Отявлен привърженик на двумайчин ЛР, доколкото си спомням, до степен на ортодоксалност. В населено място, с рапица наоколо... тва не е за всеки. Стълбата е най-малка грижа май.
Преглед за печат
Ще помогна : http://pchelari.com/forum/showthread...B4%D0%B5%D0%B2
Търсете в този регион ! :bigsmile:
Янко Йорданов - Хасково !
Искам, не искам- просто нямам избор. Рапица има при мен, из полето е...на 10-тина километра.Но не искам да изкарвам неподготвени семейства в рапицата. малко акация, я хвана-я не. И после почти нямам принос в магазините. Има някакви липи, които дават колкото да ги поддържат. Медоносни ливади няма, има пасища дето косят животновъдите. И накрая ми остава слънчогледа. Изкарвам ги на мои земи, които работя. И искам да имам за тогава “супер армия“ , която да хване всичко възможно и да приключваме сезона.
П.П. И не на последно място в населеното място на стационара има 1 500 кошера,(плюс, минус) и затова бягам из полето.......
Бадем(и) няма.Мъртвата коприва не е цъфнала(е 100 цветчета "пролет" не правят).Но разбрах от какво е червеникавия прашец -едно ситно розово цвете подобно на великденчето. И това цвете не е нацъфтяло масово,но видях малка площ до една изоставена сграда на слънце..
Иначе,единствения бадем наоколо цъфна още през декември.
Привет колеги!
Да направим една среща в северозападния регион?
Аз като новобранец тук...може би нямам право на мнение, но бих се радвал да се запозная с колеги от моя регион и да разменим по някоя приказка и ракия...
От мен идеята и съдействие с каквото мога.
Ако темата не е за тук или е неуместна--нека да бъде пратена в небитието...
Успех и Късмет на всички!!!
Кълбата са тръгнали на зад, значи е почнала по сериозна консумация. Като светна с фенерчето гледам са на 5 пръста от входа, още 10тина дена и ще има манджа да хапват.
В неделя метнах на всички кошери по една питка Апифонда. Имам два кошера с жълти дупета, които цяла зима гледаха пило мислех, че няма да оцелеят. Имат голям подмор пред тях, но се развиват, като голями и силни семейства. При първа възможност мисля да ги прехвърля в 18 рамкови лежаци.
[QUOTE=Nik_m;84775]Кълбата са тръгнали на зад, значи е почнала по сериозна консумация. Като светна с фенерчето гледам са на 5 пръста от входа, още 10тина дена и ще има манджа да хапват.[/QU
Определено и при мен са почнали да похапват сериозно...Вече кълбото е по средата на рамката.Интересното е, че като подхранване съм давал по 0.5гр.мед на 27.12.20015г. и по 0.7гр.Апифонда на 13.01.2016г. Към днешна дата меда за подхранване си стои върху рамките, а Апифондата е няма...., явно тази храна ги привлича с нещо...
Глюкоза , захароза и инвертиран сироп плюс прашец или негов заместител .
Все пак , пило гледат и им трябва ,,хлебец,,.
Днес започнаха да внисат прашец. По няколко топчета....ама все пак започнаха. Предполагам от лешници, няколко комшии имат дръвчета. Трябва да раздавам питките с прашец, до края на седмицата ще бъде....
Днес разбрах как "най-първите братовчеди из-между първите"(гладни прасета за тях),са унищожили липовата(40-60годишна) гора над с.Ботево.Режат ствола на 1м. и берат липов цвят МАЙ............................................ .. Е,поне липов матриАл има......Орехите-и те са долу...МЪКА.
Така е навсякъде Ангеле, не мислят тия братя.А после откъде ще берат цвят.И ако му се занимава на човек и има с какво да превозва ще се позлати.
Ще се чуем в петък да се разберем за другата седмица, че много прекъсваше като говорихме и едвам те разбрах.
Вчера приятно време от 10;00 до 12;00. Имаше движение пред и вътре в кошерите. Заложих питки с мед и прашец по около 400-500гр. Кошерите са стеснени на 5-6-7 пити като пчелите изпълват всички междини открай-до край по дължина. Днес скапано време, облачно, мъгливо, вее студен вятър. Все още сме в зимата.
