... не се храни, не пие вода, не диша и не ака. Един спорообразуващ организъм може да стои с десетки (понякога дори стотици или хиляди) години в това си състояние, чакащ да попадне в благоприятна за размножаване среда.
Сега четох единия файл и това което разбрах донякьде ми потвьрждава теорията. Ноземата подтиска храносмилателни ензими и изсмуква хранителните вещества на пчелата. Нозевита по някаква причина води до стимулиране на тези храносмилателни ензими или протеини и така помага. Накрая обаче се казва че тепьрва ще се изследват негативните последствия на нозевита за хранителното усвояване на пчелата. Благодарение на файла обаче осьзнах, че танина е по скоро "отрова" за пчелата която се защитава от него като синтезира повече от тези храносмилателни ензими и така преборва ноземата. Типичен случай на клин клин избива. Това е мое разсьждение!
Цитат:
These results show that the use of Nozevit in the midgut of treated bees stimulates the activity of the studied proteolytic enzymes. In future research, it will be necessary to determine the effect of Nozevit on the lifespan of bees and whether its administration leads to any adverse effects on the physiological processes in bees
Прочетох и втория файл, но за сьжаление не разбрах много. Говори се за някаква гьбична обвивка на средното черво породена от танина. Като според мен пчелата реагира така като защита срещу танина. Накрая се казва, че понеже танина помага срещу разстройство а ноземата предизвиквала разстройство то затова помагал.
Пьрвия файл за мен беше по-разбираем и по-смислен.Цитат:
Such phenols of high molecular weight contain sufficient numbers of hydroxyl groups to form complexes with proteins, cellulose and some minerals and thus protect against diarrhoea. As diarrhoea is induced by nosema disease, tannins from Nozevit should function to inhibit this and thus substantially reduce the spread of the pathogen within bee colonies
П.С.
Ако храносмилателните ензими са една и сьща "храна" на ноземата и танина, то чисто теоретично полза би могло да има и даването на храносмилателни ензими от сорта на мезим форте и еспумизан. Ха ха само това не сьм давал на горката пчела.
Трябваше да започнеш първо със жизнения цикъл на нозема. Тогава щеше да разбереш много по-добре написаното.
http://entomology.ucdavis.edu/files/147621.pdf
http://palaeos.com/eukarya/stem_meta...osporidia.html
http://www.extension.org/pages/31234...uing-creatures
http://aem.asm.org/content/76/9/3032/F4.large.jpg
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3109658/
На снимките не се вижда много добре, но действителната дължина на "харпуна" е по-голяма от тази на човешки косъм!!!
Въпреки, че темата за нозематозата не ми е актуална в момента ми е изключително интересна. Някой от линковете съм ги чел, но в един намерих нещо ново и интересно. Ключа за палатката според мен се крие в това какви условия в средното черво точно карат бактерията да "покълне" и с какво точно се храни. Условията за покълването на бактерията доколкото разбрах от линка варират много за всеки нападнат организъм и са много различни, а на всичкото отгоре и все още неизвестни.
В другия линк обаче се казва с какво най-вероятно се храни бактерията след като навлезе в клетката.Цитат:
4. Germination
Spore discharge is generally believed to occur in several phases: (1) activation, (2) increase in intrasporal osmotic pressure, (3) eversion of the polar tube, and (4) passage of sporoplasm through the polar tube. The exact mechanism(s) of this process is not well understood. Conditions that activate spores vary widely among species, presumably reflecting the organism’s adaptation to their host and external environment
А тук пише аджеба какво е това adenosine triphosphate (ATP):Цитат:
Based on genetic studies that indicate whether an organism has the necessary mechanisms to process nutrients, the most likely source of energy uptake from the host is direct- microsporidian vegetative forms (meronts and sporonts) appear to directly absorb adenosine triphosphate (ATP), the chemical that stores and transfers energy in cells.
http://en.wikipedia.org/wiki/Adenosine_triphosphate
Изключително важен коензим - енергията която ензимите използват за да си свършат работата. Тоест най-вероятно ноземата се храни не точно с ензима а с енергията която му е нужна. Ефекта обаче е същия, невъзможност на пчелата да се храни пълноценно. Интересно е защо ноземата не засяга младите пчели (които още не консумират активно прашец), и защо при обилна прашецова паша ноземата почти изчезва. И къде точно помага танина дали променя условията за покълване или оставя спората без храна или действа като заместител на ATP и възстановява равновесието в организъма?
