Борка, не мога да бъда снизходителен към някой, защото рискувам да го обидя. Аз не искам това, а да разбера какво точно иска колегата!
Преглед за печат
Борка, не мога да бъда снизходителен към някой, защото рискувам да го обидя. Аз не искам това, а да разбера какво точно иска колегата!
В старите книги и списания всичко е написано по-артистично, по-човешки. На мен ми харесва да ги чета. новите малко сухи ми се виждат. Ще чакаме да напишеш нещо. За двукорпусните /с 1 майка/ рових доста, но освен общи неща най-вече за 12р не повече от 1-2 страници не намерих. И докато не си пробвах сам, и някой мой неща дето са ми в главата чак тогава си нагодих системата. и то с 8р и 10р. дето почти нищо не пишат за тях.
А как ще се работи с този кошер? Ти трябва да си културист? Да помислим и върху друга част от въпроса. Когато този магазин е между двата плодника то аз мисля, че пчелите преминавайки през ханемановата решетка ще запълват горния плодник с мед и майката там ще остане без място за снасяне, а долната майка ще снесе яйца в магазина. Така е според мен. Не съм съгласен и с друго. Ако майките са в тази комбинация в която казваш то те ще се стремят да се бият и ще стоят постоянно на ханемановата решетка. Третото което ми идва на ум е, че едната майка ще излъчва по - силно феромони и по този начин пчелите ще се стремят да са около нея и другата ще бъде аут. Аз ще дам пример с мои лежаци в които майките са разделени по - равно в лежака. Рано или късно надделява едната майка. Остава само едната страна. Предполагам майката с по - силно излъчване на феромони, и най - вече по - младата в случаите с моите лежаци.
Има един руснак , който работи така, само че той ползва само корпуси(а не магазини ). Той обаче тренира културизъм (не се шегувам ).За подробности чукни Кривчиков в чичко Гугъл. Има доста клипчета.
Казвам това което съм чул не искам после упреци не съм сигурен дали има такава система но чух и за това питам.
Плодник 1 ще го нарека ще е долния над него слагаме ханемановата решетка да не ходи майката да снася яйца горе в магазина.
Плодник 2 е над магазина (забравих дали имаше между него ханеманова решетка за което извинете)
Семейството от горе е нещо като помощно семейство веднага след пашата ми каза мога да взема от 1 и 2 и да направя отвотка защото вече са с една миризма само за пашата са заедно.
Питате защо 1 магазин защото ще се пълни бързо и ще можем да използвам пашата на МАХ.
Не съм сигурен за това сложих тази тема.
И ще съм благодарен който няма отговор по въпроса или той да зададе въпрос нека да не пише защото всички теми са пълни с излишни коментари така че не пишете извън темата.
Благодаря ви предварително.
Еми знам че плодника тежи.Имам хора който ще ми помогнат ако имам нужда.
Ако те интересува за двомайчино и двосемейно пчеларстване си купи книгите на Ангел Грънчаров.
Лично аз изгубих цял сезон с неговите слатки приказки слет което изхвърлих повечето пчеларски книги и започнах да правя това което смятам за по добре.Съветвам те да не вярваш във всичко написано по книгите.
Прочети тук,това е един от вариантите:
http://pcheli.bg/dvusemejno-dvumajch...jstva-chast-1/
http://pcheli.bg/dvusemejno-dvumajch...2/#comment-494
Брусе, ти прочете ли си заглавието на темата? Аз чух от един колега, че през миналия сезон добива му от 10 кошера ДБ е 900 кила! И мани другото ами му и вярвам!