http://vbox7.com/play:5aadc76c2f&start=3
Преглед за печат
Положението е зле,не стига,че семействата отслабнаха до толкова,че все едно сега е март/април,ами и приноса е много слаб,няма никакъв градеж.Това забелване на питите само си мечтая да го видя.Въобще тази година е много странна,младите майки пронесоха сигурно на 40-ят ден,това строителна рамка-забрави направо,тазгодишните отводки бяха стигнали до 9-10 рамки с пчели(естествено със сироп)сега са на 5-6 рамки,направо жалка картинка.Но стига сме ревали,ами ако някой има идея как да разберем какво се случва,нека дава акъл.Примерно да вземем проби от подмора или нещо такова.Днес разбрах,че предния месец при нас е пръскано с отрова с/у някаква пиявица(незнам по коя култура),да не би наистина да става дума за отравяне?
И аз съм в Българово и мин месец също забелязах отслабване на част от семействата. Не драстично, но забележимо. Всички бяха готови за отводки. В момента тези които не бяха отслабнали са с по пълен магазин а отслабналите наваксват. tube;Цитат:
Първоначално публикувано от Петко Станчев
Вчера ходих в кооперацията и какво ми казаха, според вас, не били виновни били направили едно пръскане и то преди цъфтеж. Казаха ми препарата който е ползва естествено безвреден според тях на фирма Байер. А справката в интернет показа друго, парализира нервната система на всякакъв вид насекоми отделно ги подтиква към глад. Правете си сметка за какъв боклук става дума и какво се случва с семействата ако случайно някоя се върне и вкарат нектар в кошера. Жалкото е че само аз от целия район се оплаквам въпреки че всички сме пострадали. За това сме на този хал пчеларството и цялата ни държава чакаме някой друг да свърши нашата работа. Председателя на пчеларското дружество в Бургас, Ботев въпреки че и той е пострадал сериозно не се мърда.... Дефакто нищо не може да се докаже след като пчелите са умрели на блока но поне можеше да ревнат за догодина да знаят какво ги чака ако пак направят същата простотия. Поне си оставих телефона и като пръскат да ми звънят, след дъжд качулка ще видим догодина какво ще стане...
Кмета на населеното място е длъжен да уведоми за пръскане ,а кооперацията кмета и ти трябваше да си уведомен,ако не си ,след толкова време не можеш нищо да направиш,Аз съм викал полиция ,но на момента на пръскането и спряха мероприятието и сега уведомяват,и се съобразяват с какво и кога да пръскат,обаче Аз винаги като видя тракторите и ходя да ги проверявам
,даже мед си купуват от мен
Когато се обърне каруцата....Оставих си телефона да ми звънят когато пръскат но тази година си остана за наша сметка....Неприятно е когато хората въртят центрофугите а ние и за чая зимата няма да извадим!
Защо си мислите,че като ви се обадят и ще си спасите пчелите?На нас ни пращат писма,ама те си пръскат едва ли не денонощно,с дни.Ще ги държите затворени?Колко време????Не се спазва нищо,нас пчеларите ,не ни броят за живи.НЯМА ДЪРЖАВА!!!Това е големия проблем!Току що ми се обади познат от село Равна гора,там мора е още по-голям,семействата са останали на по една рамка!Подмор няма никакъв,нито пред кошера,нито вътре в него!Янев,ти си по-запознат,кажи как да се организираме и как да деистваме,на кого да се оплачем,за да ни обърнат внимание?
Нищо не може да докажем защото нямаме подмор а всичко е умряло на полето, те за това са спокойни. Не можем да се организираме, гледай парадокс и други колеги има пострадали но само аз съм се оплакал в кооперацията. И както твърдят от там видях препарата е разрешен за употреба в България и според Байер не е вреден за пчелите пък в същия момент парализира нервната система на всичко що е насекомо и да оцелее нещо след него не консумира (гладува). На това го отдавна и по бавното възстановяване.....Може би Бейер трябва да сложат 1 кошер и да напръскат с тоя боклук и тогава да говорят колко е е безвреден
Системен инсектицид от групата на хлорникотинилните с широк спектър на действие.
Култура, вредител, при които се прилага продуктът:
-зелена прасковена листна въшка позеленчуци - 60мл/дка
-памукова листна въшка по зеленчуци - 60мл/дка
-колорадски бръмбар - 20мл/дка
-обикновен житен бегач -20мл/дка
-рапичен цветояд - 25мл/дка
МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ
БИСКАЯ действа при контакт и поглъщане от насекомите. Препаратът оказва влияние върху
нервната система на неприятелите във всички възрасти, които спират да приемат храна и това води до
тяхното загиване. Отличава се с бърз начален ефект и дълго последействие.
СПЕКТЪР НА ДЕЙСТВИЕ
БИСКАЯ е ефикасен за борба срещу голям брой вредители при различни земеделски култури.
Прилага се през вегетация чрез пръскане
Интересно какъв ли е механизма на действие на Кумафос, флувалинат/флумеррин или амитраз? Всички те също са земеделски инсектициди.
Знам за единия ,че прави проблем в черния дроб на мишки,другия е много вреден за бременни жени,Амитраз е престъплене