Нещо интересно за този коензим извън пчелите:
В човешкото тяло има само 250 грама от него, които се рециклират 750 пъти всеки един ден, като за целия ден се използват около 75 килограма от това чудо. Във всеки един момент в клетките се използват постоянно около 5 грама от него.Цитат:
The energy used by human cells requires the hydrolysis of 100 to 150 moles of ATP daily, which is around 50 to 75 kg. A human will typically use up his or her body weight of ATP over the course of the day.[33] This means that each ATP molecule is recycled 500 to 750 times during a single day (100 / 0.2 = 500). ATP cannot be stored, hence its consumption closely follows its synthesis. However a total of around 5g of ATP is used by cell processes at any time in the body.
Подарък за Скутелатор, комбиниран с един въпрос ;). Знаеш ли колко е съдържанието на танин в нозевита (примерно опаковка 250 мл.)? Интересно хърватите не го споменават никъде.
Бях решил да приключа първо с книжлето и тогава да ти отговоря, но към момента не е ясно докога това ще стане.
В кое изречение прочете че точно танина е това което помага на пчелата да не се заразява с нозема? ХА ХА. Нозевит е традиционна народна (демек бабина) рецепта на базата кора от дъб и като нищо полезния му ефект би могъл да идва от удавените бубулечки които съм намирал вътре в него ( което е малко вероятно, но все пак схвана идеята)
Бодибилдърите приемат АТФ под формата на креатин ( буквално това не е съвсем вярно, но ефекта е абсолютно същия). След като ноземмната спора изтреля "харпуна" си, тя инжектира съдържанието си в клетката на своя гостоприемник. Тя е паразит! Всички функции на клетката са вече подчинени изцяло върху изхранването и размножителния процес на нозема. (колкото повече от чревните клетки на пчелата са заразени, толкова по-малко хранителни вещества е способна да усвоява) В този етап паразитираната от нозема клетка служи за директно заразяване на други съседни чревни клетки и/или за разпространението на нозема и в други органи в тялото на пчелата. След като накрая измуче всички жизнени сили на клетката, смъртта на клетката (лезии) довежда до изхвърлянето на спори във фекалната маса, които биха могли или отново да реинфестират гостоприемкика или биват изхвърляни навън заедно с фекалиите.Цитат:
А тук пише аджеба какво е това adenosine triphosphate (ATP):
http://en.wikipedia.org/wiki/Adenosine_triphosphate
Изключително важен коензим - енергията която ензимите използват за да си свършат работата. Тоест най-вероятно ноземата се храни не точно с ензима а с енергията която му е нужна. Ефекта обаче е същия, невъзможност на пчелата да се храни пълноценно.
При излюпването си храносмилателната система на пчелите е девствена откъм всякакви бактерии ( защо - отговора ще намериш в стадия какавида при пилото), но не и от вируси. Смилането и усвояването на храната (в храносмилателната система) и превръщането на прашеца от пчелите в перга се извършва от бактерии. (От всички бозайници, преживните животни са най-зависими от бактериите за изпълнението на храносмилателния процес) След излюпването си, младите пчели получават тези бактерии от кърмачките (т.е. биват заквасвани) посредством храната. Пчелите всъщност култивират различните бактерии нужни им за всички тези процеси ( и колкото е по-голямо генетичното разнообразие вътре в семейството, толкова повече на брой видове потенциално полезни бактериии има).Цитат:
Интересно е защо ноземата не засяга младите пчели (които още не консумират активно прашец),
Ноземата засяга младите пчели!!!! но до втората седмица всичката нозема се намира във вегетативна форма!!!!! Затова е много важно от къде точно се вземат пробите за микроскопско изследване на нозема!!! НИКОГА ОТ ВЪТРЕШНОСТТА НА КОШЕРА! Изследваш млада пчеличка, виждаш че няма спори и си правиш грешното заключение че всичко е наред, докато в същото време въпросната пчеличка може да е силно заразена, а семейството да е на крачка от колапс.
