Защо.....?
Преглед за печат
За да отлежава правилно,ама трябва и да е ново.
Бат Тянко и си прав,ама не съвсем.Новото буре трябва да е много добре накиснато за да не замирише ракията на дърво.Затова е по-добре първата година да се напълни с бяло вино,по възможност мускат.От там насетне - пей сърце.Ако няма бяло,може и с червено,а преди ракиджоса се измива с 10% соден разтвор,за да се свали цвета от дървото(избелва се).Третия вариант е добро накисване поне 4-5 дена с подмяна на водата на 24 часа за да се изтегли излишния танин и джибромицина да не загрубее.Аз специално си имам буре,което е овъглено от вътре и ракията става точно на уиски.Когато варя ракия,материала предварително се пресова и в казана се налива само чисто вино,тоест правя винен дестилат,нещо като коняк ама не съвсем.Варя на аламбик за да запазя аромата,защото гроздето ми е мускатово.От там за 3 месеца в споменатото буре и си ти.Та за новите бурета тъй правя аз.
Павка за аламбика не съм много съгласен, пробвай да свариш на истинска колона на кооперация Бенковски и ще видиш разликата.
Павка,имах предвид бурето да е ново за вино.За ракията имам дъбово буре 200 литра,което е прекарало седем реколти Мискет.Когато в него няма ракия го консервирам със серниста киселина и вода.
Къде го тоз казан?Ако е на повече от 30 км. от Бургас,скоро няма да опитам:laughing:
Наздраве на всички,които предпочитат качеството пред количеството,или качествено количество.blush;
Не знам къде по вашия край има,но както слагаш само вино и ако се работи правилно с колоната тя ще спре тежките аромати и паточни фракции и ще получиш една лека, ефирна ракия с прекрасен мускатов аромат. Заслужава си да минеш някой и друг километър повече.
Бат тянко кат си рекъл наздраве ще пийна едно маврудче за здравето на всички.
Абе то,че има колони има,ама аз открай време си варя на стар казан и съм си намерил тертипа.
Човек като бърза и разбрал,неразбрал пише...Сега видях,че имаш предвид виното.Ако оставиш бурето ще разсъхне,но няма да се прецака.Аз също имам 200л.,но е на повече от 80 години.Правено е за бира навремето.Дъгите му са три пъти по-дебели от стандартното за да не гръмне и пие най-малко от всичките ми бурета.Изработката е перфектна.Когато ми го подариха,го отворих,престъргах основно с шлайфа и му смених капаците.Малко го редуцирах за да мога да го вдигам (празно:laughing:)Та въпросният дълготраен актив съм го оставял по цяла година сухо и проблем не съм имал.Относно сернистата киселина - тази година ще ми е втора в която не ползвам никакви стабилизатори или консерванти.Миналата година реших да рискувам и не вложих нищо в шарата.Буретата също спрях да ги напушвам с ленти.Резултата - в момента допивам последните 2 литра от 50 литровата дамаджана с бордо(каберне и мерло),тоест,запази се с перфектен вкус и аромат.Тази година отново рискувах и се надявам да има какво да сложа на масата като стане студено.Ако спра да пиша,значи съм се изложилcrying;