Явно са имали в предвид плодова захар. Нектар от плодове. Но щом другите са добре и са се облетели, не се притеснявай. Сложи им чиста питка без примеси над рамките и чакай пролетта. А за акара, има десетки препарати, които вършат работа.
Преглед за печат
За акара , есента бях сложил ленти Варостоп , но явно не вършат работа. Сега мисля да ползвам оксалова киселина, въпреки , че някъде пишеше , че се забавя развитието на семейството.
Кандида попадат в списъка с дрожди,които причиняват проблеми на много организми.В литературата е описано,че пчелите могат да боледуват от кандидоза.Възможно е въпросните дрожди да са те.Кандидоза се развива при паднал имунитет и лоша храна(лошо състояние на чревната флора).
Явно не е от броя на лентите.Мисля си дали не си закъснял малко.Преди години ,когато използвах перицин 0,64% гранули ,третирах още в началото на август.Колеги ,които тогава третираха през септември ,се оплакваха от безкрили пчели.Това е само мое предположение ,защото незнайно защо аз съм минал на пролетно третиране.Паметта ми ми изневерява вече.blush;
През август задължително третиране с акарицидни препарати! Миналата година беше особена - през август (17, 18 и 19) и септември (20, 21 и 22) ние въртяхме мед. Борбата с акара обаче се води през целия активен сезон.
Късно е началото на септември на 1 ви август лентите трябва да са вътре и то около пилото,виждал съм ленти пуснати по краищата ,по магазините , те и без това слабо мачкат акара но и ние трябва да не отбиваме номера,и после края на ноември едно накапване с оксалова киселина по рецептата на скутелатор .Тази година го направих за първи път доста акара падаха до нова година обаче сега нямам акар на 100 процента .От 85 зазимени семеиства само една търтовка ,миналия ден като напече се чуваха от 200 метра даже се чудя дали да третирам пролетта.
Не е закъснял. Аз ги слагам на 1-ви септември и ги махам на 15-ти октомври. Никога не съм имал проблем с акара. Не мога и да кажа, че нямам на 100 %, но с лентички и с подигравателно наричания от някои колеги - "био" метод, успявам да държа (поне за момента) акара в разумни граници, без да е напаст и причина за загуба на цели семейства. Не си спомням да съм виждал безкрили пчели, нито парализирани, нито увредени по какъвто и да е начин. Почвам да се чудя дали няма ментаци от това лекарство или пък успехът на третиранията с него да зависи по някакъв начин от климатичните условия? Нямам логичен отговор на този въпрос, разбира се.
Аз също третирам само с прословутите лентички, дето никой не ги харесва и чета за третирания кое от кое с по-сериозни киселини, по пчелите. По този случай не спира да ме гложди мисълта - как се отразява това на пчелите и при 7-8 есенни третирания с различни препарати, какво си мислят самите пчели по въпроса crying;?