Какво е мнението ви за тези пъпкови разделите,лесно ли се работи с тях?
Преглед за печат
Какво е мнението ви за тези пъпкови разделите,лесно ли се работи с тях?
И ако на две съседни рамки се разминат във височина тези пъпчици,някой новобранец ще намачка пчелите.Трябва доста точно да са поставени
Здравейте, някой може ли да пусне снимка как точно слагате скобите с такера за да не се врязва телта в дървото. Благодаря предварително
Здравейте,
Има такива снимки. Виж пост 72 от темата. Съжалявам но не съм наясно как да ти пусна линк.
Поздрави, Г. Георгиев
Ако си решил така да обтелваш,то телта трябва да ти е от по-дебелата или по-якичка-стоманизирана,в противен случай се къса при опъване точно на ръба на скобата.Другия вариант е да ковеш скобите по далече от дупките, примерно на три-четери мм.,а ако ползваш капси е още по добре.
Здравейте,
Само да допълня.
Ако ползва "капси", няма нужда от коване на скоби с такера.
Поздрави, Г. Георгиев
Благодаря ви за бързите отговори. Така или иначе аз съм новобранец и се опитвам да избера моя начин. Ако само правя дупки без капси или скоби проблем ли е?
Здравейте,
Проблем е!
За начало прочети цялата тема. Много неща са дискутирани, и много неща ще ти се изяснят.
Ако не ползваш скоби, или капси става по-трудно според мен. Рамките се правят зимно време, когато работата на пчелина е малко. Не трябва да опъваш телта, защото ще се вреже в дървесината, и ще отпусне. Можеш да ги сковеш, раЗпробиеш, и обтелиш без да монтираш ВО. Преди слагането им в кошера тогава опъваш телта, монтираш ВО и слагаш в кошера. Не го правя така, защото според мен има риск от провисване на ВО при топлината в кошера. Така рамката с ВО няма да бъде изградена правилно, т.е. ще има изпъкване от едната страна. Има едно приспособление на Евротом, ръчно. С него директно се пробива рамката и се монтира капсата. Имам го но не съм доволен, не можах да центровам пробиването на дупката в средата на рамката. Сега пробивам с винтоверта, и слагам капсите с чука. Голяма играчка, и става бавно. Все още съм с малко кошери, и това не ме бърка. Като станат повече ще го мисля.
Хубаво е да си уточниш, и начина на обтелване. Използвах хоризонтално, но от миналата год. минах на WW катокрайните към страничните летви са успоредни на летвата, и на около 2.5см от нея.
Ако нещо бъркам, може да ме коригират колегите.
От мен засега това. Но, прочети темата ще ти е от полза!
Поздрави, Г. Георгиев
[QUOTE=aragoen;86813]Здравейте, някой може ли да пусне снимка как точно слагате скобите с такера за да не се врязва телта в дървото. Благодаря предварително[/QUOПрикачен файл 6121