Без пило ако са намери място за изолация за 10 дена тъкмо ще се оплоди майката и ги върни на пчелина.Ако ги сложиш предварително сглобени в основно семейство ще ги изградят и майката ще снесе и тогава заселваш сандъчето.
Преглед за печат
Без пило ако са намери място за изолация за 10 дена тъкмо ще се оплоди майката и ги върни на пчелина.Ако ги сложиш предварително сглобени в основно семейство ще ги изградят и майката ще снесе и тогава заселваш сандъчето.
Благодаря ви колеги,утре ще опитам като стръсквам повече нелетяща пчела,и ще пиша дали се е получило.
п.п колега Радо ,след като е с млада пчела ,колко време изолация е нужна?
Ако е с млада не летяща пчела няма нужда от изолация.
Още веднъж благодаря колеги
Миналата година аз имах същите проблеми - пчелите ми бягаха от оплодните сандъчета и майката загиваше (или я убиваха). Процента на успеваемост беше много нисък (почти нищожен). Тази година нахитрях и вече мога да дам няколко препоръчки, които работят:
1. По принцип млада и неоплодена майка се приема много трудно от каквото и да било семейство, освен от нейното собствено. Това трябва да се знае когато се правят отводки или когато неоплодена майка се заселва в нуклеус. За да е успешна операцията е необходимо преди всичко новата майка и пчелите-работнички да са максимално близки в генетично отношение. При майкопроизводителите номера се получава, защото както майките, така и пчелите-работнички обикновенно имат един и същи произход (една и съща майка или поне една и съща линия). При обикновенните пчелари с генетичен търтеев хаос в небето над тях проблемите с приемането на майки (маточници) в оплодните сандъчета са много големи.
2. Същото важи и за маточниците, придавани в оплодните сандъчета. По някакъв все още неизвестен за нас начин пчелите са в състояние да преценят що за майка ще се излюпи от маточника и дали тя е качествена и е от същата порода (линия).
3. За да се задържат пчелите в оплодното сандъче е необходимо в него вече да има открито (младо) пило. Не може току така да се сложат пчели и маточник в сандъче с неизградени рамки и без пило. Загубите ще са над 80%. Трябва в технологията да се включи система за предварителна подготовка на рамки с пило в други кошери, които рамки да се прехвърлят в оплодното сандъче в деня на заселване на първия маточник. След това всяка една оплодена майка трябва да живее в сандъчето дотогава, докато снесе достатъчно яйца за регенериране на семейството и за посрещането на новия маточник (или неоплодена майка).
ХА!
https://www.youtube.com/watch?v=Xxe3...4B59CCF6B00989
1:40 Минута
https://www.youtube.com/watch?v=ygS8m20ROQ4
Аз бих казал точно обратното. Мелезите много по-лесно биха приели КАКВА ДА Е майка ( личинка, маточник...), отколкото пчели с тясен генетичен състав - майка от друга порода!
Когато едно нещо не се получава, то съвсем че означава че е невъзможно и неработещо, просто всяко нещо си има начин ( в случая няколко).
Скутелаторче, във втория клип им слага нещо като гранули. Така ми се видя. Преди да им налее сиропа. Я кажи нещо, ако знаеш.
Тия немските пчели, май нямат жила.