Имаше една статия за трите цикъла на енергията при човека, която за съжаление не съхраних. На първия етап при върхови натоварвания се ползва всичкия наличен АТФ който стига за 8-10 секунди, при продължаване на натоварването се включва усилен синтез на АТФ, който идва най-напред от креатина (който използват културистите както казваш), при още по-продължително натоварване се изисква кислород и последством дишането се синтезира още АТФ от глюкоза, а след изчерпването на наличната глюкоза се използват мазнини.
Тъй като в твоя линк се казваше, че ноземата най-вероятно се храни с това АТФ в клетката, чукнах да видя какво е общото между танина и АТФ и след доста ровене ми попадна този файл. Главата за танина е най-интересна във файла, но най-накратко той е "лепило" за протеини и се свързва с храносмилателните ензими и затова е известен със слабителните си свойства. Предизвиква в животното обратна реакция като при някой плъхове синтеза на хр. ензими се увеличава 3-4 пъти. Не съм биолог и все още не мога да си обясня как точно действа, но най-вероятно по две линии. Предизвиква изхвърляне на всички наранени клетки в лигавицата а с тях и спорите, предизвиква увеличаване на синтеза на храносмилателни ензими.
Интересен е опита при който към танина се добавят протеини и действието му намалява точно с толкова колкото са добавените протеини (посредством замерване на изхвълените танино-протеинови комплекси в урината и фекалите).
Веднага може да се стигне до извода, че нозевита не трябва да се дава в комбинация с протеинови добавки защото ползата му ще намалее драстично. Поначало и в упътването му се казва да е последното хранене преди зимата.
Ето и един файл на фирма за протеинови питки, която прави тестове на танин с техните питки и на резултата се вижда намаления ефект срещу нозематозата за сметка на нарастване на пилото. В графиката се вижда и протеиновия глад който настъпва при чистото третиране с нозевит и слабото пролетно развитие на пилото, което е косвено доказателство че именно танина в нозевита е главния герой, то друго и в нозевита няма.
Да, точно затова част от пчелите в семейството не могат да се заразят (или се заразяват по трудно) от нозема. Това е и което прави селекцията против нозема възможна.Цитат:
Ключа за палатката според мен се крие в това какви условия в средното черво точно карат бактерията да "покълне" и с какво точно се храни. Условията за покълването на бактерията доколкото разбрах от линка варират много за всеки нападнат организъм и са много различни, а на всичкото отгоре и все още неизвестни.
Цитат:
И къде точно помага танина дали променя условията за покълване или оставя спората без храна или действа като заместител на ATP и възстановява равновесието в организъма?
Ето ти отговора в прав текст:
Последвалите (другите две) изследвания имат за цел едно по едно да изясняват тези въпроси. Направо се чудя дали въпросните изследвания на моя монитор не се показват в различен текст? Не трябва да си позволяваш въображението да запълва празнотите между известните факти. Също, когато четеш един научен текст трябва да си непредубеден ( иначе ще разбереш написаното така като на теб ти се иска). Ако се налага, един текст последователно го препрочиташ няколко пъти, докато не вникнеш в смисъла, който автора е искал да вложи.Цитат:
...The question remains whether active substances in “Nozevit” coat the mid-gut lumen of bees or the Nosema spores? In case they coat the mid-gut lumen, i.e. the peritrophic membrane, then the question is whether this coat is selectively permeable? If germination of spores is prevented and they are unable to penetrate epithelial cells of the mid-gut, then there is the question normal digestion through such membrane? What happens to shed cells and digestive enzymes expelled via those cells? Also, what happens with food uptake if the food is digested at all? Do all physiological processes follow a normal course? All the above questions call for re-study under controlled laboratory conditions, with known number of bees in each group and known level of active ingredient per bee in the preparation………….. The results of histological examination show that the gut lumen of bees treated with “Nozevit” is coated with a firm layer, while untreated bees have a much looser and not clearly limited area of peritrophic membrane. Also, it has been observed that the intestinal content with numerous spores tends to be squeezed in the center of the lumen, due to which germination of spores is probably impeded. We assume that “Nozevit” simultaneously coats both the gut lumen and the Nosema spores. The mechanism of the “Nozevit” action requires more detailed biological and histological studies, and so do the differences in pathogenesis of N. apis and N. ceranae...
