Идеята е добра но човек, трябва да го е планирал, преди да си направи кошера. По принцип телта не е диагонална а напречна кръстачка.
Преглед за печат
Всичко това, което казваш го имаме разработено на идеен вариант, но за да стане реалност трябват много пари и най-вече заинтересованост. За съжаление никой в МЗХ не го интересува развитието и модернизацията на пчеларството. А идеята да се ползват тръбички вместо летви и в тях да се разположат датчиците, специално за ЯК, където няма рамки е перфектна!
Докато работех върху корпуси на нестандартна Японска тръвна, слагах отвътре на корпусите корк за изолация, напече слънце през пролетта, през април, яко напече слънцето!
Когато свърших с работата започнах да прибирам корпусите под навеса. До корпусите с японската тръвна имаше няколко корпуса на обикновен стандартен многокорпусен кошер.
Разликата в температурите от вътрешната страна на корпусите беше огромна, между корпусите с корк на японската тръвна и обикновените многокорпусни корпуси. Аз не бих живял в стандартен многокорпусен корпус, през зимата е студено и просторно, през лятото е горещо и тясно.
Другото за което трябва да се замислим е защо акара се размножава точно в най-топлото време?
Според мен това се случва заради главната паша, когато трябва да се изпари голяма влага, а това намалява температурата в гнездото, и заради намесата на пчеларя.
Пчеларя разширява гнездото с празни пити и восъчни основи и по този начин го охлажда. Разширява се вътре в гнездото и над него, а не под гнездото както е при японската тръвна.
Това е причината според мен, но дайте и ваши разработки.
В много книги пише че акарът не се размножава до настъпването на първите паши.
Тези паши са от ива и овошки.
И точно тогава пчеларя се намесва в работата на пчелите с восъчни основи и празни пити, при разширяване на гнездата.
Логиката е правилна според мен. Акарът започва развитието си още преди юни и август. Акарът започва развитието си още при първата поставена восъчна основа в гнездото, до пилото, както се препоръчва в "учебниците", и при първата поставена празна пита там, защото това охлажда гнездото.
Охладено гнездо – много акари…..
От получените резултати (опитите на Акимова и Пилецкая, 1983) може да се направят няколко абсолютно еднозначни и безспорни извода, а именно:
1. температура 34°С и относителна влажност на въздуха 60-80%, са оптималните условия за развитието на акара вароа.
2. крайните температурни граници, при които размножаването е невъзможно (смъртността на яйцата, които не преминават в стадия на протонимфи достига до 95%), са 30°С и 38°С.
3. температура 40°С е смъртоносна за женските на акара (за съжаление не е посочено времето за което настъпва смъртта, но предположително може да се направи извода, че то без съмнение е било по-късо от времето за превръщане на яйцата в протонимфи).
4. температурата като фактор за въздействие върху живия организъм, може да бъде както съзидателна (за акара това са 34°С), така и разрушаваща живота (например при температурата на прегряване).
5 времето за прегряване на всеки жив организъм има съществено значение заедно със стойността на топлиния потенциал (температурата)
Изводът за това, че “температурните и влажностни оптимуми за развитието на акара вароа и пчелното пило в голяма степен съвпадат, което още веднаж покава високата степен на адаптация на паразита към хазяина” е повече от спорен, тъй като в качеството на критерий за сравнение се взема “оптималния” температурен режим за пчелното пило равен на 34°С,а той днес, според мен, не е съвсем точен.
Съзидателната топлина – това е тази топлината, при която всеки жив организъм се загрява само до тази температура, за която е разчетен този организъм според своята природа без някаква вреда за вида като цяло (организма се развива успешно и дава потомство). Достатъчно е да се създаде необходимата температура на яйцето на кой да е организъм (от насекомите до птиците и рептилийте) и яйцето започва да се развива точно по програмата си. И най-малките отклонения в температурата могат да повлияят на пола на индивида (например при крокодилите), а по-съществени отклонения водят и до неговата гибел.
За жалост, целта на тези опити е била само откриване на взаимовръзката между температурния и влажностния фактори върху жизнеспособността на яйцата на вароа, за определен промеждутък от време, ограничена от настъпването на определена фаза в развитието на яйцата, а именно, до превръщането им в протонимфи. И въпреки, че в резултат на тези опити не са получени никакви данни за това, какво е станало с тези протонимфи , които успешно са преодолели температура от 35°С и как е преминало развитието им по-нататък, ако въздействието на това прегряване би продължило в продължение на 12-14 денонощия, то и наличните данни позволяват да се направи напълно определено и обосновано предположение.
На жизненността на яйцата на акара влияят не само отклоненията в конкретните стойности на температурата и влажността от оптималните, но и времето, през което действат тези неблагоприятни за акара фактори.
Темата , не стана ли практика ?
Не бързам да ми стане практика, въпреки че я ползвам без проблем.
Трябва да се създаде технология за ползването на тези кошери, а това са тръвни, и това ще го направи Василевса. Според мен, той вече има добри идеи, и догодина ще ги развие, и ще вади много мед, и рояци когато иска.
Браво на Василевса!!!
Не е толкова просто колкото си го представяте.
Аз мисля че съм чел че акара започва да се размножава рано напролет когато започне да има пило защото зимата има само женски акари а края на юли и началото на август се увеличава защото се прехвърля от търтиевото пило в работническото.