Emergency" queen cells
СПАСИТЕЛНИ маточници
А иначе колежката просто толкова разбира от пчеларство, колкото аз от медицина, примерно казано.
Преглед за печат
Emergency" queen cells
СПАСИТЕЛНИ маточници
А иначе колежката просто толкова разбира от пчеларство, колкото аз от медицина, примерно казано.
Здравеите,интересува ме следното имам 3 кошера двата са от по миналата година хванах си ройчетата сам,и ако е рекъл господ тази година ще вадя мед.От форумите разбирам,че трябва на втората година да подменя майката.Задължително ли е?И ако е да ,по какъв начин става и кога е най подходящото време за това.Моля за съвети и мнения.Благодаря предварително.Успех на всички пчелари
Като ти свършат патроните какво правиш?Или ако са останали малко-естественно пистиш.Така е и с пчелната майка-до втората година е опукала повечето патрони(сперматозоиди).Има колеги които го карат на автоматична и подменят майките всяка година-също като при картечницата след 500 патрона на автоматична трябва да се сменя цевта.Надявам се да си ме разбрал.Иначе съветът ми е да инвестираш 5-10лв в някоя книжка за пчели и нещата ще ти станат по ясни.Цитат:
Първоначално публикувано от militari
Обикновено при промишлено пчеларство се подменя майката. Но пък всяка година, едва ли. Познавам десетки професионални пчелари, никой не подменя майките всяка година. По-често това се прави на втората година. Но пак зависи от системата на работа. При любителско пчеларстване, майката се сменя на 3-4 години или по точно казано , повечето колеги не сменят майки, чакат това да направят пчелите.
благодаря ви
Колежката всъщност не е пчеларка и не разбира от пчеларство, поради което приема за чиста монета всичко, което прочете из нета, без винаги да разбира за какво всъщност става въпрос. В конкретния случай обаче тя за пръв път ме накара да се замисля, защото дори в т. нар. “Пчеларски вестник” (http://nbps.press.bg/br7/5.htm) свищевите майки са наречени вищеви?!Цитат:
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Междувременно намерих значението на руската дума свищ "открита рана, гнойно отверстие”, без да съм сигурен, че свищевой има връзка със свищ.
В руския синонимен речник като синоним на свищевой стои фистульный, което произлиза от лат. fistulа "тръба".
Нямам идея обаче дали всичко това има връзка със свищевите маточници.
колеги в началото на март сложих храна на пчелите АПИТОМ сега след като съм я дал нужно ли е подхранване допълнително със захарен сироп БЛАГОДАРЯ за отговорите предварително
Има ли прашец-задължително.Цитат:
Като започне да цъфти джанката почваш да подхранваш със захарен сироп 1 към 1, или всяка вечер по 200гр. или през вечер по 500гр.докато сложиш магазините.Аз подхранвам през вечер или две по 500гр. сироп, защото са ми много кошерите и не ми се вдигат капаците всяка вечер.Цитат:
Цезарю, това с думите и наименованията е много трудна работа понякога, да знаиш. Например, произхода на името на гр. Свищов. Общо взето теориите се групират около две предположения:Цитат:
Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
първо- от свещ, свещов, свищов;
второ- от име, прякор на човек, може би с особености в говора, например:
-Систо, систови, свистови / по стари карти се среща Систови или Зистови/
-Свистьо, свистови, свищови.
А сега де !? Може би някой незнаен пчелар с развито въображение /задължително е за тази дейност/ някога е чул или му се е причуло съскане или свистене от таквизи маточници ?