Според мен този член 18 трябва да отпадне, понеже защитава определени монополни обединения. Та нали живеем в условия на пазарна икономика! Въпреки всичко - контрол трябва да има, но не и такъв, в защита на интересите на конкретни хора.
Преглед за печат
Според мен този член 18 трябва да отпадне, понеже защитава определени монополни обединения. Та нали живеем в условия на пазарна икономика! Въпреки всичко - контрол трябва да има, но не и такъв, в защита на интересите на конкретни хора.
Ако детето се оцапа ще го мием ли или ново ще правим? Необходима е малка редакция с която да отпадне понятието "развъдна асоциация " и да се замени с "физически и юридически лица".Затова , че някои "осраха" приложението на закона с користна цел, без закони и правила ли да я караме? Затова и отговорих с " По скоро НЕ".
Добре казано!
Аз малко не се сещам, затова бих помолил за вашето виждане къде точно в развъдния и селекционния процес на един пчеловъд би могъл и е наложително да се упражнява контрол от някоя агенция? Какво си представяте че би могло да се контролира или по-скоро какво би трябвало да постигне или гарантира един такъв контрол? (аз лично бих заменил понятието "контрол" с "одит", въпреки че и това е нищо повече от излишно натоварване на данакоплатеца за събиране на чисто статистически данни)
Искам да добия по-пълна представа за вашата гледна точка, затова моля колкото се може повече хора с различни мнения да вземат отношение.
Да поясня, тук става въпрос за развъдния процес, а не за репродукцията (производството на майки), където по мое мнение е напълно достатъчно да се гарантира единствено здравословния статус. Дори не е нужно да има изискване майките да са селектирани или пък качествени.
Закона тотално трябва да се пренапише - не само чл. 18, а и много други. Селекционните организации трябва да подлежат на някакъв минимален контрол, но не и от Ганчо и доцента. Задачата на селекционните организаци е ДА СЕЛЕКЦИОНИРАТ ЕЛИТНИ МАЙКИ и НИЩО ПОВЕЧЕ. Продажбата на такива майки и цената им се регулира от ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА. Закупуване на майки трябва да се ограничава само от държави извън Евросъюза. Вътре в Евросъюза трябва да има свободно движение на стоки и услуги, включая и на пчелни майки - напр. Карники и Италианки всеки трябва да може свободно да си купи и да ги пробва.
Репродукция (производство на племенни майки), както и направа на отводки трябва да може да ПРАВИ и ПРОДАВА всеки един пчелар БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ. Нека пазарната икономика да е съдник кой прави качествени майки и отводки и кой - не.
Аз си имам мнение и отговор. Но на базата на какъв критерии се реши коя е местната българска пчела, при положение че през комунизма вноса на майки е бил много голям. Изобщо вноса на всякакви вид породи на различни животни е бил в пик-а си... И следващия ми въпрос е аз освен с пчеларство съм се занимавал и с овцевъдство и то в доста приличен мащаб и за да подобря някой показател който искам съм вкарвал кръв от различни породи докато постигна желания от мен ефект. Защо да го няма и това в пчеларството то си го има ама според един член не е законно защото някой е решил така да създаде един монопол. А пък в животновъдството кой как реши вкарва нова кръв в стадото си да подобри било то млечна или местната насоченост която иска. Който иска си гледа и дадената порода в чист вид но това си е личен избор а тука един файтон хора решават че не може
Точно така, Ако германеца има право да си купува майки от където си иска би било глупаво и безсмислено на нас да ни е забранено.
Според мен няма нужда от контролен орган и какво толкова може да направи селекционера. Вносът може да се контролира, но на самата селекционна дейност...какво да и контролираш.
Репродукционната дейност е редно да се контролира, защото е идеален начин за пренос на болести. Много хора спряха да купуват майки и се оказа, че болестите намаляха.
Ето защо картела си вкара закона "кой може и кой не може" да използва антибиотици. Но това ли е начина?!?! Ето как този картел "такова таковата" на пчелари и майкопроизводители.
Колега Дамянов болестите не са намалели просто не се оповестяват. Иначе не е гаранция че с вносните основи или питки няма да влезе нещо особено питките с прашец.
На 100% съм сигурен, че вносния прашец и основи са идеален източник на болести. Изобщо не казвам, че не е редно да се купуват селектирани майки, но "Родопика" НИКОГА. Тук във форума могат да се намерят майки на добра цена и най-вероятно с много по-добри данни.
В момента този член го има само на хартия. Много колеги от много години внасят различни майки и експериментират с тях. В резултат всички които работим с майки собствено производство, свободно оплодени, работим с абсолютни мелези, което изключително затруднява работата и предполагам сваля сериозно добивите. При така създалата се ситуация гласувах с "по скоро ДА". Ако имахме наистина специфична пчела (порода) и истинска научна работа върху нея и истинска селекция с цел подобряване на нейните качества щях да гласувам "категорично НЕ".
За себе си виждам изход от създалата се ситуация в две посоки. Или започвам да си купувам всички необходими майки от доказан специалист в областта разполагащ с подходящата линия за моите цели или започвам да изучавам задълбочено начините за поддържане на някаква линия и правя необходимото включително и инструментално оплождане за да запазя линия която ми допада и продължавам да си произвеждам сам. Предполагам, че първия вариант ще ми е мноооооого по евтин и достъпен и още от настоящия сезон започвам да експериментирам с няколко групи закупени майки.