-
Толкова малко пчели едва ли могат да топлят толкова пило. Би трябвало да имаш повече пчели. А колкото до твърдата храна мисля че сега е напълно излишна ( аз бих я махнал) разпечатвай мед да го местят и да хапват. Ако няма мед давай сироп(мед захар и вода в отношение 1:1:1 - може и по рядък).
Но най притеснително за мен е малкото пчели, пило щом има около поде ще има и повече.
-
Ще се съвземат. Пчелите със сигурност са много повече. Не е зима и има летеж. От дистанция е много трудно да се каже какво точно трябва да се прави. Щом не хапват питката, значи нямат нужда от нея. Сега е по-важно да оцелеят. По мое мнение не бързай да махаш питката. Ако имат много запаси разпечатвай внимателно по малко за да могат да освободят място за снасяне на майката.
-
Дори да не ги ядат, питките Апитом чудесно покриват надрамъчното пространство и допринасят за затоплянето на междурамията. Затова по-добре ги остави. Пък си е запас от храна, която няма да ти запълва килийките. Ако пилото е половин педя, а пчелите ок. 2 рамки, аз бих ги свил на три рамки. Покрий гнездото с найлон, затвори горната прелка, ако случайно не си я затворил. Ако кошерът е на по-сенчесто място, постепенно го премести на слънце. Санирай, опаковай със стиропор от север, изток и запад, и разбира се, отгоре. И се моли за топло време... поне от 3 април нататък... wink;
-
Днес отново лека проверка да видим как върви сиропа.проблемното семейство бе консумирало едва около един пръст а останалите са консумирали 90% от всичко. Утре ще дам отново на дугите а този ... Не знам. Иначе живот има яко, но проблем имат 100%. Може би болест ...
-
Не е болест, много са слабички. Послушай колегата от предния пост.
Стесни максимално - на 3 рамки и затопли добре и те ще дръпнат. Можеш да завъртиш рамката с пило на 180 градуса и да разпечаташ меда в другата част на рамката. Като я осеменят цялата, разпечатай меда и на съседната рамка, после и на другата, завърти и другите рамки и докато не осеменят трите рамки, не разширявай. Това е истината, по този начин третата си година като пчелар от такива 3 семейства като твоето сега, извадих 90 кг мед, естествено с помощта на Колега от форума, Жив и здрав е да е 100 години най малко.
-
Здравейте да не пиша на ново място пиша в на колегите темата. Та имам едно семейство покрива 2 рамки и половина най много 3 с пчели. На 3 рамки има по една педа пило запачетано и прясно. Имат запаси от мед но и аз ги подхранвам с сироп с Стартовит взимат го по бавничко от други но го взимат.
Та въпроса ми е дали да се притеснявам за това семейство дали да го обединявам изобщо дали ще се развие нормално (отводка от 2011 г). Стеснено е. Дано не съм ви объркал
-
Много интересно семейство-две и половина три рамки пчели и на три рамки пило. При мене при шест рамки пчели едва на три има пило.
-
Чак нормално няма да се развие, но има голяма вероятност да стане семейство от него
-
Посъветваха ме да сложа найлон над тях и над таблата дреха да ги затопля. И смятам да ги храня по 2 пъти в седмицата с две думи да не остават без храна пък дето се вика каквото стане накрая на другата седмица ще споделя резултата. Пък и пролетта едва сега започва........
-
Здравейте колеги, по какви признаци можем да разберем, че едно семейство е осиротяло? Ясно е, че осиротялото ще заложи маточници, тъй като има незапечатано пило, но как можем да го разпознаем преди това?