-
Колега,имам няколко кошера които явно са по студоустойчиви и летят при доста по-лоши условия за разлика от другите.Същите се облитат и при по-ниски температури.Сложи им едно ухо и чукни,знаеш какво трябва да стане.Колегата е прав, че ако са с чисто дъно,просто са се облетели в друго време.Забелязах че студоустойчивите(така ги наричам) се облитат когато другите още са на кълбо и не е задължително да се облитат когато е най-топло,просто защото вече са го извършили.
-
[QUOTE=Nik_m;31810]Всички семейства са зазимени с над 30кг.мед.
Зазими ги пчелар с добри знания и ми каза че няма как да изядат толкова мед.
В началото на ноември 2рия корпус на всички беше пълен с мед.[/QUOT
Направо съм "леден" като чета поста ти. Преди две години зазимих 19 семейства по този начин - с по 30 и повече кг мед. Резултата бе ....такъв, че пет от тях умряха от глад !!! Въпреки многото мед във втори корпус изобщо не бяха успели да прехвърлят т.нар. "зона на смъртта" при ЛР, а бяха останали и умрели в първи. Другата ми грешка бе това, че повечето от рамките във втори корпус бяха пълни с мед от летва до летва. Благодарение на колеги от форума от тогава не правя тази грешки. От тогава ги зазимявам на брада между двата корпуса или изцяло във втори. Мед им оставям около 15-16кг, като в средата на януари, а след това и февруари им слагам по една килограмова питка върху клуба. Миналата година зазимени по този начин всички 24 семейства иззимиха и пролетта с малко стимулиране се развиха прекрасно.
-
Точно заради това попитах къде се намират кълбата в момента. При над 30 кг. мед в ЛР съм почти сигурен, че кълбото е в първи корпус все още, а това може да доведе до трагични последици да не дава бог.
-
Колеги,съгласен съм че семейство може да загине от глад и с много мед,обаче как това ще стане при условие че температурите са трайно над нулата.Ами нали кълбото ще се разпуска и пчелите ще принасят мед от крайните или горните пити.Така постепенно ще си оформят празни килийки във втори корпус и ще се пренесат там.Друго е вече ако стегне студ и те са още в първия.
-
Забелязъл съм, че пчелите си пазят пилото и умират от глад , защото истинкта им е да топлят пилото до последно и дори и да имат 40 кг. мед край тях, загиват от глад. Сега е именно такова ситуацията - майката започва да снася и ако е това е в долния корпус, вероятността да загине от глад е твърде голяма! Съдба.
-
Колега прав си,но все пак не всички пчели топлят пилото.Наистина би се получило много лошо ако майката осемени много в долния корпус,но какво ти е решението ако това се случи.
-
Хипотетично, ако майката осемени долу повече, гледаш прогнозата- дано студът не е продължитилен! Не вярвам да има някой пчелар да вдига горните корпуси в студа и да прави спасително хранене! Затова долният корпус трябва да е празен при зазимяване.
-
През следваштите дни времето ште б-де доста топло около обед.
Аз би предложил на колегата, да изврши брзински преглед на кошерите с оште един другар.
не трјабва да растура кошера, само да подигне горнија дел от ЛР и ште види к-де се намира к-лбото
и какво се случва с-с семејството. така ште б-де нај спокоен. и ште знае какво трјабва да предприема в нататак.
-
Ще видим какво ще стане, надявам се че няма да има проблеми да се качат в горния корпус.
Колега ги зазимява така вече 10 години и всичко при него е ОК.
4 ги зазимих аз и прехвърлих празни пити и в горния корпус останалите ги зазимява колегата.
-
Днес погледнах кошерите, 6 са на 2ри корпус и 8 на 1ви.
Кълбата са разположени различно, на едни от северната страна на други от южната, на едни от пред на други от зад.
Храна имат всичките предостатачно, дано намята проблеми да се кача и останалите на 2ри корпус.
Като гледам от горе с фенерчето има разпечатани пити от 2ри корпус над кълбата.
На дъната има доста разпечатка и малко подмор.
Такова е положението към днешна дата, дано на 15 февруари всички да се горе за да мога да и дам подбудителни питки и до година ще им оставям по малко запаси за зимата.