Сигурен ли си че наистина гледаме едни и същи графики???? ХА ХА. Опитах се, но аз такива неща не виждам.Цитат:
Ето и един файл на фирма за протеинови питки, която прави тестове на танин с техните питки и на резултата се вижда намаления ефект срещу нозематозата за сметка на нарастване на пилото. В графиката се вижда и протеиновия глад който настъпва при чистото третиране с нозевит и слабото пролетно развитие на пилото...
Е аз затова говоря хипотетично и си задавам вьпроси, и тьрся някаква категорична информация доказваща определена теза. На снимките от последния ти документ ясно се вижда че нозевита е полепнал по лигавицата и прави защитен слой, останалите вьпроси в цитата са много добре формулирани.
Прикачен файл 2008
Тук се вижда ясно как при третиране само с нозевит (ред B) спорите намалят 6 пъти и следват само нисходяща тенденция, докато при третиране с нозевит в протеинова питка (ред А) намалят само 3 пъти и след 40-тия ден тръгват пак нагоре.
Прикачен файл 2009
Тази графика е към горните числа и показва същото, след 40 тия ден при пр. питка спорите тръгват нагоре а при чистия нозевит са само надолу и в по-малък брой.
Прикачен файл 2010
Тук за съжаление не е написано дали сиропа е с нозевит, но се вижда ясно как с всеки изминал ден пилото намаля а при питката с нозевит расте.
Защо? В изследването се казва че храносмилателните ензими след третиране с нозевит са по-силни в сравнение без третиране. Мисля че точно това казах и аз, че танина стимулира синтеза на тези ензизми. Даже дадох пример, че при някой плъхове се увеличават до 3-4 пъти.
А това го пише в първото изследване което сподели:
Не мисля, че ги четем нещата много по-различно.Цитат:
Нозевит е натурален екстракт, произведен по патентован процес от специални сортове дъб, познати с високото си съдържание на танин от много години. Такива феноли с висока молекулярна маса съдържат достатъчен брой хидриксилни групи за да формират комплекси с протеини, целулоза и някои минерали...
срещу нозематозата използвам био препарат (пробиотик) лично аз съм доволен от резултатите в това число и в развитието на семействата но се изисква малко постоянство ...
В изследването ясно се казва че последното третиране е направено 20 дни след предходното ( вместо обичайните 10-12) заради наличието на неблагоприятно време ( още един фактор способстващ развитието на нозема). Трябва да се вземе и впредвид че според Ранди Оливър третирането чрез намокряне по-ефективно разпространява медикамента между отделните индивиди в пчелното семейство, по този начин водейки до по-голям ефект на третирането.Цитат:
1.jpg
Тук се вижда ясно как при третиране само с нозевит (ред B) спорите намалят 6 пъти и следват само нисходяща тенденция, докато при третиране с нозевит в протеинова питка (ред А) намалят само 3 пъти и след 40-тия ден тръгват пак нагоре.
При първите две групи намалението в нивата на спорите е в границите на стандартната статистическа грешка (което ще рече че без "фото финиш не може да се прецени кой от двата коня пресича първи финала"), С ИЗКЛЮЧЕНИЕ на нивата след последното третиране.
Щом не е написано значи е БЕЗ нозевит. Т.е. тестовата група сироп + нозевит липсва.Цитат:
Прикачен файл 2010
Тук за съжаление не е написано дали сиропа е с нозевит, но се вижда ясно как с всеки изминал ден пилото намаля а при питката с нозевит расте.
В изследването ясно се казва че по време на експеримента ИМА наличие на външен приток на прашец. Освен това 4 питки по 200 грама съдържащи близо 14% протеиново съдържание са фактор който има незначително значение за развитието на семейството ( в експеримента на Ранди Оливър ЕДНО СЕМЕЙСТВО КОНСУМИРА 15 КИЛОГРАМА ПРОТЕИНОВИ ПИТКИ !!!!!! за да изглежда по начин ако би имало достъп до естествен приток на прашец). В изследването ясно казват че повечето пило се дължи на нозевита в питката (съответно нивата на нозема), а не на нещо друго.
