Колега , я се огледай , пък тогава пиши разни проценти !
Преглед за печат
Колега , я се огледай , пък тогава пиши разни проценти !
Света не е България!!! Така, че скачай смело на МК.
Колегата пита дали са подходящи, че е начинаещ. Вместо всеки да му каже няма проблем започни с 2-3 семейства в тези кошери докато свикнеш да ги гледаш. Прочети това онова. И най вече практиката ще те убеди дали е успешен вариант за твоя район. Някой му казва ДА друг НЕ трети вади проценти още повече бъркате колегата. Между другото тези проценти Фарар въобще не са верни особенно в Бургаско. Коя система за мен е най добра ще си запазя мнението за мен но това за ЛР кошерите всеки тика другия към тях а какъв му е района не го интересува. Има райони който едвам пълнят 1-2 магазина и тогава ли трябва да са ЛР ама айде това е друга тема и само се измества темата от въпроса на колегата
Многокорпусни системи колега- ЛР е само един вид от многото.Защо смятате че щом се каже многокорпусен кошер и задължително трябва да е ЛР???Цитат:
Първоначално публикувано от ianev
Бай Пчеличко,като се огледам,не виждам пчелар с повече от 120 ДБ.Най вероятно има,но броя на хората с големи бройки корпусни с-ми е смазващо по голям.Имал съм ДБ 10 и 12р по 12бр,ЛР,Фарар и то не за 1-2г и изводите си ги направих.Всеки си има глава на раменете и е най добре сам да си реши.Цитат:
Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
Не подлъгвайте начинаещите!Препоръчвайте им да заредят ДБ както и ЛР или Фарар,или РД и сами да си решат,но не и така-огледай се!
Аз лично имам 3 ДБ- 10 рамкови и 2 ЛР- 10 рамкови. Всичките кошери бяха с отводки донесени по едно и също време. Пчелина ми е в Княжево. ЛР се развиха много по бързо и извадих мед от тях. ДБ се развиха, но не можаха да дадат мед.
За мен ЛР.
Mind_Control това въобще не е гаранция че ЛР е по добра като система. Как на един пчелин да речем 50 кошера има и силни и по слаби поставени в еднакви условия. До мен съседа си взе две ЛР отводки аз му ги гледам направиха по 2 корпуса но пък аз имам отводки ДБ напълниха си 10 рамки качиха се в магазина и те дадоха мед. Изобщо спор за коя система е по добра не трябва да има направо да се забрани в форума. Ще кажа защо всеки си гледа от неговата камбанария и казва неговата гледна точка но не знае каква паша има дадения колега колко време продължава. За това всяка система си има даден район и колкото да е мъчите някъде другаде може и да не даде желания резултат. Имам колега от Българово спокойно може да е на ЛР паша да те убие всичко се сее рапица слънчоглед кориандър и вали от време на време, аз съм на 20-тина километра от него дъжд не е падал от 70 дена след липата е пълна скръб .....
Колега,не става въпрос коя с-ма е по добра?!То за това спор няма! Въпроса е с каква цел се тръгва?Ако е за голяма бройка,корпусните са по удачни.Всички рамки са еднакви,нямаш съхранение на рамки,трупаш корпуси и после вадиш когато ти е удобно и т.н.Не си начинаещ знаеш какво имам в предвид!Зависи кой какъв стериотип си е създал!Не си падам по ДБ основно защото не мога да му очистя рапицата и май месец ми дава значително по малко от ЛР и Фарарите.Каквото и да си говорим корпусните са по гъфкави и по лесно можеш да отреагираш при рапица и резене. По принцип лош кошер няма!
А за това какво мислите?
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...38559090_n.jpg
Който има мерак и желание, системата не е проблем.Няма лоша система, има лоши пчелари
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...12893015_n.jpg
Предполагам се вижда, какви са целите на този пчелин.Явно Д.Б. е по добрата система в този регион.
Браво на собственика!
Какво трябва да кажем?
Има много снимки и то много по впечатляващи.
Явно не разбра идеята,но няма значение!