Аз съм с 3.1см. корпуси и са ми много тежки, но ги купих още в началото на пчеларстването ми - 60бр.
Сега бих избрал по лекия вариант, но вече е късно.
Преглед за печат
Аз съм с 3.1см. корпуси и са ми много тежки, но ги купих още в началото на пчеларстването ми - 60бр.
Сега бих избрал по лекия вариант, но вече е късно.
Да колега,tsvetanko1973,
Някои се измятат. Но са малко и зависи от майстора и дървото.Отделил съм тия , които са мръднали милиметър, два и ги ползвам само за магазини.Отварят се в най-високата и тънка част.По чертежите от книгата на Матич са правени.Сега бих ги правил сам и сигурно не бих им дал възможност да се отварят.
точно е че дебелина на д-ската за страна на кошера нјама некое голео значение за пчелите вн-тре, но има значение за трајност на кошера. Механичките својства неса исти за д-ска дебела 20мм и 30мм или повече. По т-нките д-ски слет година две, а највише три започват да пукат поради временските промени, докато по дебелите много по вече издржават трајност. През лјатото поради големи жеги, в т-нкија кошер случва да се свалјат питите от голјама температура, што нее случај за кошер с-с страна от 45мм какви са били в по одавнашно време, и които са стари и по 50 години.
За пчеларите са по добри по леките за лека манипулација, и в Србија скоро 80% пчелините са с кошери чијато дебелина на страната е 20мм, не битно кој модел е.
"По т-нките д-ски слет година две, а највише три започват да пукат поради временските промени,"
Това без съмнение е вярно за кошерите с по-голяма дълбочина на корпуса.При Фарар от 40 корпуса, 160 дъски имам спукана само една за почти 14 години.Закупените уж стандартни Д.Б. всички се изпукаха от майсторството на дърводелците.В случая дебелината не е основното.20мм. дебелина на дъската при нисък корпус явно е достатъчна за механична устойчивост на корпус.Фарарите са с височина на корпуса 170мм.Стандартната най-голяма ширина на дъска за изработване на корпус на кошер е 180мм.
В по-тънкостенните кошери, през зимата пчелите се облитат при по-ниски температури, което е голям плюс. А и при нововъведението - зимуване на изцяло отворено мрежесто дъно, спора за дебелината на кошера е безмислен.
Днес се захванах да правя кошерите от военните съндъци,за който споменах в поста по-долу и не очаквах,че ще е такъв зор на теория изглеждаше лесно но...дъските ги рижа с зеге и това ми е и главния проблем,не се изрязват точно колкото и да се старая и затова реших да спра,а не да заносвам материала и се реших да ге закарам на дърводелец да ми ги нареже с циркуляр и тогава да ги сглобявам.Та съвета ми е,ако правите кошери снабдете се с необходимия индтрумент,а не бързайте като мен от мерак накрая нищо.
То има тема в форума и се казва, че е голям зор.
Да но нали знаеш каква е поговорката око да види ръка да пипне.И сега вече се убедих че е голям зор
Не е чак толкова голям зор.Преди две седмици скалъпих подобен кошер,като спазих всички размери.Не претиндирам че съм голям майстор,но
крайния резултат ми хареса
Извинете че се обаждам, ама на мен хич не ми беше зор. За инструмента - показал съм на снимка какво ползвам. Обаче една подробност - преди да почна, дни наред умувах, правих сметки, че даже и изчисления, хаха. А, и нямах норма.