Замирише ли на сериозни европари през следващия период (2014+) за пчеларството само гледай какво ще се случи! next_mad;Цитат:
Първоначално публикувано от Mateev
Преглед за печат
Замирише ли на сериозни европари през следващия период (2014+) за пчеларството само гледай какво ще се случи! next_mad;Цитат:
Първоначално публикувано от Mateev
Колеги , всеки от нас е прав в изказването си , но в нашата държава всичко е извратено ! Имаше поговорка - земеделец с каса няма , но сега са молионери , като една шепа хора се ползват от облаги полагащи се на стотици и на фона на свръхмодерния трактор един с магаре се опитва да съществува , щото по някаква случайност е още жив ! Според мен нищо добро не ни чака от индустриализацията освен още хора без поминък , щото неможем всички да сме индустриалци !
Меда е хранителен продукт. Хората го слагат в устата си. Следователно във всички фази на неговото производство трябва да се спазва ХИГИЕНА - на пчеларите и на оборудването. Трябва да се използват хромникелови машини и оборудване - само такова е разрешено в хранителната промишленост. Меда не трябва да се докосва с ръка по никакъв повод. Дезинфекцията на оборудването трябва да е издигната в култ. Помещенията за преработка трябва да са чисти като аптека и в тях трябва да се ходи с превръзка пред устата и с бяла шапчица на главата. Пода на тези помещения трябва да свети като в болница.
Кажете си честно - така ли е при всички нас?
Гледах няколко пчеларски клипчета, от които направо се отвратих. Ако и народа ги изгледа, няма да вкуси мед в следващите 100 години. Мръсни помещения, ръждиво оборудване, бърка се с мръсни ръце в меда или в цветния прашец, мръсни дрехи, брадясали пчелари, кихат, кашлят, подсмърчат, плюят по пода, фаса им виси от устата. Няма майтап - това го има в интернет и е снимано с цел някакви хвалби или реклами, а всъщност незнаещия потребител на мед и пчелни продукти СЕ ОТВРАЩАВА.
Това според мене трябва да се промени. Субсидиите могат да се използват за изграждане на нови и чисти помещения с хромникелово оборудване в тях. Отделно от това трябва да се повиши културата и хигиеничността на българския пчелар. Ако ще бърка с ръце в цветния прашец, нека да е с бели ръкавици. Нека ситото му да е от хромникел. Нека цигарата да я остави отвън и ако е болен - да си сложи марля пред устата. Такива ми ти работи - това е въпрос на съвест.
Дребните пчелари няма да останат без поминък - те си имат пазар, който никога никой не може да им отнеме - това са техните приятели и познати, техните колеги, местния кооперативен пазар и т.н. Този техен си личен пазар е готов да купува скъпо, стига качеството да е наред.Цитат:
Първоначално публикувано от Бай Пчеличко
Проблема възниква с едрите пчелари с по 100 кошера и нагоре. Те са принудени да продават меда си на изкупвачи просто защото е много. А изкупвачите купуват с цел износ по международни цени, в резултат на което изкупната цена на меда е ниска. Та ако искат пчеларите с над 100 кошера да оцелеят, те са принудени да търсят някакви методи за индустриализация, тоест за понижаване на цената на труда и от там за понижаване на цената на готовата продукция.
Двете групи пчелари (едри и дребни) не са в конфликт, защото си имат отделни пазари. Те обаче могат да си сътрудничат и взаимно да си помагат. Това е и идеята на този форум.
Това че вече има индустриализация в селското стопанство не ми пречи аз сам да си гледам домати, краставици, ябълки, сливи и т.н. Не ми пречи да си правя вино и ракия. Не ми пречи и да давам излишъците на приятели и дори да ги продавам (не го правя, но не е невъзможно). Имам си зеленчукова и овощна градина с какво ли не. Например имам си тиквички, които аз лично си садя, гледам, пържа и ям. Много обичам пържени тиквички. Имам 10 липи от които си берем чувал-два за нас и после каним приятели и познати да си наберат кой колкото си иска. Имам две дръвчета дюли, от които жена ми прави страхотно сладко. От лозите всяка година си правя вино-розе, а от ябълковите дръвчета си правя ябълково вино и оцет. Тази година нещо обърках технологията и вместо вино се сдобих със 70 литра ябълков оцет. Оказа се обаче, че той е много ценен, и сега го раздавам на приятели. Жена ми си копа домати, краставици, моркови и разни други неща и всяка година през лятото си ядем само собствена продукция. Десетки касетки с ябълки си имаме и през цялата зима.
