Ето ги и моите
http://s16.postimage.org/4jj1ddngx/IMG20120624_005.jpg http://s15.postimage.org/7ubj7se5z/IMG20120624_006.jpg
Преглед за печат
Браво, Зарко!
Виж какви интересни кошерчета ти е сътворил Трифон Банев, а ти орева всички социални мрежи! А онова готиното кошерче, с което дебютира на "сцената" не го виждам....Къде е?
Един от многото е kiss;
Зарко, мисля че няма да те затрудни да обърнеш кошерите с прелките на изток. Ако искаш пък пробвай само с няколко да видиш разликата.
и каква е разликата на изток speechless;
В момента са на юг. Бях ги обърнал на изток, но при мен духа един гаден ветрец от изток, североизток и им духа директно в прелките.
Каква ти е идеята да ги обърна натам?
А и как разбра на къде са обърнати? :)
Идеята е че работния ден на пчелите започва с първите слънчеви лъчи. Ако са обърнати на изток, слънцето ще ги огрява по- рано и няма да се излежават до късно сутрин, а ще бачкат от ранни зори.Цитат:
Първоначално публикувано от Зарко
Зарко, спокойно, не знам къде са ти кошерите, иначе щях да зная и какви ветрове имаш :D пък посоката я видях на снимките. Ще излезем малко от темата , ама ако ни питат ще казваме че правим коментар на снимка wink; .
Защо на изток ? По мои наблюдения преди години по това време и при равни други условия /напр. околна обстановка, релеф на местността, роза на ветровете, разположение на пашата, и т.н. и т.н./, пчелите с прелка на изток започват работа половин до един час преди тези на юг, достатъчно да хванат росата по слънчогледа. Ако е паднал и някой летен нощен дъждец - фурор! По обяд-предната страна на кошера вече е на сянка, ако има сенник-има сянка на прелката с един час напред. Разликите се виждат в магазина. А пък и както казва Скутелатора оттатък, пчелите нямат логическо мислене, само инстинкти. Твойте снимки са правени по обяд, ако бяха на изток прелките щяха да са на сянка. Затова ти и предложих да пробваш с няколко но не знаех че имаш вятър. Отделно при мен установих че и зимуването на изток дава по-добри резултати, така че тотално съм загърбил Запада. Това са си мои изводи и може да е от полза на колеги които гонят паша при 35-40 градуса. Иначе всичко е по принцип и се решава на място, след наблюдение и анализ.
jordanov, доста си наблюдателен :) Не се притеснявам дали ми знаеш къде са кощерите, не съм в нелегалност я :D
Разбрах каква ти е идеята за изток, но мен много ме притеснява тоя мръсен ветрец през зимата и особено напролет, когато тръгнат да се развиват и им трябва топло.
Нищо не ти пречи след пашите пак да си врътнеш кошерите.