Между другото има сериозни спорове дали е правилно при изследване за нозематоза дали да се измерва средното ниво на опаразитеност (т.е. милиона спори за пчела) или да се измерва интензитета на опаразитяване (т.е. % заразени пчели в семейството).
Да, но въпросното изследване прави сравнение между заразени с нозема пчели третирани с нозевит и заразени с нозема пчели не третирани с нищо.Цитат:
Защо? В изследването се казва че храносмилателните ензими след третиране с нозевит са по-силни в сравнение без третиране. Мисля че точно това казах и аз, че танина стимулира синтеза на тези ензизми.
Въпросът ми тогава е, дали увеличените нива на ензими (спрямо нетретираните нозематозни пчели) е пряк ефект от танините или е вследствие предпазване от нозематоза и съответно запазване на по-голямата цялост на средното черво (отделящо въпросните ензими)? Смятам че отговорът е написан достатъчно ясно (макар и само в едно изречение) за да може да го откриеш сам.
Ок, благодаря ти за дискусията. Явно ти вьзприемаш танина като хранителна добавка а аз като хранителна (не)добавка и от там идва леко различното тьлкуване.
Но все пак ще сьм много благодарен ако някой намери концентрацията на танин в нозевита. Като активна сьставка не са ли дльжни да го споменат в сьдьржанието. Аз за себе си сьм правил някакви домашни замервания, но искам да се уверя че не предозирам.
Според вас Червеното подъбиче, в предвид състава и приложението му от хората точно за чревни проблеми има ли реялна полза за прилагането му при пчелите за лечение и профилактика на нозематоза.
http://bilki.bg/encyclopedia-bilki/c...podabiche.html
Подьбиче, коприва, пелин, люта чушка все народни рецепти на основата на танини и други полифеноли. Ама как ще ги извлечеш и каква ще е дозата един господ знае.
Аз на пролет ползвам люта чушка, 1 леко преварена и пасирана чушка (семките ги прецеждам) в питките за 20 кошера. Точната рецепта в грамове я има в един от пчеларските вестници.
Какво ще кажете за сребърната вода?Ползвал ли е някой,с каква цел,ефект?Има ли място в пчеларството,като профилактика,лечение?Някак ви изследвания има ли публикувани.Скутелатор е навътре в английскоговорящите сайтове.Дали си попадал на нещо?
Ето един български сайт за сребърната вода с много подробно описание на всеки един полезен или вреден аспект:
http://сребърнавода.com/
Преди около месец - чичко Павлов, предложи подобен експеримент(но по субективни причини не се получи да го проведем с него, надявам се той все пак да си го реализира - в името на науката и знанията), виж постин #85, и някой последващи(#91):
http://pchelari.com/forum/showthread...t=Инверт
Здравейте,
Моля за мнение, дали прикачената снимка е повод за притеснение от нозематоза. Според мен това са диарични петна...По другите кошери нямам такива петна.
Нолков, не всяка диария се причинява от нозематоза, може и от лоша храна да е. Миналата зима един-два от кошерите ми бяха хубаво нашарени и вътре и вън с диарични ивици по 6-7см поради захаросан и може би леко прокиснал мед. Наблюдавай кошера, но според мен е ОК. Иначе нозематоза се доказва с лабораторни проби.
Не са диарични петна. Ник е прав това е клей изпуснат при влизане. Диаричните петна са доста по големи. Ако са вътре по рамките обикновено имат и леко провлачен край, като рисунка на сперматозоид с по-къса и дебела опашка.
Благодаря! Ще го наблюдавам и ще притворя входовете - сигурно затова носят клей....студено им е на душиците :)
Добре ли е да се редуват препаратите за профилактика (пролет-есен) или да се ползва един. Също се чудя кога е по добре да се третира, февруари в питките или март в сиропа?
За да разбереш ефекта от определен препарат е добре да третираш няколко пъти с цел да обхванеш по-голяма група пчели.Примерно-зимата в питките,между пашите с накапване и при създаване на отводки,а есен в сиропа.Така третирам аз с Нозевит+.
Някой изпращал ли е проби с пчели до Националния Диагностичен Научноизследователски Ветеринарномедицински институт за определяне нивата на заразяване с нозема, за да знае впоследствие с какво да третира?
