Юрка сподели повече подробности моля те - звучи интересно,има логика старите пчели да приемат по-бързо и безпроблемно младата майка,но тогава как разпределяш пилото м/у двата плодника?
Преглед за печат
Юрка сподели повече подробности моля те - звучи интересно,има логика старите пчели да приемат по-бързо и безпроблемно младата майка,но тогава как разпределяш пилото м/у двата плодника?
Ами това е отговора. По-добър топлинен режим. Освен това така семейството следва естествения си ход на развитие. През есента и зимата се джижи на горе, към медените запаси, а пролетта и лятото обратно. От горе трупа запаси а надолу измества майката и пилото.
уха Петрохан, че там си е още зима, за какъв корпус отгоре да се слага говориш. Като го сложиш отгоре, ти разширяваш обема на жилището двойно, топлината от гнездото ще отиде в горния корпус, пчелите ще се свият да топлят гнездото , защото температурния режим се е нарушил драстично. Те няма да се качат горе, защото няма да изоставят пилото. И така вместо да разширяват пилото, те ще се свият да го топлят и така ще забавят развитието си. Корпус се слага отгоре, когато се стабилизира времето, а при твоите условия може би ще е към 10-ти май.
мда....явно ще трябва да ги оставя да се климатизират около една седмица и тогава ще им слагам каквото и да е било....ще послушам у Юри, който съветва да го сложа отдолу с восъчните основи корпуса....
Стари пчели - без пило, или само със запечатано пило , приемат майка без проблеми!Цитат:
Първоначално публикувано от kando
Млади, нелетящи пчели, особено ако има и пило прясно трудно приемат придадена майка. Не че не става , ама те все се мъчат да си отгледат собствена.
Изобщо не го разпределям. Само отмествам стария кошер, било настрани, било върху новия. А новия е зареден по възможност с 2-3 изградени пити (по-бързо започват работа) и основи. Така връщайки се в него старите пчели не намират нищо от собственото си гнездо и за 8 години, до сега майките са приемани на 100%, не зависимо от състоянието им. След като новата майка започне да осеменява и се появи първото запечатано пило, може да се подсили това семейство с запечатано пило от другите семейства.Цитат:
Първоначално публикувано от kando
Това го правя след акацията и много често от такива семейства съм вадил и стоков мед от слънчогледа или по-късни паши.
Ееееее Юрка браво бе човек - като прочетох това ми щукна дивата идея,мерси огромно мерси drinks; drinks;
Равносметката от това е, че за 13 години пчеларстване, няма нито едно роило се семейство. Не че някой ми вярва, но проблема не е мой wink; .
Имам нужда от спешен съвет!
Първо това на снимката млада майка ли е?
Да обясня каква е ситуацията:
Днес нямах намерение да отварям кошерите но се загледах в единия кошер ,на който на прелката имаше повечко пчели.Някой вентилираха но повечето се "шляеха".Прецених ,че нещо не е наред и отворих този кошер.Пчелите бяха агресивни(по принцип са по-агресивни са от другия ми кошер).Кошера е на два корпуса с ханеманова решетка между тях.Преди дъждовете използвах метода на Демари и оставих всичкото запечатано пило в горния корпус,като им поставих и две пити за градеж. Все ме беше страх да сложа трети корпус, като си мислех че не са готови за разширение.
Днес восъчните основи не бяха изградени! speechless;
Повдигам една средна пита да я видя и в празното пространство в корпуса върху ХР виждам кълбо от пчели колкото пинг-понг.Разбутах пчелите и видях майката от снимката(според мен е току що излюпена майка).Пчелите бяха агресивни към нея.Веднага я хванах леко и я прибрах в една кибритена кутийка.
По долните крайща на питите на горния корпус имаше маточни чашки. По две от питите в задните части имаше 2-3 много добре изградени и големи маточника.Нито в чашките нито в маточниците имаше ларви.Разбиремо след като майката е в долния корпус.
Почти съм сигурен ,че семейството е тръгнало да се рой, но все още не се е изроило защото в долния корпус на пита с прясно снесени яйца открих и майката.А също в долния корпус открих и много(учудих се)ама много пчели който лазеха и по стените на кошера.
Веднага подготвих един корпус с восъчни основи и тотално наруших комфорта на пчелите.В долния корпус поставих питата с майката незапечатаното пило и восъчни основи.Във втори корпус оставих празни пити и восъчни основи.После ХР и отгоре корпуса с запечатаното пило и прясно събрания нектар.Не се усетих да стръсквам пчелите пред кошера преди да наредя кошера.Все пак поставих бяло платно и всичките пити от горния корпус ги сметох на платното отпред.
Цялата тази процедура се случи тази вечер около18:30ч.
В момента при мен все още цъфти акацията и ще е така още 5-6 дни.
След около 20-25 дни ще цъфти липата.
Майката от снимката най-вероятно няма да я бъде защото видях ,че поне една от пчелите я беше мушнала.
Да питам правилно ли съм постъпил?
Дали не трябваше да направя веднага отводка ?
И какво съм пропуснал да направя?
http://s13.postimage.org/5txztrh5v/ALIM0607.jpg http://s13.postimage.org/nl9m87wkj/ALIM0610.jpg
Кошерите ти ЛР система ли са?
Аха - сега ти видях подписа и я кажи кой е този умник, който те научи, че така се прави демари с ЛР?