За да ползваш предимствата на корпусната технология.Няма начин да разместваш фараров корпус с Д.Б. плодникова рамка.
Преглед за печат
Щото трябва да си модерен!!! Трябва да експериментираш, да търсиш, да ровиш, да мачкаш! Крилца ще режеш, крачка, всичко, пити - задължително! Търтеите ги хващаш един по един и марш навън! Без работа не трябва да стоиш, и най-вече на пчелите трябва да им намираш работа, няма да я караш айляшката като дяда си. Тогава ще видиш предимствата... на всичко! Залудо работи, залудо не стой!
Нов съм но смятам, че е по-добре плодниковите рамки да са по-големи. Според мен това означава по-голям брой пчели и по-високи добиви.
Според мен на 1200 м височина е нормално майките да избягват все още новите-светлите пити.
Най-добре е да стесни плодника на 8 рамки и да сложи над него два магазина и вътре в тях една рамка с открито пило и две рамки със запечатано пило от двете и страни, за да не се простуди откритото пило. Така пчелите и майката ще се качат горе и след 20 тина дни долу като се излюпи всичко, да разкара ДБ плодника. И постепенно да разкара и трите ДБ пити от горе.
А колкото до ЛР питите, ако се развие едно семейство на два корпуса за плодник, това семейство ще е доста по-силно от ДБ. Така мисля аз.
На 2 корпуса по 8 ДБ рамка за плодник не по малко от 20 ЛР пити,не е и по тежко.Но това е за друго място,колегата е решил. Да работи с Фарар,и според мен както го съветва E.Filimonov ще стане
Владо на 1200м сезона започва с поне месец по-късно и завършва пак с толкова по рано.По добрият вариант според мен е 3-4 корпуса с ниска рамка отколкото два с ДБ.