третирате защото има нужда или просто така сте свикнали...
Здравейте, някой да е употребявал Nosembee, какви са ви наблюденията?
Здравейте. Имам дилема относно пролетно профилактично третиране против нозематоза. Миналата година есента съм третирал 2 пъти с Нозестат и съм доволен, защото нямам загинали семейства. Въпреки всичко искам да направя едно профилактично третиране към края на март. В тази връзка дилемата ми е отново Нозестат ли да използвам или да използвам Нозевит+. Притеснението ми за Нозестата, е че трудно ще го вдигнат/всички знаем причината/ и поради тази причина обмислям да опитам с Нозевит+. И понеже досега не съм го използвал и не съм на 100% убеден в качествата му както например от Нозестата от който имам преки наблюдения, ме интересува някой от Вас пробвал ли е пролетно третиране с Нозестат и било ли е успешно?
Нозестата е съдържа йод и мравчена киселина.
Нозевит+ съдържа лимонена киселина, витамини и етерични масла
Аз използвам целогодишно лимонена киселина, витамини и мащерка. Рамките в кошерите са чисти, а само на един кошер имам една черта отвън.
Йодът убива всички бактерии(а не само вредните) и затова не го използвам.
Затова според мен е по-добре с Нозевит+
Написал съм го, защото 2013 година имах около 30 % загуби и след направени изследвания/ защото се опасявах, че са отровени/ излезе, че причината е Нозематоза. По тази причина третирах с Нозестат и няма как да не съм доволен, че нямам загуби тази зима. Желанието ми е да направя профилактично третиране, но не съм сигурен дали ще пипнат Нозестатa заради йода в него и затова ми е интересно някои дали има опит и дали е бил положителен или пчелите не са го пипнали.
Йод слагам профилактично във питките и във сиропа-първите 2-3 подхранвания по 10-12 капки на литър или кг.Омитат всичко.
Аз в сиропа за попълване на запасите август слагам изцеден лимон + мента,глог и валериан . Дамяне, сподели опит за мащерката !
Баща ми (лека му пръст) в таблите на старите ДБ разстилаше мащерка ! Жалко ,че тогава бях на друга вълна и съм пропуснал урока !
Нозевита излизаше към 0.20лв/л сироп. Не е скъпо, но не знам колко вода има или колко киселина и витамини и какви...
Трябва да съм давал рецепти и преди, но кой знае къде са. Това което сега използвам излиза 0.60лв/кг сироп.
Чая е много силен и вътре има повече мащерка отколкото вода. Все пак мащерката е безплатна. Оставям мащерката да се кисне един ден и загрявам чая няколко пъти през това време. Става като Кока Кола на цвят.Цитат:
На 12кг сироп:
1 пакетче 8 грама лимонена киселина (Dr. Oetker)
24 таб Витамин B комплекс
120 таб Витамин C
Чай от мащерка(силен екстракт)
Витамините се стриват на прах и се разтварят в бутилка с чай. Следва много друсане. Ако използваш Витамин B12, то сега е момента да го сложиш в бутилката.
Киселината се сипва в сиропа преди преди да сложиш захар във водата.
Като изстине сиропа се слага чая с витамините и се разбърква.
Ами... някой стари рецепти работят, а други не. Мащерката според мен работи, но всеки с мнението си. Мента не съм пробвал, но скоро някой каза за гюзум-джоджен(роднина на ментата). Глог и валериан не съм пробвал и не съм проучвал - нямам мнение.
При мен зимуват на сироп + добавките и съм много доволен от резултата.
Мащерката и киселината пречат на вредните бактерии и помагат на полезните. Бактериите които превръщат прашеца в перга обичат киселинна среда, а тимола и мащерката не им пречи.
Комбинацията е идеална и няма как вредни бактерии да убият семейството. Просто е невъзможно да се развиват в тази среда.
Вирусите също имат проблем с тази комбинация. За мен това е идеалното "лекарство" и досега не съм намерил по-добра алтернатива на мащерката, киселината и Витамин C.
Толкова е консервативна рецептата, че ако можеш и всеки ден давай и резултата ще бъде същия.