Искам да кажа, че индустриализацията не може да попречи на дребните производители да произвеждат и (ако искат) да продават на приятели и познати.
Дори си мисля че индустриализацията ще направи домашното производство по-ценно
Каквато и реклама да пуснеш или направиш пак обикновения пчелар ще продава повече мед от твоето индустриално производство съпоставено върху брой кошери и добит мед. Веднага ти казвам защо, през годините хората се убедиха че читав мед могат да купят само от истински пчелар а не от веригите магазини а ти ще предлагаш главно там. Единствено чужденците взимат мед от хранителните вериги. Така че и по 3 лева да пуснеш буркана ще привлечеш бабите и хората в лошо финансово положение който иначе трудно биха си купили мед. А основната клиентела на обикновения пчелар не може да му е вземе който и да е индустриалец (така да го кажем). А колкото до хигиената при вадене на мед-а винаги трябва да е на ниво. Това че вадиш меда в фургон не те прави мизерник не държащ на качеството. Каквато е личната хигиена на дадения човек такъв ще му е и майсторлъка. Аз не съм ходил на ни един пчелин в който да не се държи на хигиената. Лесно казваш така ли е при вас, Лесно хвърляш такива закачливи думи може би заради големия финансов ресурс с който разполагаш. Но запомни едно всеки пчелар си мечтае за хубава база с разпечатваща машина с помещения с терикот, топла вода, изобщо голяма складова база но той тръгва от нулата не с 500 кошера за 1 месец. И рано или късно ако е настоятелен ще го постигне! Но да изместваме темата на колегата Бай Пчеличко
Аз говорих по-принцип, а не в личностен план. Не си мисли, че аз съм идеалния. При мене също в момента е мизерия, че чак ме е срам да щракам снимки и да ги показвам.
Останалото, което казваш, съвпада с моите думи от предишния постинг - никой не може да вземе пазара на дребните пчелари. Проблема е с едрите пчелари и е нормално те да се опитват да икономисват труд посредством индустриализация (направа или купуване на машини и други съоръжения).
Не идеализирай чак толкова много. Не разполагам с голям финансов ресурс (иначе сега щях да съм на Бахамите). Просто се опитвам правилно да управлявам ограничени ресурси (хора и пари), голяма част от които са на други хора (колеги съдружници и банки). Имам смелостта да го правя и познанията да допускам по-малко грешки. Но това не означава, че съм безгрешен, и че и при мене не стават гафове в резултат на грешни решения. Такъв е живота ..... Опитвам се да постъпвам правилно и да се адаптирам към заобикалящата ме обстановка, но не всеки път се получава. Живота е една голяма игра, в която друг пише правилата (властимащите), а ние сме принудени насила да я играем тази игра. И единствения правилен път е да полагаме усилия да се адаптираме към чуждите правила, колкото и да са кофти написани.Цитат:
Първоначално публикувано от ianev
Хората обикновенно виждат лъскавата страна на нещата (виж го тоя каква кола кара), ама я ела да поживееш с мене няколко дена и след това сам да прецениш това ли е живота, за който мечтаеш. Почти съм сигурен, че ще се откажеш, когато видиш лудницата, нервите, стреса и всичко останало.
Новите правила ще ги напишат големите в бранша. То между другото се започна с изисквания от сорта 3 години да ти е регистриран пчелина иначе не може да участваш по каквито и да е програми Почти съм сигурен че ще се прием. Щом едрите пчелари с по над 1000-1500 кошера взеха да повдигат въпроса за субсидия на пчелно семейство ... За каква сума пари ще лапнат не ми се мисли