Вярно много гадно време днес, ходих да сглобявам корпуси ама нещо не спореше и си тръгнах. Мъчно време и нямах желание за работа, с зор сглобих един и до там.
Не мога да ви разбера.
Декември пишете че сте оставили семействата да се оправят сами защото те най-добре си знаели. Събирате десетки вдигнати палчета за тези тези и 20 дена след това почвате да ровите храните подсушвате и т.н. Хайде кажете сега каква е идеологията. Сами ли ще се оправят или ще помагаме в трудния период. Аз съм за второто.
От утре ги почвам, 15 дена преди планираното,но имам рапица на 2 км.
Около обяд се вдигнаха мъглите над Авалон и като пекна едно слънце...."стоката" хвана гората :pilot:
Прикачен файл 6084 Прикачен файл 6085
Отворих контролно няколко кошера. Всички имаха на по 2-3 рамки запечатано пило на по 1/2 и повече от всяка страна. На храна са повече от добре, очаквах да са похапнали повечко, но към момента имат по около 10-12 кг. Рапица в района нямам, та ще ги стимулирам след женския празник.
Днес третирах бъдещите бащини кошери., отворих и бъдещия майчин. Майчиния е с една междина повече пчели. На бащините май ще трябва да им помогна с по 1 пита пило след месец примерно. Майките на бащините са на 3г. може и това да оказва влияние.
П.П. За 4 дни са изяли питките по 400-500гр. че даже са подсушили остатъците от амбалажната хартия в която слагам питките. Следващо отваряне през Март (началото някъде) за разширение с пита с разпечатен мед.
Але леее хафтеее, давле! Още един ще ме изпитва....................
Днес пак не успях да сложа питките на всички. Сложих само на 20, започна да вали и се отказах, събота или неделя ще има и за останалите.
Валентин, кое не хареса от поста?
Моля колегите от форума да ме извинят, че питам!
Това добре, но не получих отговор. А и до тук въпросите стават два.
Тука вече не питам.;)
Че той и досега не знаеше, че има зелена ръка.
Мммда. Веднага ме парна:cool:.
Не че казва нещо смислено, но не прощава. :laughing:
Оставете човека на мира, нека си пуска палчетата щом му харесва. Притеснявам се само Матеев да не вземе да направи по голям интервала между нехаресванията, че има цяла нощ да чака да отбележи всички коментари.
Може също да има забрана да пише заради просташките коментари.
Следващият виц е на шопски диалект,но в това е чара му:)))
Отседнал един у хотел, настанил се па слезнал да вечера доле у ресторанта. Апнал, пинал па си поръчал за десерт макарони. Донесъл му сервитьора и он а да апне и видел некъв косъм у паницата, па като зинал дигнал голем скандал, направил сервитьора на бъзе и коприва. Станало му съвесно на келнерчето, отишъ у кухнята зел едни макарони и ги гледал един по един, ча у дупките! Отишъ до стаята, чукнал никой не отвара, бутнал па като се отворила вратата кво да види-фанал оня и лиже една ама рунтава та рунтава... Треснал паницата от земята па зинал:
- Я твойта макя, къ ма наока за един косъм, а съга си си муунал пърлицата у тоа козиняк!
Станал оня, изтрил си устата и вика:
- Мойто момче, въпроса е принципен! Къде требва да има макарони- косми не требва да има и обратното! Те съга ако на таа и намерим един макарон у пичката да видиш къв скандал че и дигнем!
В Резерват „България“
Само който е минавал оттам, ще разбере напълно за какво става дума. Северозападният човек е различен антропологичен вид.Както всичко у обитателите на Резервата, така и езикът им е особен. Учените от БАН трябва да вземат сериозни мерки по опазването на това словно богатство, което в условията на глобализация е застрашено от изчезване. Една от характерните черти на обитателите е разбирането им, че всички, целият свят на тях им е задължен. Просто така, без причина. Друга тяхна особеност е възприемането им на личния живот на другия като нещо общодостъпно и прозрачно.
Цял ден валя(ръми), температурата около 5 градуса и въпреки това си има летеж, но не носеха прашец.
Най на края, вече сложих питките.
Привет Ники.
Това хранене дали ще е последното? Как мислиш?
Аз днес успях да прегледам по-голяма част от семействата( пило на по 2,3 дори и 5 рамки), третирах с Hive Clean и сложих последната твърда храна( Апифонда ) предвидена за таз година.
