При мен нощните температури падат между 0 и +5 градуса.Ако еденична пчела не е във кълбо не знам дали може да оцелее.Знаем че зимата когато има пило пчелите остават да го топлят,и може да умрът от студ.
Преглед за печат
При мен нощните температури падат между 0 и +5 градуса.Ако еденична пчела не е във кълбо не знам дали може да оцелее.Знаем че зимата когато има пило пчелите остават да го топлят,и може да умрът от студ.
Зазимен с изтощени пчели, и аз имах такъв случай. Ако не им харесваше отвора на горната прелка, щяха да го заклеят. От там са искали да излязат и там са умрели. Да не те отчайвам, но според мен ще загине това семейство. Единственото, което можеш да направиш е в рамките на тези 2-3 дни по обед да го отвориш и да го стесниш максимално.
Ако няма майка във кошера пчелите образуват ли кълбо?
Да, така могат да оцелеят, но са разтревожени и бръмчат странно. Не са спокойни, поради това са-по активни и ядат повече и поддържат по висока температура.
Според мен това понятие недостатъчно стеснено в момента не е актуално. Не ги пипай сега! Дори и да са повече в момента питите това не е проблем за пчелите. Стесняването можеш, а и препоръчително е да го извършиш напролет.
И аз така за първа година пчеларствам и съм говорил с много хора за стесняването и повечето стесняват само февруари- март други и тогава не стесняват.
Когато ги зазимявах моите семейства викнах един приятел който се занимава от 10 години с кошери и поддържа много силни семейства.
Той ми каза така: дали ще ги стесниш или не те си греят колкото и е необходимо, февруари като започнат да гледат пило махаш празните пити който така и така не трябват и така ги стесняваш.
Необходимоста от стесняване е в пряка зависимост от силата на семейството и начина на евакуацията на влагата.