Витамин C можеш да даваш по 60 таблетки/кг през ден и семейството ще се представи по-добре от такова само на сироп.(правени са опити и съм ги давал).
Витамин B можеш да даваш 2-3 пъти повече и ефекта е положителен.
Лимонената киселина сигурно всеки я е пробвал, а в рецептата има 0.6грама/кг (смешно малко).
Просто количествата са много малко и са под препоръчителните.
6 пъти по-малко Витамин C от максималната доза с положителен ефект.
Минимално количество Витамин B.
Минимално количество лимонена киселина.
За чая няма какво да кажа :). Тимола в него няма да е повече от това което се дава иначе.
Сиропа има кисел вкус, а пчелите го вземат много по-бързо от чистия сироп. Не е меродавно, но някой така определят дали им харесват на пчелите питките.
Интересното е че в меда само един път съм усещал мащерката, а за кисело не ми се е случвало и дори сега имам към 20-30кг при мен и няма и помен от добавките.
Дамянов ,явно сега сме те хванали да обясняваш.:bigsmile: Уточняващ въпрос :може ли да се ползва аскорбинова киселина.Тази лимонена киселина на д-р Оеткер ,да не е -лимонтузу? Някъде четох ,че имало разлика между лимонтузу и лимонена киселина.
Не си ме питал - не съм ти казал :bigsmile:.
Лимонтузуто е най-често смес от лимонена и винена киселина - МЕНТЕ.На Dr Oetker e 100% лимонена.
Другото име на аскорбинова киселина е Витамин C :)
Витамин C-то се разпада много бързо, а лимонената не. И двете се използват за консервант и ги има в почти всеки продукт в хладилника, че и в хляба(бях показвал снимки на съдържанието на хляба).
В хляба се използва за помощ на маята. Бухва много повече и от долното става ясно защо е така.
Лимонтозуто или лимонена киселина които се продават по магазините всъщност са винена киселина и то синтетична. Дамяне аз знам два вида мащерка обикновена и лимонена - коя използваш.
Благодаря за бързият отзив.Стана ми чудно защо стриваш таблетки ,иначе и хляб съм произвеждал.:bigsmile:
Лимонената е истинската. Лимонтузуто е менте с винена киселина, че излиза по-евтино.
Аз ползвам само един вид мащерка и не съм пробвал друга. Явно се нарича дива мащерка. Отивам в гората и като ми замирише приятно си пълня джобовете догоре :) Дори и в градината си засадих, но някой е решил, че е плевел и хоп с лопатата. :laughing: При мен я има навсякъде, но най-често в пясък и около камъни. Явно има много видове, но аз друг не съм пробвал.
http://atanas.mipa-bg.com/herbs/mashterka.jpg
Пробвай да ги пуснеш цели и ще ме разбереш :) Няма разтваряне това чудо.
Трябва предварително да ги разтвориш в чиста вода и след това да ги добавиш към сиропа. Иначе ако ги хвърлих на прах в сиропа - нищо няма да стане, остават си на бучки.
Трябва хубаво да се разбърка сиропа с витаминената вода.
Я да пробваш, че да ме разбереш по-лесно :bigsmile:. Питай патило...
Малиий.Все пак ще храним насекоми.:bigsmile:Един килограм аскорбинова к-на май беше към 30лв.:(
Да прав си.Ама нали трудно смятам това -40гр.=16,60 лв.направо ми уби устрема.crying;
Аз вземам на Актавис -> ЛИНК
1кг излиза 337,50лв
Така, че 30лв/кг е много добра оферта, стига наистина да е това което пише на опаковката.
А това 40гр-16.60 излиза (16.60/40)*1000 = 415лв/кг
Now Foods Vitamin C излиза 95лв/кг с доставката
Не, изобщо не се печели от лекарства ;) Само жалките 300-500%
Моля за извинение.30лв. е без ДДС.Пише -непише на етикета ,щом я кльопат хората /в хляба/ ,какво ще им стане на пчелите.:bigsmile:
В магазини DM има витамин Ц на прах - 6 лв. за 100 гр. ;)
ДИЕМ = DM трябва да е
Магазин за перилни и почистващи препарати. В почти всички молове го има.
Простете, а какво е отношението на Vit."C" върху нозематозата?