-
Не че сме недоверчиви. Проблема е, че е направен тест на ефективността на екостопа. Научно доказано е, че ефективността на този препарат е едва шейсе и няколко процента. Сам прецени какво означава това. Био пчеларите отдавна се отказаха от него, въпреки, че препарата беше създаден най-вече заради тях.Тимола има действие върху акара, но явно не съвсем. Варотома също е неподходящ препарат, тъй като акара вече има резистентност към него. Напоследък се чуват оплаквания и от варостопа. Перицина също не е добро средсство, но по други причини. Явно трябва да се наблегне на биологичните начини за борба с акара. Най-напред това е мрежестото дъно. Доказано е, че само неговото наличие е 40%намаляване на акара. Строителна та рамка, също еима голям потенциал за унищожаване на акара . От там на татък всеки сам да прецени какво да използва.
-
За равномерно изпарение на активните вещества и предотвратяване на частично заклейване на плочката е добре се поставят от вътрешните страни на корпуса летвички с размер до 1 см., за да се осигури свободно пространство за цялостно изпарение.
Това е от листовката и е много съществено условие, за да има ефект екостопа.
Но аз не мога да си представя как в кошера тези плочки ще останат незаклеяни 45 - 55 дни особено при лятното третиране. Как точно да бъдат поставени, че да не бъдат заклеяни?
Може би производителите трябва да направят опити и нагледно да бъде показано в листовките при какво разположение в кошера на плочките Екостоп те не са заклейвани.
-
Не че мога да съм критерий ама тази пролет слагах Екостоп. Не го заклейваха, от 20 метра миришеше на маслата в него и доколкото мога да преценя нямаше акари при прегледите. Е, няма да ги е унищожил естествено на 100%, но не ми се набиваха в очите.
-
При някои семейства заклейването на Екостопа е такова, че спокойно може да неутрализира действието му.
Това се отнася за лятното третиране, когато усилено събират клей.
-
След центрофугирането на меда и след преглед на семействата поставям по 1 до 2 плочки екостоп на семейство, покривам плодника с найлон с пролука от задната страна. Отгоре поставям корпуси и магазини с празните центрофугирани пити. Така стоят до средата на септември, след което ги прибирам в склада. Восъчния молец вече не е опасен. Следва третиране с варостоп само за ДБ кошерите. При ЛР не третирам с варостоп, за да не остане химикал по питите, които догодина може да станат медови. Не броя паднали по дъното акари. Зимната смъртност за последните 2 зими ми е по 1 семейство от всичките 12 семейства. Интересно е, че нямам загинало семейство в ЛР кошер, където не третирам с варостоп. Тези кошери обаче са с дълбоки дъна.Тази есен за първи път третирах и с ОК. От направените наблюдения считам, че екостопа действа!
-
В предишния пост споменах ЕКОСТОП затова че съдържа тимол,но не съм третирал с него и нямам наблюдение от него.Използвам ТИМОЛ за основна съставка,от три години третирам с тимол евкалип ментол и камфор аз си го смесвам и поставям на целулозна гъба към края на август и съм доволен за сега,и после с накапване на оксалова кисилина.
-
Екостопа е екологично чист продукт и само смъква акара, не го ликвидира и ако си с плитко дъно, акара се връща по лесно, докато при дълбокото дъно явно му е по трудно.
-
Да споделя нещо, което току що ме притесни много!
Днес, по обед, сложиш профилактично, по една плочка Екостоп на кошер. Плочките бяха пресни, меки и много миришеха, като датата на производство им е месец Март, 2013г.
Привечер, около 19 ч случайно ходих до кошерите и бях шокиран - по около 25-30 мъртви пчели пред всеки кошер, а най-лошото беше, че пчелите неистово изхвърляха мъртво пило. Много мъртво пило!
Ако някой ползва Екостоп, да каже, нормално ли е това? sweating;
-
Ми аз не съм слагал Екостоп, но и моите изхвърлят търтиеви ларви.
http://s1.postimg.org/79fieaxm3/IMG_2771.jpg
-
При поредното застудяване явно е имало пило извън обхвата на свитото кълбо и сега при първия слънчев и топъл ден, пчелите го изхвърлят, така предполагам аз. И добре е че го изхвърлят.
Не е от екосотопа.