Времето бе супер.Невероятен летеж...красота за окото.
Успех на всички!!!
Да видим какво ще е времето и ще преценя, 6 кошера ми изглеждат с по малко запаси евентуално на тях. Джанката е почти цъфнала, така че може да почвам и със сироп след 10ти март до тогава няма за ги закачам.
Аз не мисля скоро да ги преглеждам, най много като изядат питките да прегледам един среден по сила. Ще правя пролетния преглед когато има някаква манипулация да правя, няма за какво да ги ровя само да видя колко пило има.
И аз вчера сложих питки за трети път след 15.01.2016 г. (за първи път) и 07.02.2016 г.(за втори път) .Надявам се да е за последно тази година и да почвам да ги храня със сироп,но всичко зависи от времето.Също като теб колега не съм правил пролетен преглед на всички семейства.Отворих няколко ,които ми се сториха по-малко активни,но всичко си беше наред откъм пило и запаси.Всички имаха по 2-3 рамки пило разновъзрастово.
Все още се чудя обаче с какво,дали и кога да ги третирам против акар.
И джанката разцъфна днес.
Вчера сложих 2 поилки и днес ги посещават вече. Погледнах един кошер (от няколкото на които ги бях сложил преди 6 дена питките) дали ги ядат в това време и повече от половината беше изядена.
Трябва им влажност на въздуха
...и в храната ;)
Днес приятел ги е отварял и каза, че при него са между 3 и 5 рамки пило, а запасите на храна в семействата бързо намалявала. Сякаш сме края на март, а не на февруари! Както вървят нещата скоро ще ги подхраня с инверт, а пък колкото до хардуера-хардуера е почти готов. Ако времето е подходящо, ще се боядисва, че както е тръгнало скоро може и да потрябва.
И моя пчелин е в северозапада та аз бях в чуденка дали инверт или питки мислих че заради топлото време и цъфналите джанки има много пило и малко мед, но вчера направих осведомителен преглед според мен положението е 2-3 седмици избързало от нормалното. Но лично аз мисля че положението със запасите не е трагично просто защото 50-60% от кошерите са средни по сила и с запаси 20ина % много силни без достатъчно запаси и 20%обратното малко пчели много мед.Аз други години ги третирах всичките под един показател и след това на основния преглед правех изравняване както на пчели така и на мед
като от силните взимах пило давах на слабите и от тах мед за силните средните не закачах и след изравняването започвах подбудително подхранване с захар сироп 1към 1.Това вършеше работа много години но кошерите бяха от 4 до 6 бр.и разликата между силни и слаби не се усещаше сега миналата година и тази при по голям бр. кошери 30бр. разликата по се усеща (3бр. супер слаби ).
Та сега се чуда дали правилно съм постъпвал с това изравняване дали не е погрешно.
Най-грешното нещо. Да олабваш силния, та да помагаш на слабия.
Макар и с виц някакъв.....си отговаряш почти сам, кое е по-голямото зло. А пробвал ли си да видиш дали роят....... Или само те е страх от роене.
Значи страх ме е от роеене а си се роят и тази година пак са насадили в близост рапица
Миналата година през фЕВРУАРИ обединих един слаб с кекава късна отводка с млада майка резултата за слънчогледа бе супер. Но незнаех дали е случайност.
здравейте колеги,искам мнение от по опитните. подхранване със захаросан мед в хранилката грешка или не.
И азмислех да му кажа за марля, тензух. Ама нали не мога да давам съвети............ А може и найлонче да сложи върху меда вместо марля. Или пък захаросания мед да го направи като питка и да го сложи в плик за фризер и вместо над рамките, да го сложи в хранилката.
Много голяма грешка. Вече времената се промениха и почти всеки опитен пчелар с над 100 кошера го казва, като златно правило.
"Вземеш ли нещо от кошера не се връща" Така се разнасят болестите, хората които не са патили слагат още, но който се опарил спазва правилото.
И аз им слагах мед и не съм имал проблеми, но от тук на татък няма да поемам излишен риск.
Привет Ники. Не съм съгласен с теб...., предполага се, че този мед с който мисли да подхрани в хранилката е от тези кошери добит.Друг е въпроса, ако го е купил от някъде.
А Ние сигурни ли сме с купените храни какво внасяме в семействата си? Честно да ти кажа не ми се мисли...
Ние все пак не сме хирурзи и не си сменяме ръкавиците при всяка една манипулация.Работиш на пчелина, след малко отиваш да вземеш нещо от склада и т.н. Има ли зараза-няма спасение. Опазил ни Господ всичките.
Ако не си съгласен с мен ще спорим на по кафе или бира когато ида към Монтана :P
Значи имаш пчелин с 100 кошера от които 1 се разболява и вместо да останеш с 99 кошера ти разнасяш болестта от болния и оставаш с 50 кошера.
Аз си казвам моето мнение, всеки сам си преценява.
Иначе ако имаш време ще поспорим когато кажеш:) Аз вече приключвам с инвентара за новата година имам 10-15 дена за работа, така че ще имам свободно време.
Явно мисленето ми е такова, защото все още не съм достигнал тази бройка., шегувам се.
Всеки си има стратегия и начин на работа.
Браво за справянето с инвентара. Аз сега съм на етап преподреждане на пчелина.Лошо е че вече се облетяха, но леко полеко ще си заемат мястото така както на мен ми се иска.
Когато се гледат много кошери винаги се прави компромис при работата с пч.семейства(не с всички).И именно,компромисите водят след себе си необходимоста от "задължителни" третирания и профилактики.Също заради компромисите,битува мнението,че не трябва да се връща това,което е извадено от кошера,а и финансовия момент не е за пренебрегване..
Вода...., колко много е важна в този етап от развитието на пчелното семейство.
Прикачен файл 6158Прикачен файл 6159
До Иван.к, споко бате. Болести се разпространяват не само чрез меда. И болестите си ги има във всеки кошер (вразлична концентрация) без значение с мед или захар храниш. Ако все пак те притеснява разпространението на болести, гледай да подхранваш винаги с по-ланшен мед. Или с мед от преди 3 години да речем. П.П. А иначе всичко опира до цената. ПРимер: (мислех да не го давам, ама айде...) Питат ме Защо не слагаш купена изкуствена храна? Тя струва 2лв. , а меда е 5лв. Къде ти е изгодата? Пък аз питам: Защо не си храниш овцете със слама? А търсиш люцерна???? П.П. Овцата и агнето от нея ни е по-важно и ги храним качествено. А пчелата......храним я с най-евтиното. Иначе и тя (пчелата) ни е много важна.......
След няколко дни студ, днес след обяд пекна слънце за 1 час и веднага напълниха поилките. Направиха хубаво облитане с млади пчели и ми насраха яко колата. И миналата година пак така след голямото изобилие от прашец, консумират го усилено и става така.
Догодина - по-далече колата!:bigsmile:
Колега, какви бутилки използавш за тези поилки? Имам ги същите, пробвах с 10 литрови от минерална вода, но се свиват и цялата вода изтича от тях. Прабвах и с 6 литрови но ефекта е същия. Виждам, че ти ги ползваш, моля да ми кажеш как реши този проблем. Благодаря ти!
Трябва да сте наясно вече, че в пчеларството има безброй неща, които се измислят за да се продадат, а не да вършат работа. Разбира се и в другите области на живота е така.
Днес 3 в1-преглед,разширяване с во. и ср. и подхранване.Пило на 4-6 рамки.Медови запаси около 10кг.Плодниковите рамки от двете страни на пилото,а ср.(гола магазинна) в средата.До хранилката със суха захар има и хранилка със сироп.Джанката тепърва започва.Активния сезон започна.
Нещо не вдявам, какво е това разширяване на 1 март. Аз стеснявам, хората разширяват. Тия 2 плодникови рамки отстрани какви са празни или пълни. Голата магазинна по средата с каква цел? На колко рамки е гнездото, ограничено ли е с преградна?
И аз нещо не вдявам...Питаш ме дали 1 март не е всъщност 1 април.....Не,не е 1 април....А плодниковите рамки,отстрани на пилото са с ВО.
Разширяваш в момента с 3 рамки на ВО. Браво. Дай боже всекиму.
А,а,а, благодаря и аз така! Ама, защото прихванах от тертипа на Ачката. Годината върви с месец по-рано! Кайсиите аха да цъфнат, а това се случва в края на март. И така са се набухали с прашец, че точно сега не им трябва гарсониера!